Sağlık

Lazer ile Siğil Tedavisi

Reklamlar

Siğiller zaman zaman meydana gelen cilt oluşumlarıdır. Lazer ile siğil tedavisi nasıl yapılır sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Siğiller bir takım virüslerin sebep olduğu iyi huylu cilt oluşumlarıdır. En çok görüldüğü bölge de el, ayak ve yüzlerde meydana gelir. Bazen genital ve anal bölgede de ortaya çıkabilir.

Siğil nedir?

Siğiller cildimize bir virüsün sebep olduğu küçük kabarcıklardır. Daha çok çocuklarda ergenlerde görülür. Çoğunlukla zararsız da olsa görünüm olarak rahatsız edicidir. Ve bazıları da ağrı, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlere de sebep olabilir.

Siğil Neden Olur?

​Siğil HPV virüslerinin sebep olduğu bir enfeksiyondur. HPV virüsünden kaynaklanmayan iki tür siğil vardır. Göbekli siğil olarak bilinen siğile farklı bir virüs sebep olmaktadır. Seboreik siğillerin oluşumuna da virüsler sebep olmamaktadır. Bunlar seboreik keratoz olarak da bilinir gerçek siğil değildir ve bu sebeple bulaşıcı özellikte değildir. Egzama ve sedef gibi siğilde daha çok bağışıklık sistemi daha küçük olan kişilerde görülmektedir.

Reklamlar

Siğiller Bulaşıcı Mıdır?

Siğile neden olan etken virüs ise siğiller oldukça bulaşıcıdır. Bu siğillerdeki virüsler direkt olarak kişiden kişiye bulaşabilir. Aynı zamanda havlu ya da traş makinesi gibi eşyalarla da bulaşabilir. Siğil olan kişilerle yakın temas edilmemeli kişilerin eşyalarını ortak olarak kullanmamalıdır. Mesela ayak tabanında siğil olan kişinin terliğini bir başkasının giymesi siğilin bulaşmasının bir yoludur.

Lazer ile Siğil Tedavisi
Lazer ile Siğil Tedavisi

Siğiller hemen kendini göstermeyebilir vücuda girdikten sonra dört hafta ile sekiz ay kadar bir süre arasında ortaya çıkabilir. Eğer derinizde yara varsa siğil virüsleri daha kolay bir şekilde cildinize ulaşabilir. Ve cildin nemli ya da ıslak olması da bulaşma ihtimalini arttırabilir. Bundan dolayı havuz, sauna hamam gibi ortamlarda siğil daha çok bulaşır. Aynı zamanda vücudunuzun herhangi bir yerinde siğil varsa başka bir bölgenize de bulaşma ihtimali oldukça yüksektir.

Siğil Tipleri Nelerdir?

Siğilleri meydana getiren sebep olan yüzden fazla HPV virüsü vardır. Enfeksiyon oluşturan virüsün türüne ve yerleştiği bölgeye göre renk, şekil, doku açısından farklı tipte siğiller meydana gelir. Bunun dışında siğile benzeyen ama farklı olan bazı cilt hastalıkları da vardır. En önemli siğil tiplerini sizin için aşağıda açıklamaya çalıştık.

Verruca Vulgaris

En çok görülen siğil tipidir. Bu siğil türü vücudun her yerinde meydana gelebilir. En çok da ellerde ve ayaklarda görülür. Parmaklarda da görülebilir çoğunlukla tırnaklarınızın kenarlarında da çıkabilir. Bezelye büyüklüğüne kadar ulaşabilirler. Basınç, ağrı ve kaşıntıya sebep olmaz.

Reklamlar

Verruca Filiformis

İplik şeklinde gövdesi olan ve uzun siğillerdir. Çoğunlukla yaşlıların yüzünde göz kapaklarında, dudak ve burnunda meydana gelebilir. Boyunda da meydana gelebilir ve kaşıntı meydana getirebilir. Yıkama, traş etme gibi eylemlerde tahriş olabilir ve yaralanma olabilir. Görsel olarak çok rahatsız edici olduğu için tedavi edilmesi tavsiye edilir.

Verruca Plantaris

Ortak kullanım alanlarından bulaşan daha çok ayak tabanında görülen siğillerdir. Siğillerin özelliği ağrılı olmalarıdır. Terlikten, havuzlardan, hamam ve spor salonu gibi yerlerden bulaşır. Bu tür siğillerin tedavisinde çoğunlukla salisilik asit içeren bantlar kullanılır.

Göbekli Siğiller (Mollusca Contagiosa)

Siğile çok benzese de aslında siğil olmayan siğil virüsünden kaynaklanmayan yapılardır. Başka bir virüsten kaynaklanırlar. Vücutta grup olarak bulunurlar. Erişkin kişilerde en çok genital bölgede görülür. Çocuklarda ise gövde, yüz, boyun ve koltuk altı bölgelerinde görülebilir.

Seboreik Siğiller

Bu tür siğiller asıl siğil değildir. Tam olarak neden meydana geldikleri bilinmemektedir. Virüsten kaynaklanmayan siğillerdir. Bu yüzden de bulaşıcı özellikte değillerdir. Daha çok yaşlılarda görülür. Değişik şekillerde görülebilir. Farklı şekilleri vardır ve tedavisi ya cerrahi olarak ya da lazer ile yapılır.

Siğil Tanısı Nasıl Konulur?

Siğil tanısını herhangi bir cildiye doktoru koyabilir. Bir muayene ile siğil teşhişi koyulabilir. Ciltteki oluşumun yapısı, şekli ve bulunduğu yer siğil olup olmadığını anlamayı kolaylaştırır. Ve siğilin türü hakkında bilgi verir.

Cildiye uzmanı kesin olarak siğilin türü hakkında yorum yapamıyorsa ciltteki oluşumdan bir doku örneği alır. Ve laboratuvardan alınan sonuca göre siğilin türünü ve sebep olan virüsün ne olduğu öğrenilmiş olur.

Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Siğillerin büyük bir kısmı vücut için zararlı değildir. Bir tedaviye gerek kalmadan tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden zaman içinde yok olur. Ancak görüntü olarak kişiyi rahatsız ediyorsa ya da genital bölgede meydana geldiyse tedavi edilmelidir. Ayak tabanında olan siğillerde yürümeyi zorlaştırdığı için tedavi edilmeli cildiye uzmanına danışılmalıdır.

Siğilde kanama iltihaplanma gibi bir durum varsa ya da Atopik dermatit gibi başka cilt hastalıkları ile birlikteyse, göbekli siğil türündeyse, yaşlılıkta yaş ile ortaya çıkan siğiller cilt kanseri ile karıştırabilmektedir. Bunun için zararsız siğil olduğundan emin olmayan herkes de doktora gitmelidir.

Siğillerin tedavisi için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Farklı tedavi yöntemleri söz konusudur. Tedavi için seçilecek yöntem siğilin cinsine, boyutuna ve sayısına göre farklılık gösterir. Tedavi için çoğunlukla yapısında salisilik asit bulunduran ilaçlar kullanılır. Ya da siğilin durumuna göre kriyoterapi adı verilen dondurma yöntemi uygulanabilir, cerrahi işlem ve lazerde uygulanabilir. Bu tedavilerden sonra siğiller etkisiz hale gelerek yok olabilir. Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde ise siğillerin tekrarlaması yüksek ihtimaldir. Bu yüzden siğiller için tedavi uygulandıktan sonra bağışıklık sistemini güçlendiren önlemler alınmalıdır.

Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Salisilik Asit veya Laktik Asit İçeren İlaçlar

Siğile salisilik asit çözeltileri uygulanarak bir hafta süreyle günde bir iki kere kullanılır. Salisik asit krem, cila gibi çeşitli şekillerde üretilir ve bazı formlarında laktik asit de bulunur.

Kriyoterapi Tedavisi

Bu tedavi şeklinde siğile sıvı azot uygulanır. Sıvı azot soğuk olduğu için cildin üst katmanındaki hücreleri bertaraf eder. Farklı şekillerde uygulanabilir ama çoğunlukla pamuklu bir çubuk sıvı azota batırılır. Siğilin üzerine kısa bir süre baskı uygulanır. Uygulama haftada bir kere siğil geçinceye kadar tekrarlanır.

Bu tedavi yöntemi ciltte bazı yan etkilerin oluşumuna sebep olabilir. Tedavi sırasında ve sonrasında ağrı ve ciltte renk değişikliği yara izi meydana gelebilir. Diyabetik ayak veya periferik arter hastalığı olan kişilerde siğiller bu yöntem tedavi edilmemelidir. Bunun nedeni ayaktaki siğile uygulanan tedavinin sinir hasarına veya kötü iyileşen yaralara neden olabilmesidir.

Cerrahi Tedavi

Siğillerin cinsine göre ilaç ya da kriyoterapi işe yaramadıysa siğilin cerrahi olarak çıkarılarak tedavi edilmesi gerekebilir. İlk olarak siğil olan bölgenin lokal anestezi ile uyuşturulması gerekir. Sonrasında ısıtılmış bir neşter ile siğil olan bölge kesilir ve siğil çıkarılır.

Lazer ile Siğil Tedavisi

Siğiller için birçok tedavi yönteminden bahsettik bunlardan biri de lazer ile siğil tedavisi. Bu yöntem tedaviye karşı dirençli olan ve tedavisi zor olan yerlerdeki siğillere uygulanabilen bir tedavi seçeneğidir. Siğiller cildin üzerinde ya da mukozaya yerleşmiş olabilirler HPV virüsü siğile sebep olabilmektedir. Cildin her yerinde görülebilir. Genellikle çocuklarda görülse de her yaştan bireylerde görülebilir.

Lazer ile Siğil Tedavisi Uygulaması

Lazer ışığının siğilin tabanındaki damarları ısıtarak yok etme özelliği vardır. Bu yüzden siğilin ısıtılması ile siğili güçsüzleştirir ve beslenmesini bozar. Siğil yok olur. Yani uygulanan ısı ile siğili oluşturan mikroplarda yok edilmiş olur.

Lazer ile Siğil Tedavisi İşlemi Nasıl Yapılır?

Siğilin bulunduğu yerdeki derinin çok kalın olmaması gerekir. Deri fazla kalınsa inceltilmelidir. Yapısında Niasin bulunduran bir jel uygulanarak bir süre beklenir. Niasinin özelliği kullanıldığı bölgedeki damarları genişletici etkiye sahip olmasıdır. Bu şekilde damarlar genişleterek siğillerin olduğu bölgede lazer tedavisi uygulanarak daha fazla damar tedavi edilir.

Lazer ile Siğil Tedavisinin Sonuçları

Siğile lazer tedavisi uygulandıktan sonra siğil kabarık, mor gibi kahverengi bir görünüm alır. 15- 20 gün sonra ise kabuk tutar ve soyulur. Soyulduktan sonra meydana gelen deri pembe renkli sağlıklı bir deridir. Uygulama alanı geniştir ve derinin kalın olan yerlerine topuk, el ayası, tırnak katlantısı gibi bölgelere de uygulanır. Bir seans yeterli olmayabilir tekrar bir seans daha uygulanabilir.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx