Sağlık

Azospermi Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Reklamlar

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, “Azospermi” hakkında bilgiler verdi;

Azospermi, bir erkeğin ejakülatında sperm olmadığı anlamına gelir. Nedenleri arasında üreme sistemi boyunca tıkanma, hormonal problemler, boşalma problemleri veya testis yapısı veya fonksiyonu ile ilgili sorunlar bulunur. Birçok neden tedaviye yanıt verir ve hasta doğurganı tekrar kazanabilir. Diğer nedenler söz konusu olursa yardımcı üreme tekniklerini kullanarak canlı sperm elde edilebilmektedir.

Azospermi, bir erkeğin menisinde ölçecek spermin hiç bulunmaması olarak da nitelendirilir. Azospermi erkek infertilitesine yol açar. Tüm erkeklerin yaklaşık %1’inde ve infertil erkeklerin %10 ila %15’inde azospermi vardır.

Fazlası: Azospermi Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Reklamlar

Azospermi türleri nelerdir?

İki ana azospermi türü vardır:

  • Obstrüktif azospermi: Bu tip azospermi, epididim, vas deferens veya üreme yolunuzdaki başka bir yerde tıkanma veya eksik bağlantı olduğu anlamına gelir. Sperm üretiyorsunuz, ancak çıkıştan engelleniyor. Bu yüzden meninizde ölçülebilir miktarda sperm yok.
  • Nonobstrüktif azospermi: Bu tip azospermi, testislerde yapı ve işlev olarak kusur olması durumlarını kapsar. Aynı zamanda diğer nedenlere bağlı olarak sperm üretimi hiç olmaz ya da az seviyede olur.

Azosperminin nedenleri nelerdir?

Azosperminin nedenleri doğrudan azospermi tipleri ile ilgilidir. Başka bir deyişle, nedenler bir tıkanıklık veya engelleyici olmayan kaynaklardan kaynaklanabilir.

Azospermi ile sonuçlanan tıkanıklıklar en sık vas deferens, epididim veya boşalma kanallarında görülür. Bu alanlarda tıkanmalara neden olabilecek sorunlar şunlardır:

  • Bu alanlarda travma veya yaralanma
  • Enfeksiyon
  • Enflamasyon
  • Pelvik bölgedeki önceki ameliyatlar
  • Bir kist gelişimi
  • Vazektomi (sperm akışını önlemek için vas deferenlerin kesildiği veya kelepçelendiği planlı kalıcı kontraseptif prosedür)
  • Kistik fibroz gen mutasyonu, vas deferensin oluşmamasına veya anormal gelişime neden olur, böylece semen vas deferenslerde kalın sekresyonların birikmesiyle bloke olur.

Azospermi nasıl teşhis edilir?

Azospermi, iki ayrı durumda, sperm örneğiniz, bir santrifüjdeki bir dönüşü çok yüksek büyütme kapasitesi ola nbir mikroskop ile incelenirse spermlerin olmadığı anlaşılabilir. Santrifüj, bir test numunesini farklı parçalara ayırmaya yarayan ve çok hızlı şekilde döndürebilen özel bir cihazdır. Santrifüjlü seminal sıvı halde sperm hücresi olması halinde çevresinde yer alan sıvıdan ayrılır. Daha sonra mikroskop yardımıyla kolayca görüntülenebilirler.

Reklamlar

Sağlık uzmanınız ayrıca fizik muayene yapacak ve aşağıdakileri kontrol edecektir:

  • Vücudunuzda ya da üreme organınızda olgunlaşma belirtilerine ve eksikliğine yönelik tüm vücut detaylı analiz edilir.
  • Penis ve skrotumunuz, vas deferensinizin varlığını, epididimizin hassasiyetini veya şişmesini, testislerin büyüklüğünü, varikosel olup olmadığı ve boşalma kanalında tıkanmasını (rektumdan muayene yoluyla) kontrol eder.

Sağlık uzmanınız ayrıca aşağıdaki testleri de isteyebilir:

  • Testosteron ve folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyelerini ölçebilirler.
  • Genetik test
  • Üreme organlarının röntgeni veya ultrasonu, şekil ve boyutla ilgili herhangi bir sorun olup olmadığını görmek ve tümörler, tıkanıklıklar veya yetersiz kan temini olup olmadığını görmek için yapılır.
  • Hipotalamus veya hipofiz bezi bozukluklarını tanımlamak için beynin görüntülenmesi isteyebilir.
  • Testislerin biyopsisi (doku örneklemesi): Normal bir biyopsi, sperm taşıma sisteminin bir noktasında bir tıkanıklığın muhtemel olduğu anlamına gelir.  Testislerde bulunan spermler analiz için dondurulabilir.
Azospermi Nedir, Nedenleri Nelerdir?
Azospermi Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Azospermi nasıl tedavi edilir?

Azosperminin tedavisi nedene bağlıdır. Genetik test ve muayene tedavi süreçleri ve altta yatan nedeni anlamada önemlidir. Tedavi seçenekleri şöyle olabilir:

  • Azosperminizin nedeni bir tıkanıklık olması halinde ameliyat tüplerindeki blokaj kaldırılır. Bunun dışında anormal veya hiç gelişmemiş tüpleri tüpler tekrar yapılandırılarak bağlama işlemi yapılabilir.
  • Düşük hormon üretimi ana nedense, hormon tedavileri verilebilir. Hormonlar folikül uyarıcı hormon (FSH), insan koryonik gonadotropin (HCG), klomifen, anastrazol ve letrozol içerir.
  • Bir varikosel zayıf sperm üretiminin nedeni ise, sorunlu damarlar cerrahi bir prosedürle bağlanabilir ve çevredeki yapılar korunabilir.
  • Sperm, bazı erkeklerde kapsamlı bir biyopsi ile doğrudan testisten alınabilir.

Canlı sperm elde edilmesi halinde in vitro fertilizasyon veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu tarzında yardımcı gebelik işlemleri için örnek alınabilir. Bu spermler testislerden, epididimlerden veya vas deferenslerden elde edilebilir. Azospermi tanısının ileride çocuğa geçme tehlikesi olması halinde sağlık uzmanınız yardımlı döllenme prosedürleri düşünülmeden genetik bir sperm analizi yaptırmanızı isteyebilir.

Tedavi süreçleri ayrıca şöyle acıkılabilir;

  • Cerrahi tedavi: Obstrüktif azospermisi olanlar için, doktorlar ameliyat yoluyla bir tıkanıklığı giderebilir, hatta anormal vas deferensleri yeniden yapılandırabilir ve yeniden bağlayabilir. Bir varikoselin azosperminin nedeni olduğu tespit edilirse, sorunlu damarlar cerrahi bir prosedürle bağlanabilir.
  • İlaç tedavisi: Kök nedeniniz hormonal ise, doktorunuz düşük hormon seviyelerini veya üretimini iyileştirmeye yardımcı olmak için hormon tedavileri önerebilir. İlaç Clomid ayrıca östrojeni bloke etmek ve hormon dengesizliğini düzeltmek için kullanılmıştır.
  • Testis sperm ekstraksiyonu (TESE): Obstrüktif azospermisi olanlar genellikle sperm üretmekte zorlanmazlar, bunun yerine spermin meniye taşınmasında bir sorun yaşarlar. Bu durumda, bir mikrocerrahi teknik olan TESE, spermleri doğrudan testislerden toplamak için kullanılabilir. Sperm daha sonra in vitro fertilizasyon (IVF) veya intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) için dondurulabilir.

Azospermisi tedavisi başarılı olur mu?

Azosperminin her nedeninin farklı bir prognozu vardır. Azosperminin birçok nedeni tersine çevrilebilir. Siz ve sağlık ekibiniz azosperminizin nedenini ve tedavi seçeneklerini belirlemek için birlikte çalışacaksınız. Azosperminin hormonal problemleri ve obstrüktif nedenleri genellikle tedavi edilebilir ve doğurganlık potansiyel olarak restore edilebilir. Testis bozuklukları neden ise yardımcı üreme tekniklerinde kullanılacak canlı spermleri almak hala mümkündür.

Azospermi nasıl önlenebilir?

Azospermiye neden olan genetik problemleri önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Azosperminiz genetik bir sorun değilse, aşağıdakileri yaparsanız azospermiye karşı korunabilirsiniz:

  • Üreme organlarına zarar verebilecek her türlü aktiviteden uzak durun.
  • Radyasyona maruz kalacağınız her türlü ortamdan uzak kalın.
  • Sperm üretimine zarar verme potansiyeli olan ilaçları bilin ve buna göre hareket edin.
  • Testislerinizin sıcak sıcaklıklara uzun süre maruz kalmasını önleyin.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx