İlkyardım

İlk Yardım Kursunda Neler Öğrenilir?

Reklamlar

Her bireyin bilmesi gereken, hayat kurtarma gibi ciddi bir sorumluluk getiren ilk yardım hayatımızın birçok noktasında ihtiyacımız olabilecek bir durumdur. Doğal afetler, iş kazaları, trafik kazaları, ev kazaları ve karşımıza çıkabilecek ani sorunlarda çözüm olabilecek önemli bir detaydır. Bu gibi durumlarda soğukkanlılığımızı koruyarak ilk yardım uygulayabilmemiz, birçok insanın hayatına dokunabileceğimizin anlamı gelmektedir. İlk Yardım Kursunda Neler Öğrenilir? İlk Yardım Nedir ve sertifikası nasıl alınır? Bu sorulara aşağıda yanıt vereceğiz.

İlk Yardım Nedir?
İlk Yardım Nedir?

İlk Yardım Nedir?

Oluşabilecek herhangi bir kaza sonucu ilk müdahaleyi yapan, kişinin yaşamsal fonksiyonlarının devamlılığını sağlamak, sağlık durumunun kötüye gitmesini engellemek veya iyileşme sürecini kısaltmak dahilinde yapılan ilaçsız uygulamaları “ilk yardım” olarak tanımlamaktayız.

Kulağa basit bir durum gibi gelebilir fakat ilk yardım eğitimi Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kuruluşlar tarafından verilmektedir ve sertifikası olmayan kişilerin müdahale etmesi önerilmemektedir. Olumsuz bir durum karşısında problem yaşayabilirler. İlk yardım sertifikası almaya hak kazanan kişiler ilk yardımcı unvanlarını 3 sene boyunca korumaktadırlar.

Reklamlar

İlk yardım 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında önem kazanmış ve bu kadar yaygın hale gelmiştir. Bu kanun; çok az tehlikeli iş yerlerinde çalışan 20 kişiden birinin; tehlikeli iş yerlerinde çalışan 15 kişiden birinin ve çok tehlikeli iş yerlerinde çalışan 10 kişiden birinin ilk yardımcı olması gerektiğini açıkça beyan etmektedir. Bu kanuna göre de işverenlerin çalışanlarının ilk yardım sertifikası alması adına çaba göstermesine yol açmıştır. İşe alımlarda da ilk yardım sertifikası olması ekstra bir ayrıcalık haline gelmeye başlamıştır.

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

İlk yardım sertifikası almak isteyen kişiler için Sağlık Bakanlığı bazı kurumlar yetkilendirmiştir. 18 yaşını doldurmuş ve en az ilkokul mezunu olan kişiler bu kurumlara başvuru yapabilip 16 saat süren eğitime katılarak ve daha sonra sınavı başarıyla tamamlayarak ilk yardım sertifikalarına sahip olurlar.

Bunun yanı sıra çalıştığınız kurumun da belirli kişi ve tehlike derecesine göre çalışanlarına ilk yardım eğitimi verme durumunu da kullanabilirsiniz. Alınan eğitimden sonra ilk yardım sertifikası İl Sağlık Müdürlüğü tarafından onaylanınca kişi “ilk yardımcı” unvanını alabilir.

İlk Yardım Kursunda Neler Öğrenilir?
İlk Yardım Kursunda Neler Öğrenilir?

İlk Yardım Kursunda Neler Öğrenilir?

İlk olarak önce kendimizin, daha sonra çevredeki yardıma ihtiyacı olan yaralı insanların güvenliğini almanın, ilk müdahaleyi yaparak oluşabilecek kötü durumları önlemek öğretilir. Olay yerini değerlendirmenin önemi ve soğukkanlılığını koruyup doğru ilk yardım yapılması temel amaçtır. İlk yardım uyguladıktan sonra en yakın sağlık birimine veya 112’ye hastanın durumu hakkında bilgiler verilir.

Reklamlar

Yaralının bilinci açık ise ağrıdan ve olayın şokundan dolayı oluşabilecek korkuyu nasıl gidermesi gerektiğini, hareket etmemesi gerektiğini, kırık ya da çıkık gibi durumlarda vücudun sabitlenmesi, nefes alış-verişin kontrolü, temel yaşam desteği, boğazına bir şey kaçan kişiye nasıl ilk yardım yapacağını, böcek vb. ısırmalarında ne yapılacağını, felç geçiren veya inme inen bir kişiyi nasıl anlayacağı ve müdahalesinin nasıl olması gerektiği gibi temel bilgiler öğretilmektedir.

Basit gibi gözükse de ilk müdahale olması ve anında yapılması gereken yardımlar olduğu için kişinin hayatını kurtarma, iyileşme sürecini kısaltmak veya felç kalma gibi durumları önlemek gibi önemli yardımlar yapılmaktadır. Eğer bir kazada birden çok yaralı varsa ilk olarak öncelik verilmesi gerekilen kişi bilinci kapalı ve solunumu durmuş olanlar olmalıdır. Daha sonra ise kanaması olan ve diğer yarılalar şeklinde ilk yardım müdahalesi yapılmalıdır.

İlk Yardım Kursu Dersleri

İlk yardım kursunda neler öğrenilir başlığı altında detaylı olarak bahsettik fakat derslerin tam olarak adlarını merak eden okurlarımız için ilk yardım kursu derslerini sıraladık.

  • İnsan vücudu ile ilgili bilinmesi gereken temel hususlar
  • Isı dengesi bozuklukları
  • Kanamalar
  • Solunum yolundaki tıkanıklıklar
  • Yaralanmalar
  • Temel yaşam desteği uygulamaları
  • Bilinç bozuklukları
  • Kırık, çıkık ve burkulmalar
  • Hastaların ve yaralıların taşınması
  • Hastanın veya yaralının sağlık durumunun değerlendirilmesi

Bu yazımızda sizlere hem kendinizin hem çevrenizdekilerin hayatlarını oldukça etkileyen ve büyük önem taşıyan ilk yardım ile ilgili bilgiler verdik. İlk yardım nedir? İlk yardım sertifikası nasıl alınır? İlk yardım kursunda neler öğrenilir ve ilk yardım kursu derslerini detaylarıyla ele aldık. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.

İlginizi çekebilir: İlk Yardım Eğitmeni Sertifikası

Bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx