Psikoloji

4 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Reklamlar

4 yaş sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Çocuklarda her yaşın farklı bir gelişim evresi vardır. Çocuklar bu süreçte ruhsal olarak bazı değişimler yaşarlar ve her gelişim evresinde farklı davranışlar sergilerler. Bu süreç içerisinde ebeveynin çocukla ilişkisi, çocuğa karşı olan tutum ve davranışları önemlidir.

4 Yaş Sendromu Nedir?
4 Yaş Sendromu Nedir?

4 Yaş Sendromu Nedir?

Ebeveynlerin merak ettiği bir soru: “Çocuğumdaki 4 yaş sendromu nedir?” sorusudur.

4 yaşına gelen çocuklar her zaman yaptığı davranışlardan farklı olarak bazı davranışlar sergilerler. Bunun yanında bu dönemde yeni tutumlar içerisine girerler. Fakat 4 yaş sendromu, 4 yaşına gelen tüm çocuklarda görülmeyebilir. 4 yaş dönemi, bir çocuğun kişilik şekillenmesi ve olayları algılamasında önem taşıyan bir dönemdir. Bu dönemin çocuğun gelişim sürecinin evrelerinden biri olduğunu düşünmek, süreci sağlıklı yönetmenin bir yoludur. Sendromu etkileyen faktörler arasında çocuğun yaşı, aile ve çevre de bulunur.

Reklamlar

Çocukların öğrenmeye en açık oldukları dönem, 4 yaş dönemidir. Ayrıca çocuklar bu dönemde, çevreye karşı daha inatçı olur ve bazı şeylere daha çok karşı çıkarlar. Çevreye karşı daha sık “Hayır!” deme eğilimindedirler. Çocukların bu dönemde merak ettiği konular fazladır ve çevresindeki birçok şeyin nedenini sorarlar. Hayal güçleri gelişmeye başlar, hikayeler kurgularlar.

4 Yaş Sendromu Belirtileri

Çocukların 4 yaş dönemi belirtilerinden biri, otoriteye karşı gelme olayıdır. Bu yaştaki çocuklar, önceden inat etmeden kabul ettikleri durumlar karşısında, 4 yaşına geldiklerinde ise özellikle ebeveynlerine karşı sınır zorlayıcı davranışlarda bulunabilirler. Örneğin; ev içerisinde önceden uyum gösterdiği davranışları 4 yaşına geldiğinde yapmak istemez, ebeveyne karşı gelmek ister. Hatta bu durum bazen çocukların şiddete başvurmasına da sebep olabilir.

4 yaş sendromunda çocuklarda ortaya çıkan bazı davranışlar şunlardır:

  • Hayır demek
  • İlgi alanlarını başka yönlere çevirmek
  • Merak duygusunun artması
  • Ağlama krizleri ve öfke nöbetleri yaşamak
  • Hayali bir arkadaşa sahip olmak
  • Her işi kendi başına yapma isteği ve çevreden gelen yardımı kabul etmek istememek
  • Bazen yalan söylemek
  • Yaşadığı olayları abartarak anlatmak ya da yaşamadığı olaylar hakkında senaryolar yazmak
  • Cinsellik ile ilgili merakın artması

Kız ve erkek çocuklarındaki 4 yaş sendromu, genellikle benzer belirtiler gösterir. Fakat erkek çocuklarının öfkeli ve saldırgan davranışları daha çok artar. Bunun sebebi erkek çocuklarında testesteron hormonunun artışıdır. 4 yaş sendromuna sahip olan çocukların ebeveynleri, daha idare edici ve doğru bir tutum sergileyerek sendromun daha hafif geçmesine olanak sağlayabilir. Bu sebeple ebeveynler, 4 yaş sendromu hakkında ne kadar bilgi edinirse çocuklarına karşı o kadar doğru bir tutum sergileyebilirler.

Reklamlar
4 Yaş Sendromunun Atlatılabilmesi İçın Yapılabilecekler
4 Yaş Sendromunun Atlatılabilmesi İçın Yapılabilecekler

4 Yaş Sendromunun Atlatılabilmesi İçın Yapılabilecekler

“4 yaş sendromu nedir?” sorusundan sonra, ebeveynlerin en çok merak ettiği diğer bir soru “4 yaş sendromunu yaşarken neler yapmalıyız?” dır.  4 yaşında çocuklara sahip olan ebeveynlerin, bu dönemde çocukların hangi evrelerden geçtiğini bilmek önemli bir fayda sağlar. Her çocuk, 4 yaşında sendrom yaşamayabilir. Ancak bazı çocuklar da bu dönemi biraz yoğun geçirebilir. Sendromu yoğun şiddette geçiren çocuklar için bir uzmandan yardım alınması hem ebeveyn hem de çocuk için faydalı olabilir. Sendrom belirtileri aileden kaynaklanabilir ya da çocuğun çocuğun gelişim döneminden kaynaklanabilir. Bu sebeple tedavi sürecinde çocuğun davranışlarının kaynağını bulmak önemlidir.

4 Yaş Sendromu İle Başa Çıkmak İçin Öneriler

Çocuğunuzu bir koşul biçmeden sevmek ve bunu çocuğa hissettirmek!

Her çocuk bir koşul olmadan, sadece birey olarak sevilmek ister. Bu koşulsuz sevgiyi hissetmek istedikleri için bazen bazı davranışlarla ailenin sevgisini ölçmek isterler. Koşulsuz sevgiyi hissedemeyen çocuklar agresif ve inatçı tavırları daha çok sergilerler.

Çocuğunuzun davranışlarını anlayıp biraz daha anlayışlı tepki vermek!

Çocuğunuzun davranışlarını anlamak ve anladığınızı ona ifade etmek, çocuğunuzun kendini güvende ve rahat hissetmesini, sakinleşmesini sağlar.

Çocuğunuza bir olayla veya davranışıyla ilgili bilgi verirken, onunla kesin konuşmak!

Çocuklar belli kuralların olmadığı yerlerde, kendi kurallarını belirlemeye çalışırlar. Bu sebeple, çocuğa birşey hakkında bilgi verirken tüm adımlarını kesin bir dille anlatmak belirli kuralları onlara hatırlatmayı sağlar. Örneğin; markete giderken marketten sadece ihtiyaç duyulan şeylerin alınacağını, her istediklerinin kabul olmayacağını ve alınamayacağını çocuğa anlatmak, kesin olarak kuralları anlamasına yardımcı olur.

İlginizi çekebilir: Tourette Sendromu Nedir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Psikolog Sevi Müge Kör

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx