İlkyardım

Acil Tedavi Nedir? İlk Yardım ile Acil Tedavi Arasındaki Farklar

Reklamlar

Acil tedavi, bu tedavi yöntemi için özel olarak hazırlanmış ünitelerde hasta veya yaralılara yönelik uzman hekim veya sağlık personelleri aracılığıyla gerçekleştirilen, büyük oranda tıbbi ekipmanların bulunduğu bir çeşit acil durum müdahale yöntemidir. Acil tedavi yöntemi, ilk yardımın temel uygulamaları ile karıştırılmamalı ve her iki yöntem arasındaki temel farklı efektif şekilde ayırt edilmelidir. Bilineceği üzere ilk yardım uygulamalarında herhangi bir uzman müdahalesi gerekmiyor olmakla birlikte acil tedavi temelli müdahalelerde tamamen tıbbi bir ortam içerisinde önceden hazırlanmış üniteler ya da ambulans gibi gezici sağlık istasyonlarında gerçekleşir. Büyük oranda tıbbi ekipmanın da kullanıldığı bu tedavi yönteminde temel amaç, ivedilikle ortaya çıkan sağlık sorununun kontrol altına alınmasıdır.

İlkyardımcı Kimdir?
İlkyardımcı Kimdir?

İlkyardımcı Kimdir?

Acil tedavi müdahalesini ilk yardım uygulamalarından ayıran en temel özelikle uygulamaları gerçekleştiren kişilerin uzmanlıklarıdır. Bu kapsamda ilk yardımcı kimdir? Merak edenler için ilk yardımcıyı; herhangi bir uzmanlık ya da tıbbi araç gerekmeksizin, yaşanan sağlık sorunlarına belli bir amaç doğrultusunda müdahale eden kişi olarak tanımlamak mümkündür. Bu tarz kimseler çoğunlukla ilkyardım uygulamaları kapsamında eğitim alırlar.

Dolayısıyla yapılan müdahalenin yetkinliği tamamen ilkyardım uygulamaları kapsamında kişilere sunulan eğitimle sınırlıdır. İlk yardımcının görev ve sorumlulukları arasında temel olarak hasta ya da yaralının yaşadığı anlık sağlık sorunlarını kontrol altına alma bulunur. Olumsuzluğun daha ciddi boyutlara taşınmaması ya da anlık olarak gerekli olan müdahalelerin yapıldığı bu uygulamalar, profesyonel bir sağlık hizmeti sunmaz.

Reklamlar

İlk yardımcının görev ve sorumlulukları arasında bulunan ve yaşanan acil durumlarda müdahale ederken gözetmesi gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Acil durumlarda 112 ekiplerine hızla ulaşmalıdır.
  • Kırık ya da çıkık gibi olumsuzlukların ortaya çıkması halinde bölgede hareketsizlik sağlamalıdır.
  • Olay yerinin ilkyardıma uygun hale gelmesine aracılık eder ve olay yeri emniyetini muhafaza etmelidir.
  • Gerekli güvenlik önlemlerini almalıdır.
  • Kazazede/yaralı/hasta kapsamında ortaya çıkan kanamalara müdahalede bulunmalı ev kanamayı durdurmalıdır.

Gibi durumlar ilk yardımcının görev ve sorumlulukları arasında açık bir biçimde ön plana çıkan olgulardır. Herhangi bir acil durum anında ilk yardımcı tüm bu işlemleri gerçekleştirmek ve olay yerinin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.  

İlk Yardım Nedir?
İlk Yardım Nedir?

İlk Yardım Nedir?

İlk yardım uygulamaları pek çok konuda hayati bir önem taşır ve acil durum anlarında sağlık sorunu yaşayanlara yönelik ilk müdahalenin yapılmasını sağlar. İlk yardım nedir merak edenler için ilk yardımı daha komplike olacak şekilde tanılamak gerekirse; Yaşamın tehlikeye düştüğü düşünülen herhangi bir durumda önleyici tıbbi yardımın yapıldığı, hasta veya yaralıda daha olumsuz şartların teşkil etmemesi amacıyla gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı herhangi bir tıbbi araç gereç gerekmeksizin yapılan ilk müdahaleye denmektedir. İlk yardımın temel amacı yaşanan sorunun kontrol altına alınması ve hastanın genel sağlığının daha kötüye gitmesinin engellenmesi üzerinedir.

İlk Yardım ve Acil Tedavi Arasındaki Temel Fark

Belirtilmiş olduğu üzere acil tedavi ve ilk yardım uygulamaları arasında bazı temel farklar bulunur. Temel olarak her iki uygulama da hasta ya da yaralının kapsamlı bir tedavi görmesinden önce gerçekleşiyor olsa da ilk yardımın temel uygulamaları herhangi bir tıbbi araç gereç gerekmeksizin gerçekleştirilir. Aynı zamanda ilkyardım müdahalelerinde müdahaleyi yapacak olan kişinin sağlık çalışanı ya da uzmanı olması da gerekmez.

Reklamlar

Buna karşın acil tedavi uygulamalarında ise ilk yardımdan farklı olarak, müdahaleyi gerçekleştiren alanında uzman bir sağlık çalışanıdır. Buna ek olarak acil tedavinin gerçekleştirilebilmesi adına özel olarak hazırlanmış bölümlerde gerçekleşen bu tarz müdahaleler tıbbi ekipman ve araçlarla yapılır. Acil tedavi uygulamalarında temel amaç ilk yardımın temel uygulamaları kapsamında olduğundan daha profesyonel bir müdahalenin gerçekleşmesi üzerinedir.

İlk Yardımın Önemi Nedir?
İlk Yardımın Önemi Nedir?

İlk Yardımın Önemi Nedir?

İlk yardım uygulamaları son derece hayati bir öneme sahip olduğu gibi iyileştirici ve kontrol altına alıcı son derece geniş kapsamlı bir etki alanını da bünyesinde barındırmaktadır. İlk yardımın önemi nedir? merak edenler için ilk yardım uygulamalarının yaşam fonksiyonlarını sağlayabilme konusunda oldukça kritik bir önem içeriği belirtilmelidir. Çevre güvenliğinin sağlanması ve olay yerinde yaşanan kaotik durumun engellenmesi adına da temel bir işleve sahip olan ilk yardım uygulamaları, aynı zamanda kapsamlı tıbbi müdahale öncesinde hazırlık işlevini de içerir. 

İlk yardımın önemi nedir merak edenler için son derece kritik bir öneme sahip olan ilk yardım uygulamalarının temel işlevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hayatın korunması ve yaşam fonksiyonlarının muhafaza edilmesi
  • Yaşanan olayın ardından ortaya çıkabilecek olası olumsuzlukların önlenmesi
  • ABD hava yolu adı verilen solunum yolunun hareket geçirilmesi
  • İyileşmenin sağlanması

Durumları ilk yardımın temel anlamda önemini açıkça ortaya koyan durumlardır. İlk yardım eğitimi almak için kursta ilk yardım eğitici eğitimi almış eğitmenler tarafından almanız gerekir.

İlk Yardımın Öncelikli Amaçları

İlk yardım uygulamaları bazı öncelikli amaçlara ev sahipliği yapmaktadır. Bu amaçlar kaza ya da benzeri durumlar sonucunda kişide ortaya çıkan sağlık sorunlarının, uzman gözetiminde kontrol altına alınmadan önce olası tehlikelerin ortadan kaldırılarak ilk müdahalenin yapılması üzerinedir. Dolayısıyla ilk yardımın öncelikli amaçları arasında anlık müdahaleler ve çoğunlukla kaza ortamının kontrol altına alınarak güvenliğin sağlanması bulunur.

Çoğu zaman hayati öneme sahip olan ve hayat kurtarıcı nitelikler içeren ilk yardımın öncelikli amaçları genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaza durumunda ortaya çıkan hayati tehlikenin ortadan kaldırılması
  • Olay yerinde yaşanan kaotik durumun kontrol altına alınması ve güvenliğin sağlanması
  • Yaralı ya da hastanın durumunun daha kötüye gitmesinin önlenmesi
  • Komplike tedavi sürecinde iyileşmenin daha hızlı ve kolay sağlanması için zeminin hazırlanması
  • Hayati fonksiyonların sürdürülebilir olmasını sağlamak

Gibi durumlar ilk yardımın öncelikli amaçları arasında en ön plana çıkan ve ilk yardım uygulamalarının temel gereklilikleri olan durumlardır.

İlk Yardımın Temel Uygulamaları
İlk Yardımın Temel Uygulamaları

İlk Yardımın Temel Uygulamaları

İlk yardımın temel uygulamaları, KBK kısaltmasıyla bilinmektedir. Söz konusu temel uygulamaları sıralamak gerekirse;

  • Korunma
  • Bildirme
  • Kurtarma

Şeklinde bir sıralama yapmak mümkündür. KBK kısaltmasının baş harflerini kapsayan bu temel uygulamalar, olay yerinde yaşanabilecek olası daha ciddi sorunların önlenmesi ve etkili bir tedavi öncesi zemin hazırlanmasını sağlamaktadır.

Burun Kanamasında İlk Yardım Nasıl Yapılır? Burun Kanaması Neden Olur? adlı yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Begonya Kadın adlı Instagram hesabımızı da takip edebilirsiniz!

Ayşegül Bilgiç
Ayşegül Bilgiç

Master Treyner Uzman İlk yardım Eğitici Eğitmeni

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx