Şifalı Bitkiler

Darjeeling Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Reklamlar

Hindistan’da çok tüketilen darjeeling çayı nedir, darjeeling çayının faydaları nelerdir sizler için ele alacağız. Bu çay; çayların şampanyası olarak bilinmektedir. Normal siyah bir çaydır.

Darjeeling çayının çok güzel bir lezzeti vardır. Bu nedenle yüksek fiyatlara satılmaktadır. Tadı misket üzümü aroması ile seçkin ve hoş bir aromaya sahiptir. Eğer doğru demlerseniz çayın açık bir rengi olur. Çayın rengi ve tadı; çayların şampanyası denmesine sebep olmaktadır. Yetiştirme şartları, zor ve kısa hasat dönemi olduğu için diğer çaylarda daha pahalıdır. Darjeeling çayı dünyadaki en saf ve en ayırt edici çaylar arasında yer almaktadır. Muscat şarabına benzeyen, tatlı, bitkisel, yosunlu, meyvemsi ve turunçgil lezzetleri sergilemesine rağmen tatlandırıcı nüanslara sahiptir.

Eğer darjeeling çayının ne olduğunu, nasıl elde edildiğini ve faydalarını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz, yazımızı okumaya devam ediniz.

Reklamlar
Darjeeling Çayı Nedir?
Darjeeling Çayı Nedir?

Darjeeling Çayı Nedir?

Darjeeling çayı; Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinin kuzeydoğusundaki Himalaya Dağları’nın Darjeeling bölgesine ait bir çaydır. Çayın ismi bulunduğu bölgeden gelmektedir. Himalaya dağlarının eteklerinde 600 ila 2000 metrelik rakımlarda yetişmektedir. Bu bölge en çok siyah çay çeşitleri ile ün yapsa da bu bölgede aynı zamanda çok kaliteli beyaz, yeşil ve oolong çayı çeşitleri de yetişmektedir

Darjeeling çayı dünyanın en iyi çayı olarak kabul edilir. Bunun nedeni bu çayın her bitkiden sadece en iyi iki yaprak toplanarak elde edilmesidir. Çayın en üst kısmında yer alan filizin altın ve beyaz renkli yaprakları vardır. Darjeeling çayı filizin altın ve beyaz renkli yapraklarından elde edilir. Bu yapraklar, bitki kalitesinin en yüksek olduğu mevsimde toplanır.

Dağın yüksek kısımlarına gelen güçlü güneş ışınları ve geceler olan düşük sıcaklıklar; çay yapraklarının yavaş büyümesine yol açar. Ancak yavaş büyüyen bu topraklarda darjeelinge özgü yumuşak bir aroma gelişir. Bu nedenle bu çayın kalitesi oldukça yüksektir ve pahalı çaylar arasında yer almaktadır.

Darjeeling çayı; serin ve nemli iklimlerde yetişir. Bunun yanında bazı etkenler de çayın misket üzümü tadında olmasını sağlar. Darjeeling çayının misket üzümü tadında olması için; toprak, yağış ve eğimli arazi gibi etkenler vardır. Yüksek rakımlarda yetişen bu bitki, yaklaşık 6 ay kadar kar altında kalmaktadır.

Reklamlar

Darjeeling çayının yetiştiği bölgenin özellikleri, iklimi ve toprak şartları farklı olduğu için çayın kokusu, tadı ve demi diğer siyah çaylardan farklıdır. Çayın kendine özgü bir rengi ve farklı bir tadı vardır. Çay elde edilirken içinde bulunan tepesindeki filiz oranı arttıkça çayın kalitesi ve lezzeti de artmaktadır. Çay yaprakları biraz ve kabarıktır. Kabarık yaprakları olduğu için çayı hazırlanırken hacimce daha fazla yaprak kullanmak gerekir. Açık bakır renginde ve siyah çay kategorisinde yer alan darjeeling orta düzeyde serttir.

Hasat işlemi senede üç kere gerçekleşir. İlk hasat mart sonundan mayıs aylarına kadar yapılır. Bu aylarda toplanıp kurutulan darjeeling çayı en değerlisidir. İkinci hasat dönemi, haziran ayından ağustos ortasına kadar sürer. Üçüncü hasat, ekim ayından kasım ayına kadar toplanan çaylardır. Hasat geciktikçe taze çay yapraklarının sayısı azalır ve çaydaki hassas aromalar kaybolur.

Darjeeling çayının rengi hasat dönemine göre değişiklik göstermektedir. Bahar aylarında hasat edilen darjeeling, sarı saman rengindedir. Yaz aylarında hasat edilen darjeeling altın sarısı rengini alırken, sonbaharda hasat edilen çaydan koyu kehribar renginde bir dem elde edilir. Bunun yanında tadı da farklılaşır. Bahar aylarında hasat edilen darjeeling çayı çiçeksi bir lezzete sahip olur, yaz aylarında hasat edilen olgunlaşmış çay, misket üzümü tadındadır. Tazeliğinden dolayı normal çaylara göre daha acı bir tadı vardır.

Darjeeling Çayının Faydaları Nelerdir?
Darjeeling Çayının Faydaları Nelerdir?

Darjeeling Çayının Faydaları Nelerdir?

Bu çok değerli olan, yüksek fiyatta satılan darjeeling çayının faydaları nelerdir birlikte ele alalım. Bu çay güçlü antioksidan ve flavonoid bileşenleri içerir. Bu özelliklerinden dolayı hücre hasarını önler, kalbi korur ve kanser riskini azaltır. Bunun yanında C ve K vitaminleri, kalsiyum, potasyum, manganez ve magnezyum gibi çok sayıda vitamin ve mineral de barındırır.

Darjeeling çayının içinde güçlü antioksidanlar bulunur. Ve “theaflavinler” ve “thearubigin” adlı kompleks bileşenler de bulunur. Bu nedenle de Darjeeling çayı kan kolesterol seviyelerini düşürür, arterleri genişletir, organlara kan akışını artırır. Bu nedenle de kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaktadır.

Darjeeling çayının içinde bulunan bileşenlerden dolayı potansiyel faydaları şunlardır;

  • Normal siyah çayda olduğu gibi darjeeling çayında da kafein bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı sindirimi destekler. Bağırsak florasının iyileşmesine yardımcı olur. Mide ekşimesi ve ishal gibi problemleri hafifletir.
  • Darjeeling çayı metabolizmayı hızlandırır, besin sindirilmesini destekler, kilo vermeye yardımcı olur. Sindirimi hızlandırarak yağlı besinlerin kısa bir zaman içinde emilmesini sağlar. Bu nedenle de diyetimize ek darjeeling çayı tüketirsek egzersiz ile birlikte etkili sonuçlar alabiliriz.
  • Darjeeling çayının tüketimi kabızlığın önüne geçer ve dışkı atığını daha verimli bir şekilde temizler.
  • İçeriğinden dolayı bağışıklık sistemini olumlu etkileyen bu çay, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur. İçerdiği “theanine” enzimi birçok enfeksiyon ile savaşır.
  • Çayın içeriğinde bulunan antioksidanlarda kötü kolestrol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını korur. Bunun yanında serbest radikalleri, zararlı kimyasallara dönüşmeden etkisiz hale getirir.
  • Antioksidan içeriği yüksek olan bu çay mekanizma yoluyla tümör gelişimini önlemede güçlü olan polifenolik bileşikleri içerir. Bunun yanında hücresel mutasyonların sıklığını önleyen veya azaltan anti-mutajenik özelliklere sahiptir.
  • Antioksidan çeşidi olan polifenol bakımından da zengin olan darjeeling çayının beyin üzerinde nöro-koruyucu etki sağlayabileceği belirtilmektedir. Bu bileşiklerin özelliklerinden birisi de serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarını engellemesidir.
  • Darjeeling çayı günde üç kere içilirse, dişlerimiz daha güçlü ve sağlıklı olur. Bu çay dişleri aşındırmadan ağızdaki pH’ı değiştirir ve dişeti hastalığına neden olan bakterileri önlemeye yardımcı olur.
  • Ağızdaki bakterilerin büyümesine engel olan bu çay çürüklerin önlenmesini sağlar. Dişlerde boşluk oluşumunu en aza indirir ve bakteri oluşumunu azaltır.
  • Mide sağlığı için de faydalı bir çaydır. Ülser ve mide kanseri gibi ciddi hastalıkların oluşma riskini azaltır. Mide rahatsızlıklarında önemli bir rol oynayan “helicobakter pylori” bakterisinin üremesini engeller.
  • Bağırsaklarda olan yararlı bakterilere zarar vermez ve H. Pylori bakterilerinin üretimini etkili bir şekilde kontrol altına alır ve yayılmasını önler.
  • Darjeeling çayı, antioksidan bileşeni olarak “quercetin” antioksidanını bulundurur. Bunun yanında önemli bir fitokimyasal olan “flavonoid” içerir. Bu bileşenler, kalp krizi ve felç gibi risklere karşı etkilidir.
  • Darjeeling çayının içinde bol miktarda magnezyum bulunmaktadır. Bundan dolayı da kemik ve diş sağlığını destekler. Kemik yoğunluğunun artmasına yardım eder.
  • Diğer çaylar gibi bu çay da kafein içerir. Bu nedenle de zihnin uyanık kalmasını sağlar, hafıza ve bilgi yeteneklerini artırmaya yardımcı olabilir.
  • Darjeeling çayı düzenli olarak tüketildiğinde kalp hızı ve kan basıncına etki etmeden stresi önler.
  • Bu çay antioksidan ve flavonoid içerdiği için ruh halini olumlu etkiler. Kasların ve eklemlerin daha iyi çalışmasını sağlar.
Darjeeling Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Darjeeling Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Darjeeling Çayının Yan Etkileri Nelerdir?

Her üründe olduğu gibi bu çayın da bazı olumsuz etkileri olabilir. Yan etkileri çok fazla değildir. Hatta normal miktarda tüketildiğinde ciddi bir yan etkisi görülmemektedir. Ancak buna rağmen bazı etkileri olabilir.

Darjeeling çayının bazı yan etkileri;

  • Darjeeling çayı enerji verir. Kan basıncını arttırabildiği için kalp atışını düzensizleştirebilir. Kalp atışı düzenini bulabilir.
  • Darjeeling çayı bazen mide asidini arttırabilir ve sistemi problemlerini tetikleyebilir. Hatta bazen mide bulantısına neden olabilir.
  • Vücuttan fazla sıvı atılmasını sağladığı için, dehidratasyona neden olabilir. Bu da diüretik etkilere neden olabilir.
  • Bu çay sindirim sisteminin kaslarını uyardığı için ishale neden olabilir.
  • Darjeeling çayının içindeki kafein nedeniyle fiziksel ve psikolojik bağımlılığa yol açabilir.
  • Yaşlı olan kişilerde hipokalemiye veya düşük kan potasyum düzeylerine yol açabilir.
  • Darjeeling çayı kafein içerdiği için hamile ve emziren kadınların tüketmesi tavsiye edilmiyor.
  • Herkes içinde günlük tüketimi 2 bardağı aşmaması tavsiye edilmektedir.

Darjeeling Çayı Nasıl Demlenir?

Darjeeling çayı, demlendiğinde tadı ıhlamuru andırır. Açık bir dem vermektedir. Tadı buruk ve kendine özgü çiçeksi bir aroması vardır.

Darjeeling çayı hazırlamak için şu demleme yöntemi kullanılabilir;

Bu çayı demlemek için iki çay kaşığı darjeeling çayı gereklidir. Bir bardaktan biraz fazla suyun kaynamasını bekleyin, kaynayıp soğuduktan sonra üzerine iki çay kaşığı darjeeling çayı ekleyin. 5 dakika demlenmesini beklemelisiniz. Çay yaprakları 1 kez demlenebilir. Tercihe göre bal ve limon eklenebilir.

İlginizi çekebilir: Enginar Çayının Faydaları

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx