SağlıkPratik Bilgiler

İsveç Masajı Nedir?

Reklamlar

Masaj sırt, bel ve omuz ağrılarında kişiyi rahatlatır. Peki İsveç masajı nedir, ismini nereden almıştır, ne özelliği vardır, merak ettiğiniz soruların cevapları için yazımızı okumaya devam ediniz. İsveç masajının en önemli ve ilk amacı vücuttaki kasları gevşetip rahatlatmaktır. İsveç masajı en çok kullanılan masaj çeşitlerinden biridir. Spor masajı, aromaterapi ve derin doku masajı gibi popüler Batı masajı tekniklerinin de temelini oluşturur. İlk kez masaj yaptıran kişilere İsveç masajı yaptırmaları tavsiye edilir.

İsveç Masajının Özellikleri

  • Asya’ya dayalı masaj tekniklerinde enerji noktaları ve meridyen hattına odaklanılır. Ancak İsveç masajında Batı anlayışı uygulanır. Yani anatomi ve fizyoloji bilgilerine dayalı teknikler uygulanır. Beş farklı teknik ile her bir kas grubunu ele alır. İsveç masajındaki tekniklerin temel hedefi kasların ve dokuların rahatlatılmasıdır.
  • İsveç masajı yapılırken aynı yöne doğru baskı yapılır. Aynı yöne baskı yapılarak kanın kalbe dönmesi sağlanır. Bunun amacı kan dolaşımının hızlanmasını sağlamaktır.
  • İsveç masajını yapan uzman terapist vücudunuza parmakları, elleri, ön kolu ve dirsekleri ile baskı uygular.
  • İsveç masajı sırasında vücudunuzdaki ana kas gruplarının büyük kısmı çalışır.
  • İsveç masajının bir seansı genellikle yarım saat ile bir saat arasında değişir.
  • İsveç masajı çoğunlukla masaj yağları ile yapılır.
İsveç Masajının Faydaları
İsveç Masajının Faydaları

İsveç Masajının Faydaları

  • İsveç masajının özelliği kan dolaşımını iyileştirmesi ve kanda bulunan oksijen seviyesini arttırmasıdır. Bu nedenle kendinizi daha enerjik hissetmenizi sağlar.
  • İsveç masajı vücudumuzdaki lenf sistemini uyarır, böylece vücudumuzdaki toksinler daha hızlı atılır.
  • İsveç masajının özelliklerinden birisi de sinir, stresi azaltmasıdır. Stresli olan kişiler bu masajı yaptırdığında kendini daha iyi hisseder. Ayrıca anksiyeteyi azaltarak depresyona iyi geldiği de bilinmektedir. New York Times gazetesinin araştırmasına göre, 45 dakika boyunca İsveç masajı yaptıran kişilerin vücudundaki stres hormonu kortizol seviyelerinde ciddi oranda azalma gözlenmiştir.
  • Masaj sonrasındaki vücuttaki gerilim yok olur ve vücudun esnekliği artar.
  • Masaj özellikle ağrılar için yaptırıldığı için İsveç masajından sonra ağrılar azalır. Ve kas krampları, meydana gelen spazmlar da azalabilir. Bunun yanında artrit ve siyatik ağrılarına iyi gelir.
  • İsveç masajı bel ağrısına da iyi gelir.
  • Kas ağrılarını azalttığı için vücudun rahatlamasını sağlar, stresi de azalttığı için daha rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur.
  • Vücutta bulunan beyaz kan hücrelerini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • İsveç masajı kan dolaşımını düzenlediği için toksinlerin atılmasını hızlandırır. Toksinler vücuttan atılınca da cildimiz güzelleşir.

Adı Neden İsveç Masajı?

Peki adı neden İsveç masajı; gelelim bu sorunun cevabına.. Aslında İsveç masajı klasik masaj yöntemidir. Ve dünyanın birçok yerinde kullanılmaktadır. Ancak bu masaj tekniğini 19’uncu yüzyılın ortalarında son haline uyarlayan ve vücut üzerindeki baskı hareketlerini belirleyen kişi Doktor Johan Georg Mezger’dir. Bu yöntemin ‘İsveç masajı’ olarak bilinmesinin sebebi ise 19’uncu yüzyılın başında İsveçli fizyolog Per Henrik Ling tarafından geliştirilen ‘Medikal Jimnastik’ sistemi üzerine inşa edilmesidir.

Ling, ağrı olan kasları rahatlatmak, vücudun esnekliğini arttırmak ve genel olarak sağlığı iyileştirmek için Çin jimnastiğini Batı bölgesinin tıp teknikleriyle bir araya getirmiştir. Ling’in teorileri ise Mezger tarafından geliştirilmiştir Sonrasında sistematize edilip yaygınlaştırılmıştır. Bu masaj tekniği son haline getiren kişi Mezger olsa da, Ling’in ülkesi olan İsveç’in adıyla bütünleşmiştir.

Reklamlar
İsveç Masajı Nasıl Yapılır?
İsveç Masajı Nasıl Yapılır?

İsveç Masajı Nasıl Yapılır?

İsveç masajı çoğunlukla yarım saat ile bir saat arasında sürer. Masaja başlarken omurga nötr pozisyonda duracak şekilde yüz üstü yatılır. Masaj yapılacak kişinin yumuşak bir masaj masasına yatması gerekir. Üzerine havlu ya da çarşaf örtülür.

Uzman terapist genellikle sırt bölgesinden başlar. İlk olarak sırt bölgesine beş farklı teknik uygulanır sonrasında da bacakların arka bölümleri üzerinde çalışmaya başlar.

Uzman terapist tarafından masaj yapılan kişinin sırt üstü yatması istenir. Ve bacakların ön tarafları, kollar ve omuzlara aynı şekilde masaj yapılır. Ancak tabi ki terapiste göre bu sıra değişebilir. Klasik sıralama bu şekildedir.

Vücudunuzdaki belli bir bölgedeki ağrı için masaj yaptırıyorsanız, seans başlamadan bu ayrıntıyı masaj terapistinize söylemelisiniz.

Reklamlar

İsveç Masajında Kullanılan Teknikler

İsveç masajında kişiyi rahatlatmak için beş farklı yöntem kullanılır. Dokuları yumuşatır ve esnekliğin artmasını sağlar. Ellerin kullanılma şekli ve vücuda uygulanan baskının şekli üzerinde yapılan bu kombinasyonların nedeni farklı kas gruplarındaki ağrılara iyi gelmektir.

  • Öfleraj (Sıvazlama): İsveç masajı olarak bilinen klasik masaj yönteminde ilk olarak öflerajla başlanır. Ve bu teknik ile masaj bitirilir. Öfleraj uygulanırken ellerin kayması için kokulu veya kokusuz yağlardan faydalanılır. Kaslar ısıtılır ve kalbe doğru kan akışının hızlandırılması ve vücuda baskı yaparak rahatlama sağlanması amaçlanır. Sıvazlama işlemi uygulandığı bölgeye göre tek veya çift el ile avuç içleri ya da parmaklar ile yapılabilir.
  • Petrisaj (Yoğurma): Yoğurma işlemi adından da anlaşıldığı gibi hamur yoğurma işlemine benzer. Kaslar doğrudan ele alınarak yoğurma hareketiyle sıkıştırılır ve esnetilir. Bu işlem tek elle de yapılabilir iki elle de uygulanabilir. Kasların sıkıştırılması ile kısalmış dokuların esnemesi sağlanır, yapışık dokular açılır. Böylece kan dolaşımı hızlanarak dokuların içindeki toksinlerin uzaklaştırılması hedeflenir.
  • Vibrasyon (Titreşim): Kasların rahatlaması ve kas spazmlarının çözülmesi için titreşim verilir. Böylece küçük kas grupları rahatlar. Parmak uçları ile kısa frekanslar oluşturulur ve bu frekansın dokuya aktarılması sağlanır. Bu teknik ile vücuttaki ağrı da azalır.
  • Basınç uygulama: İsveç masajında kullanılan en önemli tekniklerden biridir. Masör, belirli bir bölgede yoğun bir şekilde basınç uygulayarak kasları rahatlatır ve gerginliği azaltır. Sertleşmiş deri dokularında etkili olan bir yöntemdir. Kulunç olarak bilinen kas içindeki nodüllerin dağılmasını sağlar. Bu uygulama ağrılıdır ve kas içinde kanamaya yol açabilir.
  • Eklem hareketleri: Bu teknikte masör, eklemleri hareket ettirerek esneklik sağlar ve kasların rahatlığını arttırır.
  • Friktion: Bu teknikte masör, parmak uçlarını kullanarak kasların yüzeyine doğru hareket eder. Bu hareket, kasların gerginliğini azaltır ve rahatlatır.
  • Tapotement: Bu teknikte masör, el parmaklarını kullanarak kasları vurur. Bu hareket, kasların gerginliğini azaltır ve rahatlatır. Tapoment tekniği doğrama, yumruklama ve kupalama olmak üzere üçe ayrılır.
  • Perküsyon: Bu tekniğin diğer adı da yumruklamadır masör, el parmaklarını kullanarak kaslara vurur. Böylece kasların gerginliğini azaltır ve rahatlatır.
  • Petrissage: Bu teknikte masör, kasları yukarı ve aşağı doğru hareket ettirerek gerginliği azaltır ve rahatlatır.

İsveç masajı, vücudun genel sağlığını ve rahatlığını sağlamak için kullanılan çok yönlü bir masaj tekniğidir. Bu teknikler arasında kullanılan yöntemler kişinin ihtiyacına göre değişebilir.

Masaj Terapisti
Masaj Terapisti

Masaj Terapistine Hangi Bilgileri Vermeniz Gerekir?

Masaj işlemine başlamadan önce terapistinize vücudunuzda ağrı olan noktaları belirtilerseniz daha etkili sonuçlar alırsınız. Ayrıca hamileyseniz bu bildirmelisiniz. Ağrı eşiğinizin yüksek ya da düşük olmasıyla ilgili de bilgi vermelisiniz. Eğer masaj size biraz fazla sert veya hafif gelirse masaj terapistinize bu durumu bildirmelisiniz.

Ne Zaman Masaj Yaptırılmaz?

Masaj uygulaması vücudunuzu rahatlatıp iyi gelse de hastayken, ateşliyken ve vücudunuzda iltihap varken masaj yapılmaz. Ayrıca çok önemli olan bir nokta da kemik erimesi yaşayan kişiler kesinlikle masaj yaptırmamalıdır.

İsveç Masajından Sonra Ne Yapmalısınız?

İsveç masajı lenf sistemi de uyarmaktadır ve vücuda detoks etkisi vardır. Bu etkinin artması için masaj yaptırdıktan sonraki bir gün boyunca kafein, nikotin ve alkolden uzak durmanız tavsiye edilir. Bu şekilde masajın sağladığı rahatlama etkisinin süresini uzatabilirsiniz. Bunun yanında masajdan sonraki gün 24 saat içinde ağır egzersiz yapmamalı ve işlem gören dokularınızın kan dolaşımı ile iyileşmesi için dinlenmelisiniz.

İlginizi çekebilecek içerik: Detoks Diyeti ile Kilo ve Toksinlerden Arının!

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx