Şifalı Bitkiler

Ahududu neye iyi gelir? Çayı nasıl yapılır? Faydaları ve zararları

Reklamlar

Ahududu hem çok lezzetli hem de şifa kaynağı bir besindir. Ahududu neye iyi gelir, ahududunun faydaları nelerdir, hangi vitaminleri içerir birlikte ele alacağız. Ahududu C vitamini açısından çok zengin bir meyvedir, günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar. İçinde bol miktarda antioksidan vardır, bu özelliği ile bağışıklık sistemini de güçlendirir kalp sağlığını korur. Kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkları önler. Güçlü bir iltihap gidericidir. Cildi besler ve korur. Zayıflamaya yardımcı olur. Ahududu taze olarak da kurutulmuş olarak da kullanılabilir. Nerelerde kullanabilirim derseniz tatlılardan soslara birçok alanda kullanılabilir. Hamilelerin tüketmesi önerilmez. Antibiyotik, müshil veya idrar söktürücü etkisi bulunan ilaçlarla etkileşime girebilir.

Ahududunun besin değeri

Ahududu, böğürtlen gül ile aynı ailedendir. Çok lezzetli ve besleyicidir. Lif, protein ve karbonhidrat bakımından çok zengindir. Yağ, şeker ve kalori oranı ise çok düşüktür. Kolesterol içermez. Ahududunun zengin içeriğinden faydalanmak için işlenmiş, ilave şeker içeren ahududulu ürünleri değil, taze ahududu tüketmeniz önerilir.

Ahudududa hangi vitaminler var?
Ahudududa hangi vitaminler var?

Ahudududa hangi vitaminler var?

Ahududunun içinde C, A, B, E vitaminleri vardır. Tek başına günlük C vitamini ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Ayrıca ahududu manganez, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve kalsiyum gibi önemli minerallere sahiptir. Ve çok iyi bir antioksidan kaynağıdır.

Reklamlar

Ahududu kaç kalori?

Ahududu meyvesinin kalorisi çok düşüktür. Bir fincan ahududu yaklaşık 64 kaloridir.

Ahududunun faydaları

  • Tekrar eden hastalıklara yakalanma riskini azaltır,
  • Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalini azaltır,
  • Sindirim sistemini düzenler ve korur,
  • Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürür,
  • Kilo vermenizi kolaylaştırır,
  • Göz rahatsızlıklarını iyileştirir.
Ahududu neye iyi gelir?
Ahududu neye iyi gelir?

Ahududu neye iyi gelir?

Ahududunun bağışıklığa faydaları

Ahududunun içinde bulunan fitokimyasallar ve beta-karoten, bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Ayrıca enfeksiyonları önleyerek vücudumuzu hastalıklara karşı korur ve güçlendirir. C vitamini de nezle, grip gibi viral hastalıklarda iyileşmeyi hızlandırır.

Ahududu kanser hücrelerini yavaşlatır ve kanseri engeller

Ahududunun en önemli özelliklerinden birisi de içindeki ellagik asit ile antioksidan görevi görerek vücuttaki belirli kanserojenleri etkisiz hale getirmesi ve kanser hücrelerinin üremesini yavaşlatmasıdır. Aynı zamanda ahudududa bulunan antosiyaninler, anti-kanserojen özelliklere sahiptir.

Romatizma ve artrite faydaları

Ahududunun içinde polifenoller, kıkırdakları koruyarak artrit semptomlarını hafifletebilir. Ahududunun içindeki anti-inflamatuar etki gösteren antosiyaninler romatizmal hastalıkları önleyebilir. Bunun içinde içindeki kalsiyum ile kemikleri güçlendirerek bu hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.

Reklamlar

İlginizi çekebilir: Hangi bitki çayı, neye yarar?

Gut ve kolit hastalığına iyi gelir

Ahududu C vitamini, flavonoid ve antosiyaninler içerdiği için iltihabı engelleyerek gut hastalığına ve ülseratif kolite yakalanma riskini azaltabilir.

Ahududu kalp ve damar sağlığına faydalıdır

Ahududu bol miktarda lif içerdiği için kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Ve içinde bulunan polifenol ve antosiyanin gibi bileşenler sayesinde oksidatif hasarı azaltır ve kardiyovasküler iltihabı önler. Bunların yanında kan damarlarını iyileştirir ve trombositleri düzenler. Ayrıca C vitamini sayesinde plak oluşumunu önler ve kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltır.

Ahududu iltihaba iyi gelir

Ahududu flavonoid ve antosiyanin içerdiği için anti-inflamatuar iltihap giderici özelliklere sahiptir. Antioksidan yapısı nedeniyle ahududu birçok cilt bakım ürününde de kullanılır. Hücreleri korur, iltihabı önler ve oluşan iltihaplar ile savaşır. Ayrıca ülseratif kolitten kardiyovasküler iltihaplanmaya kadar birçok iltihaplı hastalığın tedavisine ek olarak kullanılır.

Ahududunun cilde faydaları

Ahududunun zengin bir içeriği vardır. Bu nedenle cilt için çok faydası vardır. İçerdiği antioksidan güneşin zararlı etkilerini engelleyip cildin kızarmasını ve lekelenmesini önler. C vitamini de cilt kanseri oluşumunu engeller. Ahududunun içindeki ellagitanninler de antioksidan etkiler göstererek erken yaşlanmaya karşı cildi korur.

Ahududu ile ilgili merak edilen sorular
Ahududu ile ilgili merak edilen sorular

Ahududu ile ilgili merak edilen sorular

Şeker hastası ahududu yiyebilir mi?

Ahududu yüksek miktarda lif içerir ve glisemik indeksi çok düşüktür. Bu nedenle şeker hastaları korkmadan tüketebilir. Hatta ahududu tüketimi hızlı ve ani şeker yükselişini engeller diyabet riskini azaltır. Antioksidan özelliği yüksek olan insülin salınımını artırır ve kan şekerini düşürür.

Ahududu cinsel gücü arttırır mı?

Ahududunun içinde bulunan bir diğer vitaminde çinkodur. İçerdiği çinko sayesinde ahududu cinsel gücü artırabilir. Ayrıca içindeki proantosiyanidinler yardımıyla kan damarlarını gevşetir, daha fazla uyarılma için kanın hassas bölgelere akmasına izin verir içerir. Ahududu spermleri oksidatif hasardan koruyarak C vitamini ve magnezyum sayesinde erkek doğurganlığını ve testosteron üretimini artırır.

Ahududu zayıflatır mı?

Ahududu lif açısından çok zengindir. Bu nedenle uzun süre tok tutar ve fazla yemek yemeyi engeller. İçindeki manganez ile metabolizmayı hızlandırır ve daha hızlı yağ yakımı sağlar. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerinin bir anda yükselmesinin önüne geçer ve tatlı isteğini yatıştırır. Ayrıca düşük kalorili bir meyvedir.

Ahududu diyette yenir mi?

Ahududu meyvesinin şeker oranı düşük, lif miktarı yüksek olduğu için diyet yaptığınız sırada korkmadan tüketebilirsiniz. Tek başına yiyebileceğiniz gibi tazesini de, kurusunu da birçok yerde kullanabilirsiniz. Mesela ahududulu smoothie yapabilirsiniz, ya da yoğurduğunuza karıştırıp yiyebilirsiniz. İçine farklı meyveler de ekleyerek kokteyller veya salatalar hazırlayabilirsiniz. Sağlıklı tatlılar, bisküviler ve dondurmalar yapabilirsiniz.

Kimler ahududu yememeli?

Ahududunun pek yan etkisi olmadığı için herkese uygun olsa da bazı kişiler tüketmemelidir. Bu kişiler ahududu alerjisi olanlardır. Ayrıca hamile kadınlar, antibiyotik ya da müshil ve idrar söktürücü etkisi bulunan ilaç kullananlar doktora danışmadan ahududu tüketmemelidir.

Hamilelikte ahududu yemek sakıncalı mı?

Hamilelik döneminde ahududu tüketmek önerilmez. Çünkü rahimdeki kasılmayı uyarıp erken doğum riski oluşturabilir. Bu nedenle, hamilelikte ahududu yemekten uzak durmalısınız.

Ahududu nasıl yenir?

Ahududunun hem tatlı hem ekşi bir tadı vardır. Mayhoş meyve sevenler için çok uygun bir meyvedir. İsterseniz yulaf ezmesine, kahvaltılık gevreklere, waffle veya kreplerinize korkmadan ekleyebilirsiniz. Ayrıca ahududuyu smoothielerinizi, keklerinizi, meyve salatalarınızı tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Reçel, marmelat, sos veya şurup yapılabilir. Ya da hem taze hem de kurutulmuş haliyle atıştırmalık olarak tüketilebilir.

Ahududu günde ne kadar yenmeli?

Bir gün içinde tüketebileceğiniz ahududu miktarı ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Ama her şeyin fazlası zarar olduğu için maksimum günde 1 su bardağı ahududu tüketebilirsiniz.

Ahududu çayı nasıl yapılır?

Ahududulu buzlu çay

Ahududulu buzlu çay hazırlamak için gerekli malzemeler; 2 litre su, 3 adet poşet siyah çay, 1-2 bardak taze ya da dondurulmuş ahududu, yarım bardak şeker ve 1 adet çubuk tarçındır.

İlk olarak 2 litre suyu büyük bir tencerede kaynatın. Kaynayınca içine poşet çayları, ahududuyu, çubuk tarçını ve şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar karıştırın. Tencereyi ocaktan alıp çayın demlenmesi için 5 dakika kadar bekletin. Çay poşetlerini çıkarıp bir tülbentle süzün. Ama posaları sizi rahatsız etmezse isterseniz süzmeden de tüketebilirsiniz. Soğuduktan sonra içine dilediğiniz kadar buz koyabilirsiniz. Yaz aylarında sizi ferahlatacak sağlıklı bir seçim yaptınız, afiyet olsun.

Ahududu çayının faydaları

Ahududu çayı sindirimi kolaylaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Anti- inflamatuar özelliği ile vücuttaki iltihaplanmayı azaltır ve kronik hastalık riskini önler. Cildinizin genç kalmasını sağlar. Kilo vermenize yardımcı olan lifli yapısı ile diyet yaparken de korkmadan tüketilebilir.  

Ahududunun zararları

Çok sık görülmese de bazı kişilerde ahududu alerjisi vardır. Gebelerde erken doğumu başlatabilme ihtimali olabilir. Ayrıca ahududu içeren takviyeler çocuklar veya emziren kadınlar için güvenli olmayabilir. Antibiyotik ve bazı ilaçlar ile birlikte tüketildiğinde ilaçlarla etkileşime girebilir.

Ahududu alerjisi

Az kişide görülse de ahududu alerjisi olabilir. Çünkü içinde salisilat vardır bu da kimyasal maddelere duyarlı kişilerde alerji meydana getirebilir. Ahududu alerjisinin en çok bilinen belirtileri ahududu tüketimi sonrasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, baş ağrısı ve göz yaşarmasıdır. Bazı kişilerde ahududu tüketiminden sonra deri döküntüsü, kaşıntı veya kurdeşen gibi alerjik semptomlar da görülebilir. Eğer bu şekilde bir belirtiniz olursa hemen doktora başvurunuz.

İlginizi çekebilir: Bitkisel Yağlar Nedir?

Instagram hesabımız: https://www.instagram.com/begonyakadin/

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx