Demirhindi şerbeti, Osmanlı’daki adı ile Temr-i Hindi Şerbeti, tamarind ağacının meyvelerinden yapılıyor. Genellikle uzak doğuda ve Hindistan’da yetişen tamarind ağacı meyvelerinden yapılan demirhindi şerbeti, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, saray mutfağına girmiştir ve padişahın en sevdiği içeceklerden birisidir. Bu yazımızda demirhindi şerbeti ne işe yarar, demirhindi şerbeti aç karnına mı içilir, osmanlı usulü demirhindi şerbeti tarifi nasıldır ve demirhindi şerbeti zararları nelerdir gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.
Demirhindi Şerbeti Ne İşe Yarar?
Yaz sıcaklarında ve bizi serin ve nemli tutmak için çeşitli soğutucular ve içecekleri stoklamanın zamanı geldi. Yaz içecekleri denilince akla ilk gelen isimlerden biri şerbettir. Şerbet, ülkemizde, Hindistan’da ve diğer bazı Asya ülkelerinde popüler olan ekşi-tatlı meyve veya çiçek bazlı bir içecektir. Çoğumuz kavurucu sıcak bir günde çeşitli şerbetlerin tadını çıkararak büyüdük. Gül şerbetinden, meyve şerbetine kadar tüm şerbetlerin kültürümüzde büyük bir yeri vardır.
Demirhindi şerbeti neden ideal bir yaz içeceğidir? Demirhindinin C vitamini içeriği, bağışıklığımızı, cilt sağlığımızı güçlendirmeye ve çeşitli enfeksiyonlarla savaşmak için direnç gücü oluşturmaya yardımcı olur. Demirhindi hazımsızlık, ishal gibi çeşitli mevsimsel sorunlardan bağırsaklarımızı koruyan doğal bir müshil olduğu bilinmektedir.
Demirhindi şerbetinin faydaları arasında yüksek oranda antioksidan bulunur, damar sertliğini önler, magnezyum açısından zengindir, kilo vermeyi destekler, sinir fonksiyonlarına iyi gelir, kan basıncını korur, florür atılımını destekler, gözler için faydalıdır, kanı temizler, diyabet önleyicidir ve cilde iyi gelir.
Demirhindi şerbeti, Osmanlı Devleti’nden beri mutfağımızda önemlidir. Botanik olarak bu tropikal Afrika yerli ağacı, Tamarindus cinsindeki Fabaceae ailesine aittir. Demirhindilerin içindeki öğütülmüş yapraklar, bakla benzeri meyveler ve posa yenilebilir. Aslında demirhindi, Güney Asya bölgeleri, Meksika ve Afrika’da bir baharat-çeşni ve halk ilacı olarak uzun süredir devam eden bir tarihe sahiptir.
- İlginizi Çekebilir: Demirhindi faydaları nelerdir?
Yüksek antioksidanlar içerir
Demirhindi şerbeti, antioksidan güç merkezleridir. Bu sağlığı koruyucu bileşikler kansere karşı, diyabete karşı ve kalp dostudur. Apigenin, kateşin, prosiyanidin B2 ve epikateşin gibi polifenoller serbest radikalleri nötralize etmede etkilidir.
Demirhindi şerbetindeki bir başka doğal antioksidan olan geraniol, pankreas tümörünü baskılamakla bağlantılıdır. Demirhindi şerbetinde bulunan tartarik asit ayrıca hücrelerinizi kronik hastalıklara yol açabilecek serbest radikallerden korur.
Aterosklerozu önler
Demirhindi şerbetindeki antioksidanlar, lif ve potasyum, kalbinize çeşitli şekillerde yardımcı olur. Bir çalışmada, demirhindi şerbeti ile beslenen hiperkolesterolemik hamsterler, toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerinde azalma gösterdi. Bu anti-kolesterol yapısı, arterlerde oluşan ve ateroskleroza yol açan yağ plaklarını yok etmede önemlidir. Başka bir çalışma, demirhindi şerbetinin diyastolik basıncı azaltmadaki potansiyelini ortaya çıkardı.
Anlaşılan, demirhindi şerbeti anti-inflamatuar doğası, kalp duvarındaki ve arterlerdeki iltihaplanmaları da önlüyor. Ayrıca, sıfır yağ içerir bu nedenle, kalbinizin “aşırı yüklenmesi” ve kalp hastalıkları geliştirmesi konusunda endişelenmeyin.
Magnezyum açısından zengindir
Demirhindi, yüz yirmi gram posa başına yüz on miligram magnezyum içerir. Bu, demirhindi şerbetinin dahil edilmesinin günlük magnezyum gereksinimlerini karşılamayı çok kolaylaştırabileceği anlamına gelir. Yeni başlayanlar için bu mineral kemik oluşumunda, kalp ritminin düzenlenmesinde, kas kasılmalarında ve kan şekeri kontrolünde hayati bir rol oynar.
Ayrıca, demirhindi şerbetinin magnezyum içeriği sayesinde, uykusuzluk veya uyku bozukluğu olan kişiler için bir kez daha iyidir. Araştırmalar, magnezyumun iyi bir gece uykusu için gerekli olduğunu gösteriyor. Bu da bozulan iç saati sıfırlar ve metabolizmayı düzenler.
Kilo vermeyi sağlar
Demirhindi içindeki hidroksisitrik asidin (HCA) fazla kiloları azalttığı gösterilmiştir. Önlenebilir ölüm nedeni olan obeziteden muzdarip insanlar için iyi bir haber. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, demirhindi tüketmenin bazı dikkat çekici faydalarını ortaya çıkardı. Sonuçlar, HAC’nin tripsini (proteolitik enzim) inhibe ederek gıda alımını azalttığını göstermektedir.
Başka bir çalışma, demirhindi şerbetinin kilo yönetimine yardımcı olmak için vücuttaki serotonin seviyelerini artırabileceğini söylüyor. Serotonin iştahı kontrol eder ve vücudun yağ yakmak veya depolamak konusunda yönlendirmesine yardımcı olur.
Sinir fonksiyonu için iyidir
Demirhindi şerbeti tiamin ve diğer B kompleksi vitaminleri, sinir fonksiyonunu iyileştirmenin ve güçlü reflüleri sürdürmenin anahtarıdır. Yapılan araştırmalar, demirhindi içindeki ksiloglukanın hasarlı beyin ve omurilik hücrelerinin büyümesine yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Bilim adamı, ksiloglukanın, sağlıklı hücrelerin göç ettiği ve sinir sistemine yeniden bağlandığı destekleyici bir iskele görevi görebileceğini söylüyor. Ek olarak, kas gelişimini de geliştirir. Bu nedenle, aktif ve odaklanmış kalmak için her gün biraz demirhindi şerbeti tüketin.
Sağlıklı kan basıncını korur
Demirhindi potasyum yüklüdür ancak sodyumu düşüktür. Bir fincan demirhindi, otuz üç miligram sodyum ile karşılaştırıldığında, yedi yüz elli üç mg potasyum içerir. Harika bir vazodilatör olan potasyum içerikli demirhindi şerbeti, kan damarlarının gevşemesine ve uygun kan basıncını korumasına yardımcı olur.
Florürün vücuttan atılmasını sağlar
Demirhindi şerbeti, florürü vücuttan atma özelliğine sahiptir. European Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir çalışmanın sonucuna göre demirhindi şerbeti, florürden arınmanızı sağlar. Çalışmaya göre on sekiz gün boyunca, yirmi sağlıklı erkek çocuk günde on gram demirhindi yedi. Araştırmanın sonunda, araştırmacılar demirhindi alımının idrarla florür atılımını artırdığını buldular.
Aslında bu sonuç önemlidir, çünkü yüksek florür seviyeleri düşük tiroid fonksiyonuna, düşük IQ’ya, kısırlığa, diş düzensizliklerine, kansere ve zayıflatıcı kemik hastalıklarına sebep olabilir.
Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir
Demirhindi şerbeti iyi bir anti-inflamatuar ajandır. Demirhindi şerbeti, gut ve romatizmal rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olan bir anti-kanseröz ve anti-inflamatuar polifenol olan lupeol içerir. Demirhindi şerbeti ayrıca ülseratif kolit ve Crohn hastalıkları gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilir.
2015 yılında yapılan bir araştırma, demirhindi tohumlarının anti-artritik potansiyelini ve vücuttaki inflamatuar belirteçleri baskılama kabiliyetini buldu. Ek olarak, diğer bazı çalışmalar demirhindinin konjonktivit ve kornea iltihabından kaynaklanan diğer göz tahrişlerini azaltabileceğini göstermektedir.
Kanı temizler
Demirhindi, vitaminler, antioksidanlar, diyet lifi, folik asit ve temel mineraller dahil olmak üzere bir düzineden fazla besin içerir. Bu bileşikler, serbest radikalleri temizlemede ve dolaşım ve hayati organlar üzerindeki zararlı etkilerini ortadan kaldırmada esastır. Bu nedenle, demirhindi şerbeti, kanınızın toksin içermediği anlamına gelir.
Demirhindi ayrıca iyi miktarda demir içerir. Günlük demir ihtiyacınızı karşıladığınızda, yorgunluğu ve kansızlığı uzak tutabilirsiniz.
Gözler için faydalıdır
Demirhindideki A vitamini, gözlerinize çeşitli şekillerde yardımcı olur. Korneayı koruyan yağda çözünen vitaminin makula dejenerasyonu gelişme riskini azalttığı gösterilmiştir. Demirhindi şerbetindeki besinler ayrıca konjonktiviti tedavi edebilir veya aşırı aydınlatmadan kaynaklanan rahatsızlığı azaltabilir. Bununla birlikte, zayıf görme üzerindeki faydalarına dair doğrudan bir kanıt yoktur.
Aslında, araştırmacılar demirhindide göz kuruluğuna yardımcı olan müsin benzeri bir madde buldular. Müsin, gözümüzdeki korneayı nemlendiren ve koruyan maddedir. Demirhindinin neden göz damlasında kullanıldığını artık biliyorsunuz değil mi?
Doğal müshildir
Sabahları demirhindi şerbeti içmek kabızlığı giderir. Bu, diyet lifi içeriğinden kaynaklanmaktadır. Diyet lifi yalnızca bağırsak hareketlerini teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda bağırsakta doğal fermantasyonu da destekler. Araştırmalar, demirhindideki bileşiklerin, yiyecekleri daha hızlı çözmek için safra aktivitesini de desteklediğini ve sindirimi hızlandırdığını bulmuştur.
Cildiniz için iyidir
Demirhindi şerbeti topikal olarak uygulandığında cilde ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Cildiniz lekesiz ve ışıltılı hale gelir! Dışarıdaki en yüksek puanlı eksfoliyatörlerde önemli bir bileşen olan harika bir alfa hidroksi asit (AHA) kaynağıdır. Bu, suyu sağlıklı, gençleşmiş cildi ortaya çıkarmak için eksfoliyatör olarak kullanabileceğiniz anlamına gelir. Demirhindi şerbetinde bulunan antioksidanlar ve C vitamini, serbest radikallerle savaşır ve erken yaşlanmayı da önler.
Demirhindi Şerbeti Aç Karnına Mı İçilir?
Demirhindi şerbetini aç karnına ya da tok karnına tüketebilirsiniz.
Osmanlı Usulü Demirhindi Şerbeti Tarifi
Demirhindi ya da Hint hurması harika bir ekşi tada sahiptir ve bu sevimli susuzluğu giderici şerbeti yapmak için kullanılır. Restoranlar ve gezgin satıcılar genellikle bu soğuk içeceği yaz aylarında satarlar.
İki yüz elli gram demirhindiyi bir gece iki litre suda bekletin. Ertesi gün suyuyla birlikte demirhindiyi bir tencereye alın. Tencerenin içine bir su bardağı şeker, iki çubuk tarçın, üç diş karanfil, iki santim kalınlığında küçük bir parça zencefil ve üç adet yıldız anasonu alın. Tüm malzemeleri yavaş yavaş karıştırarak kaynatın, ardından tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. İnce bir tülbent ile karışımı temiz bir sürahiye süzün. Sterilize edilmiş şişelere boşaltın ve buzdolabında bekletin. Bu şerbet buzdolabında beş güne kadar saklanır. Açıldıktan sonra iki gün içinde içilir. Soğutulmuş şekilde demirhindi şerbetini tüketin.
Demirhindi Şerbeti Zararları
Demirhindi şerbeti kanı incelttiği ve tansiyonu düşürdüğü için kan sulandırıcı ilaçlar kullanan insanların tüketmesi tavsiye edilmez.
İlginizi çekebilir: Akçaağaç Şurubu Nedir?
Begonya Kadın adlı Instagram hesabımızı da takip edebilirsiniz!