ÇiçeklerHobi

Şebboy Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Şebboy Çiçeğinin Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?

Reklamlar

Rüzgarla birlikte bahçelerden gelen mis gibi kokusu ve bir cümbüşü andıran renkleri ile şebboy çiçeği, en nadide çiçeklerden bir tanesidir. Sadece bahçe ve balkonlarda değil, evlerin içinde de kolaylıkla yetiştirilebilen ve seyrine doyum olmayan şebboy çiçeğini ve şebboy çiçeği bakımını bugün yakından tanıyacağız. Bazı zamanlar ismini dahi bilmediğimiz bazı çiçekler vardır ve özellikle gece olduğunda mis gibi kokuları dört bir yanı sarar. Bugün sizlerle işte bu çiçeklerden biri olan şebboy çiçeği bakımı nasıl yapılır, şebboy çiçeğinin özellikleri nelerdir, şebboy çiçeği evde nasıl yetiştirilir, şebboy çiçeği ne zaman açar gibi çok merak ettiğinizi bildiğimiz soruların yanıtını paylaşacağız.

Şebboy çiçeği bakımı
Şebboy çiçeği bakımı

Şebboy çiçeği bakımı

Evde hem renkleri ile göz dolduran, hem de kokusuyla mutlu olacağınız bir çiçek arıyor fakat bulamadıysanız, tavsiyem şebboy çiçeği yetiştirmenizdir. Doğaya uyumlu olduğu halde ev içerisinde de gayet güzel yetişen şebboy çiçeği, kolay bakımı nedeniyle sıkça tercih edilen çiçeklerden biridir. Turpgiller familyasına ait olan bu güzel çiçeğin ismi Farsçadan dilimize yerleşmiş ve “gece kokusu” anlamını taşıyor. Tıpkı isminin anlamı gibi geceleri kokusuyla kendini belli eden şebboy çiçeğinin anavatanı Avrupa olmasına rağmen ülkemizde de birçok çeşidi ile bahçe ve balkonlarda yerini aldığı görülüyor. Bilimsel ismi erysimum olan bu çiçek, nazlı değildir ve yeterli güneş alması ve suyunun iyi zamanlanması ile yıllarca yaşayıp, kendiliğinden çoğalabilir.

Şebboy çiçeğinin özellikleri nelerdir? Şebboy çiçeği yetiştiren kişilerin bilmesi gerekenler

İngilizce adı Wall flowers “duvar çiçeği” olan şebboy çiçeği hem ev ortamında, hem de bahçede yetiştirilebilmesi mümkün olan ender çiçeklerdendir. 30 ila 90 cm arasında boyları değişkenlik gösterebildiği gibi soğuk iklime sahip olan bölgelerde yaşamayı sevmiyorlar. Tek yıllık ve çok yıllık olmak üzere iki farklı türü olan çiçek, parfüm ve ilaç sanayisi için de ayrı bir önem taşıyor. Çiçeklerinde bulunan uçucu yağ, çeşitli parfüm ve kozmetik ürünlerinde kullanılırken aromaterapi ile ilgilenen kişilerin de yakından takibi altında olduğunu söyleyebiliriz.

Reklamlar

Yarı gölgeli ortamlarda çiçeklenmeyi ve büyümeyi sevdiği gibi toprak tercihini nemli, kaliteli ve zengin topraktan yana kullanıyor. Az öncede belirttiğimiz gibi soğuk iklimi sevmeyen şebboy çiçeği için en uygun yaşam ortamı ılık, direkt güneş görmeyen ve kış aylarında en az 10 derece sıcaklığa sahip olan ortamlardır. Ve az yapraklı çok çiçekli bir yapısı olan şebboy çiçeğinin özellikleri arasında bilmeniz gereken en önemli nokta, mutlaka damla sulama yapılması gerektiği. Aksi takdirde bu nazlı ve zarif çiçeğin köklerine zarar verebilir ve çürümesine neden olabilirsiniz.

Pembe, mavi, mor, lila, sarı, beyaz ve turuncu renklerin hakim olarak görüldüğü şebboy çiçeğinin nadiren de olsa kahverengi ve diğer renklerde çiçek açtığı görülebiliyor. Çiçek yetiştirmeyi ve çiçeklerle konuşmayı seven kişiler için ideal bir çiçek olmasıyla, son zamanlarda evlerde de sıkça görmeye başladığımız şebboy çiçeğinin genel özellikleri bunlardır.

Şebboy çiçeği ne zaman açar?
Şebboy çiçeği ne zaman açar?

Şebboy çiçeği ne zaman açar?

Bakımının kolay olmasının yanı sıra şebboy çiçeğinin en cezbedici özelliklerinden biri, her mevsim çiçek açmasıdır. Yılın her mevsiminde şebboy kokusunu duyabilmeniz mümkün, fakat burada önemli olan çiçek tohumunun ne zaman ekildiğidir. Genelde ilkbahar ve yaz çiçeği olarak bilinen bu bitki toprağa ekilmesinden sonra yaklaşık 3 ila 4 ay içerisinde çiçekleri ile göz kamaştırmaya başlıyor. Şebboy çiçeği tohumu ve ekim işlemi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi yazımızın ilerleyen bölümlerinde görebilirsiniz. Bu nedenle şebboy çiçeği bakımı ne zaman açar sorusuna verilebilecek en güzel yanıt; yılın dört mevsimi, siz ne zaman isterseniz şebboy çiçeklerinin kokusunu hissedebilirsiniz.

Şebboy çiçeği çeşitleri nelerdir?

Mis kokulu şebboy çiçeğinin dünya üzerinde belirlenmiş olan 3500’den fazla türü bulunuyor. Her birinin ayrı bir güzelliği bulunan şebboy çiçeği, 500’den fazla türü ile ülkemizde de sık rastlanılan çiçek türlerindendir. Tek yıllık ve çok yıllık olarak farklı çeşitleri olan bitkinin ekimi, bulunduğu ortama göre değiştirilebiliyor ve sarıdan pembeye, beyazdan maviye, hatta turuncu ve kırmızıya kadar geniş bir çeşitlilik gösteriyor.

Reklamlar

Evde şebboy çiçeği bakımı nasıl yapılır? Şebboy nasıl yetiştirilir?

Şebboy çiçeğinin büyüleyici kokusunu daima evinizde hissetmek istiyor ve bu yüzden bahçe yerine evin içinde ya da balkonda bu çiçeği yetiştirmeye karar verdiniz. Fakat evde şebboy çiçeği bakımı nasıl yapılır, şebboy çiçeği nasıl yetiştirilir hiçbir fikriniz bulunmuyorsa, yazımız size bu genel bilgilerle ilgili yardımcı olacaktır. Çok zor bir bakımı olmayan şebboy yetiştirmek için doğru saksı ve toprak seçimini yapıp, saksının konumlanacağı yerin sıcaklığını ve ne kadar güneş alacağını hesapladığınız ve tabii doğru miktarda su verdiğiniz takdirde işin en büyük kısmını atlatmış olursunuz.

Şebboy, kaliteli, humuslu ve nemli toprakları seven bir bitkidir bu nedenle toprak seçimini iyi yapmanız gerekir. En az toprağı kadar saksısı da önem taşıyan şebboy için alacağınız saksı hem drenaja imkan vermeli, hem de ilerleyen zamanlarda çiçek bir hayli büyüyeceği için büyük bir saksı olmalıdır.

Toprak ve saksı olayını hallettikten sonra sıra geliyor, şebboyun bol bol çiçek açmasını sağlayacak olan evdeki konumunu belirlemeye. Ne çok sıcak, ne de çok soğuk havayı seven şebboy çiçeği ilk ekildiğinde güneş ışığına çok ihtiyaç duysa dahi zamanla bu değişiyor. Çiçek biraz büyüdükten sonra saksınızı direkt güneş görmeyen fakat soğuk olmayan bir yere taşımalısınız. Gölgeyi seven şebboy, fazla güneş ışığına maruz kalırsa solma ihtimali yüksektir.

Ve son olarak bir çiçeğin gelişmesine, çiçek açmasına ve hatta solmasına neden olabilen sulama kısmından söz edelim. Şebboyda diğer bitkilerde olduğu gibi özellikle sıcak havalarda susuz kalmaması gereken bir çiçek. Yaz mevsiminde toprağının kuru kalmamasına dikkat ederek şebboyu susuz bırakmamalısınız. Havanın soğuk olduğu dönemlerde ise yine şebboyun toprağı nemini korumalı fakat sulama sıklığını azaltmalısınız. Şebboy çiçeği bakımında sularken asla suyu direkt dökmemeye ve mümkünse damla halinde sulama imkanı veren çiçek sulama aparatı ile sulamaya dikkat etmenizde unutmamanız gerekenlerden.

Şebboy çiçeği neden kurur?
Şebboy çiçeği neden kurur?

Şebboy çiçeği neden kurur?

Hemen hemen her bitkide ve özellikle evde yetiştirilen çiçekli bitkilerde kuruma nedenleri birbirine benzer durumlardır. Şebboy çiçeği neden kurur sorunuza ilk verebileceğimiz yanıt; sulama sıklığının ve verilen su miktarının fazla olması diyebiliriz. Çiçeğin toprağını ellediğinizde suya ihtiyacı olup olmadığı anlayabilirsiniz, bu nedenle sürekli su vermeniz çiçeğe fayda yerine zarar getirir. Yanlış sulama dışında aşırı güneş ışığına maruz kalması durumunda da şebboy çiçeğinin kuruduğunu görebilirsiniz.

Kurumuş şebboy nasıl canlanır?

Gözünüz gibi baktığınız şebboylarınız kurumaya başlamışsa, acil önlem almanız gerekebilir. Kurumuş şebboyu canlandırmak için bitkinin kök kısmının olduğu yere bir miktar buz koymalı ve hemen ardından buzların üzerine sıcak su dökmelisiniz. İşe yarayacağını düşündüğümüz bu canlandırma işlemini şebboy yeniden canlanana kadar belirli aralıklarla tekrarlayabilirsiniz.

Şebboyun faydaları nelerdir?
Şebboyun faydaları nelerdir?

Şebboyun faydaları nelerdir?

Bir çiçek düşünün ki; hem güzelliği ile içinizi ferahlatıyor, hem kokusuyla sizi mest ediyor, hem de birçok derde şifa oluyor. Çok özel bir çiçek olan şebboy tüm bu özellikleri bir arada barındırması nedeniyle yoğun talep gören ve seralarda bolca yetiştirilen çiçeklerden biri. Şebboy aromaterapide de kullanılan bir çiçek ve bunun nedeni kokusunda bulunan sakinleştirici ve gerginliği azaltıcı özelliği. Stresli dönemlerde şebboy kokusunu içinize çekmeniz halinde rahatlayıp, modunuzun yükseldiğini görebilirsiniz.

Parfümeri ve kozmetik alanında sıkça çiçeklerinden faydalanılan şebboyun yaprakları da bir hayli yararlı. Ev ya da bahçenizdeki şebboy yapraklarını kurutup içine bal karıştırdığınızda harika bir nemlendirici elde edebilirsiniz. Çatlamış el, dirsek ve topuklarda oldukça işe yarayan bu karışım aynı zamanda ağız içi yaralarında doğal bir merhem olarak kullanılabiliyor.

Şebboy çiçeği bakımı hakkındaki yazımızı beğendiyseniz, Nilüfer Çiçeği Evde Nasıl Yetiştirilir? adlı yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Begonya Instagram hesabı: Begonya Kadın

Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx