Overthinking Sendromu Nedir? Aşırı Düşünme ile İlgili Neler Yapılabilir?
Overthinking “aşırı düşünmek” anlamına gelen bir kavramdır. Overthinking sendromu, bireyin ya geçmişte ya da gelecekte yaşayarak bu durumlar hakkında fazla düşünmesi durumudur.
Bazı zamanlar birey zor kararlar verebileceği dönem içerisinde bulunabilir. Bu dönemler de bireyin daha kaygılı ve düşünceli olmasına ve bulunduğu durum hakkında fazla düşünmesine neden olabilir. Düşünme süresinin zamanla artması, bireyin olumsuz etkileyebilir.
Her insanın yaşadığı olaya karşı algısı ve yorumlama şekli birbirinden farklıdır. Algı biçimleri de, bireyin duygu ve davranışlarını etkiler. Bir olayı çok fazla düşünmek, çözüm odaklı olmayı engeller ve sadece soruna odaklı kalmaya sebep olur. Bu durum ise kişinin negatif düşüncelere daha çok odaklanarak olumsuz olmasını etkiler. Bu olumsuzluk hali bireyi fiziksel ve duygusal anlamda olumsuz etkilemektedir. Aşırı düşünmek bu sebeplrden ötürü kaygı bozukluğunun semptomu arasında yer alabilir. Çünkü bir problem hakkındaki sürekli olumsuz düşünceler, bireyin korku, stres ve kaygısının artmasını son derece etkiler. Birey bu nedenlerle sadece endişe odaklı kalır. Yoğun endişe ve aşırı düşünme hali, bireyin sosyal, iş hayatı ve gündelik yaşamını da olumsuz yönde etkiler.
Overthinking Sendromu (Aşırı Düşünme) Semptomları
- Birey devamlı olarak geçmişte yaşar ve geçmişteki pişmanlıklarını düşünür.
- Birey, gelecek konusunda her ayrıntıyı derin bir şekilde kurgulamaya çalışır.
- Fazla düşünmek, bireyin uyku düzenini ve iştahını olumsuz etkiler.
- Birey önemli bir karar verme aşamasında güçlük çeker.
- Utanç duygusunu yaşadığı anları devamlı düşünme halindedir.
- “Keşke” cümlelerine sık sık yer verir.
- Birey kaygı uyandıran durumlar karşısında sürekli nedenlere takıldığı için çözüm üretmekte zorluk yaşar.
- Birey etrafındaki olaylara fazla müdahale ederek takıntılı düşüncelere sahip olur.
- Birey, aşırı düşünceli olduğundan dolayı bulunduğu ortama odaklamakta ve ortamdaki sohbete katılmakta zorluk yaşar.
Aşırı Düşünme Davranışıyla Baş Edebilmek İçin Neler Yapılabilir?
- Birey, hayatında sadece olumsuzluklara değil, hayatındaki olumlu şeylere odaklanabilir. Olumlu düşünceleri not etmek bireyin olumlu düşünmesinde devamlılık sağlamasına yardımcı olabilir.
- Birey endişelerinin neler olduğunu anlamaya çalışarak kendisini aşırı düşünmeye teşvik eden düşünceyi tespit edebilir. Böylece birey düşüncelerinin hangi duygulara neden olduğunu gözlemleyebilir.
- Birey herhangi bir olay hakkında karar verirken aşırı düşünme davranışında bulunabilir. Bu durum da kararsızlığı doğurabilir. Bu noktada, kişi herhangi bir olay ya da durum hakkında karar verirken kendisine belli bir zaman verebilir. Bu zaman dilimi ne kişinin çok düşünmesine neden olacak kadar uzun ne de acele şekilde karar vereceği kadar kısa olmalıdır.
- Bireyin mükemmelliyetçi olması onu aşırı düşünmeye teşvik eder. Kişi hatalarını ve kusurlarını kabul ederek mükemmel olmak zorunda olmadığını kendisine hatırlatmalıdır.
- Birey aşırı düşünme davranışını azaltmak için zevk aldığı aktivitelere yönelerek o andan keyif çıkartabilir.
- Birey düzenli olarak nefes egzersizleri ve meditasyon yapabilir.
Birey bu çözüm önerilerini uygulamakta zorluk çekiyorsa, bir uzmandan destek alabilir. Psikoterapi, overthinking sendromunda kullanılan bir tedavi yöntemidir.
İlginizi çekebilir: Kardeş Kıskançlığı Nedir?
YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin