Çiçekler

Atatürk Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır?

Reklamlar

Ülkemizde en sevilen bitki türleri arasında yer almaktadır. Amerika kıtasında yaygın bir otsu çiçek olan bu bitki, ülkemize Atatürk sayesinde tanıtılmıştır. Bu nedenle bitki bilimciler çiçeğin ismini Türkçeye Atatürk çiçeği olarak geçirmiştir. Kırmızı yapraklı ve bodur olan bu çiçek, evde bakıma uygun olması ve yıldız görünümüyle birlikte pek çok insanın bakımını üstlendiği çiçekler arasında yer almaktadır.

Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Ancak hassas bir bitki olduğunun altını çizmek gerekmektedir. Bu bitki, doğru bakıldığı zaman hızla büyüyecek ve çoğaltmaya uygun hale gelecektir. Eğer yanlış bakılırsa çiçeklerde kızarma gözlenemeyecek ve cansız duran bir bitki görünümü olacaktır. Bu nedenle doğru bakım çiçekleriniz için oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Reklamlar
Atatürk Çiçeği Özellikleri Nelerdir
Atatürk Çiçeği Özellikleri Nelerdir

Atatürk Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Atatürk çiçeği özellikleri, diğer çiçek türlerinden oldukça farklıdır. Bodur bir bitki olan bu çiçek türü boy olarak fazla büyüme göstermemektedir. Yıldız şeklinde kırmızı taç yapraklara sahip olan bu çiçek, özellikle Amerika bölgesinde “Noel çiçeği” olarak anılmakta ve Noel zamanında çam ağacı süs olarak kullanılmaktadır.

Bu çiçeğin üst kısmından sütümsü bir sıvı akmaktadır. Bu sıvı, bazı canlılar için zehirli olmaktadır. İnsanlar için ise tahrişlere neden olabilmektedir. Bu nedenle bu sıvının cilde değirilmemesi ve içilmemesi şiddetle tavsiye edilmektedir. Özellikle evinde küçük çocuk olan insanların bu bitki türünü yetiştirmekten uzak durması önerilir.  

Atatürk Çiçeği Ne Zaman Açar?
Atatürk Çiçeği Ne Zaman Açar?

Atatürk Çiçeği Ne Zaman Açar?

Bu çiçek, doğru bakıldığı zaman aralık aylarında çiçek açacaktır. Soğuk havalar, Atatürk çiçeğinin çiçek açabilmesi için oldukça önemlidir. Yaşanılan bölgedeki hava sıcaklıklarına göre çiçeklenme zamanında değişiklikler olabilmektedir. Aralık, ocak ve şubat aylarında genel olarak çiçeklenmeler gözlenmektedir.

Hem toprak ihtiyacı hem de ışık ihtiyacı olarak pek çok çiçekten ayrılmaktadır. Bakımında mutlaka özen gösterilmesi gereken bu bitki, doğru bakılmadığı zaman çiçek açmakta zorluk çekecektir. Bu nedenle bakım aşamalarının doğru takip edilmesi oldukça önemlidir.   

Reklamlar
Atatürk Çiçeği Nasıl Canlandırılır?
Atatürk Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Atatürk Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Atatürk çiçeği bakımı yapan bireyler, zaman zaman bitkilerinde cansızlık olduğunu gözlemlemektedir. Atatürk çiçekleri, bazı durumlarda sararma ve solma eğilimi göstermektedir. Ayrıca bitkinin sanki ölüymüş gibi gelişim göstermemesi de ihtimaller arasında yer almaktadır.

Çiçeğinizi canlandırmak istiyorsanız, mutlaka bakım aşamasında neyi yanlış yaptığınızı tespit etmeniz gerekmektedir. Örneğin bitkinizi çok nadir suluyorsanız ihtiyaca göre suyu arttırmalı ya da bitkiyi fazla ışık alan bir yere koyuyorsanız nispeten az güneş ışığı alan bir yere yerleştirmelisiniz. Ancak tüm bakımları doğru yaptığınızdan eminseniz, sorun bitki hastalıkları olabilir. Hastalıktan dolayı cansızlaşan bitkiniz için yapı market ya da çiçekçilerden uygun ilacı temin edebilirsiniz.

Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?   
Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?   

Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?   

Atatürk çiçeği bakımı özenli aşamalar gerektirmektedir. Bu bitkinin bakımını yanlış yapan bireyler, Atatürk çiçeği yaprakları kızarmıyor ya da yaprakları soluyor gibi cümleler kurmaktadır. Atatürk çiçeği bakımı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

  • Atatürk çiçeğinin saksısı mutlaka drenaj deliklerine sahip olmalıdır. Bu sayede bitki kökleri yeterli suyu aldıktan sonra kalanını tahliye edebilecektir.
  • Atatürk çiçeğinin toprağı ise geçirgen ve yumuşak yapılı olmalıdır. Yapı market ve çiçekçilerde satılan süs bitkisi toprakları, Atatürk çiçekleri için uygundur.  
  • Bu çiçeğin en sevdiği havalar 10 ila 19 derece arasındadır. Bu bitki türü çok soğuk ve çok sıcak havca şartlarında daha yavaş gelişim göstermektedir.
  • Serin havalardan hoşlandığı için doğrudan ışık görmemelidir. Balkonların kenar kısımlarında ya da güneşe maruz kalmayacağı alanlarda bakılmalıdır. Ancak belirli aralıklarla (özellikle akşam güneşi zamanında) birkaç dakikalığına güneşe çıkartılabilir.
  • Yaz aylarında haftada 2, kış aylarında ise haftada 1 defa sulanma uygun olacaktır. Ancak tüm sulamalar oda sıcaklığındaki su ile yapılmalıdır.
  • İlkbaharda yapraklarını dökmeye ve sarartmaya başlatmaktadır. Bu dönemde mutlaka budama yapılmalıdır. 
  • Sıcak günlerde özellikle de güneşin en fazla vurduğu saatlerde ışıksız ve serin bir ortama koyulabilir.

Atatürk Çiçeği Tohumu

Atatürk çiçeği tohumu yetiştirmek büyük bir özen istemektedir. Çoğu insan büyümüş çiçekli Atatürk çiçeği alsa da, tohum halinde almak ve yetiştirmek çok daha uygun fiyatlı olmaktadır. Atatürk çiçeği dikimi, pek çok tohum ile benzer olmaktadır. İlk tohumlanma zamanlarında ışık alan bir bölgede tutulmalı ve nazikçe sulanmalıdır. Bu çiçeğin tohumu büyüdükçe, normal çiçek bakımı aşamaları takip edilebilmektedir. Atatürk çiçeği tohumu alırken taze olmasına dikkat ederseniz, hızlı bir büyüme gözlemleyebilirsiniz. Eğer tohum bayat olursa içi çok kuru olabilir hatta içi boş bile çıkabilir. Bu durumlarda istenen sonucun elde edilmesi zorlaşmaktadır.

Atatürk Çiçeği Neden Kurur?

Doğru bakılmadığı zamanlarda yaprak, gövde ve çiçeklerinde bozulmalar göstererek kendini belli etmektedir. Atatürk çiçeğinin kurumasındaki en büyük etkenlerden bir tanesi de sıcaklıktır. Fazla sıcak ortamlarda çiçeğiniz cansızlaşabilir. Ayrıca fazla ışık da çiçeğinizin cansız gözükmesine neden olabilir. Eğer çiçeğinizi doğru bir alana koyarsanız ve bakımını yağarsanız, bu tür sorunlar olmayacaktır.

Atatürk Çiçeği Nerede Durmalı?

Atatürk Çiçeği Nerede Durmalı

Atatürk çiçeği bakımında en önemli hususlardan bir tanesi de çiçeğin nerede duracağı ile ilgili olmaktadır. Soğuk havalardan hoşlanan bitki türleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayı sevmemektedir. Bu hususlara dikkat edilen hemen hemen her yerde Atatürk çiçeğinizi bulundurabilirsiniz.
Atatürk çiçeği, balkonda yarı güneş alacak şekilde konumlandırılabilmektedir. Bunun yanı sıra havadan bir odanın pencereye yakın olan kısımlarında da bulundurulabilir. Ancak bu noktada dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan bir tanesi de bitkinizi direk olarak güneş ışığından ve ısısından korumanız gerektiğidir.

Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Meksika kökenli olan ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün adını alan Atatürk çiçeği, oldukça hassas ve özenli bakım isteyen bir çiçektir. Aralık, ocak ve şubat aylarında çiçek açar. Çiçek açma dönemi kış ayları olup haftada bir kez sulanması yeterken bahar aylarında haftada iki kez sulanmalıdır.

Aşırı sulamamaya dikkat etmelisiniz. Toprağı kurudukça sulama yapılması daha doğru olacaktır. Fazla sulama yapılması çiçekte mantar oluşmasına ve bitki ölümüne neden olabilir. Atatürk çiçeğinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için yeterince ışık alması gerekir. Pencere önü bunun için en ideal yerdir. Çok soğuk ve çok sıcak ortamda gelişimini tamamlayamaz. Ve çiçekte solma ya da yapraklarının aşağı doğru sarkmasına neden olur.

Bu çiçek bol aydınlık bir ortam sever. Filtrelenmiş gün ışığı alabileceği bir yere Atatürk çiçeğinizi yerleştirmelisiniz. Sonbahar başlangıcında ise çiçeklerinin kırmızı rengi alması için karanlık bir ortamda yarı gün boyunca bekletilmesi faydalı olacaktır. Atatürk çiçeği budama işlemi için en uygun zaman, bahar mevsimi itibariyle yapraklarını dökmeye başladığı zamandır. Özellikle mayıs ayının gelmesiyle çatal gövde üzerinden cansız ya da zayıf yaprakların temizlenmesi bitkinin sağlığı için faydalı olacaktır.

Atatürk çiçeği çoğaltma işlemi ise bitki köklerinden ayrılarak yapılır. Bitkiden ayrılan sağlıklı durumda olan dalların özellikle mayıs ayında torf bakımından zengin bir toprağa ekilmesi gerekmektedir. Çoğaltma işlemi yapıldıktan sonra düzenli sulama yapılmalıdır. Sürekli nemli bırakılan toprakta Atatürk çiçeği daha kolay kök salabilir. Atatürk çiçeğinizin uzun süre yaşayabilmesi için bu dönemde budama yapılması da ayrıca önemlidir.

Bu yazımızı beğendiyseniz Aslanağzı Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

YouTube Kanalımıza Abone olarak yeni çıkan videolarımıza ulaşabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx