Yemek

Kestanenin Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Reklamlar Yeni Ümit Moda Akademisi

Bu yazımızda sizlerle kestanenin faydaları nelerdir, yan etkisi var mıdır gibi konuları paylaşacağız. Kestane, Castanea cinsi grubuna aittir ve kuzey yarım kürede yaygın olarak bulunur. Kestane küçük fındık olarak adlandırılır ve ağaçlarda ve çalılarda, kestane kozalağı içinde yetişir. Çin, Japon, Amerikan ve Türkiye’de yetişen kestaneler gibi yeryüzünde bulunan dört farklı tür vardır, bunların hepsinin vücut üzerinde farklı etkileri vardır. Biz Türkiye’de yetişen kestanenin faydalarını inceleyeceğiz.

Kestanenin faydaları arasında, daha güçlü kemik sağlığı, kan akışı hızını koruma, bilişsel zindelik sağlama, bağırsak rahatsızlıklarını hafifletme, vücudun serbest radikalleri ve toksinleri temizlemeye yardımcı olma, hastalıklara karşı dirençli olma, kan şekeri seviyelerini koruma ve sağlıklı bir hamilelik süreci sağlamadır.

Diğer faydaları ise solunum yolu hastalıklarını hafifletmek, sağlıklı tiroid fonksiyonları sağlamak ve stabil enerji sağlamaktır.

Kestanenin Faydaları

Kestane Mutfak Kullanımları

Kestane, krep, makarna ve kek yapımında kullanılır. Bununla birlikte, çoğunluk la mutfakta soslara, çorbalara ve yahnilere katılmaktadır. Ayrıca kestane şekeri olarak nam yapmıştır. Kestane unu son zamanlarda oldukça kullanılmaya başlanmıştır. İster çiğ kuruyemiş olarak isterseniz de dilediğiniz bir formda tüketebilirsiniz. Közlenmiş, suda haşlanmış, püre halde ve şekerli olarak yaygın olarak tüketilir.

Reklamlar
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
Kestanenin Faydaları Nelerdir?

Kestanenin Faydaları Nelerdir?

1. Kemik Sağlığını Destekler

Kalsiyumun kendisi sadece sağlıklı kemikler sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bakır, kemiklerin gelişimi için gerekli olan demirin emilmesine yardımcı olur. Kestanede bulunan magnezyum, mineral kemik yoğunluğunu artırmaya yarar. Kestane tüketmek, osteoporoz gibi kemikle ilgili çeşitli hastalıkların hafiflemesine fayda sağlar

2. Kan Akış Hızını Korur

Kestanenin, potasyum açısından zengin olması, vücuttaki suyun hareketini kontrol eder ve kan basıncını düzenlemek için faydalı olabilir. Bir vazodilatör görevi görür ve kan akış hızını korur, kasılmış kan damarlarındaki gerilimi azaltır. Bu, genel kalp sağlığınızı iyileştirdiği ve sonuçta kalp felci ve kalp krizi riskini azalttığı anlamına gelir.

3. Bilişsel Terapi Sağlayın

Kestane, beyninizin çalışması için iyi olan yeterli miktarda potasyum içerir. Öğrenme aşamasındaysanız, birçok şeyi aklınızda tutmanıza yardımcı olduğu için beslenmenize ekleyebilirsiniz. Genel nörolojik gelişimini etkiler ve bilişsel becerilerinizi ve yeteneğinizi geliştirir.

4. Bağırsak Rahatsızlıklarını Hafifletir

Kestanedeki diyet lifi, gastrointestinal fonksiyonunuz üzerinde çalışır. Bağırsaklarınızda yumuşak bir kıvam oluşturarak kabızlıktan kurtulmanıza yardımcı olur. Bu diyet lifi ayrıca bağırsak hareketi oranını arttırır ve bağırsaktaki iltihabı ve rahatsızlığı azaltır. Ayrıca kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve vücudun atardamarlarda biriken yağları çözmesine yardımcı olur.

Reklamlar
Antioksidan Ajan
Antioksidan Ajan

5. Antioksidan Ajan

Kestane önemli oranlarda C vitamini, ellagik asit ve gallik asit içerir, bu da onu doğada, antioksidan ajan yapar. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerden ve toksinlerden temizlemede ayrılmaz bir bileşendir. Vücutta olumsuz etki oluşturabilecek tüm maddeleri söndürür. Herhangi bir yabancı istilacıya karşı mükemmel tepki vererek hücrede mutasyon gelişimini engeller.

6. Hastalıkları Önler

Kestanenin antioksidan özelliği sizi kronik hastalıklardan uzak tutabilir. Serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırarak hücredeki mutasyonu kısıtlar. Beslenmenize dahil ederseniz, birçok tehlikeli durumu etkili bir şekilde uzak tutar.

7. Diyabete Yardımcı Olur

Kestanenin diyet içeriği, diğer glisemik gıdalara kıyasla kan şekeri seviyesini daha yavaş yükselttiği için diyabetin yönetiminde yardımcı olur. Şeker hastaları, bir doktora danıştıktan sonra beslenmelerine ekleyebilirler.

8. Koruyucu Gebelik

Hamilelikte kestane tüketimi de vücuda gerekli besinleri sağladığı için önemlidir. Yeterli miktarda vitamin ve kalsiyum elektrolitler arasındaki dengeyi sağlar ve anne vücudunda istenmeyen bir durumun oluşmasını engeller. Ayrıca anne adayını bütün kronik hastalıklardan uzak tutar. Fetüsün sağlıklı gelişimine yardımcı olur. Anne adayındaki mide bulantısının neden olduğu stresi ve kasılmayı azaltır.

9. Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Etkilidir

Düzenli ve aşırıya kaçmadan kestane tüketmek, soğuk algınlığı, öksürük ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarından korur. Sinüzitten kurtulmayı sağlayan ve kronik boğaz rahatsızlığından kurtulmaya yardımcı olan balgam söktürücü özelliği vardır. Kestane vücuttaki sıvı üretimini artırır ve tıkanıklığa karşı etkili bir şekilde savaşmayı sağlar.

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin
Sağlıklı Tiroid Fonksiyonunu Destekler
Sağlıklı Tiroid Fonksiyonunu Destekler

10. Sağlıklı Tiroid Fonksiyonunu Destekler

Kestanedeki ellagik asit içeriği yeterli tiroid fonksiyonunu destekler. Anormal hormon salgısını baskılayarak aşırı aktif tiroid fonksiyonu ve hipertiroidizmden muzdarip olanlara yardımcı olur. Böylece protein oranını düzenler ve vücudu hormonal duyarlılığın stresiyle savaşabilir hale getirir.

11. İstikrarlı Enerji Sağlar

Kestane, yüksek miktarda karbonhidrat içerir. 100 gr porsiyonu 45 gram karbonhidrat içerir. Yeterli miktarda enerji sağlar ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına katkı sağlar. Karmaşık karbonhidrat yapısı, daha uzun süre enerji seviyesini koruyan yavaş sindirim sunar.

Kestanenin Yan Etkileri

Çok fazla kestane tüketmek, aşırı B6 vitamini oranı nedeniyle sinir ve beyin hasarına yol açabilir. Aşırı şekilde kestane tüketmek, Anafilaksi gibi sağlık sorunlarına yol açar. Bazı kişilerde, alerjik reaksiyon gösterebilir.

Son Söz

Kestaneyi sürekli tüketiyorsanız ve fark edebileceğiniz herhangi bir zararlı etkisi yoksa, arada bir yemeye devam edin ve ama sakın aşırıya kaçmayın. Özellikle Ödemiş kestanesi ve Sinop kestaneleri yurdumuzda bolca yetişir. Fazla aldığınız kestaneleri buzlukta saklayabilir ve daha sonra aynı faydaları sağlayacak şekilde tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Fırında Kestane Nasıl Pişirilir?

Instagram adresimiz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Reklamlar

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx