Çiçekler

Kasımpatı Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Kasımpatı çiçeği; papatyagiller ailesinden olan ve 30’a yakın türü bulunan bir çiçektir. Oldukça rağbet gören ve sevilen bu güzel çiçeğin bakımı konusunda da pek çok şey merak edilmektedir. Kasımpatının yetişme şartlarının ne olduğu ve nasıl bakılması gerektiğine dair birçok araştırma yapılmaktadır. Biz de yazımızda, sizlere kasımpatının bakımına ve özelliklerine dair tüm ayrıntıları sunuyoruz.

Kasımpatı; diğer adı ‘krizantem’ olan bitki; kasım ayında bir anda çıkıvermesi ile bilinen ve bu manada ‘kasımpatı’ adını aldığı düşünülen bir çiçek. Çiçeklerin kendine has dili var, derler. Öyleyse denilebilir ki kasımpatıları; en güzel konuşan çiçeklerden biridir. Çünkü pek çok anlama gelir. Bu anlamlardan birisi ‘cenaze çiçeği’ olarak görülmesi olsa da; ülkemizde genelde bu işlevde kullanılmaz.

Diğer tüm çiçekler, kendisini kapatmış uykudayken açar kasımpatı; tam da kasım ortasında. Bu nedenle umudu da simgeler aynı zamanda. Her ne manada verilirse verilsin; kasımpatı çok sevilen ve özel çiçeklerden bir tanesidir.

Reklamlar
Kasımpatı Çiçeği Bakımı
Kasımpatı Çiçeği Bakımı

Kasımpatı Çiçeği Bakımı

Kasımpatı çiçeği bakımı oldukça kolay olan bir çiçektir. Çünkü pek çok farklı toprakta yetişebilen, çok özel şartlar aramayan bir bitkidir. Özen gösterilmesi gereken birkaç noktaya dikkat ettikten sonra; kasımpatını rahatlıkla yetiştirmeniz mümkün olur. Bu özellikleri aşağıda maddeler halinde sıraladık:

  • Kasımpatı genel olarak bilinen çiçeklerin aksine güz döneminde çiçek açan bir bitki olduğu için; özellikleri de farklılık gösterir. Örneğin; güneşli ya da yarı gölgelik alanları sever.
  • Dışarıda yetişen bir bitki olduğu gibi saksıda da çok sık kullanılan bir çiçektir.
  • Bol su seven kasımpatının toprağı ara ara kontrol edilmelidir.
  • Kimi kültürlerde ‘altın çiçek’ olarak ifade edilen bu bitkinin yetişmesi çok zahmet istemez. Gerekli şartlar oluştuğu takdirde kendi kendine gelişir.
Kasımpatı Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Kasımpatı Çiçeğinin Özellikleri

Kasımpatı bitkisi; yetişme ve çiçek açma biçimi itibariyle diğer bitkilerden hemen ayrılır. İri çiçeklere sahip olan bu bitki; farklı renklerde yetişebilmektedir. Çok özel bir toprak çeşidine ihtiyaç duymadığı için yaygın olarak yetişen kasımpatı çiçeği; evlerde de rahatlıkla yetiştirilebilir. Güneş alan mekânlarda bulunmalı ama doğrudan kızgın güneş ışığı altında tutulmamalıdır. Yarı gölge alanları da sevdiği için; kapalı mekânlarda kolaylıkla yetişir.

Kimileri tarafından papatyanın büyüğü olarak tanımlanan kasımpatı; bazı ülkelerde yas çiçeği olarak tanımlansa da ülkemizde mutluluk ve neşe kaynağı olan, olumlu bir duyguyu simgeleyen bir çiçektir.

Kasımpatı Çiçeği Ne Zaman Açar?

Kasımpatı bitkisi; doğal yetişme şartlarında haziran, temmuz ve ağustosu kapsayan yaz aylarında çiçeklenmeye başlar. Adını aldığı kasım ayında artık komple çiçeklenen bitki; kışa doğru çiçeklerini dökerek dinlenme sürecine girer.
Evlerde yetişen kasımpatının ise; çiçeklenme süresi biraz daha değişiklik gösterir. Yaşam alanlarında güzel görüntüsüyle tercih ettiğimiz kasımpatıları; eylül ve ekim ayları gibi çiçeklenme sürecine girer.

Reklamlar

Kasımpatı Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Çok severek büyüttüğünüz kasımpatı çiçeğiniz boynunu büktü ve cansız bir hal almaya başladıysa dikkat edilmesi gereken birkaç noktayı gözden geçirmek gerekir. İlk olarak yeterli suyu aldığından emin olmalısınız. Aynı zamanda haddinden fazla su vermek de çiçeğe zarar vereceği için; saksının dibindeki su oranına göre bunu anlayabilirsiniz. Toprağın nemini de ara ara kontrol edebilirsiniz. Çok fazla çıplak güneşte bırakılmaması gereken kasımpatı çiçeği; nazaran güneşli ve yarı gölge alanlarda bulunmalıdır. Çok özel bir toprağa ihtiyaç duymayan kasımpatı için; standart bir çiçek toprağı tercih edebilirsiniz.

Kasımpatı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kasımpatı çiçeği, bakımı kolay olan ve pek çok yerde yetişebilen bir türdür. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken birkaç temel durum vardır. Öncelikle bol su seven bir çiçek olan kasımpatının doğru bir biçimde sulanması gerekir. Saksı dibinde çok fazla su bekletilmemelidir. Bu durum kasımpatının köklerine zarar verir. Doğru oranda gün ışığı çiçek için yeterli olacaktır, fazla güneşte bırakmaya gerek yoktur. Bunlarla birlikte; toprağı hava alacak şekilde saksılar kullanılmalıdır.

Kasımpatı Çiçeği Tohumu

Kasımpatı çiçeği tohumuyla yeni çiçekler yetiştirmek ve evinizi rengârenk kasımpatılarıyla süslemek mümkün. Kasımpatı tohumunu ekerken kolaylık sağlaması adına aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Öncelikle çimlendirmeye uygun nemli bir torf üzerine tohumları atabilirsiniz.
  • Üzerine tohumların yüzünü kapatacak şekilde tekrar torf eklemelisiniz.
  • En son toprağın içindeki nemi muhafaza etmesi amacıyla; mutfakta kullandığımız streçlerden üst kısmına sarabilirsiniz.
  • 18 ve 21 derece arasındaki ısı derecesi ideal sıcaklığı olacaktır; bu aralığı korumaya çalışın.
  • Her bitkide olduğu gibi; ekim işlemi bittikten sonra ilk iş; çiçeğin üzerine can suyu dökmek olmalıdır. Bu çok önemli bir noktadır.

Kasımpatı Çiçeği Neden Kurur?

Kasımpatı Çiçeği Neden Kurur

Kasımpatı çiçeği; suyu çok sevdiği için öncelikle eksik ve yetersiz sulama nedeniyle kurur. Bunun yanı sıra; gereğinden fazla güneş ışığına maruz kalması da aynı etkiyi yapabilir. Toprağın nemini koruması için belirli aralıklarla doğru şekilde sulamaya özen göstermeli ve toprak bazen kontrol edilmelidir.
 Çok özel bir toprak arayışı olmayan kasımpatı; eğer uzun yıllar saksıda aynı toprakta kalırsa da; gerekli mineral ve vitaminleri azalacağı için, canlılığını kaybedebilir. Ortalama senede 1 kez toprağı değiştirilmeli ve havalandırılmalıdır. Yeni uygulanan toprak ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır.

Kasımpatı Çiçeği Nerede Durmalı?

Kasımpatı çiçeğinin en iyi nerede yaşayacağını anlamak için her şeyden önce özelliklerini bilmek gerek. Yukarıda da açıklamadığımız şekilde; kasımpatı özellikle kapalı alanda yetiştirildiği sırada, çok soğuk veya çok sıcak ortama maruz kalmamalıdır.
Çok yoğun gün ışığı altında bekletilmeyi sevmediği gibi; tamamen karanlık ve loş bir mekânda da tutulmamalıdır. Evde rüzgâra açık olmayan ve nazaran güneş alan bir ortam; kasımpatı çiçeği özellikleri açısından uygun olacaktır.

Bu yazımızı beğendiyseniz Kadife çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx