İlkyardım

İlk Yardım Kursu Nedir? İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

İlk Yardım Kursu

Reklamlar

İlk yardım sertifikası, aslında herkesin alması gereken hayati bir eğitim sertifikasıdır. Hayatın her alanında gerekli olabilen ilk yardım sertifikası almak için ilk yardım eğitimini tamamlamak gerekir. Bu yazımızda ilk yardım nedir, ilk yardım sertifikası nasıl alınır, ilk yardım sertifikası sorgulama nasıl yapılır, ilk yardım sertifikası ücreti nedir, ilk yardım sertifikası nereden alınır, ilk yardım sertifikası olan hastanede çalışabilir mı, ilk yardım sertifikası yenileme nasıl yapılır, ilk yardım sertifikası veren kurumlar nerelerdir ve ilk yardım sertifikası alan nerede çalışabilir gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

İlk Yardım Sertifikası hakkında srcbelgesi.com/ilk-yardim-sertifikasi/ adlı siteden ayrıca detaylara ulaşabilirsiniz.

İlk Yardım Nedir?
İlk Yardım Nedir?

İlk Yardım Nedir?

İlk yardım, hayat kurtarmak için çok önemlidir. Bir kişi, hayati tehlike arz eden bir olaydan veya yaralanmadan sonra acil servislerin gelmesinden önce ilk yardım yapabilir. Bu bölümde ilk yardımın nasıl yapılacağını, neden önemli olduğunu ve kurtarma pozisyonu ile CPR’ın hayat kurtarmadaki merkezi rolünü inceleyeceğiz.

Reklamlar

İlk yardımın asıl amacı insan yaşamını korumak, zararı önlemek ve iyileşmeyi sağlamaktır. İlk yardımda ABC terimi, hava yolu, solunum ve dolaşım anlamında kullanılır. İlk yardım müdahalesi, daha fazla yaralanmayı en aza indirmeye yardımcı olur. CPR ise, kardiyopulmoner resüsitasyon anlamında kullanılır ve oksijenli kan akışının korunmasını sağlar.

Acil durumda ilk yardım çok önemlidir. İlk yardım, çoğu insanın asgari ekipmanla ve daha önce tıbbi deneyim olmaksızın uygulamak için eğitebileceği, genellikle basit, genellikle hayat kurtaran tekniklerden oluşan acil bir önlemdir. Terim genellikle bir insanın ilk müdahalesine atıfta bulunur ancak hayvanlar üzerinde de yapılabilir. Tıbbi tedavi olarak sınıflandırılmaz ve eğitimli bir tıp uzmanının müdahalelerinin yerini almaz. İlk yardım, basit prosedürler ve sağduyunun bir kombinasyonudur.

İlk Yardımın Amaçları
İlk Yardımın Amaçları

İlk Yardımın Amaçları

Hayat kurtarmak, ilk yardımın temel amacıdır. Daha fazla zararı önlemek için ilk yardımın amaçları arasında yer alır. Yaralanmayı yaşayan kişi sabit tutulmalı ve sağlık hizmetleri gelmeden durumunun kötüleşmesi önlenmelidir. Bu, bireyi zarardan uzaklaştırmayı, ilk yardım tekniklerini uygulamayı, onu sıcak ve kuru tutmayı ve herhangi bir kanamayı durdurmak için yaralara baskı uygulamayı içerebilir. İyileşmeyi desteklemek için adımlar atmak, bir yaraya bandaj uygulamayı içerebilir.

İlginizi Çekebilir: İlk Yardım Eğitmeni Sertifikası

Reklamlar

İlk Yardım Nasıl Yapılır?

İlk yardımda belirtilen en yaygın olarak kullanılan ABC’dir. Bu, hava yolu, solunum ve dolaşım anlamına gelir. 

Hava yolu: Hava yolunun açık olmasını sağlamanız gerekir. Hava yollarının tıkanmasından kaynaklanan boğulma ölümcül olabilir.

Solunum: Hava yollarının temiz olduğu onaylandıktan sonra, kişinin nefes alıp alamayacağını belirleyin ve gerekirse kurtarma nefesi sağlayın.

Dolaşım: Acil duruma dahil olan kişi nefes almıyorsa, ilk yardım görevlisi doğrudan göğüs kompresyonları ve kurtarma nefesi için gitmelidir. Göğüs kompresyonları dolaşımı artıracaktır. Bu değerli zaman tasarrufu sağlar. Hayati tehlike arz etmeyen acil durumlarda, ilk yardımı yapan kişinin nabzı kontrol etmesi gerekir.

Ölümcül kanama veya defibrilasyon: Bazı kuruluşlar, ciddi yaraları sarmayı veya kalbe defibrilasyon uygulamayı ayrı bir dördüncü aşama olarak ele alır ve ders içeriğini dördüncü aşamada hazırlar. Bazı başka kuruluşlar ise bunu dolaşım adımının bir parçası olarak dahil eder.

ABC’yi bir hastayla değerlendirmek ve sürdürmek, ilk yardımcının eğitimine ve deneyimine bağlıdır. ABC güvence altına alınır alınmaz, ilk yardım görevlisi herhangi bir ek tedaviye odaklanabilir. ABC süreci bu sırayla gerçekleştirilmelidir.

Ancak, bir ilk yardım yapan kişinin aynı anda iki adımı bir arada gerçekleştirdiği zamanlar vardır. Nefes almayan ve nabzı olmayan bir kişiye suni teneffüs ve göğüs kompresyonları yapılırken durum bu olabilir.

Yardım etmeye başlamadan önce olay yerinin tehditlerden uzak olduğundan emin olmak için birincil anket yapmanız gerekir. Yaralı kişi ve kendiniz için tehlikeleri kontrol edin. Tehlike varsa, ortadan kaldırılabilir mi, yoksa kişi daha fazla zarar görmekten uzaklaştırılabilir mi? Yapabileceğiniz hiçbir şey yoksa, uzak durun ve hemen ambulans çağırın. Tüm tehlikenin ortadan kalktığı netleştikten sonra, hastanın bilinçli ve uyanık olup olmadığını kontrol edin, hastaya mutlaka sorular sorun ve hastanın cevap verip vermediğine bakın. Ayrıca hastaya dokunun ve hastanın temasınıza tepki verip vermediklerini ve acılarının farkında olup olmadıklarını öğrenmek de önemlidir.

Hava yolunun açık olup olmadığını kontrol edin ve değilse açmaya çalışın. Yaralı kişiyi sırt üstü yatırın ve sonra bir elinizi alnına ve diğer elinizden iki parmağınızı çeneye koyun. Çeneyi hafifçe yukarı kaldırırken başı yavaşça geriye doğru eğin. Takma dişler de dahil olmak üzere herhangi bir engelin ağızdan çıkarılması gerekir. Parmaklarınızı yalnızca bir tıkanıklık varsa yaralı kişinin ağzına sokun.

Birey etkili bir şekilde nefes alıyor mu? İlk yardım görevlisi, göğsü hareket açısından ve ağzı nefes alma belirtileri açısından incelemelidir. Daha sonra, nefes alırken yanakta hava hissedilip hissedilemeyeceğini görmek için kişiye yaklaşmalısınız. İlk yardım yapan kişinin daha sonra ikincil bir araştırma yapması, deformiteleri, açık yaraları, tıbbi uyarı etiketlerini ve şişmeleri kontrol etmesi gerekir.

Yaralı kişi güvenli bir şekilde nefes alıyorsa, açık yaralar, şekil bozuklukları, altta yatan durumları bildiren tıbbi uyarı etiketleri ve şişlikler için hızlı bir tüm vücut kontrolü yapın. Bu ikincil bir anket olarak bilinir. Bu tamamlanır tamamlanmaz kişiyi bir kurtarma pozisyonuna getirin. Bu noktada, ilk yardım yapan kişinin ambulans çağırması gerekir.

İlk Yardım Sertifikası
İlk Yardım Sertifikası

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

Yeni Ümit İlk Yardım Kursu’na kayıt olduktan sonra dersleri tamamladığınız takdirde kurs tarafından size Sağlık Bakanlığı onaylı sertifikanız verilecektir.

İlk Yardım Sertifikası Sorgulama

E-devlet üzerinden ilk yardım eğitimi sertifikası sorgulama yapabilirsiniz.

İlk Yardım Sertifikası Ücreti Nedir?

Yeni Ümit İlk Yardım Kursu kaliteli ve zengin içeriği ile uygun fiyatlara kurs vermektedir. İlk yardım sertifikası ücretini kursu tamamladıktan sonra öğrenebilirsiniz.

İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır?

Yeni Ümit İlk Yardım Kursu’na başvuru yaparak ilk yardım sertifikası alabilirsiniz.

İlk Yardım Sertifikası Olan Hastanede Çalışabilir Mı?

Hayır, sadece ilk yardım sertifikası olan kişiler hastanede çalışamaz.

İlk Yardım Sertifikası Yenileme Nasıl Yapılır?

İlk yardım yönetmeliğine göre her 3 yılda bir kez ilk yardım sertifikanız yenilenmelidir. Yeni Ümit İlk Yardım Kursu’na başvuruda bulunarak sekiz saat süren eğitime katılabilir ve ilk yardım sertifikanızı yenileyebilirsiniz.

İlk Yardım Sertifikası Veren Kurumlar 

Yeni Ümit İlk Yardım Kursu’ndan Sağlık Bakanlığı onaylı ilk yardım sertifikası alabilirsiniz.

İlk Yardım Sertifikası Alan Nerede Çalışabilir?

İlk yardım eğitici sertifikası alan kişiler halk eğitim merkezleri, sürücü kursları ve çeşitli okullarda çalışabilir.

İlk yardım ile ilgili diğer bilgiler için, KANAMALARDA İLK YARDIM NASIL UYGULANMALIDIR? adlı yazımıza bakabilirsiniz.

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx