Çiçekler

Kana Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Kana çiçeği; temelde, küçük çiçekliler ve orkide çiçekliler olarak iki türü bulunan ve pek çok alt çeşide ayrılan bir çiçek türüdür. Bu güzel çiçek; birbirinden güzel eşsiz renkleriyle büyüler. Anavatanı Asya ve Amerika kıtalarının sıcak bölgeleri olan Kana çiçeğinin özellikleri, bakımına dair ipuçları ve çiçekle ilgili öğrenmek istenilen tüm ayrıntıları paylaşacağız.

Bu çiçeğin ismi; ‘Canna’ ya da ‘Tespih’ çiçeği olarak da geçer. Kök saplı ve otsu bir bitki türündedir. Çiçeğin bir diğer adı olan Tespih çiçeği ismini almasının sebebi ise; tohumlarının sert ve tespih tanesi gibi oluşundan dolayıdır.

Kana Çiçeği Bakımı
Kana Çiçeği Bakımı

Kana Çiçeği Bakımı

Bu çiçek bakımına dair bazı noktaların bilinmesi gerekir. Bunlar arasında; sulanma düzeni, toprak çeşidi ve özellikleri, ışık ve sıcaklık ayarı gibi çeşitli bilgiler yer almaktadır. Şimdi kana çiçeğinin bakımına dair ayrıntılara göz atalım:

Reklamlar
  • Ülkemizde yaklaşık 60 türü birden bulunan çiçek; güneşli ya da en fazla yarı gölge ortamlarda bulunması gerekir. Tercihen gün boyu güneş alan yerlerde tutulmalıdır ve yakıcı güneşe de maruz bırakılmamalıdır.
  • Kana bitkisi; çok fazla sulama sevmez. Toprağındaki nem düştükçe sulanması yeterli olur. Aşırı sulama, bitkinin yapraklarında mantar oluşumuna sebep olabilir.
  • Bu çiçeğin toprağı; humus yönünden zengin ve organik içeriği bol bir toprak çeşidi olmalıdır. Bu çiçeğin toprağı; hava ve su geçirgenliği konusunda da etkili olmaktadır. Bu nedenle geçirgenlik oranı yüksek toprak türü tercih edilmelidir.
Kana Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Kana Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Kana Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Sarı, turuncu, kırmızı ve krem rengi gibi göz alıcı birçok rengi olan Kana çiçeğinin özelliklerinden bahsedelim. Öncelikle bu çiçek; soğuklardan ve don olaylarından çok çabuk etkilenen bir yapıya sahiptir. Baharda çiçek açan bitki; yaz başında çiçek açmaya başlar ve yaz boyunca çiçekli kalır. Sonbahar döneminde çiçeklerini dökmeye başlar. Ortalama 1 metre boya ulaşır. Çiçek; organik ve besleyiciliği yüksek toprakları sever.

Güneşli ve havadar mekânlarda tutulması gerekir. Çok sıcakta ve kurak ortamlarda daha sık sulama ister; onun dışında toprağı kurudukça sulanması yeterli olur. Özellikle bulunduğu bölgedeki toprağı ve havayı temizleme özelliğine sahiptir. Bu nedenle faklı pek çok yerde kullanılır. Görselliği ve bakımının rahatlığı dolayısıyla da; park ve bahçe gibi mekânlarda sıklıkla bulundurulur.

Kana Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Kana Çiçeği Ne Zaman Açar?

Kana çiçeği özellikleri konusuna değindikten sonra; gelelim bu güzel çiçeğin ne zaman açtığı sorusuna. Bu çiçek; yaz başı gibi çiçek açmaya başlar ve sonbahara dek çiçekli kalır. Kışa doğru yeniden dinlenme sürecine geçtiği için çiçeksiz olur.

Kana Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Çiçeğiniz; son zamanlarda halsiz ve cansız görünüyorsa bunun birkaç sebebi olabilir. İlk olarak düzenli ve ölçülü sulama yapılıp yapılmadığına bakmak gerekir. Çok fazla su istemeyen çiçeğin; toprağı nemini kaybettiği vakit sulanması yeterli olur ancak; çok uzun aralıklar bırakılmadan sulanması da şarttır.

Reklamlar

Bir diğer dikkat edilecek nokta da; bu çiçeğin yeterli gün ışığı aldığından emin olmaktır. Günde en azından 4-5 saat güneş görmeli, hatta mümkünse tüm gün ışık alan bir yerde durmalıdır. Aynı zamanda kızgın güneş altında da tutulmamalıdır. Bu çiçeğin canlılığı tekrar kazanması için; bu noktaların yanında; toprağını değiştirmek fikri de düşünülebilir. Çok fazla mineral ve doğal içerikli topraktan beslenen bu çiçek; toprakta yeterli organik içerik olmadığı zaman da halsiz bir görüntü alabilir.

Kana Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kimi çiçekseverlere göre; dünyanın en güzel çiçeği olarak görülen Kana bitkisinin bakımı bazı noktalara dikkat edildiği vakit kolaydır. Öncelikle bu çiçek güneşli ortam sever. Bu nedenle gün ışığı alan bir yerde tutulması önemlidir. Aynı zamanda havadar ortamları sever ve çok fazla su istemez. Toprağın nemi azaldıkça sulamak gerek.

Sulama işleminin belli bir düzende yapılması çiçeğin bakımında faydalı olacaktır. Ayrıca çiçeğin toprağı yılda en az 1 kez değiştirilmeli ve havalanmalıdır. Bu çiçek; bol mineralli ve organik içeriği yüksek toprak çeşidi sever. Bu nedenle toprağın türünü doğru seçmek gerekir.

Kana Çiçeği Tohumu
Kana Çiçeği Tohumu

Kana Çiçeği Tohumu

Çiçeğin tohumu; belki de en ilginç işleve sahip çiçek tohumlarından biridir. Bir diğer ismi Tespih çiçeği olan bitkinin; bu adı almasının sebebi; tohumlarının delinerek tespih yapılmasından dolayıdır. Tamamen kuruduğunda oldukça sert olan Çiçeğin tohumları; taze haldeyken delinir ve tespih yapılabilir. Piyasada pek çok yerde bu çiçeğin tohumlarına kolaylıkla ulaşılabilir.

Kana Çiçeği Neden Kurur?

Kana çiçeği; bir bakıma dayanıklı olsa da bazı yönlerden hassas bir bitkidir. Örneğin toprağının humuslu ve doğal içerikli olması gerekir, çok fazla su kaldırmaz ve don olaylarından çabuk etkilenir. Çiçek bu yönlerden oldukça narin bir yapıya sahiptir. Güneşli ortamda tutulduğu ve sulama, toprak gibi özelliklerine dikkat edildiği zaman ise; daha kolay bir bakıma sahiptir.

Bu çiçek; çok uzun süre sulanmaz ve yakıcı güneşe maruz kalırsa hızlı bir şekilde kurur. Bunun yanı sıra; çiçeklerini dökmesi ve kökten kuruma durumunu ayırt etmek gerekir. Çünkü bitkinin doğal dinlenme dönemi olan kış aylarında; çiçeklerini dökmesi doğaldır. Ancak; çiçek tamamen kurumaya başladıysa; yeterli güneş alan bir yere alınması ve azar azar sulama yapılması tavsiye edilir.

Kana Çiçeği Nerede Durmalı?
Kana Çiçeği Nerede Durmalı?

Kana Çiçeği Nerede Durmalı?

Kana çiçeği tohumu ve çiçeğe dair pek çok ayrıntılı bilgiye yer verdiğimiz yazımıza devam ediyoruz. Tüm bu bilgiler ışığında; Kana çiçeğinin, bol güneş alan ve havadar ortamda tutulması gerektiği söylenebilir. Aynı zamanda yakan güneş ışığının altında da tutulmamalıdır. Ani hava akımlarına maruz kalmayan; ancak oksijen oranı yüksek bir mekânda bulunması gerekir.

Bu yazımızı beğendiyseniz Kaktüs Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx