İlkyardımSağlık

Burun Kanamasında İlk Yardım Nasıl Yapılır? Burun Kanaması Neden Olur?

Reklamlar

Burun kanaması her ne kadar sıradan bir sağlık sorunu olarak değerlendirilse de, altta yatan sebepler bakımından önemli sorunların habercisi de olabilir. Tıp dilinde epistaksis olarak adlandırılan burun kanaması, yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Nadiren de olsa yaşamı tehdit eden bir hale dönüşebilme ihtimali taşıyan bu durum, özellikle küçük çocuklarda meydana geldiğinde ebeveynler için endişe verici olabilir.

Burun Kanaması Neden Olur?

Burun kanaması %90 oranda burnun ön kısmında yer alan kan damarlarının birleştiği noktada ortaya çıkar. Burun kanama sebebi ise, burun mukozasındaki ince damarların yaralanması veya tahriş olmasıdır. Bu tür durumlarda burun kanaması nasıl durdurulur ile ilgili bilgiler büyük öneme sahiptir.

Burun bölgesinde yaşanan travmalar, tümör oluşumları, mukozanın irritasyonu gibi sebeplerin yanı sıra, inflamatuar hastalıklar da burun kanama sebepleri arasında yer alır. Sistemik sorunlar arasında bulunan kan diskrazileri ve ateroskleroz (damar sorunları) da kanama sebepleri arasında gösterilmektedir. Burun kanaması vakalarının bir bölümü de bilinmeyen sebeplerden meydana gelir.

Reklamlar
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun kanamaları endişe verici bir durum olsa da, büyük çoğunlukla korkulacak bir şeye işaret etmez. Hassas kılcal damarların hasar görmesi sebebiyle meydana gelen burun kanamalarında endişe ve panik yapmadan soğukkanlı bir şekilde müdahalede bulunmak gerekir. Ön burun olarak adlandırılan alanda meydana gelen kanamalarda yapılacak ilk yardım müdahalesi kanamanın kısa bir süre içerisinde sonlanmasını sağlayarak hastanın endişelerini giderir. Burun kanaması sırasında sakin kalmak ve burnu kanayan kişiyi dik bir pozisyonda oturtmak gerekir.

  • Hastanın kan yutmaması için başının hafifçe öne eğilmesi,
  • Ağızda biriken kan varsa tükürülerek dışarı çıkarılması,
  • İşaret ve baş parmakları kullanılarak burun kanatlarına, burun deliklerini tamamen kapamayacak şekilde yaklaşık 10 dakika kadar hafifçe baskı yapılması burun kanamasında ilk yardım açısından gerekli görülen işlemler arasında yer alır.
  • 10 dakika boyunca burun kanatlarına yapılan bası sonucunda kanama hala devam ediyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilir.

Burun Kanamasına Ne İyi Gelir?

Burun Kanamasına Ne İyi Gelir?

İlk yardım önlemleriyle durdurulan burun kanaması tekrarlanma ihtimaline binaen bazı önlemlerin alınmasını gerektirir. Kanama durduktan sonra tuzlu su içeren karışım veya hazır spreylerle burnun temizlenmesi burnu rahatlatır ve tekrarlamayı engeller. Çok sık meydana gelmesi ve endişe yaratması sebebiyle burun kanamasına ne iyi gelir konusu sıklıkla araştırılan bir konudur. Kanama durduktan sonra bir süre bedeni ve baş bölgesini zorlayacak hareketlerden kaçınmak, rahatsızlık verecek derecede sıcak su ile banyo yapmamak, şiddetli derecede hapşırmamaya çalışmak ve kanamayı yeniden tetikleyecek şekilde sert hareketlerle sümkürmemek gerekir.

Uyku Sırasında Burun Kanaması

Burun kanaması günün her saatinde meydana gelebilen bir durumdur. Her yaştan bireyin zaman zaman karşılaştığı uyku sırasında burun kanaması da diğerleri gibi panik ve endişeye kapılmadan müdahale gerektirir. Bu tür kanamaların bir bölümü uyku uyunan odanın havasız oluşu, kullanılan ilaçlar sebebiyle meydana gelen kan pıhtılaşması sebebiyle meydana gelmektedir.

Yetişkin bireylerde olduğu gibi çocuğun uykuda burun kanaması yaşaması halinde de ilk yardım önlemlerinin uygulanması yapılması gereken ilk iş olmalıdır. Çocuklarda meydana gelen bu tür burun kanamaları genellikle,

Reklamlar
  • Burun içerisine sert cisimler sokulması,
  • Burnun sürekli karıştırılması,
  • Çocuğun yattığı odanın soğuk ve kuru havası sebebiyle kılcal damarlarında tahriş oluşması
  • Burun akıntısı ve üst solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

Kanamanın belirli süre aralıklarıyla devam ediyor olması veya akan kanın genze kaçması gibi durumlarda ise, bu tür kanamaların başka hastalıkların habercisi olabileceği bilinciyle zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak gerekir.

Yazımızın faydalı olduğunu umuyoruz. Bunun yanı sıra, İlk Yardım Kursu Nedir? İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır? adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Bizi Instagram’dan takip etmeyi unutmayın!

Ayşegül Bilgiç
Ayşegül Bilgiç

Master Treyner Uzman İlk yardım Eğitici Eğitmeni

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx