Sağlık

Kriyoterapi ile Et Beni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kriyoterapi ile Et Beni Tedavisi Bakımı

Reklamlar

Kriyoterapi ile et beni tedavisi son zamanlarda pek çok insanın başvurduğu bir yöntem oldu. Gelişen teknoloji sayesinde her yıl yeni tedavi yöntemleri çıkıyor. Fakat seçenekler çoğaldıkça, seçim yapmak zorlaşıyor. 

Kriyoterapi, kısmen sporcular ve ünlüler arasında popüler olduğu için spalarda ve sağlık merkezlerinde hızla yükselen bir trenddir. İyileşmeyi hızlandırmanın yanı sıra, kendinizi sıfırın altındaki sıcaklıklara maruz bırakma fikrini destekleyen insanlar, artriti, astımı ve endişeyi hafifletebileceğini ve size daha genç görünen bir cilt verebileceğini iddia ediyor. Bu yazımızda kriyoterapi nedir, kriyoterapi kimlere yapılır, et beni nedir, et beni neden oluşur, kriyoterapi ile et beni tedavisi nasıl uygulanır, et beni tedavisi kriyoterapi sonrası bakımı nasıldır gibi soruların cevaplarını bulacaksınız. 

Kriyoterapi Nedir?

Kriyoterapi, anormal dokuyu dondurmak ve çıkarmak için aşırı soğuğun kullanılmasıdır. Doktorlar, siğiller ve et benleri dahil birçok cilt rahatsızlığını ve prostat, rahim ağzı ve karaciğer kanseri dahil bazı kanserleri tedavi etmek için kullanılır. Bu tedaviye kriyoablasyon da denir.

Reklamlar

Kriyoterapi, doktorun, anormal dokuyu dondurmak ve yok etmek için aşırı soğuk uyguladığı bir tedavidir. Bu şiddetli soğuğu yaratmak için, sağlayıcınız sıvı nitrojen veya argon gazı gibi bir madde kullanacaktır.

Kriyoterapi Nedir
Kriyoterapi Nedir

Kriyoterapi, prostat ve karaciğer kanseri dahil olmak üzere çeşitli cilt rahatsızlıklarını ve bazı kanserleri tedavi etmek için kullanılabilir. Bu terapi dokuyu dışarıdan (ciltte) ve içerden (vücudun içinde) tedavi edebilir. Bu tedaviye kriyoablasyon da denilebilir.

Kriyoterapi, minimal invaziv bir tedavidir. Bu tür tedavi, çeşitli tıbbi durumlardan gelen hasarlı veya hastalıklı dokuyu ortadan kaldırır. Kriyoterapi genellikle açık ameliyatsız yapılır. Çoğu insan işlemden hızla ve çok az ağrıyla iyileşir. Sağlık uzmanınız, kemik kanseri, rahim ağzı kanseri, karaciğer kanseri veya prostat kanseri, rahim ağzındaki kanser öncesi hücreler (uterusun alt ucu), skuamöz hücreli karsinom ve bazal hücreli karsinom dahil olmak üzere prekanseröz cilt sorunları ve erken evre cilt kanserleri, retinoblastoma (çocuklarda retina kanseri), siğiller, et benleri veya koyu lekeler gibi cilt sorunlar için kriyoterapi önerebilir.

Kriyoterapi sırasında, sağlık hizmeti sağlayıcısı anormal dokuya aşırı soğuk uygular. Hücreler bu şiddetli soğuğa dayanamaz ve tedaviden sonra ölemez. Doktorunuz kriyoterapide kullanılan yoğun soğuğu oluşturmak için birkaç farklı madde kullanabilir. Bu maddeler arasında sıvı nitrojen, sıvı azot oksit ve argon gazı vardır.

Reklamlar

Dokuyu dondurmak için farklı kriyoterapi yöntemleri vardır. Sağlık uzmanınızın soğuğu uygulama şekli, anormal dokunun konumuna bağlıdır.

Doku cildinizde bulunuyorsa, sağlayıcınız dondurucu maddeyi uygulamak için genel olarak bir püskürtme cihazı veya pamuklu çubuk kullanacaktır.

Prekanseröz hücreler veya bir tümör gibi vücut içindeki koşulları tedavi etmek için, sağlayıcınız kriyoprob adı verilen bir alet kullanacaktır. Bu prob, cildinizdeki küçük bir kesikten sokulur.

Harici kriyoterapi, donmuş cildin kabarmasına ve soyulmasına neden olarak sağlıklı yeni cildin büyümesine neden olur. Dahili kriyoterapi sırasında anormal hücreler donup öldüğünde, bağışıklık sisteminiz dokunun vücuttan temizlenmesine yardımcı olur.

Çoğu insanın ciltte kriyoterapiye hazırlanmak için özel bir şey yapmasına gerek yoktur. Sağlık uzmanınız, hazırlanmanıza yardımcı olmak için dahili kriyoterapiden önce size talimat verecektir.

Dahili kriyocerrahiden birkaç gün önce aspirin veya kan inceltici gibi bazı ilaçları almayı bırakmanız gerekebilir. Ayrıca, işlemden önce ne kadar yediğinizi veya içeceğinizi uzmana sorun. İşlemden sonra birinin sizi eve bırakmasını planlamanız gerekebilir.

Harici kriyoterapiniz varsa, sağlık uzmanınız soğuğu bir püskürtme cihazı veya pamuklu çubukla uygulayacaktır. Sağlayıcılar bu tür bir tedavi için genellikle sıvı nitrojen kullanır. Dahili kriyoterapi için kriyoprob, cildinizdeki küçük bir kesiden sokulur. Sağlık uzmanınız, kriyoprobu dondurulacak dokuya yönlendirmek için ultrason görüntülemeyi kullanabilir. Anormal hücrelerin konumuna bağlı olarak size ya lokal anestezi ya da genel anestezi verilebilir. Lokal anestezi belirli bir noktayı uyuşturmaya çalışırken, ameliyatlar sırasında sizi uyutmak için genel bir anestezi kullanılır.

Harici bir cilt rahatsızlığı için kriyoterapiniz varsa, tedavi edilen alan tedaviden sonra kırmızıya dönecek ve muhtemelen kabaracaktır. Herhangi bir hafif ağrı yaklaşık üç gün sonra geçmelidir. Tedavi edilen bölge, genellikle bir ila üç hafta içinde iyileşen bir kabuk oluşturacaktır.

Kriyoterapi ile Et Beni Tedavisi
Kriyoterapi ile Et Beni Tedavisi

Dahili kriyoterapiden sonra, etkilenen bölgede üç güne kadar hafif ağrı veya sızı olabilir. Rahim ağzında kriyoterapi gören kadınlarda birkaç günden birkaç haftaya kadar sulu akıntı olabilir.

Kriyocerrahi, minimal invaziv bir tedavidir. Geleneksel cerrahi ile karşılaştırıldığında, genellikle daha az ağrı ve kanamaya sahiptir ve anormal hücrelere yakın sağlıklı dokuya zarar verme riski daha düşüktür.

Kriyoterapinin riskleri azdır ancak komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu komplikasyonlar arasında serviks çevresinde kriyoterapi sonrası kanama, kramp veya ağrı, kemik kırıkları, duygu kaybıyla sonuçlanan sinir hasarı, şişlik, yara izi ve cilt enfeksiyonu vardır.

Sağlık hizmeti sağlayıcıları kriyoterapi ile birçok sorunu başarıyla tedavi etmektedir. Kriyoterapi ile tedavi edilen çoğu cilt rahatsızlığı, tedaviden sonra herhangi bir özel bakım gerektirmez.

Dahili kriyoterapi gören bazı kişilerin işlemden sonra birkaç gün aktivitelerini sınırlamaları gerekir. Sağlayıcınız, normal rutininize ne zaman dönebileceğinizi size bildirecektir. Tüm anormal dokuyu çıkarmak için birden fazla kriyoterapi tedavisine ihtiyacınız olabilir.

Boyunda Küçük Et Benleri Neden Çıkar?

Deri lezyonları olan et benleri, sapı olabilen küçük, yumuşak, sarkık bir deri parçasıdır. Vücudun herhangi bir yerinde görünebilirler ancak özellikle cildin birbirine veya giysilere sürtündüğü yerlerde oluşur. Et benlerinin diğer adları arasında skin tag, kutanöz papilloma, kutanöz tag, fibroepitelyal polip, fibroma molluscum, fibroma sarkaç, yumuşak fibroma vardır. Et benleri çok yaygındır ve genellikle orta yaştan sonra ortaya çıkar. Erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiler.

Et benleri, cildin iyi huylu tümörleridir. Genellikle cildin kırışıklıkları veya kıvrımlarında ortaya çıkarlar. Tehlikeli değillerdir ancak estetik ve kozmetik nedenlerle çıkarılabilirler. Et benleri çıkarma yöntemleri, tezgah üstü tedavileri, eksizyonu ve kriyoterapiyi içerir.

Et benleri zararsızdır ve genellikle kozmetik nedenlerle çıkarılır. Et benleri, cildin iyi huylu, kanserli olmayan tümörleridir. Bir lif ve kanal çekirdeği, sinir hücreleri, yağ hücreleri ve bir örtü veya epidermisten oluşurlar.

Et benleri genel olarak göz kapakları, koltuk altları, göğüslerin altında, kasıklarda, üst göğüslerde ve boyun bölgesinde görülür. Göze çarpan bir yerde olmadıkları veya örneğin giysi, takı veya tıraş sırasında defalarca ovuşturulmadığı veya çizilmediği sürece genellikle fark edilmezler. Bazı insanlar, et benlerine sahip olabilir ve bunları asla fark etmez. Bazı durumlarda ağrısız bir şekilde düşer. Çok büyük et benleri basınç altında patlayabilir.

Et benleri yüzeyinin görünümü düz veya düzensiz olabilir. Genellikle deri yüzeyinden etli pedinküller veya saplar üzerinde kaldırılırlar. Genellikle ten rengi veya hafif kahverengidir. Et benleri küçük başlar, toplu iğne başı yumru gibi düzleşir. Bazıları küçük kalır, bazıları büyür. Çapı, iki milimetre ile bir santimetre arasında değişebilir ve bazıları beş santimetreye ulaşabilir.

Et benleri konusunda neyin neden olduğu tam olarak net değildir ancak kollajen kümeleri ve kan damarları daha kalın cilt parçalarının içine sıkıştığında gerçekleşebilir. Cilt kırışıklıkları veya kıvrımlarında daha sık görüldüklerinden, esas olarak cildin cilde sürtünmesinden kaynaklanabilir. Bazı insanlar et benlerine artan bir duyarlılığı genetik olarak miras alıyor gibi görünmektedir. Et benleri insanları hem erkekleri hem de kadınları etkiler ancak hamilelik sırasında, obez kişilerde ve diyabetli kişilerde daha sık görülür.

Hamilelik sırasında kadınlar, muhtemelen hormonal değişiklikler ve yüksek büyüme faktörleri nedeniyle et benleri oluşabilir. Bazı insan papilloma virüsü türleri (HPV) olanlarda et benleri görünebilir. Seks steroid dengesizliği olan kişiler, özellikle östrojen ve progesteron düzeylerinde değişiklik varsa et benleri oluşabilir. Yakın aile üyelerinde et benleri olan kişilerde et benleri oluşabilir.

Kriyoterapi Et Beni Tedavisinde Etkili Midir
Kriyoterapi Et Beni Tedavisinde Etkili Midir

Kriyoterapi Et Beni Tedavisinde Etkili Midir?

Et beni, vücudunuzun herhangi bir yerinde görülebilen, genellikle kahverengi veya siyah olan bir deri hücresi kümesidir. Genellikle orta yaşlarda ortaya çıkarlar. Çoğu iyi huyludur yani kanserli değildir.

Hayatınızda daha sonra bir et beni ortaya çıkarsa veya boyut, renk veya şekil değiştirmeye başlarsa doktorunuza görünün. Kanser hücreleri varsa, doktor onu hemen çıkarmak isteyecektir. Daha sonra, tekrar büyümesi ihtimaline karşı bölgeyi izlemeniz gerekir. Görünüşünü veya hissini beğenmezseniz bir et benini aldırabilirsiniz.

Doktora giderseniz, et benine iyice bakacaktır. Normal olmadığını düşünürlerse ya bir doku örneği alırlar ya da tamamen çıkarırlar. Bunu yapmak için sizi bir dermatoloğa yönlendirebilirler.

Doktorunuz numuneyi daha yakından incelenmek üzere bir laboratuvara gönderecektir. Buna biyopsi denir. Pozitif gelirse yani kanserli ise, tehlikeli hücrelerden kurtulmak için tüm ben ve etrafındaki alanın çıkarılması gerekir.

Kriyoterapide, bir pamuk uçlu aplikatör kullanılarak lezyona birkaç saniye boyunca aerosol haline getirilmiş soğuk sprey uygulanır. Bazı lezyonların uygulamadan önce hazırlanması gerekir. Kriyoterapi uygulanmadan önce büyük et benlerinin cerrahi bir makas kullanılarak kesilmesi gerekebilir. Kriyoterapinin etkili olabilmesi için siğillerin ayrıştırılması gerekebilir. Lezyonun tamamen yok olması için birkaç seans gerekebilir.

Yan etkiler donma süresine ve doku tahribatının derinliğine bağlıdır. Yaygın yan etkiler arasında yanma, ağrı ve kızarıklık, yaranın ağlamasıyla şişlik ve kabarcık oluşumu, kanama (özellikle kan sulandırıcılarda ve lezyonlar kriyoterapi öncesinde kesiliyor veya ayrıştırılıyorsa), enfeksiyon, deri lezyonunun tekrarlaması, birkaç hafta sürebilen siyah kabuk olabilir. Kalıcı olabilecek yara ve depigmentasyon oluşabilir. Yüz gibi hassas olan bölgeler için tedaviyi seçerken lütfen bu riski göz önünde bulundurun.

Kriyocerrahi sadece siğil veya et benini hedeflediği için çevredeki doku çok az hasar görür. Kriyoterapi ile et beni tedavisi, daha invazif cerrahi yöntemleri karmaşıklaştırabilen veya kanama sorunları geçmişi olan tıbbi rahatsızlıkları olan hastalar için iyi bir seçimdir. Kriyoterapi ile et beni tedavisinin birkaç yan etkisi vardır, minimal invazivdir ve hızlı bir iyileşme süresi sunar.

Tedavi bölgesinde kızarıklık, şişlik ve kabarcık oluşumu beklenebilir. Ağrıyı kontrol etmek için reçetesiz satılan bir ağrı kesici kullanılabilir. Hastalar, kuru bir kabuk oluşana kadar, genellikle beş ila on dört gün boyunca yaradan sıvı sızmaya devam ederken, bölgeyi günlük olarak yıkamaya yönlendirilecektir. Kabuk sonunda kendiliğinden düşecektir. Baş ve boyun prosedürleri için iyileşme süresi iki ila altı haftadır, vücudun diğer kısımları için daha uzun olabilir.

Kriyocerrahi, doktorun muayenehanesinde yapılabilir. Tedavi bölgesi önce temizlenir ve kurutulur. İşlem sırasında doktor, pamuklu çubuk veya sprey cihazı kullanarak dondurulmuş nitrojen uygulayacaktır. Amaç, cildi hızlı bir şekilde dondurmak ve ardından hedeflenen cilt hücrelerinde maksimum yıkıma neden olmak için yavaşça çözülmesini sağlamaktır. Bazı durumlarda ek uygulamalar gerekebilir. Bazen doktor, tedavi edilen bölgenin yeterince soğumasını sağlamak için tedavi alanına bir termometre içeren küçük bir iğne yerleştirir.

Prosedürden önce, bir ASDS doktoru genellikle hastanın tıbbi geçmişini gözden geçirecek ve fizik muayene yapacaktır. Bu, doktor ve hastanın prosedürün beklentilerini, potansiyel risklerini ve sonuçlarını tartışma zamanıdır. Doktorunuza, bu tedaviden önce reçeteli ve reçetesiz aldığınız ilaçlar ve takviyeler hakkında bilgi vermelisiniz. Herhangi bir alerji hakkında, özellikle anestetiklere karşı alerjileriniz varsa bilgi vermelisiniz.

Et Beni Tedavisi Kriyoterapi Sonrası Nasıldır?

Kriyoterapi, dokuyu yok etmek için aşırı soğuk (sıvı nitrojen) kullanan bir prosedürdür. Genellikle deri büyümeleri veya etraflarındaki deriye benzemeyen yamalar olan deri lezyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Lezyonlar genel olarak iyi huyludur yani kanserli değildir. Aktinik keratozda, cildinizde pullu lekeler gibi görünen kanser öncesi cilt kanserleridir ve gelecekte kansere dönüşebilirler. Yüzeysel cilt kanseri (cildinizin yüzeyinde bulunan cilt kanseri) de olabilir. Kriyoterapi ayrıca lezyonların etrafındaki alanı kurtarmaya ve mümkün olduğunca yara izini azaltmaya yardımcı olur. Kriyoterapiye hazırlanmak için hiçbir şey yapmanız gerekmez ancak işleminizden önce makyajı, losyonu veya pudrayı çıkarmanız gerekebilir. Doktorunuz daha sonra tedavi edilen bölgeyi dondurmak için sıvı nitrojen püskürtecektir.

İşlemden hemen sonra tedavi edilen bölge kırmızı olacaktır. Aynı zamanda su toplayabilir ve şişebilir. Bu olursa, kesinlikle su toplayan bölgeyi delmeyin ya da patlatmayın. Ayrıca tedavi edilen alanda bir sızıntı görebilirsiniz. Bu, normaldir. Tedavi edilen bölge yaklaşık yedi ila on gün içinde iyileşecektir. Muhtemelen iz bırakmayacak.

Kriyoterapi sonraki gün başlayarak, tedavi edilen bölgeyi her gün kokusuz sabun ve suyla nazikçe yıkayın. Vazelin kremini uygulama yapılan bölgeye iki hafta boyunca her gün sürün. Bu, bölgenin iyileşmesine yardımcı olacak ve kabuklanmasını önleyecektir. Uygulama yapılan bölgede bir kabuk oluşursa, kabuk düşene kadar bölgeye vazelin uygulayabilirsiniz.

Tedavi edilen alanı açıkta bırakın. Yarada bir sızıntı varsa, alanı bir bandajla kapatabilirsiniz. Herhangi bir kanamanız varsa, on beş dakika boyunca temiz bir gazlı bezle bölgeye sıkıca bastırın. Kanama durmazsa bu adımı tekrarlayın. Bu adımı tekrarladıktan sonra kanama hala durmadıysa, doktorunuzu aramanız gerekir.

Tamamen iyileşene kadar tedavi edilen bölgede kokulu sabun, makyaj veya losyon kullanmayın. Bu genellikle prosedürünüzden en az on gün sonra olacaktır. Tedavi edilen bölgede bir miktar tüy kaybedebilirsiniz. Bu, donmanın ne kadar derin olduğuna bağlıdır. Bu saç dökülmesi kalıcı olabilir.

Tedavi edilen alan iyileştikten sonra, bölgeyi yara izinden korumak için en az 30 SPF’li geniş spektrumlu bir güneş kremi uygulayın.

Prosedürünüzden sonra bir yıla kadar tedavi edilen bölgede renk değişikliği (pembe, kızarıklık veya daha açık veya daha koyu cilt) olabilir. Bazı insanlar buna daha uzun süre sahip olabilir veya kalıcı olabilir.

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx