Cilt BakımıSağlık

Kafada Yağ Kisti Neden Olur, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reklamlar

Yağ bezesi olarak isimlendirdiğimiz bezesin bazıları da yağ kistidir. Peki kafada yağ kisti neden olur, tedavisi nasıl olur sorularını ele alacağız. Yağ bezesinin tıp dilindeki adı lipomdur. Lipomlar avuç içleri, ayak tabanı ve kafa derisinde görülmez. Bu bölgeler haricinde vücudun herhangi bir yerinde bulunabilen yağ dokularıdır.

Avuç içinde, ayak tabanında ve kafa derisinde yağ bezesine benzeyen oluşumlar genellik yağ kistidir. Yani sebase kist, epidermoid. Bu yazımızda kafa derisinde bulunan yağ kistlerinden ve tedavisinin nasıl yapıldığını ele alacağız.

Yağ Kisti Nedir?

Kistin en basit tanımı, içi sıvı ile dolu zar ile çevrili kese şeklindedir. Ve kistin içinde bulunan sıvı koyu kıvamlıdır, yağlıdır ve kötü kokar. Kafadaki yağ kistleri saçlı deride bir zarla çevirili olarak bulunmaktadır. Ve bu kistler genellikle iyi huyludur. Az da olsa kötü huylu olanları da vardır. Kistlerin yaklaşık olarak %1’inden azı kötü huylu kistlere dönüşmektedir.

Reklamlar
Yağ Kistleri Neden Olur
Yağ Kistleri Neden Olur

Yağ Kistleri Neden Olur?

Yağ kistlerinin neden oluştuğu merak edilse de neden oluştuğuna dair net bir bilgi yoktur. Kafada oluşan yağ kistlerinin saçlı deride ve saç diplerindeki yağ bezelerinin tıkanmasından dolayı meydana gelebileceği düşünülmektedir.

Yağ bezlerinin tıkanması kafada kist oluşmasına neden olmaktadır.

Her insanın saç derisinde saç köklerinin korunması için köklerin çevresinde yağ ve ter bezleri vardır. Yağ bezleri salgıladığı yağlarla saçları besler. Bu yağlanma kişileri rahatsız edecek boyutta değildir. Fakat saçı dökülen ve azalan kişilerin kıl kökü miktarı azaldığı ama salgılanan sıvı miktarı değişmediği için saçlarda yağlı bir görünüm ortaya çıkabilir. Normalde şikayete neden olmayan yağlar bu gibi durumlarda kişilerde rahatsızlığa neden olabilmektedir

Eğer yağ bezlerinin bir ya da birkaçı tıkanırsa bu durumda salgı salgılanmaz ve cilt altında birikir. İlk aşamada küçük boyuttayken hastayı rahatsız etmese de zamanla kist büyüdükçe hastayı rahatsız edebilmektedir.

Reklamlar

İlginizi Çekebilir: Karanfilin Faydaları ve Zararları Nedir?

Kafada Yağ Kisti Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Yağ kistleri yağ bezelerine benzese de yağ bezelerine göre daha ama genel olarak yumuşak olan şişliklerdir. Yağ kistleri ilk aşamada hastada şikayete neden olmaz. Ve nadiren de olsa yağ kistleri kendiliğinden geçebilir. Yağ kistleri yağ bezeleri gibi dokunulduğunda cilt altında hareket eden yapılardır.

Yağ kistleri şekil olarak küreye benzer yuvarlak yapıdadır. Boyut olarak da hastadan hastaya değişir. Hatta aynı hastada birden fazla bulunan kistler de farklı boyutlarda olabilir. Bazı kişilerde yağ kisti oluşumu ile birlikte kızarıklık, enfeksiyon, ağrı gibi şikayetler görülebilir. Enfeksiyon meydana gelirse bazı hastaların ateşinin yükseldiği de olabilir.

Kafada Yağ Kisti En Çok Kimlerde Görülür?

Yağ kisti daha çok erkeklerde görülmektedir. Yaş olarak da 20-40 yaş arasında daha çok görülmektedir. Ancak kistler yeni doğan dönemi de olmak üzere her yaşta görülebilir.

Kistler için tek başına genetiktir demek doğru değildir. Fakat Gardner sendromu, Gorlin sendromu gibi nadir görülen sendromlarla birlikte kalıtsal olarak meydana gelebilir. Bunun yanında yapılan araştırmalarda yağ kistleri kronik güneş hasarı olan cilt bölgelerine sahip yaşlı kişilerde daha çok görülmektedir. Akne vulgaris şikayeti olanlarda da yağ kistlerinin daha sık görüldüğü araştırmalarda tespit edilmiştir.

Kafada Yağ Kisti Teşhisi Nasıl Konulur
Kafada Yağ Kisti Teşhisi Nasıl Konulur

Kafada Yağ Kisti Teşhisi Nasıl Konulur?

Saç derisinde meydana gelen her şişlik yağ kisti olarak düşünülmemelidir. Saç derisinde oluşan sert şişlikler başka sağlık problemleri ile ilişkilendirilebilmektedir. Bu nedenle doktora başvurmanız en sağlıklısıdır.

Kafadaki şişliklerin yağ kisti olup olmadığını doktor muayene ile anlayacaktır. Ultrason gibi başka bir tetkik gerekmeden doktor teşhisini koyar. Ama eğer doktor kistlerin kötü huylu olabileceğinden şüphelenirse ek testlere ihtiyaç duyulabilir. Şüpheli olan testleri için doktor tomografi isteyebilir. Hatta parça alarak patolojik inceleme istenebilir.

Yağ Kistinin İltihaplanması

Hiçbir sıkıntıya neden olmayan kistler mikrop kapabilir ve iltihaplanabilir. Bunu durumda apse oluşabilir. Yağ kistinde iltihaplanma olmasının nedeni de yağ kisti kapsülünün içerisine sızan mikroplardır.

Yağ kisti iltihaplanması meydana gelirse doktorunuzun tavsiye ettiği antibiyotiği kullanmanız yeterlidir. Öncelikle iltihap geçmeli sonra da kist tedavi edilmelidir.

Kafada Yağ Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yağ kisti genel olarak cerrahi müdahale ile vücuttan çıkarılır. Küçük bir işlemdir. Fakat kafada yağ kisti varsa saçlı deride olduğu için cerrahi müdahalenin dikkatli yapılması oldukça önemlidir.

Saçlı deriye uygulanan tedavi hastaya estetik açıdan sıkıntı yaratmaması için saçlar kesilmeden küçük bir kesik ile yapılmalıdır. Eğer kesilen bölge küçük olursa ve saçlar kısaltılmazsa cerrahi işlem sonrasında hastayı rahatsız edici bir görünüm meydana gelmez. Hatta dışarıdan bakıldığında kesi yapıldığı bile fark edilmez.

Yağ kisti çıkarılmadan önce kesilecek olan bölge ilk olarak lokal olarak uyuşturulur. Sonrasında çok küçük bir kesi atılır. Kistin etrafını çeviren kapsüle de küçük bir kesi atılıp içindeki yoğun sıvı boşaltılır. Bu sayede içi boşaltılan kist küçük bir alandan vücudun dışına çıkarılır. Kist boşaltıldıktan sonra kapsül çıkartılır ve dikiş atılarak tedavi tamamlanır. Tedavi sonrasında hasta günlük hayatına dönebilir. Hasta ertesi gün banyosunu yapabilir. Pansuman vs. gibi bakımlara ihtiyaç duyulmaz.

Tedavisi Yapılan Kist Tekrar Eder Mi?

Alınan kistin tekrarlaması beklenmez.

Kafada Yağ Kisti Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yağ kistinin tedavisi sadece cerrahi müdahale ile yapılacağı için gidilecek olan bölüm de genel cerrahidir.

Yağ kistleri ilaçla ve bitkisel ürünler ile tedavi edilmez. Tek tedavi yöntemi vardır o da kistin vücudun dışına çıkarılmasıdır.

Kafada Yağ Kisti Hakkında Sık Sorulan Sorular
Kafada Yağ Kisti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kafada Yağ Kisti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yağ Kisti Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?

Eğer yağ kistleri zaman içinde büyürse, büyümenin etkisi ile saç köklerine basınç uygular. Saç köklerindeki basınç saçların kalıcı olarak dökülmesine neden olabilir.

Yağ Kisti Baş Ağrısı Yapar Mı?

Yağ kistinin büyümesiyle kistler basınç yaparak etki ettiği bölgede ağrı görülebilir.

Tedavi Sonrasında İz Kalır Mı?

Yağ kisti tedavisi cerrahi işlem ile yapıldığı için işlem sonucunda iz kalıp kalmaması atılan kesinin büyüklüğü ile alakalıdır. Kesi bölgesi küçük olursa saç derisinde belli belirsiz bir iz kalır. Saçların altında kalacağı içinde görünmeyecektir.

Kafadaki Yağ Bezesi Patlarsa Ne Olur?

Kafadaki yağ kisti patlarsa kapsülden dışarı sızan yağ iltihaplanmaya neden olur. İltihap birkaç gün içinde apse haline gelebilir ve boşaltılması gerekir. Bu süre içinde normalde olmayan ağrı, kızarıklık ve şişlik görülebilir. Youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx