Beslenme

Himalaya Tuzunun Faydaları ve Zararları

Reklamlar

Himalaya tuzu pembe rengiyle diğer tuzlardan farklıdır. Peki himalaya tuzunun faydaları ve zararları nelerdir? Himalaya tuzu Pakistan’ın Pencap eyaletindeki tuz madenlerinden çıkarılmaktadır. Geleneksel sofra tuzunun içeriğine ek olarak yedi mineral daha içerse de bu minerallerin oranı çok düşüktür. Peki himalaya tuzunun faydaları ve zararları nelerdir?

Tuz çok eski zamanlardan beri yemeklerde kullanılmaktadır. Pozitif yüklü sodyum ve negatif yüklü klorür iyonlarının bir kombinasyonudur. Vücutta tuz konsantrasyonu artarsa ​​hücrelerden su çekilir, azalırsa hücreler ilave su emer. Fazla tuz tüketmek yüksek tansiyon, böbrek hasarı ve kalp hastalığına neden olabilir. Bu yüzden ölçülü olarak tüketilmelidir.

Himalaya Tuzunun Faydaları ve Zararları

Himalaya Tuzunun Faydaları ve Zararları 2024 himalaya tuzunun faydaları ve zararları
Himalaya Tuzunun Faydaları ve Zararları

Himalaya Tuzunun Potansiyel Faydaları

  • Solunum sağlığını iyileştirebilir
  • Dehidrasyonu önleyebilir
  • Cilt bakımında faydaları

Himalaya Tuzunun Olası Zararları

  • Böbrek hastalığına yakalanma riskini artırır
  • Kalp hastalığı riski
  • Kemik bozuklukları

Himalaya Tuzu Nedir?

Himalaya tuzunun neredeyse tamamı sodyum klorürdür ve belli bir miktarda sülfat içerir. Ayrıca içinde alçıtaşı ve potasyum klorür gibi farklı mineraller bulundurur. Demir iyonları da bulunur bu da rengini pembesi yapar. Sağlığa faydalı olduğu konusu hala tartışılmakta ve kanıtlanmamıştır.

Reklamlar

Himalaya tuzu denizlerden buharlaşarak elde edilir. Bu nedenler binlerce yıl içinde doğal olarak oluşan bir tuz çeşididir. İçinde sodyum klorür ve az miktarda farklı mineraller bulunur. Çok kişi tarafından sofra tuzuna veya sodyum klorüre daha sağlıklı bir alternatif olduğu düşünülür. Ancak himalaya tuzu teknik olarak pembe renkli bir deniz tuzudur.

Himalaya Tuzunun İçeriği

Himalaya tuzunun bileşimi genel olarak sofra tuzu ile aynıdır. Geçtiğimiz senelerde araştırma şirketleri tarafından yapılan araştırmalarda, geleneksel sofra tuzunda bulunmayan diğer bazı mineralleri de içerdiği kanıtlanmıştır. Ancak bunların çoğu minimum düzeydedir. İçerdiği farklı minerallerden ve demir bileşiklerinden dolayı da tuzun rengi hafif pembedir.

Vücudumuzun ihtiyacı olan sodyum klorür ihtiyacı genel olarak himalaya tuzu ile karşılanabilir fakat bu durum normal sofra tuzu için de geçerlidir. İçerdiği diğer mineraller günlük ihtiyacı karşılamaz. Bu nedenle himalaya tuzu normal sofra tuzundan çok farklı değildir, faydası da çok fazla değildir.

Himalaya tuzu, porsiyon başına sıradan sofra tuzundan daha az sodyum içerir. Sofra tuzu çay kaşığı başına 2360 miligram sodyum içerirken, bir çay kaşığı Himalaya tuzu 1680 miligram sodyum içerir. Bu sonuca göre, yaklaşık üçte bir oranında azalma söz konusudur.

Reklamlar

Sofra tuzunda bulunmayan ancak Himalaya tuzunda çok sınırlı miktarda bulunan mineraller de şunlardan oluşur:

  • Çinko
  • Demir
  • Kalsiyum
  • Potasyum
  • Magnezyum

Himalaya tuzunun içindeki maddeler tuzun kaynağına göre değişiklik gösterir. Bu da himalaya tuzunun faydasının azalmasına, hatta bazı içeriklerinden dolayı zararlı bile olabilir. Çünkü bazı himalaya tuzu örneklerinde arsenik, cıva ve kurşun gibi elementlere rastlanmıştır.

Himalaya Tuzunun Potansiyel Faydaları

Himalaya Tuzunun Potansiyel Faydaları
Himalaya Tuzunun Potansiyel Faydaları

Himalaya tuzunun faydalı olmasının düşünülmesinin nedeni normal sofra tuzunda bulunmayan bazı mineralleri az miktarda bulundurmasıdır. Bilim insanlarına göre himalaya tuzunda bulunan ek mineraller sağlığa çok katkı sağlayacak kadar etkili değildir.

Aşağıda ele aldığımız faydalar himalaya tuzuna özel olan faydalar değil, normal sofra tuzunda da bulunan faydalardır.

Himalaya Tuzu ve Sofra Tuzunun Faydaları

Solunum Sağlığını İyileştirebilir

Tuz terapisinin solunum rahatsızlıklarına iyi geldiğine inanılmaktadır. Bu nedenle KOAH gibi solunum rahatsızlıkları olan kişiler için faydalı olduğu düşünülmektedir. Bu noktada çok daha fazla araştırma yapılmalıdır. Ancak bilim insanları, kuru tuz inhaleri kullanan KOAH’lı katılımcılarla yapılan anketlerde istatistiksel olarak önemli gelişmelerle karşılaşmıştır.

Dehidrasyonun Önlenmesi

Vücutta yeterli ve dengeli hidrasyon seviyesi için tuz alımına dikkat edilmesi gerekir. Tuz vücudumuz için gereklidir. Hiponatremi adı verilen bir durum olan su ve tuz kaybının önlenmesine neden olarak dehidrasyonu önler. Bu nedenle dehidrasyon ile karşılaşmamak için özellikle yoğun egzersizden önce veya sonra yeterince tuz alınması gerekir.

Cilt Bakımında Faydaları

Tuzun cilt bakımındaki faydaları için biraz daha araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Tuzun egzama gibi çeşitli cilt rahatsızlıkları için bir takım yararlı etkileri olduğuna inanılmaktadır. Fakat tabi ki bu durum cildin yapısına ve sorunun kaynağına göre değişebilir. Ulusal Egzama Derneği, egzama alevlenmelerini gidermek için banyo suyuna bir bardak tuz eklemeyi önermektedir.

İlginizi Çekebilir: Marulun Faydaları Nelerdir?

Himalaya Tuzunun Olası Zararları

Dünya Sağlık Örgütü; tuzun idareli olarak kullanılmasına ve günde alınması gereken tuz miktarının en fazla 5 gram olmasına dikkat çekmektedir. Bu miktar işlenmiş ürünler tüketilerek kolaylıkla aşılabileceğinden, Himalaya tuzunun ek tüketimi tavsiye edilmemektedir. Araştırmalar, aşırı miktarda tuz tüketiminin yüksek tansiyon gelişimi riskini artırabileceğini ve su dengesini bozarak böbrekleri zorlayabileceğini göstermektedir.

Dünya Sağlık Örgütüne göre tuz idareli kullanılmalı gün içerisinde maksimum 5 gram tuz alınmalıdır. İşlenmiş ürünler fazla tüketildiği bu miktar kolayca aşılabilmektedir. Bu nedenle normal tuzun yanında himalaya tuzunun da ek olarak tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Yapılan araştırmaya göre aşırı miktarda tuz tüketiminin yüksek tansiyon gelişimi riskini artırabileceğini ve su dengesini bozarak böbrekleri zorlayabileceğini göstermektedir.

Aşağıda ele aldığımız zararlar himalaya tuzuna özel olan zararlar değil, normal sofra tuzunda da bulunan zararlardır. Bu nedenle, olası riskleri göz önünde bulundurmak ve her türlü tuzu ölçülü tüketmek önemlidir.

Böbrek Hastalığına Yakalanma Riskini Artırır

Tuzun fazla tüketilmesi yüksek tansiyona neden olabilir. Aynı zamanda böbrek hastalıklarına yakalanma riskini de arttırır. Böbrek hastalıklarına yakalanmamak ya da böbrek hastası olan kişilerde ilerleyişi durdurmak için fazla tuz tüketimine dikkat edilmelidir.

Kalp Hastalığı Riski

Yüksek tansiyon, kardiyolojik hastalıkların ana nedeni tuzdur. Tuz tüketiminin fazla olmasını direkt kalp hastalığı ile ilişkilendiren yeterli bilimsel kaynak olmasa da, çok fazla tuzun yüksek tansiyona neden olduğu ve olası bir dolaylı bağlantı kurduğu bilinmektedir.

Kemik Bozuklukları

Fazla tuz tüketmek idrara çıkma sırasında kalsiyum atılarak vücudun kalsiyum kaybetmesine yol açabilir. Bilim insanlarına göre bu konu hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ama genel olarak bilim insanları fazla tuzun osteoporoz ve diğer kemik bozuklukları riskini artırabileceğinden şüphelenmektedir. Instagram sayfamızı takip ederek bize destek olabilirsiniz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx