Psikoloji

Beden Dili ve Kullanımı

Reklamlar

Beden dili, insanlar arasında sözsüz olarak, jest ve mimiklerle gerçekleşen bir iletişim türüdür. Beden dili; bireyin fiziksel olarak duruşu, kullandığı göz hareketleri ve yüz ifadeleri ile karşı tarafa gönderdiği mesajdır. Beden dilinin kullanımı karşı tarafa içinde bulunduğumuz duygu ve düşünceleri ileterek ruhsal durumumuzu yansıtmamızı etkiler.

Beden dili ile sözsüz olarak kullandığımız iletişim en az sözlü iletişim kadar faydalı ve etkilidir. Bu sözsüz iletişim, bireyin içinde bulunduğu ruhsal durumu, özgüveni ve anlatmak istediği mesajı karşısındaki kişiye aktarmasına yardımcı olur. Sözlü iletişimle birlikte kullanılan beden dili, anlatılmak istenen mesajı karşı tarafa daha kolay anlatmayı sağlar ve karşıdaki kişiyi etkileme olasılığını arttırır. Beden dilinin kullanımının doğru ve etkili bir şekilde olması, iletişimin kalitesinin artmasını sağlar.

Beden dilinin kullanımı, ilk karşılaşmalarda oldukça etkilidir. Çünkü ilk izlenimler, ilk karşılaşmalarda olur. Bu durum arkadaşlık ilişkileri, sosyal ilişkiler ve iş görüşmeleri dahil daha birçok alanda önemlidir. Sözlü iletişim ile beden dilinin kullanımındaki sözsüz iletişimin senkronize olması, etkili bir iletişimin önemli bir parçasıdır.

Reklamlar

Beden dili, kafadan başlayıp ayaklara kadar devam eden vücudun her bölümünde meydana gelen jest ve mimiklerdir. Yüzdeki bakışlar, el ve ayaklarda kullanılan jest ve mimiklerin her biri karşı tarafla iletişimde önemli mesaj gönderen vücut parçalarıdır. Beden diliyle kullandığımız sözsüz iletişim olan jest ve mimikler, sahip olduğumuz duygu ve düşünceleri net bir şekilde aktarmamızı sağlar.

Beden Dili Hareket Ve Anlamları
Beden Dili Hareket Ve Anlamları

İletişimin Kullandığı Beden Dili Hareket Ve Anlamları

1- Duruş Şekli:

Kambur bir duruş pozisyonunda olmak ve oturuşun gevşek olması, ciddiyetsizlik ve kişinin bulunduğu ortamda bulunmak istemediği ve sıkıldığı anlamına gelir. Böyle bir duruş pozisyonunda, karşıdaki birey tarafından ciddiye alınmamak söz konusu olabilir. Ancak duruş pozisyonunun dik ve omuzların arkada olacak şekilde durmak, gücün ve etkinin artmasına yardımcı olur.

Duruş şeklinin yanında el ve kol hareketlerinin kullanımı iletişime açık olduğunuz mesajını iletir ve iletişim kurulan bireyin size karşı güven duygusunu arttırır. Önemli olan tüm bu hareket ve duruşların yeterli şekilde kullanılmasıdır.

2- Konuşma Sırasında Odak Noktasının Farklı Bir Yer Olması:

Konuşma esnasında, iletişim kurulan kişiyle göz temasında bulunmamamak sözsüz iletişimle yapılan bir saygısızlık yaratabilir. Bu durum kurulan iletişimi sıkıcı ya da önemsiz bulduğunuz gibi bir algının oluşmasına sebep olabilir.

Reklamlar

3- Duruş Şeklini İletişim Ortamından Başka Bir Alana Döndürmek:

İletişimin bulunduğu alandan başka bir yöne doğru yönelerek durmak ya da oturmak, konuyla ilgili olmadığınızı ve konuşan kişiyi dinlemediğiniz mesajını verebilir.

4- Kol ve Bacak Duruşu:

İletişim esnasında kol ve bacakların çapraz şekilde olduğu duruş pozisyonu, iletişime kapalı olduğunuzu gösterebilir.

5- İletişim Esnasında Saçla Oynamak:

İletişimin olduğu esnada saç ile oynamak, dikkatin dağınık olduğunu ve dış görünüşünüzle fazla ilgilendiğiniz mesajını verebilir.

Karşıdaki Kişiyle Tokalaşma Şekli
Karşıdaki Kişiyle Tokalaşma Şekli

6- Karşıdaki Kişiyle Tokalaşma Şekli:

Karşınızdaki bireyin elini zayıf tutarak tokalaşmak, güven duygusu ve otoriter yapısının düşük olduğu mesajını iletirken, güçlü bir şekilde tokalaşma sinirli ve agresif bir kişilik yapısı olduğu mesajını verebilir.

7- İletişim Esnasında Göz Teması Kurmak:

Konuşma sırasında sözsüz iletişimin en etkili yöntemi göz teması kurmaktır. İletişim kurulan kişiyle göz teması içerisinde olmak, karşıdaki kişiyle bulunan iletişimin daha kolay kurulmasını sağlar. Bu durum ise güven duygusunu arttırır.

Beden Dili Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İletişim sırasında fazla rahat bir pozisyonda durulmamalı ya da oturulmamalıdır. Konuşma sırasında karşıdaki kişiyi rahatsız edecek şekilde sesler çıkarılmamalıdır. Örneğin parmak çıtlatmak, ayaklarla yere vurarak melodi vermek vb. İletişim kurulan kişiyle göz teması çok derin ve yoğun olmadan gerektiği sürede ve derinlikte olmalıdır.

İlginizi çekebilir: Stockholm Sendromu Nedir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Psikolog Sevi Müge Kör

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx