Sağlıkİlkyardım

Akrep Sokmasının Belirtileri Nelerdir?

Reklamlar

Akrep sokması, ciddiye alınması gereken ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. Akrep çeşitlerinin çoğunlukla zehirli olması sebebiyle genelde tıbbi müdahale gerekir ve bu nedenle akrep sokması sonrası belirtiler bu duruma maruz kalan kişiler tarafından merak edilir.

 Aslında tedbir amaçlı olarak; akrep sokması belirtilerini bilmek ve ilk yardım ile ilgili bilgi sahibi olmak oldukça faydalıdır. Akrepler pek çok farklı türü bulunan; değişik boyut ve şekillerde olabilen eklem bacaklı hayvanlar sınıfına girer.

Gündüzleri genelde fazla dışarıda bulunmazlar ancak geceleri beslenmek için çıktıklarından dolayı bu saatlerde akrebe rastlamak daha olasıdır. Akrep sokmaları durumunda oluşan reaksiyon, akrebin türüne göre değişiklik gösterir. Şimdi akrep sokmaları durumunda yaşanabilecek belirtilere bakalım:

Reklamlar
Akrep Sokması Belirtileri
Akrep Sokması Belirtileri

Akrep Sokması Belirtileri

 Akrep sokması belirtileri sokulan bölgedeki semptomlar yoluyla kolaylıkla anlaşılabilir. Bölgede ani ve yoğun bir ağrı oluşur. Aynı zamanda karıncalanma ve uyuşma tarzı belirtiler ve hafif şişlik gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra bölgede sıcaklık da hissedilebilir. Ancak bu belirtiler noktasında bilinmesi gereken temel nokta; alerjisi olan kişilerin bu standart belirtilerin dışında daha ağır semptomlar geliştirebileceği ve acil olarak tıbbi müdahale gerektiğidir.

 Akrep sokmaları durumundaki belirtiler; duruma göre farklılık arz edebilir. Örneğin akrebin türüne ve zehrine göre vücutta oluşacak reaksiyonlar değişiklik göstereceği gibi; daha önce akrep tarafından sokulmuş bir kişi, sonraki akrep sokmalarında alerjik reaksiyona daha açık hale gelebilir.

Bu nedenle gerekli bir ilk yardım müdahalesi durumunda; bu ayrıntının da bilinmesinde fayda vardır. Akrep sokmaları durumunda her ne şekilde olursa olsun ve semptomlar hafif bile görülse mutlaka bir doktora görünmek gerekmektedir.

Çocuklarda Akrep Sokması Belirtileri

Akrep sokması belirtileri; alerjik bir durumu olmayan kişiler için genelde yukarıda ifade edildiği şekilde gelişmektedir. Ancak çocuklarda bu belirtiler daha farklı ve ağır seyredebilir. Çocuklarda genelde akrep sokmaları durumunda oluşan reaksiyonlar aşağıda belirtildiği şekildedir:

Reklamlar
  • Nefes almada zorluk çekme
  • Baş boyun ve göz hareketlerini kontrol etmede zorluk ve istemsiz hareketler
  • Terleme
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kalp atışı hızlanması
  • Tansiyon yükselmesi ve huzursuzluk durumu

İfade edilen her bir semptom çok ciddidir ve doğru bir ilk yardım müdahalesi ile birlikte acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir.

 Akrep sokması sistemik belirtileri olarak da ifade edilen yukarıdaki temel belirtilerin dışında; alerjik reaksiyon geliştiren insanların çok daha ciddi belirtiler vermesi mümkündür.  Bunlar arasında nefes darlığı, bulantı, kusma ve kurdeşen gibi riskli durumlar yer almaktadır.  Bu nedenle her türlü akrep sokmalarıı durum ve belirtisinde sağlık kuruluşuna danışılması gerekmektedir.

Akrep Sokmasında İlkyardım
Akrep Sokmasında İlkyardım

Akrep Sokmasında İlkyardım

Akrep sokması sonrası ilk yardım uygulaması; bir doktora tanışana dek geçen sürede yapılabilecek ilk yardım işlemlerini içermektedir. Akrep sokması sonrası ilk yapılabilecek müdahale; bölgenin yumuşak ve hassas bir şekilde sabun ve su ile temizlenmesidir. Ardından bölgeye doğrudan temas olmadan, mümkünse bir havlu içinde sarılı şekilde buz konulmalıdır. Bunun yapılmasının sebebi bölgenin serin tutularak ağrıların ve şişmenin önüne geçmektir. Söz edilen ilk yardım uygulamalarının ardından kesinlikle en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

 Akrep Sokmasında Dikkat Edilecek Diğer Hususlar

Bazen küçük akrep zehirli midir tarzında sorular sorulabilmektedir. Akrep sokması ciddi bir durumdur ve reaksiyonları kesinlikle hayvanın büyüklüğü ya da küçüklüğü ile ilgili değildir.  Burada dikkat edilebilecek bir başka nokta, akrebin net olarak görülmesi durumunda özelliklerinin doktora anlatılmasıdır.

Ayrıca imkan varsa fotoğrafı da çekilebilir. Ancak bu işlemleri yapmak için dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü tekrardan sokma durumu yaşanması muhtemeldir. Bu özelliklerin doktora iletilmesi akrebin türünü ve zehrin çeşidini anlayabilmek açısından; aynı zamanda doğru tedavi biçimini uygulamak bakımından önem arz etmektedir.

Yine akrebin türünü bilmek onun zehirli olup olmadığı noktasında bilgi sahibi olmak adına iyi bir yöntemdir. Bunlar yapılamadığında akrebin ne renk olduğunu bilmek de fikir verebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; akrebi yakalamaya çalışmanın zararlı bir tutum olduğudur. Mümkünse fotoğrafı çekilebilir ancak yakalamaya çalışmak tehlikeli olacaktır ve tekrardan sokulma riski de fazla olacaktır.

 Akrepler agresif yapıya sahip ve sokma potansiyeli yüksek olan hayvanlar olarak bilinir. Herhangi bir tehdit algıladıkları durumda savunma amaçlı olarak sokarlar. Küçük bir hareket durumunu da tehdit olarak algılamaları muhtemeldir ve doğal olarak gelişen bir refleks çeşidi olarak kuyruklarında yer alan iğneleri aracılığıyla sokar ve zehir verirler. Akreplerde bu durum savunma amaçlı olmakla beraber avlanmak için de kullanılır.

Akrep Sokmaları Durumunda Hangi Bölüme Danışılmalıdır?

 Akrep soktuktan sonra belirtiler kısa süre içerisinde ortaya çıkmaya başlar. Daha sonra bilen bir kişi tarafından doktora gitmeden önce ilk yardım uygulanabilir ve acil bir biçimde eğer alınabilirse; akrep sokması görüntüleri ya da hayvan görüldüyse bilinen tüm ayrıntılar doktora açıklanarak bilgilendirme sağlanır.

Sözü edilen uygulamaların dışında; akrep sokmasına maruz kalmamak adına tedbir amaçlı olarak, akrebin saklanabileceği bölgelere dikkatli girmekte ve dokunmak da fayda vardır. Örneğin akrepler genel olarak çöp kovası, yakacak odun ve elbise, ayakkabı tarzı ürünler içinde saklanırlar. Bu nedenle bu tarz yerlerdeki eşyalara dokunurken tedbirli olmakta fayda vardır.

Aynı zamanda daha sıcak aylarda, yürüyüş ya da kamp gibi aktiviteler yapılırken açık havalarda görülme ihtimali daha yüksektir. Akrep sokması yoğun olarak el, ayak, kol ve bacak gibi yüzeylerde daha çok görülür.

Akrep Sokması Ölümcül müdür?

Ciddi bir risk içeren akrep sokması durumunda; hayvanın çeşidine ve bünyeye göre risk oranı değişir. Hangi tür akrep olursa olsun; soktuğunda zehrini akıttığı için hayati anlamda risk oluşturması muhtemeldir ve bunun için gereken önlem en kısa süre içerisinde alınarak acil müdahale yapılmalıdır.

İlginizi çekebilir: Yılan Sokması Belirtileri Nelerdir?

Daha fazla içerik için Begonya Kadın Instagram hesabını takip etmeyi unutmayın!

Ayşegül Bilgiç
Ayşegül Bilgiç

Master Treyner Uzman İlk yardım Eğitici Eğitmeni

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx