Çiçekler

Menekşe Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Menekşe Çiçeği; genelde uzun ömürlü olan, bazen de dönemlik olabilen ve ağırlıklı olarak saksıda yetiştirilen, çok sevilen bir çiçektir. Balkonlarda sıklıkla gördüğümüz, estetik ve güzel görünüşüyle yaşam alanlarında çok kullanılan bir bitkidir.

Adını aldığı menekşe renginde olabildiği gibi; mavi, beyaz, pembe ve ala renkli pek çok çeşidi mevcuttur. Bol çiçek açan bu bitki; özellikle yaz aylarında görsel bir şölene dönüşür.

Menekşe Çiçeği Bakımı
Menekşe Çiçeği Bakımı

Menekşe Çiçeği Bakımı

Menekşe bakımı; bu güzel çiçeği yetiştirmek isteyenler açısından önemli bir konu olmaktadır. Menekşe bakımına dair ayrıntılara dilerseniz maddeler halinde bakalım:

Reklamlar
  • Öncelikle menekşe gün ışığı seven; ama çıplak güneş ışığına dayanıksız bir yapıya sahiptir. Bu nedenle; bol ışık alan ev ortamında bulundurulması idealdir.
  • Aynı zamanda bolca nem seven menekşe çiçeği; ev içinde mutfak gibi nemli ortamlarda tutulabilir.
  • Nem seven menekşenin toprağı da sık sık kontrol edilmeli; kökünden de yeterli nem aldığından emin olunmalıdır.
  • Ayarlı sulama yapmak menekşenin bakımında önemli bir konu olmaktadır. Çünkü hassas çiçeklere sahip bir bitki olan menekşenin yaprak ve çiçeklerine denk gelmeyecek şekilde bir sulama yapılmalıdır. Yani doğrudan çiçeğin köklerine sulama yapmak; önemli püf noktalardan biridir. Bunun için ve doğru ayarda sulama yapabilmek adına; sprey şişe yardımıyla sulama yapmak faydalı olabilir.
  • Menekşe bakımında bir diğer önemli husus da; toprağının hava alacak serbestlikte olması ve sıkı olmamasıdır.
  • Torflu toprak seçimi, menekşe çiçeği için ideal bir yaşama ortamı sağlayacaktır.
  • Daha çok kapalı yaşam alanlarında yetişmeye uygun bir bitki olan menekşe; çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklara dayanıklı değildir.
Menekşe Çiçeği Bakımı ve Özellikleri 2024 Menekşe Çiçeği
Menekşe Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Menekşe Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Menekşe çiçeği; güzel ve estetik, aynı zamanda narin ve hassas çiçekleriyle bilinen bir bitkidir. Kapalı alanlarda ve iç mekânlarda yetişmeye uygun olduğu için; evlerde çok sık tercih edilen bir saksı çiçeği türüdür. Birbirinden güzel, eşsiz renkte çiçeklere sahiptir. Bunun dışında menekşenin özelliklerine dair diğer ayrıntılar şu şekilde:

  • Yaprakları kalp şekline benzeyen bu güzel bitkinin çiçeği de kendine has bir biçimde büyür. Dağınık ve çarpık çiçek yapısına sahip olan menekşe; güzel görüntüsüyle özellikle yaz aylarındaki çiçek açmış haliyle büyüler.
  • Menekşe; pek çok farklı sektörde kullanım amacı olan bir bitkidir aynı zamanda. Örneğin; tatlılara aroma katması ve süsleme amaçlı katılır. Bunu yanı sıra şekeri elde edilir ve farklı içeceklere hoş koku vermesi amacıyla da kullanılabilir.
  • Gün ışığı seven ama doğrudan güneşe maruz kalamayan bir çiçektir.
  • Menekşenin toprağında kullanılan gübre; bitkinin çiçeklenmesini arttıran unsurlardandır.
  • Bulunduğu ortam ne sıcak ne de soğuk olmalıdır menekşenin. Narin bir çiçektir.
  • Nemi çok seven menekşenin toprağı her daim nemini korumalıdır.

Menekşe Çiçeği Ne Zaman Açar?

Menekşe; rengârenk çiçekleriyle baharı ilk selamlayan bitkilerin başında gelir. Bahar aylarında çiçeklenmeye başlayan menekşeyi; yaz aylarında kucak kucak çiçeklerle bezenmiş bir şekilde görürsünüz.

Menekşe Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Çok sevdiğiniz menekşenizin boynu bükülmeye başladı ve cansız bir hal aldıysa; onu canlandırmak için birkaç yol vardır; öncelikle toprağının yeterli neme sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ya da toprağın doygunluk derecesinin üzerinde bir sulama yapılmış olabilir. Bu bakımdan saksının dibinde fazla suyu olup olmadığına bakılabilir. Fazla su bitkinin kökünde çürüme yapabilir.
Çiçek ve yapraklarına fazla değmeden yeterli miktarda sulama yapılmalıdır. Bunu dışında; yeterli gün ışığı alacak bir yerde olduğundan emin olunmalıdır. Ama tam tersi çok yoğun güneşte ise; yeri değiştirilmelidir. Rüzgârdan ve çok kuru, nemsiz ortamlardan uzak tutulmalıdır.

Menekşe Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Menekşe çiçeğinin bakımı konusunda merak edilen noktalardan bahsedelim. Öncelikle menekşe; bahçe toprağını pek sevmediği için daha çok saksıda yetişen bir çiçektir. Sıkı toprak sevmeyen bitki için; nem tutan ve düşük yoğunluklu bir toprak seçimi çok uygun olacaktır.
Aşırı sıcak ve soğuktan hoşlanmayan menekşe çiçeğini; iç mekânda ve gün ışığı alan, nemli bir alanda tutmak önemlidir. Yaz aylarında bolca çiçek veren menekşe bitkisinin toprağı; bahar aylarında değiştirilip, bitki canlandırılabilir. Böylece yaz aylarına daha sağlıklı bir şekilde ve daha verimli toprakla gireceği için; menekşe oldukça canlı olacaktır.

Reklamlar
Menekşe Çiçeği Tohumu
Menekşe Çiçeği Tohumu

Menekşe Çiçeği Tohumu

Menekşe yetiştirmek için; farklı menekşe çeşitleri içinde pek çok çiçek tohumu bulabilirsiniz. Piyasada rahatlıkla ulaşabileceğiniz menekşe tohumları ile istediğiniz yoğunlukta ve sayıda, muhteşem çiçekler yetiştirebilirsiniz.

Tohumdan yetiştirme seçeneğinin dışında; menekşe doğrudan saksının üzerine dikilebilen bir bitkidir. Ayrıca kök vermemiş olan menekşe yaprakları bir süre suyun içinde tutularak da kök salması sağlanabilir ve böylelikle kolayca yetiştirilebilir.

Zamanla büyüyen ve gelişen menekşeleri; farklı saksılara dağıtmak mümkündür. Yapraklarında bir kısım sapı kalacak biçimde koparılması şarttır. Koparılan yaprağın yine bir bölümü toprağın altında kalacak vaziyette dikilir ve toprağa can suyu verilir. Yeni dikilen her bitki için olmazsa olmaz bir uygulama olan can suyu verme işlemi; çiçekler için çok önemlidir.

Menekşe Çiçeği Neden Kurur?

Menekşe çiçeği, narin yapısı ve rengârenk görseliyle çok sevilen çiçeklerden birisi. Peki, bu güzel çiçek neden kurur? Eğer menekşenizde böyle bir sorun oluşmaya başladıysa; akla ilk olarak sulamayla ilgili ayrıntılar geliyor. Toprağının her daim nemli tutulması gereken menekşe bitkisi; yeterince sulanmalıdır. Bunu yaparken yaprak ve çiçeklerin ıslanmaması gerekir. Ayrıca çiçek; çok karanlık bir ortamda kalmamalıdır. Kuru ve nemsiz bir yerde yaşamayacağını da bilmek gerekir.

Menekşe Çiçeği Nerede Durmalı?

Nemli ortamlardan hoşlanan menekşe çiçeği, aynı zamanda kapalı mekân bitkisidir. Çok soğuk ve çok sıcak olmayan mekânlarda bulundurulması gereken menekşe; aynı zamanda, kesinlikle rüzgâra maruz kalmamalıdır.

Bu yazımızı beğendiyseniz Kasımpatı çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx