Şifalı Bitkiler

Mucize Baharat Karanfilin Faydaları ve Zararları

Reklamlar

Karanfilin Faydaları aslında saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Eşsiz bir antiseptik olmasının yanında ağız ve diş sağlığı için de sıklıkla kullanılan karanfil hakkında bilmeniz gerekenler ve faydaları ile ilgili yazımıza hoşgeldiniz. Gelin önce karanfilin faydalarından bahsedelim.

Konu karanfilin faydaları olunca listemiz biraz uzun olacak bu mucize baharatın kısaca faydalarını sıralayalım. Bu arada youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.

  • Sindirim sağlığını iyileştirir,
  • Bakterilerle savaşır,
  • Karaciğer sağlığını destekler ve korur,
  • Akciğer kanseriyle savaşma yeteneği vardır,
  • Kan şekerini düzenler,
  • Mutasyonu önler,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir,
  • İltihapla savaşır,
  • Ağız sağlığını destekler,
  • Solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirir,
  • Baş ağrılarına iyi gelir,
  • Stresi önler,
  • Yaraları hızlıca tedavi eder,
  • Bağışıklığı destekler,
  • Kemik sağlığını destekler,
  • Akne tedavisine yardımcı olur,
  • Cildin genç görünmesini sağlar,
  • Mide ülserlerini önlemeye yardımcı olur.

Karanfil, Asya ülkelerinde yemeklere lezzet katmak için yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Bununla birlikte, karanfil lezzet katmak ile sınırlı değildir, aynı zamanda sağlığa inanılmaz faydalar da sağlar. Küçük boyutları nedeniyle hafife alınmaması gerekir, sindirim sürecine, kan şekerinin düzenlenmesine ve çok daha fazlasına faydalıdır.

Reklamlar
Karanfil nedir Karanfilin Faydaları
Karanfil nedir Karanfilin Faydaları

Karanfil nedir?

Karanfil, Doğu Asya’daki ülkelerden günümüze kadar gelmiş ve bilimsel olarak Syzygium aromaticum olarak bilinen ağacın çiçek tomurcukları olarak yetiştirilir. Avrupa’da, kızartma ve fırınlanmış ürünler gibi yemeklere giderek daha fazla ekleniyor. Ülkemizde ise tatlılarda, diyet programlarında hatta çay demlenirken dahi karanfil kullanılmaktadır.

Karanfilin Besin Değeri (1 yemek kaşığı)

Protein 0.4 g, Karbonhidrat 4.3 g, Enerji 18 Kcal, Lif 2,2 g, Toplam Yağ 0,8 g, Şeker 0.2 gr bulunmaktadır. Ayrıca karanfil, magnezyum, potasyum, demir ve kalsiyum gibi temel mineralleri içerir.

İlginizi Çekebilir: Dereotunun Faydaları

Karanfilin Faydaları

1. Karanfil Sindirimi İyileştirir

Beslenmenizde veya bitkisel çayların içinde karanfil kullanmak, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirim sürecine yardımcı olacaktır. Sindirim kanallarında biriken gazı ortadan kaldırarak şişkinlik için iyi bir tedavi sağlarlar. Mide rahatsızlıkları için bal ile toz karanfili karıştırarak macun kıvamında bir tatlı kaşığı tüketerek kullanabilirsiniz.

Reklamlar

2. Karanfil Antibakteriyeldir

Karanfil hakkında, tıbbi özellikleri ve insanları enfekte eden hastalıklar üzerindeki etkilerini test etmek için geniş çapta araştırma yapılmıştır. Karanfil özü antibakteriyel özellikleri ile bakterilere karşı oldukça önemli sonuçlar göstermiştir. Kolera gibi hastalıklara neden olan bakteri türlerini öldürmede oldukça etkilidir.

3. Karanfil Kanserle Mücadele eder

Araştırmalar, karanfilin, kanser hücrelerinin büyümesine karşı onları inhibe ederek koruyabilen etkili bir anti-kanserojen olarak hareket edebileceğini göstermektedir. Bu, özellikle akciğer kanseri hastalar üzerinde uygulandı ve sonuçlar, karanfilin kanser hücrelerinin büyümesini tamamen durdurduğunu gösterdi.

4. Karanfil Karaciğeri Korur

Karaciğer, vücut tarafından tüketilen karmaşık maddeleri parçalama işlevi gören önemli bir organdır. Karanfil, vücudu serbestçe dolaşan radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyan antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Bunlar vücuda, özellikle karaciğere uzun süre zarar verebilir. Karanfil, metabolizmanın bir sonucu olan radikal ve lipid üretimindeki artışa karşı korur.

5. Karanfil Kan Şekerini Düzenlemeye Yarar

Karanfil, diyabet gibi çeşitli hastalıklar için geleneksel tıp olarak kullanılmıştır. Bu hastalıktan muzdarip kişiler, vücutta yetersiz veya hiç insülin üretilmemesi sorunuyla karşı karşıya kalacaklardır. Karanfil, insülinin vücuttaki etkilerini taklit ediyor ve vücuttaki kan şekeri seviyelerini düzenleme potansiyeline sahip bir baharattır.

Karanfil Mutasyonu Önler
Karanfil Mutasyonu Önler

6. Karanfil Mutasyonu Önler

Karanfil, mutajenlerin zararlı etkilerini azaltabilen fenilpropanoidler gibi belirli bileşikler içerir. Karanfilin sahip olduğu bu antimutajenik özellik, DNA’nın genetik yapısındaki değişikliklere karşı korunmaya yardımcı olur.

7. Karanfil Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Eski insanların karafili, bağışıklık güçlendirici olarak neden kullandıklarını modern tıbbın yaptığı araştırmalar ile anlıyoruz. Karanfil, beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarır ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha iyi savunma sağlar.

8. Karanfil Anti-inflamatuar Etkilere Sahiptir

Karanfil, antienflamatuar etkiye sahip olan öjenol adı verilen bir bileşiğe sahiptir. Çalışmalar, öjenol varlığının inflamasyonun azalması ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Sonuçlar ayrıca, öjenol bileşiğinin, reseptörleri uyararak hissedilen ağrıyı azaltabileceğini de göstermektedir.

9. Karanfil Ağız Sağlığını Korur

Karanfil, diş eti iltihabı gibi diş eti hastalıklarına faydalıdır ve karanfil özü ağızda oluşan bakterilerin büyümesini engelleme de etkilidir. Ayrıca karanfil özü ağrı kesicilerin özelliklerini taklit eden özelliklere sahiptir, bu nedenle diş ağrılarında da kullanılabilirler.

10. Karanfil Solunum Enfeksiyonlarını İyileştirir

Modern tıptan önce insanlar, soğuk algınlığı veya grip semptomlarını azaltmak için karanfili, çaylarda yaygın olarak kullanıyorlardı. Aynı zamanda karanfil, balgam söktürücü görevi görür ve tıkanıklığı gidermeye yardımcı olur ve solunum yollarındaki balgamdan kurtulmayı kolaylaştırır.

11. Karanfil Baş Ağrılarını İyileştirir

Karanfilde bulunan öjenol, genellikle baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılan ağrı kesici ilaçlara mükemmel bir alternatif haline getirir. Çay yapmak için karanfil kullanmak baş ağrısını iyileştirmede etkilidir ve ilaç kullanmanın zararlı yan etkilerine yol açmaz.

12. Karanfil Stresi Azaltır

Karanfil, bir kişi stres altındayken yararlı olabilecek sinirler üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu, stres seviyesini düzenleyen ve ruh halini yükselten hormonların üretimini indükler. Bitkisel çay içinde karanfil kullanmak sinirleri yatıştırır ve kişinin karşı karşıya olduğu endişeyi azaltır.

Karanfil Yaraları Tedavi Eder
Karanfil Yaraları Tedavi Eder

13. Karanfil Yaraları Tedavi Eder

Olağanüstü bir analjezik ve antiseptik olan karanfil, çürük ve sıyrıkların tedavisinde oldukça etkili olarak kabul edilir. İltihap önleyici özelliklere de sahip olduğu göz önüne alındığında, şişliklere de iyi gelecektir.

14. Karanfil Sağlıklı Kemikleri Destekler

Karanfil özlerinde izoflavonlar, flavonlar ve flavonoidler gibi fenolik bileşiklerin varlığı sağlıklı kemikler için faydalıdır. Bunun nedeni, kemik kütlesini korumaya yardımcı olmaları ve bozulmasını önlemeleridir. Aynı zamanda, romatizmal artritin ağrılı semptomlarını azaltma da oldukça etkilidir.

15. Karanfil ile Akneleri Yok Edin

Karanfilin antibakteriyel özellikleri ciltteki sivilceleri azaltma da son derece faydalıdır. Sivilce ve akne, cildinizi üreme alanı olarak kullanan kir ve zararlı bakterilerin birikmesinden kaynaklanır. Karanfil özlerinin antibakteriyel özellikleri bu tür cilt problemlerini azaltabilirken, anti-inflamatuar özelliği bu tür sorunların kızarıklığını ve şişmesini azaltır.

16. Karanfil Cildi Gençleştirir

Karanfildeki antioksidanların varlığı, cildin genç kalmasına destek olur. Zararlı radikaller cilt hücrelerinin hızla yaşlanmasına ve bu da erken kırışıklara neden olur. Karanfil, antioksidanlarla bu tür radikallerle savaşabilir ve cildinizin genç kalmasına yardımcı olabilir.

17. Karanfil Mide Ülserlerini Önlemeye Yardımcı Olur

Karanfil özleri üzerinde yapılan araştırmalar, midede ortaya çıkan ağrılı ülserlerin tedavisinde yardımcı olabilecek bazı bileşikler içerdiğini göstermektedir.

Mide ülserine, genellikle alttaki hassas dokuyu ortaya çıkaran astarın incelmesi neden olur. Bu, enfeksiyonlar, stresli yaşam tarzları ve kalıtım gibi faktörler nedeniyle oluşur. Araştırmalar, karanfilin midede mukus üretimini uyardığını ispatlamıştır. Bu gastrik mukus, dokuların gastrik asitler tarafından aşınmasına yol açacak olan, astarın incelmesini önleyebilir.

Karanfilin Zararları
Karanfilin Zararları

Karanfilin Zararları

Karanfilin aşırı tüketimi veya başka nedenlerden dolayı bazı zararları veya yan etkileri olabilir. En sık görülen karanfilin zararları;

  • Karanfil alerjiye neden olabilir,
  • Aşırı tüketimi kandaki şeker seviyesini düşürebilir,
  • Zehirlenmeye neden olabilir
  • Kanama riski doğurabilir
  • Topik olarak uygulandığında uyuşukluğa neden olabilir
  • Solunum güçlüklerine neden olabilir

Unutmayın! Her şeyin aşırısı zarardır. Kalıtsal bir sağlık sorununuz varsa doktorunuza sormadan kullanmayınız.

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx