Sağlıkİlkyardım

Deniz Canlıları Sokmasında Belirtiler Nelerdir? Deniz Canlıları Sokmasında İlkyardım Nasıl Yapılır?

Reklamlar

Deniz canlıları sokmasında belirtiler nelerdir? Bu durum özellikle yaz aylarında ya da denizle çok fazla iç içe olan kişilerin maruz kaldığı deniz canlısı sokmalarının nasıl anlaşılabileceği hakkında bilgi verir.

Öncelikle deniz canlısı sokmalarında dikkat çeken özelliklerden birisi, yapılması gereken ilk yardım yöntemini diğer bilinen böcek ısırıkları durumundan çok daha farklı olduğudur. Bu nedenle ilk yardımın kesinlikle bilinen bir kişi tarafından uygulanması önem arz etmektedir. Deniz canlıları sokmasını belirtileri temel olarak aşağıda yer aldığı şekildedir:

Deniz Canlıları Sokması Belirtileri
Deniz Canlıları Sokması Belirtileri

Deniz Canlıları Sokması Belirtileri

Genel olarak çok ciddi olmayan belirtiler verse de, zaman zaman ciddi sonuçlara da yol açabileceği için bu semptomları önemsemekte fayda vardır. Deniz canlılarının sokması durumunda bölgesel ve genel belirtiler görülebilir. Bunlar arasında en yaygın olanları şu şekilde sıralanabilir:

Reklamlar
  • Sıkıntı hissi
  • Kızarma
  • İltihaplanma
  • Şişme
  • Huzursuzluk
  • Baş ağrısı
  • Havale

Bu gibi belirtilerde öncelikle bilen bir kişi tarafından ilk yardım uygulanmalı ve en kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Deniz canlıları sokmasında ilk yardım adımlarında ilk koşul, yaralı bölgenin hareket ettirilmesi gerektiğidir.

Bunun yanı sıra vücutta batık olarak görünen diken tarzı bir şey varsa nazikçe çıkartılmalıdır ve etkilenen bölgeye ovma yapılmamalıdır. Daha önce söz edildiği şekilde diğer ilk yardım uygulamalarından farklı olarak deniz canlıları sokması durumunda sıcak uygulama yapılır.

Deniz Canlıları Sokmasında Neden Sıcak Uygulama Yapılır?
Deniz Canlıları Sokmasında Neden Sıcak Uygulama Yapılır?

Deniz Canlıları Sokmasında Neden Sıcak Uygulama Yapılır?

Deniz canlıları sokmasında neden sıcak uygulama yapılır? İlk yardım eğitimi alanların bildiği bir özellik olan ve deniz canlıları gibi soğukkanlı hayvanlarda sıcak uygulama yapmayı gerekli kılan bir özellik mevcuttur. Dolayısıyla temel sebep olarak deniz canlılarının soğukkanlı hayvanlar olması gösterilebilir.

Konuya açıklık getirilebilecek bir başka özellik de; deniz canlılarının zehirlerinin bir çeşit protein olması sebebiyledir. Protein yapısı da ancak ısı ile bozulabilen bir özelliktedir. Bu nedenle 45 ve 60 derece aralığında uygulanan bir kompres uygulaması çok sayıda deniz canlısının zehrini etkisiz hale getirebilir.

Reklamlar

Yara alan bölge kişinin dayanabileceği en sıcak suda 30 ile 90 dakika arasında tutulmalıdır. Zaman zaman sıcak su tedavisi tekrarlanabilir. Aynı zamanda ilk yardım uygulaması yaranın üzerinde kanama olup olmadığına göre değişiklik gösterir. Kanama yoksa bölgenin üzeri kapatılmamalıdır, kanama varsa ilk yardım teknikleri ile durdurulmalıdır.

Denize Girerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Denize Girerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Denize Girerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Genel olarak deniz canlısı şeklinde ifade edilen pek çok canlı türü vardır. En çok rastlananlardan bazıları denizanası ve deniz kestanesi gibi türlerdir. Deniz canlılarının sofrası durumu genelde yaz aylarında denize girildiği durumlarda ve tatil dönemlerinde daha çok görülür.

Bu noktada deniz hayvanları tarafından ısırılmamak için en basit ve iyi tedbirlerden birisi denizdeki canlılara çıplak elle dokunmamaktır. Yine denize girerken deniz ayakkabısı kullanmak de iyi bir yöntem olarak ifade edilebilir.

Bunun sebeplerinden biri ise vatoz, müren ve kaya balığı gibi tehlikeli olabilecek balık türlerinin su dibinde yaşaması ve bu gibi hayvanlara ayakla temasın önlenmesi amacıyladır. Pek çok deniz canlısı sokması az tehlikeli sınıfa girse de; bazıları çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Bu yüzden her türlü deniz canlısı sokması durumunu ciddiye almak gerekmektedir.

Deniz canlısı tarafından sokulma vakalarının yüksek olmasının bir diğer sebebi ise renk ve yapılarından dolayı kamuflaja uygun olmaları ve genelde kolaylıkla görülmemelidir. Örneğin denizdeyken bir taş benzeri görünen ve ayırt edilmesi zor olan kaya balığının üzerine basma tehlikesi ölüme kadar giden sonuçlara yol açabilmektedir.

Ya da trakonya balığı gibi kum ve çamur yoğunluklu zeminlere gömülerek hayatını sürdüren deniz canlılarının zehri bir insanı sakat bırakabilecek kuvvettedir. Bu sebepten deniz canlılarına yaklaşmamak çıplak elle dokunmamak ve mümkünse deniz ayakkabısı ile suya girmek önemlidir. Aynı zamanda denizde ayak basılan yeri mümkün olduğunca görmek ve tedbirli ilerlemek de önemli olmaktadır.

Zehir Danışma Merkezi İletişim
Zehir Danışma Merkezi İletişim

Zehir Danışma Merkezi İletişim

Bu tarz bir durumla aynı şekilde karşı karşıya kalınabilir ve kişiler bilgi sahibi olmayabilir. Siz ya da çevrenizdeki herhangi bir insan için gerekli olan her durumda ülkemizde hizmet veren zehir danışma merkezine telefon aracılığıyla ulaşma oldukça faydalı bir işlem olacağı gibi; ne sırayla hangi adımların uygulanacağı konusunda da bilgi alınabilir.

Zehir Danışma Merkezi telefonu 114 olarak tuşlanır. Bu merkezi arayarak yalnızca deniz canlılarına yönelik değil; tüm zehirlenme durumlarında ulaşılacak doktor vasıtasıyla kişi kendi ilk yardımını yapabilir ve ne yapılabileceğine dair daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilir.

Deniz canlıları sokması belirtileri ve önlem alınması gereken noktalar temelde yukarıda ifade edildiği şekilde olmaktadır. Bunun yanında dikkat edilebilecek bir diğer konu ise deniz canlıları sokmasına suda rastlandığı için, panik yapmamanın ayrıca önem ifade etmesidir.

Herhangi bir deniz canlısı sokması durumunda telaş yapılabilir ancak en sakin şekilde kıyıya ulaşmak; ilk tedbir ve doğru adım olacaktır. Bu aşamadan sonra kıyıda bilen kişilerden ilk yardım desteği almak ve acil müdahale için başvurmak mümkündür.

İlginizi çekebilir: Sedye Üzerine Yerleştirme Teknikleri Nelerdir?

Daha fazla içerik için Begonya Kadın Instagram hesabını takip etmeyi unutmayın!

Ayşegül Bilgiç
Ayşegül Bilgiç

Master Treyner Uzman İlk yardım Eğitici Eğitmeni

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx