ÇiçeklerHobi

Boru Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Boru Çiçeği Bakımı Nasıldır?

Reklamlar

Boru çiçeği, muhteşem boru ve çan görünümü ile balkonları, terasları, verandaları ve bahçeleri süsleyen bir çiçek türüdür. Bu yazımızda boru çiçeği nedir, boru çiçeği tohumu nereden satın alabilirim, boru çiçeği bakımı nasıldır, boru çiçeği çeşitleri nelerdir, boru çiçeği zehirli mi ve boru çiçeği sarmaşık mı gibi soruların cevaplarını bulacağız.

Boru Çiçeği Nedir?
Boru Çiçeği Nedir?

Boru Çiçeği Nedir?

Boru çiçeği bir bitkidir. Yaprakları ve tohumları ilaç yapımında kullanılır. Boru çiçeği (Datura stramonium), yaz sonunda çiçek açmaya başlayan ve ilk dona kadar devam eden güzel bir bitkidir. Kötü şöhretli itüzümü ailesinin bir üyesi olan daha ünlü kuzenleri arasında domates, patlıcan, biber, tütün ve patates bulunur. Bu bitki ailesinin çoğu üyesi zehirlidir ve boru çiçeği istisna değildir. Bitkinin tüm kısımları, özellikle tohumları zehirlidir. Potansiyel olarak konvülsiyonlara, halüsinasyonlara ve hatta yutulduğunda ölüme neden olan güçlü miktarlarda alkaloid bileşikler mevcuttur.

Datura cinsi adı, bitki için Hintçe kelimesinden gelir, çoğu botanik isim Latince veya Yunanca’dan türetildiği için dikkate değerdir. Bitkinin kökeni tartışmalıdır. Meksika’dan Hindistan’a kadar farklı bir yerel köken sürekli ortaya çıktı ve şimdi tüm dünyada yetişiyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, birçok kültürel ve tıbbi geleneğe yolunu bulmuştur. Ayurveda, geleneksel Çin tıbbı ve Kızılderili şamanist uygulamalarının tümü boru çiçeğini tıbbi veya ritüel olarak kullanır. Tohumları ve yaprakları antiastmatik, antispazmodik, hipnotik ve narkotik olarak kullanılır.

Reklamlar

Boru çiçeği genel olarak beyazdan mora çiçekleri geceleri kokuludur, beyaz çiçekli bitkilerde ortak bir özellik olan güveleri ve diğer gece tozlayıcıları çeker. Ancak bitkinin geri kalanı kötü kokur! Yapraklarını ezin ve koklayın, evcil ve vahşi hayvanların neden bu bitkiyi yemekten kaçındığını anlayacaksınız. Gerçekten de, kazara zehirlenmeler insanlarda diğer hayvanlardan daha yaygın olma eğilimindedir.

Trompet şeklindeki çiçekleri göz alıcı olsa da bitkinin en sevdiğim kısmı şeytani görünümlü tohum zarfıdır. Pinpon topu büyüklüğünde ve sivri uçlarla kaplı tohum kapsülü, bir canavarın ağzı gibi dört parçaya ayrılarak içindeki koyu kahverengi tohumları ortaya çıkarır. Kışın, bana bir iblisin asası gibi görünen dikenli tohum zarflarını taşıyan uzun, kuru saplarını fark edebilirsiniz. Tüm olağanüstü görünümü ve irfanıyla boru çiçeği, üzerinde düşünülmesi gereken büyüleyici bir bitkidir!

Boru Çiçeği Tohumu Nereden Satın Alabilirim?

Boru çiçeği bakımına ilgi duyuyorsanız botanik bahçelerinden boru çiçeği tohumu satın alabilirsiniz.

Boru Çiçeği Bakımı
Boru Çiçeği Bakımı

Boru Çiçeği Bakımı

Boru çiçeği bakımı kolaydır ve bu şifalı bitki herhangi bir özel bakım veya dikkat gerektirmez. O yüzden boru çiçeği hemen hemen her yerde çok kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Yılda bir defa boru çiçeklerine azotlu gübre verilebilir. Yazdan sonbahara kadar çiçeklenen boru çiçeği genel olarak beyaz, pembe, sarı ve  mor olur. Güneşi çok sever. Nötr toprak pH’ı sever. Yüksekliği genel olarak otuz santim ile bir buçuk metre arasındadır. Yaprak döken şifalı bir çiçektir. Cins yaklaşık yirmi tür içerir. 

Reklamlar

Datura stramonium yani boru çiçeği genellikle bir çiçek olarak kabul edilir ve Solanaceae familyasındaki en zehirli bitkilerden biridir. Bitkinin tüm kısımları zehirlidir, yutulması ve ağızdan alınması birkaç saat boyunca hezeyan veya halüsinasyon hissine yol açar.

Bitkinin yirmi santimlik büyük yaprakları, kenarları pürüzlü koyu yeşil yaprakları ile tanınır. Daha yoğun bir büyümeye sahiptir ve bitki genellikle altmış santim boyunda büyür ancak yaklaşık bir buçuk metreye kadar büyüyebilir. Çiçekler parlak renklidir ve yaz sonunda ortaya çıkar. Ardından küçük bir kayısı büyüklüğünde gelen, üzeri diken gibi uzun iğnelerle kaplı meyveler gelir. Büyüyen datura son derece kolaydır. Sadece iyi drene edilmiş toprakta ve tam güneş alan yerlere ekmeniz gerekir.

Boru çiçeği bakmak için humus bakımından zengin, iyi drene edilmiş ve kireçli toprak gereklidir. Bununla birlikte, çeşitli toprak türlerini tolere eder. 

Boru çiçeğini ektiğiniz zaman düzenli olarak sulayın. Olgunlaştıktan sonra uzun sap kökünün yardımıyla toprağın derinliklerine su aradığı için fazla sulama gerektirmez. Toprak tamamen kuruduktan sonra boru çiçeklerini sulamanız yeterli olur. Zaman zaman ilaçlama yapılması gereklidir.

Bu bitki bir ot olarak kabul edilir. Uygun koşullarda yetiştirilirse boru çiçeği bakımı kolaydır ve kolayca istilacı hale gelebilir.

Bitki zararlılardan ve hastalıklardan fazla rahatsız olmaz. Yine de örümcek akarları, beyaz sinekler ve etli böcekler ona saldırabilir.

Boru Çiçeği Çeşitleri
Boru Çiçeği Çeşitleri

Boru Çiçeği Çeşitleri

Bu bölümde boru çiçeğinin en yaygın çeşitlerini anlattık.

Abuzambak

Abuzambak boru çiçeği bakımı Türkiye’de yıllık olarak yetiştirilir. Boru çiçeği en iyisini, düzenli nemli tam güneşte zengin, humuslu, iyi drene edilmiş topraklarda yetişir. İlkbaharda fidanlıklardan bitki satın alın veya son bahar donlarından yaklaşık altı ila sekiz hafta önce tohumları iç mekanlarda başlatın. Bitkileri son don tarihinden sonra ayarlayın. Bitkiler yayılma eğilimi gösterir ve istifleme veya başka bir destek kullanılmadıkça en iyi şekilde yaklaşık sekiz santim aralıklıdır. Bir sonraki baharda ekim için olgun tohumları hasat edin. Bitkiler kışa dayanıklı olmasa da ılıman iklimlerde kendi kendine tohumlama meydana gelebilir. Konteyner bitkileri, güneşli bir pencerede iç mekanlarda yetiştirilebilir ve boru çiçeği bakımıyla kışı geçirebilir.

Datura inoxia yani abuzambak genellikle meleğin trompeti olarak adlandırılır, Meksika ve Orta Amerika’ya özgüdür. Türkiye’de yıllık olarak yetiştirilen, çalılıklı, yayılan, kısa ömürlü, hassas çok yıllık bir bitkidir. Bir buçuk metre boyunda uzar ve üç metre genişliğinde yayılır. Oval, dalgalı kenarlı, koyu yeşil yapraklar (yirmi santim uzunluğunda) tüylü bir dokuya sahiptir. 

Tek veya çift, yukarı bakan boru çiçeklerinin (ağızda on yedi santim uzunluğa ve on santim genişliğe kadar) tatlı bir şekilde baskın bir kokusu vardır. Çiçekler, krem renginden pembeden lavantaya ve saks mavisine kadar farklı renklerde açar. Her çiçek, ertesi gün sadece öğlene kadar süren kokulu, trompet şeklinde bir çiçek ortaya çıkarmak için akşamları kapanır. 

Çiçekler yaz ortasından dona kadar aralıklı olarak çiçek açar. Çiçekleri sert dikenlerle kaplı tüylü küresel meyveler izler, bu nedenle bu bitki için bazen tüylü dikenli elmanın ortak adı kullanılır. Bitkiler, patlıcangiller ailesine aittir ve tüm parçaları son derece zehirlidir. Datura, Brugmansia’ya benzer, ancak ikincisinin trompetlerinin daha büyük olması, birkaç gün sürmesi ve aşağı doğru sarkması dışında. Datura cinsindeki bitkiler için isimlendirme kafa karıştırıcıdır. Cins adı bir Hint yerel adından gelir.

Şeytan Elması Otu
Şeytan Elması Otu

Şeytan Elması Otu

Şeytan elması otu olarak bilinen bu boru çiçeği türü, ülkemizde yıllık olarak yetiştirilir. Boru çiçeği en iyi düzenli nemli tam güneşte zengin, humuslu, iyi drene edilmiş topraklarda yetişir. İlkbaharda fidanlıklardan bitki satın alın veya son bahar donlarından yaklaşık altı ila sekiz hafta önce tohumları iç mekanlarda ekin. Bitkileri son don tarihinden sonra ayarlayın. Bitkiler yayılma eğilimi gösterir ve istifleme veya başka bir destek kullanılmadıkça en iyi şekilde yaklaşık sekiz santim aralıklıdır. Bir sonraki baharda ekim için olgun tohumları hasat edin. Bitkiler, kışa dayanıklı değildir ve yalnızca ılıman iklimlerde kendi kendine tohumlama meydana gelebilir. Boru çiçeği genel olarak güneşli bir pencerede iç mekanlarda yetiştirilebilir ve kışı geçirebilir.

Datura metel olarak şeytan elması otu, güney Çin’e özgüdür. Ülkemizde yıllık olarak yetiştirilen, çalılıklı, yayılan, kısa ömürlü, hassas çok yıllık bir bitkidir. Bir ila bir buçuk santim boyunda büyür ve üç metre genişliğe kadar yayılır. Oval, dalgalı dişli, koyu yeşil yaprakları vardır.

Çiçekler genel olarak yaz ortasından dona kadar aralıklı olarak çiçek açar. Çiçekleri dikenli, küresel meyveler takip eder. Bitkiler, patlıcangiller ailesine aittir ve tüm bölümleri son derece zehirlidir.

Boru Çiçeği Zehirli Mi?

Boru çiçeği zehirli değildir ama ağızdan alındığında halüsinatif etkileri vardır. Datura stramonium güçlü alkaloidler içerir. Bitki yutulursa halüsinasyonlara, taşikardiye, kas güçsüzlüğüne ve amneziye neden olabilir.

Boru Çiçeği Sarmaşık Mı?

Boru çiçeği hoş bir sarmaşık türüdür.

Boru Çiçeği Anlamı
Boru Çiçeği Anlamı

Boru Çiçeği Anlamı

Boru çiçeği, Türkiye’de en çok görülen çiçeklerin başında geliyor. Boru çiçeği; şeytan elması, sihirbaz otu ve kahkaha çiçeği şeklinde isimlendirilmektedir.

Orta Amerika’ya özgü olan boru çiçeği, patlıcangiller familyasında yer almaktadır. Boru çiçeği açtığı yerlere; renk ve canlılık katmaktadır. Boru çiçeğinin dikkat çekici bir hikayesi vardır. Tarihte boru çiçeği; hükümet ve halkların zehirleme aracı olarak kullanılmıştır. O nedenle boru çiçeği, Şeytan elması diye anılmaktadır. Eski zamanlarda insanlar birini zehirlemek istediklerinde ölüme neden olan iksir içine bu çiçeği koymuşlardır. Boru çiçeği birçok türden oluşmaktadır. Bu türlerden bazıları çok zehirlidir. Yalnız Türkiye’de görülen boru çiçek türleri zehirli değildir.

Boru Çiçeği Faydaları

Hikayesi kadar türlerinin özellikleriyle de boru çiçeği dikkatleri üzerine çekiyor. Boru çiçeği türlerinin bazıları şifa kaynağıyken bazılarıysa uyuşturucu madde ve zehir içermektedir. Genel boru çiçeği faydaları;

  • Gaz oluşumunu engeller,
  • Astım hastalığına çok iyi geliyor,
  • Tükürük ile mide salgılamalarını azaltıyor,
  • Terlemeyi minimuma indirir,
  • Kas ağrılarını azaltır. Vücudu rahatlatır,
  • Solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi ediyor,

“Boru çiçeği nasıl kullanılır” kapsamında; çiçeklerinin yapraklarının mutlaka kurutulması gerekiyor. Boru çiçeğini demleyip içebildiğiniz gibi kuru yapraklarını sararak da içmeniz mümkündür. Türkiye’de bulunan boru çiçeği türü, Datura Metel diye isimlendirilebilir. Boru çiçeğini; çelik ya da tohum yoluyla çoğaltabilirsiniz. Boru çiçeği tohumlarını yaz döneminde bitki üzerinden direkt alabilirsiniz. Çelik yöntemiyle çoğaltacaksanız da toprağa çelikleri tamamen ekiniz.

Boru çiçeği bakımı ile ilgili yazdığımız yazımızın faydalı olduğunu umuyoruz.

İlginizi çekebilecek içerik: Yıldız Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Daha fazla içerik için bizi Instagram’dan takip etmeyi unutmayın!

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx