Çiçekler

Kolyos Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Kolyos çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır? Bir diğer yaygın adıyla yaprak güzeli olarak bilinen Kolyos çiçeği farklı yaprak renkleriyle kendine hayran bırakmaktadır. Özellikle yapraklarındaki eşsiz desenleriyle birçok çiçek desenleriyle dikkatleri üzerine çekmektedir.  Peki bu eşsiz güzelliğin bakımı ve özellikleri nelerdir? Kolyos çiçeğinin faydaları, kolyos çiçeğinin çoğaltılması gibi birçok konuyu yazımızda detaylı ele aldık.

Kolyos Çiçeğinin Bakımı
Kolyos Çiçeğinin Bakımı

Kolyos Çiçeğinin Bakımı

  • Kolyos çiçeğinin bakımı düzenli bir şekilde yapıldığı takdirde çok hızlı gelişim gösteren bir çiçektir. Çok detaylı bir bakım istememektedir sadece birkaç püf noktaya dikkat edildiğinde Kolyos çiçeğinin bakımı kolaylıkla gerçekleşmiş olacaktır.
  • Diğer bir adıyla yaprak güzeli olan kolyos çiçeği aydınlık ortamları sevmektedir. Direkt gün ışığı almayan ama aydınlık ortamlar gelişimi için uygun ortamı sağlamaktadır. Kesinlikle ışık almayan alanlarda yetiştirmeyin.
  • Kolyos çiçeği bakacaksanız eğer soğuk iklimlerde olmamanız önemli bir detaydır. Çünkü kolyos çiçeği kış aylarında çok düşük sıcaklıklara dayanamamaktadır. Uygun sıcaklık aralığı 12 – 17 arasındadır. Çok soğuk hava koşullarına maruz kalan kolyos çiçeği yapraklarını dökerek hastalanır hatta bitki ölebilir.
  • Toprağın sürekli nemli kalması gerekmektedir. Bu yüzden düzenli sulama işlemi yapılmalıdır. Yaz aylarında su ihtiyacı daha fazla artan kolyos çiçeğinin yeterli nemi sağlanması ve yapraklarının daha canlı daha güzel gözükmesi için sık sık su püskürtülmelidir.
  • Eğer saksıda kolyos çiçeği besliyorsanız bakımında bazı püf noktalar içermektedir. Köklerinin gelişmesi için geniş bir alana ihtiyaç duyduğundan tercih edilen saksı büyük bir saksı olmalıdır. Fazla sulamaya karşı drenaj deliklerinin olması önemli bir detaydır. Tercih edilen saksının plastik veya kil bir kap olması yetişmesi için uygun olacaktır. Aydınlık bir yerde konumlandırmanız bitkinin gelişimi için oldukça önem arz etmektedir. Her yıl saksı değişimi önerilmektedir.

Kolyos Çiçeği Özellikleri

Kolyos çiçeğinin özellikleri arasında yapraklarının güzelliği ön plandadır. Bir diğer adı da zaten yaprak güzeli olarak bilinmektedir. Mayıs ile ekim aylarında küçük çiçekler açan kolyos çiçeğinin renkleri mavi ve eflatundur. Yapraklarında sarı, beyaz, kırmızı ve yeşil gibi renkleri barındırmaktadır. Doğada 150 türü bulunmaktadır. Bakımı yapıldığında ve herhangi bir hastalığa yakalanıp ölmediği takdirde uzun ömürlü bir bitkidir. Ortalama 70 – 100 cm arasında boy atmaktadır. Köklerinin gelişebilmesi için çok fazla alana ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle büyük bir saksı kullanılması önerilmektedir.

Kolyos Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Kolyos Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kolyos Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kolyos çiçeğinin çoğaltılmasın da bitkileri çoğaltmanın en kolay yöntemi olan bir dalını kesip toprağa ekmektir.  Bunun için çiçekleri olmayan taze ve sağlıklı bir sürgün seçmeniz gerekiyor. Karakteristik olarak renklenmiş ve en az 2 – 3 çift yaprak içermelidir. Böylelikle yayılma daha iyi bir sonuç verecektir.  Kolyos çiçeğinin bir diğer çoğaltma yöntemi ise tohum yöntemidir. Tohumla çoğalma biraz uzun süreli bir yöntem olsa da oldukça tercih edilmektedir. Tabi bu çoğaltma işlemlerini gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta vardır. Öncelikle kolyos çiçeğini çoğaltmak için eylül – ekim ayları uygundur. Dalından keserek yaptığınız çoğaltma için ortalama 10 cm uzunluğunda bir dal kesmeniz gerekir. Bu dalda hiç çiçek olmamalıdır. Derin bir saksı tercihiyle ortalama 5 cm derinliğine ekim yapılmalıdır.

Reklamlar

İlginizi Çekebilir: Ağlayan Gelin Çiçeği

Kolyos Çiçeği Anlamı

Kolyos çiçeği anlamı, sıkça araştırılmaktadır. Bu çiçeğin bilinen bir diğer adı da cemali güzel çiçeğidir. Yani aslında kolyos bir anlam ifade etmez. Türkçedeki ismi ise çiçeğin güzelliğinden gelmektedir. Özetle cemali güzel çiçeği bitkinin Türkçe ismi, kolyos çiçeği Latincesi olarak karşımıza çıkar.

Kolyos çiçeğinin yaprakları birden fazla renge sahiptir. Bu özelliği ile ismini cemali güzel çiçeği olarak alan bitki, insanların göz zevkine hitap eder. Kolyos çiçeği çeşitleri yapraklarının renklerini ifade eder. Bu renkler yeşil, bordo, mor, koyu yeşil, beyaz, açık yeşil, turuncu, kırmızı gibi pek çok renklerin bir arada olduğu haliyle karşımıza çıkabilir.

Kolyos çiçeği bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir. Birkaç bakım önerisi:

Reklamlar
  • Eğer kolyos çiçeği, bahçeye dikecekse aralarında 30 cm mesafe bırakılmalıdır. Çiçek saksıya dikilecekse her saksıda bir kök olmalı.
  • Kolyos çiçeği, her türlü toprakta yetişebilir.
  • Kolyos çiçeğinin suyu sevdiği bilinir. Ancak köklerinin çürümemesi için çok fazla sulamamak gerekir. Toprağının hep nemli olacak şekilde sulama yapılması gerekir.
  • Kolyos çiçeği direkt güneşe maruz bırakılmamalıdır. Çünkü aşırı güneş yapraklarında deformasyon oluşturur. Saksının direkt güneş almayan bir yerde olması gerekir.

Kolyos çiçeği tohumu, çiçeklerinin içinde bulunur. Eğer yeniden bu bitkiyi yetiştirmek isterseniz, bitki çiçek açtığında tohum almak için bitkinin yan tarafından bir çiçek dalı bırakılarak üstteki çiçekler budanarak tohumları toplanır. Bu budama işi aynı zamanda da bitkinin güzelliğini korumasına yardımcı olur.

Kolyos Çiçeği Faydaları

  • Kolyos çiçeği faydaları oldukça yaygın bilinmektedir. Öyle ki halk arasında hastalıklara şifa olarak kullanılan bir çiçektir. Anavatanı Hindistan olan Kolyos çiçeğinin yaprakları Hint halkı tarafından kaynatılıp suyu içilerek veya yapraklarının ezilip merhem olarak kullanılmaktadır.
  • Kolyos çiçeğinin 3 – 4 yaprağı 4 bardak suyla beraber 10 dakika kaynatılır. 15 dakika soğumaya bırakıldıktan sonra içmeye hazır olacaktır. Bu suyu özellikle de mide sindirimi yaşamakta zorluk çekerken kullanılması önerilir.
  • Ödem attırma, şişkinlik giderme, idrar yolu enfeksiyonlarını giderme gibi birçok hastalıkta kullanılmaktadır. Düzenli kullanımda kilo verme özelliğine de sahiptir.
  • Kolyos çiçeğinin yapraklarını iyice ezip öğüttükten sonra herhangi morarma incinme gibi durumlarda bulunan yere sararak 1 gün bekletilip ağrının geçtiğini ve oluşan morarma, şişlik gibi sorunların geçtiğini göreceksiniz.
Kolyos Çiçeği Zararları
Kolyos Çiçeği Zararları

Kolyos Çiçeği Zararları

Evet doğru okudunuz Kolyos çiçeği zararları. O kadar faydalarını saydığımız bitkinin ne gibi zararları olabilir dediğinizi duyar gibiyim. Bazı bitkilerin hastalanması ve oluşabilecek bitler sizlere de zarar verebilmektedir. Özellikle de çok sulamaktan kaynaklı oluşabilen bu hastalıkları erken fark edip önlem almak gerekir. Toprağında veya çiçeklerinde hastalık belirtileri gördüğünüzde hemen evden çıkarıp toprağını değiştirip hastalığın tamamen geçtiğinden emin olmalısınız. Oluşan bu hastalıklar; beyaz sinek, unlu bitler ve nematod gibi zararlı maddeler ortaya çıkarmaktadır. Diğer çiçeklerinize hastalık bulaştırıp evi saran sinekler ve bitler sizin sağlığınızı da tehlikeye atacaktır. Bu yüzden dikkat edilmesi ve ara ara kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bu yazımızda yaprak güzeli olarak da bilinen Kolyos çiçeğinin bakımı ve özellikleri, çoğaltılması, Kolyos çiçeği faydaları ve Kolyos çiçeği zararları gibi konu başlıklarını detaylı ele aldık. Yorumlarınızı ve sorularınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.

İlginizi çekebilir: Manolya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx