Sağlık

Ozon Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Reklamlar

Ozon gazı güçlü oksidasyon özellikleri nedeniyle mikroorganizmaların yanı sıra fenoller, pestisitler, deterjanlar, kimyasal atıklar ve aromatik bileşikler gibi tüm toksinleri etkili bir şekilde öldürebilir ve nötralize edebilir.

Yaşla birlikte, reaktif oksijen türleri hücrelerde oksidatif hasara yol açabilir. Bu duruma oksidatif stres denir. Yakın zamanlarda yapılan araştırmalar, ozon uygulamasının düşük dozlarda reaktif oksijenin vücuda verilmesiyle ortaya çıkan ürünlerin, özellikle hücre içi iletişimde önemli bir rol oynadığını ve tedavi edici etkilere aracılık ettiğini göstermektedir.

Ozon tedavisi özellikle yangının yoğun olduğu ve bağışıklık sisteminin ön planda olduğu hastalıkların yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılır. Hayat Ozon bu yöntemi hastanın uyguluğuna göre başarılı bir şekilde uygulayabilmektedir.

Reklamlar

Ozon Tedavisinin Tanımı

Ozon tedavisi tıbbi bir uygulama olarak kullanılan bir yöntemdir ve vücuda ozon gazının uygulanmasıyla gerçekleştirilmektedir. Ozon gazı renksiz bir gaz olup üç oksijen atomundan (O3) meydana gelmektedir.

Bu tedavi birçok farklı amaçla kullanılabilmekte olup; genellikle hastalıkların tedavisi veya rahatsızlıkların iyileştirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Ozon gazı sistemini uyararak vücudun savunma mekanizmalarını aktive etmeye yardımcı olabilmektedir. Bu sayede tıbbi problemlerin tedavisine katkı verebilmektedir. Ozon tedavisi, birçok farklı tıbbi koşulun yönetilmesine yardımcı olabilecek çok yönlü bir yaklaşımdır.

Ozon Tedavisinin Uygulama Yöntemleri

Ozon tedavisi uygulama yöntemleri vücuda farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilmektedir. Bu uygulama yöntemleri çeşitlilik göstermekte olup; özellikle hastalığın türüne, tedavi amacına ve doktorun önerisine bağlı olarak seçilmektedir. Aşağıda ozonun farklı uygulama yöntemleri ve bu yöntemleri aşağıda görülebilir.

Bu uygulama yöntemleri, tedavinin amacına göre belirlenmektedir. Sistemik tedaviler, vücudu genel olarak etkilerken, lokal uygulamalar belirli bir bölgeyi hedeflemektedir. Hayat Ozon olarak kliniğimiz ve uzman doktorlarımız rahatsızlığınıza göre hareket ederek, bunları profesyonel bir şekilde uygulamaktadır. Kliniğimiz bu alanda yaptığı çalışmalarda boyun fıtığı kaynaklı ağrılarda azalmalar görülmüştür.

Reklamlar

Otohematerapi

Otohemoterapi, hastadan alınan kanın ozon ile karıştırılarak uygulanan bir sistemik ozon tedavisi yöntemidir. Bu tedavi günümüzde iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Majör Otohemoterapi onlardan bir tanesidir. Bu yöntemde hastadan 40 ile 200 ml arasında bir miktar kan alınır. Alınan bu kan, ozon ve tıbbi oksijen ile karıştırılmakta daha sonra hastanın vücuduyla yeniden bir araya getirilmektedir.

İkinci ise küçük otohemoterapi olup bu yöntemde, hastadan daha küçük bir miktar kan, bir şırınga kullanılarak alınmaktadır. Söz konusu kan, zaten içerisinde ozon bulunan bir karışımla doldurulmakta, sonrasında bu karışım, hastanın vücuduna geri enjekte edilmektedir.

İnsüflasyon

İnsüflasyon, ozon gazının bir vücut boşluğuna verilmesi anlamını taşımaktadır. Ozon terapisi uygulamalarında insüflasyon genellikle rektal veya vajinal boşluklarda kullanılmaktadır; ancak aynı zamanda kulak veya burun boşluklarına ozon gazı uygulamak için de kullanılabilmektedir. İnsüflasyon yöntemi, tedavi türüne ve hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak değişen ozon dozları ile uygulanmaktadır.

Ozon Eklem Tedavisi

Eklem ağrıları, sırt ağrıları, yırtılmış bağlar ve benzeri rahatsızlıklar için potansiyel olarak etkili bir tedavi seçeneği olarak kabul edilen ozon eklem terapisi, özellikle eklem boşluğuna enjeksiyon gerektiren yaygın bir tedavi yöntemidir. Ozon eklem tedavisi iki ana aşamadan oluşur:

  • İlk aşamada, bir vitamin ve ilaç karışımı hazırlanır.
  • İkinci aşamada ise bu karışıma ozon eklenir ve bu özel karışım, eklem içine enjekte edilerek iyileşme sürecine katkıda bulunur.

Bu kombinasyon ozon terapisi yeni bağların ve kıkırdak dokusunun yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca enflamasyonu azaltmakta ve eklemdeki zayıf bölgeleri güçlendirmeye destek olmaktadır.

Ozon Tedavisi Kimlere Yapılabilir? Kimlere Yapılamaz?

Ozon terapisi uygulaması yapılabilen ve yapılamayan pek çok kişi vardır. Hayat Klinik olarak bu bakımdan hastalar öncelikle muayene edilerek bu yöntemin onlara ne kadar uygun olduğu görülmektedir. Eğer bir problem yoksa uygulama sorunsuz bir şekilde devam etmektedir. Genel anlamda,

  • Sistit
  • Migren
  • Kronik ağrı
  • Damar ameliyatı
  • Yara iyileşmesi

Gibi alanlarda ozon terapisi başarılı uzmanlarımız tarafından uygulanabilmektedir. Ayrıca genel anlamda uygulanamayan bazı hasta profilleri ise aşağıda olduğu gibidir:

  • Yüksek tansiyon için ACE inhibitörü tedavisi gören kişiler
  • Glukoz 6 fosfat dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği bulunan kişiler
  • Ozona alerjisi mevcut astım hastaları
  • Yeni yaşanmış olan kalp krizi ve/veya kontrol altına alınmamış kalp-damar hastalığı
  • Sık tekrarlayan kas krampları

Hayat Ozon olarak kliniğimiz, her zaman bu uygulamayı alanında uzman doktorları ile hastaların uygunluğuna göre gerçekleştirmektedir.

Ozon Tedavisinin Bilimsel Temeli

Ozon üç oksijen atomundan meydana gelen bir moleküldür. Her ne kadar O2 kararlı bir yapıya sahip olsa da Ozon O3 olup kararsız bir molekül özelliği gösterir. Gaz ilk olarak Alman kimyacı olan Christian Friedrich Schönbein’ce, 1839 yılında bulunmuştur.

Ozon gazı renksiz ve keskin kokulu bir yapıya sahip olup; keşfinden sonraki ilk senelerde dezenfeksiyon hedefli yararlanılmıştır. Örnek olarak 1860 senesinde Monaco kentinin su arıtma tesisinde dezenfeksiyon hedefiyle yararlanılmaya başlanmıştır.

Ozonun söz konusu dezenfekte edici etkisi, güçlü okside edici özelliğinden kaynaklanır. Bu yalnızca virüsleri ve bakterileri yok etmekle kalmamakta; tüm mikroorganizma ve toksinleri de okside edebilmektedir. Tıbbi amaçlı kullanımına bakıldığında ise öncelikle 1880 senesinde Dr. John Harvey Kellogg tarafından yapıldığını yazan kaynaklar görülür. Lakin daha yaygın bir görüş, ilk tıbbi kullanımın Birinci Dünya Savaşı esnasında, Alman askerlerinin gerek kangren gerekse benzeri ciddi yaralanmaları tedavi eden Dr. Albert Wolff’a dayanmaktadır.

Bunun yanı sıra 1935 senesinde Berlin’de 59. Alman Cerrahi Birliği toplanmış; burada Dr. Erwin Payr Cerrahi’de Ozon Uygulamaları başlıklı kişisel vakalarından meydana gelen derleme türünde sunum gerçekleştirmiştir. Bu tarih itibariyle 80’i senelere dek, bu tedaviyi münferit olarak gerçekleştiren araştırmacılar ve hekimler tarafından uygulanmıştır.

Ne var ki 80’li yıllar ardından tıbbi amaca yönelik ozon kullanımına dair gerek bilimsel çalışmalar gerekse vaka serileri literatür içinde artış sergilemiştir. Ozon tedavisi klasik uygulamasına haline gelen yöntem de Wolff tarafından, 1974 senesinde tarif edilmiştir.

Buna göre 50 ile 270 ml bir miktar kan vücut dışına alınmakta, ozona dayanıklı şişede oksijen-ozon karışımı ile temas ettirilmektedir. Ardından da yeniden aynı kişiye geri verilmektedir. Bu yukarıda bahsettiğimiz Majör Otohemotarpi olarak isimlendirilir.

Ozon Tedavisi Üzerine Bilimsel Çalışmalar

Ozonun dezenfekte edici etkisi güçlü okside edici özelliğinden ileri gelmektedir. Yalnızca virüs ve bakterileri öldürmekle kaldırmamakta; aynı zamanda mikroorganizmalar ve toksinlerini de okside edebilmektedir. Ayrıca fenolleri, pestisitleri, deterjanları, kimyasal atıkları ve aromatik bileşikler de etkili biçimde nötralize edebilir.

Kimyasal yapısı açısından radikal özelliği taşımasa da florin ve persülfat ardından bilinen en güçlü oksidan maddedir.

Bunun yanı sıra O3 fungisidal, virostatiktir ve bağışıklık sistemini de aktifleştirir. Majör Otohemoterapi ismiyle gerçekleştiren uygulama vücudun kendi anti-oksidanların ve serbest radikallerini de ortadan kaldıran enzimleri aktif hale getirir. Söz konusu durum kronik enflamatuar hastalıklarda O3’ün kullanımını açıklar.

Kaynakça

Mehmet Özler, Şükrü Öter, Ahmet Korkmaz. “Ozon Gazının Tıbbi Amaçlı Kullanılması”. TAF Preventive Medicine Bulletin, 2009: 8(1).

Uz. Dr. Zekayi KUTLUBAY, Uz. Dr. Burhan ENGİN, Prof. Dr. Server SERDAROĞLU, Prof. Dr. Yalçın TÜZÜN. “Dermatolojide Ozon Tedavisi”. Dermatoz 2010 ; 1(4) : 209-216.

https://www.acarindex.com/pdfler/acarindex-5a56b42d-29d5.pdfhttps://cms.dermatoz.org/Uploads/Article_36855/Dermatoz-1-0.pdf

https://www.acarindex.com/pdfler/acarindex-5a56b42d-29d5.pdf

admin

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx