Şifalı Bitkiler

Marulun Faydaları Nelerdir? Marul Tüketmeniz İçin 11 Harika Neden

Reklamlar

Bu yazımızda marulun faydalarını sizlerle paylaşacağız. Marulun besin değeri nedir, neden marul tüketmelisiniz?

Marul nedir?

Marulun faydalarının yanı sıra marul kelimesi, Roma’daki ‘lactuca sativa’ kelimesinden türetilmiştir. Ancak, Roma’da değil, Mısır’da ortaya çıkmıştır. Eski Mısırlılar, yağ bakımından zengin marul tohumları için marul yetiştiren ilk kişilerdi. Sebze, dini ve tıbbi önemi nedeniyle Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından sıkça yetiştiriliyordu.

Marul
Marul

Günümüzde marul, dünyanın hemen her yerinde yetiştirilmektedir. Ekim yapıldıktan sonra 65 ila 130 gün sonra hasat edilebilen yıllık bir bitkidir. Marul, Asteraceae papatya ailesine aittir. Yapraklı sebze genellikle salata olarak çiğ olarak yenir veya çiğköfte gibi yiyeceklerde sargı olarak kullanılır.

Reklamlar

En iyi bilinen çeşitler arasında yer alan Iceberg, Romaine, Crisphead, Kıvırcık marul, Akdeniz marulu ve Butterhead gibi çeşitli marul türleri vardır. Tüm marul sebzeleri gevrek bir dokuya ve hafif tatlı bir tada sahiptir. Çoğu marul yeşil veya sarı yeşildir, ancak bazıları kahverengimsi mor olabilir.

Her gün bir kase marul salatası yemek size çok şey kazandırabilir. Marul, sindirimi iyileştiren ve uzun süreli kilo vermeyi destekleyen mükemmel bir lif ve selüloz kaynağıdır. Ayrıca A vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini ile potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve çinko gibi mineraller açısından da zengindir.

Marulun faydaları arasında uykuyu teşvik etmek, iltihapla savaşmak, bakteri ve mantarlarla savaşmak, susuz kalmayı engellemek, hafızayı korumaya yardımcı olmak, bilişsel işlevi korumaya yardımcı olmak, kas gelişimini desteklemek, kilo vermeyi desteklemek, cilt bakımına yardımcı olmak ve hamilelik gelişimini desteklemek yer alır.

Marulun Besin Değeri (100 gr porsiyon başına)

Marulun besin değerini görünce ne kadar önemli bir sebze olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Reklamlar

Kalori 62, Protein 1,4 g, Vitamin A 7404 IU, Vitamin C 18,0 mg, Vitamin E 0,3 mg, Vitamin K, Tiamin 0,1 mg, Riboflavin 0,1 mg, Niasin 0,4 mg, Vitamin B6 0,1 mg, Folat 38 mcg, Pantotenik Asit 0,1 mg, Kolin 13,4 mg, Kalsiyum 36 mg, Demir 0,9 mg, Magnezyum 13 mg, Fosfor 29 mg, Potasyum 194 mg, Sodyum 28 mg, Çinko 0,2 mg, Manganez 0,3 mg, Selenyum 0,6 mcg

Marulun Faydaları Nelerdir?
Marulun Faydaları Nelerdir?

Marulun Faydaları Nelerdir?

1. Marul Uykuyu Destekler

Orta çağa dayanan en eski marulun faydalarından biri de uykuyu teşfik etme özelliğidir. Bu özel fayda, araştırmalar ile doğrulanmıştır. Afyonla aynı özellikleri ve benzer yapıyı paylaşan bir kimyasal olan lactucarium içerir. Lactucarium, yaprakların içinde bulunan beyaz, sütlü bir maddedir. Bu kimyasal rahatlamanıza yardımcı olur ve uyku kalitenizi artırır. Üstelik, afyonla karşılaştırıldığında zararlı bir yan etkisi yoktur.

2. Marul Anti-inflamatuar Özellikler İçerir

Enflamasyon sağlığınızın birçok yönünü olumsuz etkiler ve diş sorunları, bel ağrısı ve migren gibi sorunlara neden olabilir. Ancak, bunlar beslenmenizin bir parçası olarak marul ile önlenebilir. Marul özü, iltihaplanma üzerinde önemli bir kontrol sergileyen biyokimyasal katalizörler, lipoksijenaz ve karragenan mineralleri içerir.

3. Marul Anti-bakteriyel ve Anti-mantar Özellikleri Vardır

Marul, sindirildiğinde mantar önleyici özelliklere sahiptir. Lactucarium adı verilen marul lateksi, Candida albicans da dahil olmak üzere çeşitli maya türlerini yok edebilir.

Ayrıca, vücudunuzu zararlı mikroplardan korumaya yardımcı olur. Bu özellik, biyokimyasal terpenleri ve kardenolidlerinden kaynaklanmaktadır.

4. Marul Nemli Kalmanızı Sağlar

Susuz kalmamak için bir kase marul salatası yiyebilirsiniz. Vücudunuzdaki sıvı dengesinin korunmasında hayati bir rol oynayan önemli miktarda potasyum içerir. Organlarımızın iyi çalışabilmesi için sıvı dengesi çok önemlidir, bu nedenle sporcuların sıvı dengesini yeniden kazanmak için sert spor etkinliklerinden sonra potasyum içeriği yüksek yiyecekler yemeleri önerilir.

Potasyum ayrıca elektrik sinyallerinin vücudun her yerine iletilmesini destekler ve sinir reflekslerinin etkinliğini artırır. Sonuç olarak, çok hızlı tükenmeden çok sayıda görevi yerine getirmek için kas kasılmasına yardımcı olur.

Marul Nöro-koruyucudur
Marul Nöro-koruyucudur

5. Marul Nöro-koruyucudur

Nöronların ölümü, hafızanızı oluşturan beyindeki fiziksel bağlantıları bozar. Bu nedenle, nöronal ölüm Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara yol açabilir. Marul ise bu tür hastalıkların olasılığıyla savaşma potansiyeline sahiptir. Marul özlerinin, durumun ilerlemesinde, rol oynadığı ortaya çıktığı gibi, glikoz metabolizmasındaki rolü nedeniyle nöron hücre ölümünü azaltabilir.

Nörolojik olarak marulun faydaları, uykusuzluğu tedavi etmek , hafızayı korumak ve bilişsel işlevi yaşlılığa kadar korumak için eski zamanlardan beri keşfedilmiştir.

6. Marul Kaygıyı Kontrol Etmeye Yardımcı Olur

Daha fazla araştırma, marulun sadece yatıştırıcı özelliklere değil, aynı zamanda anksiyolitik özelliklere de sahip olduğu sonucuna varmıştır. Bu nedenle, sıklıkla yenen marul, stres ve kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

7. Marul Omega 3 Yağ Asitleri Açısından Zengin

Omega-3 yağ asitleri, vücudumuzun optimum sağlık için ihtiyaç duyduğu en önemli maddeler arasındadır. Omega 3 gibi önemli bir besin maddesi hem fiziksel hem de zihinsel faydalar sağlar. Balığın yanı sıra, marulda da bol miktarda bulunur, bu da onu vegan veya vejeteryansanız ideal kılar.

Omega 3, atardamarlarınızı sertleştiren plakları ortadan kaldırdığı ve önlediği için kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirir; böylece, kalbinizi çok fazla pompalamaya zorlamadan kan akışını hızlandırır. Sonuç olarak, omega 3 felç, hipertansiyon ve kalp durması riskini azaltır.

Ayrıca, omega 3, kan basıncının yanı sıra kötü kolesterol seviyelerini veya LDL’yi düşürmeye yardımcı olur.

8. Marul Kas Gelişimini Destekler

Tüm protein kaynakları ette bulunmaz. Örneğin marul, az miktarda protein içeren, aynı zamanda protein sentezini daha verimli hale getiren enzimler içeren bir sebzedir. Marulun tek başına çok fazla kas birikmesine yol açması pek mümkün olmasa da, diğer protein kaynaklarıyla sinerjik etkisi onu her zamanki kadar önemli kılıyor.

9. Marul Kilo Vermek İçin En İyi Gıdalar Arasında Yer Alır

Marul, kilo vermek için en iyi besinler arasındadır. Lif ve selüloz bakımından zengindir, ancak kalorisi düşüktür ve yağ içermez. Selüloz tokluk hissi sağlar ve mide boşalmasını geciktirir. Böylece aşırı yemenizi önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda atıkların giderilmesine yardımcı olur ve dışkıda safra asitlerinin atılımını teşvik edebilir, bu da kolesterol seviyelerini düşürür.

10. Marul Cilt Bakımı Faydaları Sunar

İnsanlar, cilt kalitesini iyileştirmenin vücutta başladığını anlamalıdır. Marul gibi besleyici gıdaları tüketmek size bir dizi cilt bakımı faydası sağlar.

Terpenler, kardenolidler ve glukanazlar içerir. Marulun antibakteriyel özelliklerini içeren bu enzimler, ciltte bakteriyel enfeksiyon olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı şekilde marul, akneye bağlı küçük cilt enfeksiyonlarını tedavi edebilen omega 3 içerir.

Ayrıca marulda bulunan omega 3 yağ asitleri cildi nemlendirebilir ve sebum üretimini yönetebilir. Omega 3 ayrıca cilt hücrelerinin dejenerasyonunu yavaşlatabilecek güçlü bir antioksidandır. Marulda bulunan C vitamini ve omega-3 kombinasyonu sayesinde kolajen sentezi artar ve hücre zarları aşırı su kaybından korunur, her ikisi de iyi bir cilt sağlığının korunması için gereklidir.

11. Marul Hamilelik Gelişimi İçin Faydalıdır

Marul, hamileler için vazgeçilmez bir vitamin olan K vitamini bakımından oldukça zengindir. K vitamini, gebelik sırasında sinirsel kusurları ve doğum sırasında kanamayı önlemeye yardımcı olur. Aynı şekilde marul da hamilelik sırasında DNA sentezi için gerekli olan folat içerir

Son Söz

Binlerce yıldır marul sadece yemek için değil, aynı zamanda sağladığı faydalar için de yetiştirilmektedir. Ayrıca, genel olarak sağlığa hiç bir yan etkisi yoktur.

İlginizi çekebilir: Eşsiz İçeriği ile Narın Faydaları Nelerdir?

Sizler için açtığımız Begonya Kadın instagram sayfamızı takip ederek bize sosyal medyada da destek olabilirsiniz.

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx