ÇiçeklerHobi

Karanfil Çiçeği Bakımında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Karanfil Nasıl Yetiştirilir? Özellikleri Nelerdir?

Reklamlar

Rengarenk çiçekleri ve narin görünümü ile görenleri neşelendiren, bulunduğu ortamın mis gibi kokmasını sağlayan karanfil bakımından ve bu çiçeğin özelliklerinden bahsedeceğim. Her çiçeğin ayrı bir güzellik taşıdığı ortada, ancak karanfil çiçekleri geniş renk yelpazesi ve pek fazla yer seçmeden kolay yetiştirilebilir olmasıyla en gözde kesme çiçeklerdendir. Sadece bahçe, sera ve balkonlarda değil evlerin içine kadar girmiş olan karanfil, Karanfilgiller familyasına ait ve yüzlerce farklı türü bulunan bir çiçektir. Bugünkü yazımızda karanfil nasıl yetiştirilir, karanfil bakımı nasıl olmalıdır, solan karanfil nasıl canlanır, karanfil ne zaman dikilmeli ve karanfil çiçeğinin özellikleri, karanfil çiçeği bakımı ve anlamı nelerdir gibi soruların yanıtlarını paylaşacağız.

Karanfil bakımı nasıl olmalı?
Karanfil bakımı nasıl olmalı?

Karanfil bakımı nasıl olmalı?

Karanfil bakımı nasıl olmalı, karanfil nasıl yetiştirilir? Yanıtlarını aradığınız bu soruların tatmin edici yanıtlarını vermeye başlamadan önce ilginizi çekebilecek ve karanfille özdeşleşmiş manalardan söz etmek istiyorum. Bildiğiniz üzere neredeyse her çiçeğe bir anlam yüklenerek başka insanlara birtakım mesajlar vermek adetten olmuş durumda. Söz konusu karanfil çiçeğinde ise; beyaz karanfil karşı cinse duyulan aşkı ve anneler gününü, kırmızı karanfilin bir kaybın arkasından hissedilen üzüntü ile Fransız devrimini temsil ettiğine inanılıyor.

Karanfil bakımı bir hayli kolay olan bitkilerdendir. Bu nedenledir ki dünya üzerinde pek çok bölgede karanfil yetiştiğini görebiliyoruz. En fazla 5 cm uzayabilen özel bir karanfil türü dışındaki diğer karanfiller 30 ila 90 cm arasında uzayabiliyor. Bu nedenle bahçelerde olduğu kadar evlerin balkonunda ve cam kenarlarında da görmeye alışkın olduğumuz bu çiçek, saksıda toprak ayırt etmemesi ile biliniyor. Her türlü toprakta yetişebilen karanfilden en iyi verimi almak için elbette saksınızda humuslu ve zengin bir toprak tercih etmeniz yerinde olur. Karanfil toprağının sürekli nemli kalması gerektiği için toprak seçiminizi geçirgen kumlu topraktan yana yapmalısınız.

Reklamlar

Karanfil bakımında dikkat etmeniz gereken toprak dışındaki bir başka husus, aldığı güneş ışığının oranıdır. Çok fazla güneş sevmeyen karanfil çiçeğini tamamen güneşten mahrum bırakmayı sakın düşünmeyin. Evde karanfil yetiştirirken saksınızı direkt güneş almayan bir yere koymalı ve özellikle yaz aylarında gölgede kalmasına izin vermelisiniz. Fazla güneşte kalması karanfilinizin solmasına neden olacağı için gölgelenme süresini göz ardı etmemelisiniz.

Karanfil çiçeklerinin bakımı, sulanması ve çoğaltılması. Mini karanfil çiçekleri

Nemli bir toprak arayan ve hem yerini, hem de toprağını sevmesi halinde coşan çiçeklerden olan karanfili sularken abartmamalı ve nem oranını göz önünde bulundurmayı asla unutmayın. Aynı zamanda spreyli bir şişe yardımı ile yapraklarına su sıkarak ara sıra yıkamanız karanfilinize iyi gelecektir.

Ve diğer birçok çiçeğin aksine sık sık budama yapmak, karanfil bakımının olmazsa olmaz özelliklerinden biridir. Budama zamanını fark etmenizin zor olmadığı karanfil için en doğru zaman çiçeklerinin solmaya başlaması olarak belirlenebilir. Bitkinin çiçekleri solmaya başladığı zaman dalına hiç dokunmadan sadece çiçek kısmını temiz bir makasla kesebilirsiniz. Yapacağınız bu işlem karanfilin daha da güçlenmesine ve daha güzel çiçekler vermesi için çok önemli bir detay. Aynı şekilde karanfilde çok uzayan dallar bulunuyorsa ilkbahar aylarında bu dallar keserek kısaltılır ve böylece yeni gelecek dal ve saplar için yer açabilirsiniz. Bitkinizi budamayı alışkanlık haline getirmeniz durumunda, çok daha sağlıklı, bol çiçekli ve kokusundan hiçbir şey kaybetmeyen bir karanfile sahip olabilirsiniz.

Karanfil çiçeğinin özellikleri nelerdir?
Karanfil çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Karanfil çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Karanfil çiçeğinin en önemli özelliği yetiştirildiği pek çok ortama kolay uyum sağlamasıdır. Bakımı, budama ve çoğaltma işlemi gayet basit olan karanfil, dünyanın en fazla yetiştirilen kesme çiçeklerinden biridir. Sadece kırmızı, sarı, beyaz, pembe ve mor renklerde olabildiği gibi farklı renklerin bir araya geldiği karanfillerde oldukça fazladır. Yoğun ve hoş bir kokusu olan bu çiçek, evde saksıda yetiştirilmesi halinde 10 ila 15 cm uzunluğa ulaşabiliyor.

Reklamlar
Karanfil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? | Sulanması, Çoğaltılması, Toprak Seçimi

Karanfil tohumu ne zaman ekilir? Karanfil çiçeği ekmek için en doğru zaman nedir?

Çiçekçilerde kolayca bulabileceğiniz karanfil tohumu, yetişmiş karanfil satın almak istemeyen ve bitkinin gelişimine an be an tanıklık etmek isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor. Karanfil tohumunun çimlenmesi ve gövde atması çok kısa bir zaman içinde gerçekleşmesinden dolayı sizde tohum satın alarak evinizde kolaya karanfil yetiştirebilirsiniz.

Karanfil tohumunu ekmek için en ideal zaman ilkbahar mevsimi ve özellikle Nisan ayıdır. Drenajlı saksıya yarı oranından biraz daha fazla toprak koyduktan sonra karanfil tohumunu yerleştirip, üzerini toprakla örtebilirsiniz. Bu aşamada toprağı çok sıkı bir şekilde doldurmanız oldukça önem taşıyor. Karanfil toprağına ilk can suyunu sprey ile sıkmanızın ardından düzenli olarak her gün toprağı sulamalısınız. Yaklaşık olarak 20 gün içerisinde karanfil çimlenmeye başlıyor ve sonrasında size kalan toprağı kurutmadan karanfilin gelişimini izlemek.

Karanfil neden solar?
Karanfil neden solar?

Karanfil neden solar?

Yaygın olan genel kanının aksine çiçekler yalnızca susuz kaldıkları için sararıp solmazlar. Hatta tam tersi bir biçimde fazla suya maruz kaldıkları için de solarlar ve karanfilde bu çiçeklerden biridir. Karanfil neden solar derseniz, sanırım açıklaması bu açıklamada gizliydi. Gereğinden fazla su vermeniz sebebiyle mis kokulu karanfil çiçekleriniz maalesef solabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için çiçek toprağının nemini kontrol etmeden sulama yapmamalısınız. Ve elbette ki güneş ışığının bitkiler üzerindeki yakıcı ve soldurucu etkisini unutmamalısınız. Karanfilinizi direkt güneşe maruz bırakmanızda solmasına neden olan etkenlerdendir.

Solmuş karanfil tekrar nasıl canlanır?

Az önce saydığımız nedenlere bağlı olarak veya tamamen toprağın vitaminsiz kalmasından dolayı karanfiliniz solabilir. Söz konusu karanfil çiçeği olduğunda ilk müdahaleniz daima karanfili budamak olmalıdır. Öncelikle solan çiçek kısımları ve sonrasında uzamış olan sapları keserek karanfili yeniden canlandırmayı deneyebilirsiniz. Solmuş karanfili yeniden canlandırmak için uygulayabileceğiniz ve birçok saksı bitkisi için geçerli olan yöntemlerde bulunuyor. Bunlardan ilki; buz ve suyu bir araya getirerek güçlerinden yararlanmak, bir diğer ise çok şaşıracağınızı bildiğim sigara külü kullanmak. İlk yöntemde bitkinin kök kısmına birkaç buz koyarak buzların üzerine sıcak su dökebilir, diğerinde sigaranın küllerini bitkinin saksına koyabilirsiniz. İkinci yöntem biraz tuhaf olsa dahi, karanfili canlandırmada etkili olduğunu görebiliyorsunuz.

Karanfil nasıl çoğaltılır?
Karanfil nasıl çoğaltılır?

Karanfil nasıl çoğaltılır?

Pek çok ortama uyum sağlayabilen ve kolaylıkla yetiştirilebilen karanfil çiçeğini çoğaltmakta bir hayli basittir. Birkaç türlü çoğaltma işlemi yapabileceğiniz karanfil için en sık tercih edilen yöntem, çelik ile çoğaltmaktır. Bu yöntemle karanfil çoğaltmak ve evinizi, bahçenizi karanfillerle doldurmak için Ağustos ayını beklemeniz yerinde olur. Bu aydan itibaren bulunduğunuz bölgenin iklim koşullarına göre Ekim veya Şubat ayına dek çelik ile çoğaltma işlemi yapabilirsiniz.

Bir diğer karanfil çoğaltma yöntemi olan daldırma metodunu ise diğerinin aksine ilkbahar aylarında ve karanfil çiçekleri tamamen solduğunda yapmanız gerekiyor. Çok kolay bir işlem olan daldırma tekniğinde solan çiçekleri kesmeniz ve bu karanfil dalını toprağa gömmeniz yeterli oluyor.

Karanfil çiçeğine verilen anlamlar nelerdir?
Karanfil çiçeğine verilen anlamlar nelerdir?

Karanfil Çiçeği Anlamı Nelerdir?

Yüzyıllardır çiçekler ve çiçeklerin renklerine çeşitli anlamlar yüklenmiş ve bu çiçekler aracılığı ile karşıdaki kişilere çeşitli mesajlar verilmek istenilmiş. Karanfilde bu çiçekler arasında yer alıyor ve rengine göre karanfil çiçeğine verilen anlamlar şöyledir;

Kırmızı karanfil, karşı cinse verildiğinde aşkı temsil eder fakat en yaygın inanış ölüm gibi büyük kayıpları temsil ettiği yönündendir. Bu nedenle mezarlıklara götürülen çiçekler genellikle kırmızı karanfildir.

Karanfil RengiRenklere Göre Karanfil Çiçeği Anlamı
Beyaz karanfilmasumiyet ve saflıkla beraber iyi şans olarak değerlendirilir.
Pembe karanfilşefkat ve merhamet duygularının yanı sıra samimi duygular taşındığını belirten çiçeklerden biridir.
Yeşil karanfilsakinleştirici ve denge verici olarak kabul edilir aynı zamanda sonsuz bilginin sembolüdür.
Mor karanfilçok zor bulunan mor renkli karanfil asaleti ön plana çıkarıyor.
Sarı karanfiliçine kapanık olup duygularını ifade edemeyen kişilerce sevgiyi temsil ettiği düşünülüyor.
Karanfil Çiçeği Anlamları
Karanfil çiçeğinin hikayesi nedir?
Karanfil çiçeğinin hikayesi nedir?

Karanfil çiçeğinin hikayesi nedir?

Karanfil çiçeğinin trajedik olan iki ayrı hikayesi bulunuyor. İlk hikaye, dilden dile dolaşarak pek çok kişi tarafından bilinmesine rağmen diğeri biraz gölgede kalmış diyebiliriz. Karanfilin hikayesi şöyle; Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğini gören annesi Hz. Meryem bu acıya dayanamaz ve olduğu yerde gözyaşı dökmeye başlar. Bu gözyaşları dökülürken beyaz karanfillere dönüşür.

Diğer hikaye ise Rönesans devrinde yaşandığına inanılan bir efsanedir. Diana isminde bir tanrıça günü birinde, tesadüfen gördüğü bir çobana aşık olur fakat bakir kalması gerektiği inancından dolayı çobanla birlikte olmaz. Aşık olduğu çoban kendisinden başka kadınları göremesin diye çobanın gözlerini yırtarak yerinden çıkarır ve onlar beyaz karanfile dönüşerek yere düşerler.

Karanfil çiçeği kokar mı?

Evet, karanfil çiçeği keskin ve belirgin bir kokuya sahiptir. Karanfil çiçeğinin kokusu, taze ve hafif narenciye notalarına sahip olabilir. Genellikle keskin, hoş bir ruhu vardır ve birçok insan tarafından bulunur.

Karanfil çiçeğinin kokusu, genellikle bir süre bir koku olarak tarif edilir. Bazı insanlar karanfile baharat raflarında veya Noel zamanlarında kullanılan karanfil baharatına benzetir. Kokusu güçlüdür ve oda yayıldığında belirgin bir kullanıma sahip olabilir.

Karanfil çiçeği, parfüm ve koku bulundurma birimleri kullanılan bir kokudur. Ayrıca çeşitli kozmetik ürünlerde ve aromaterapide de kullanılır. Kokusu birçok kişiye enerji verir, sunucu sahibi olarak bilinir.

Karanfil çiçeği bakımında nelere dikkat edilir, özellikleri ve karanfil çiçeği anlamı hakkında yazımızın faydalı olduğunu umuyoruz. Bunun yanı sıra, Ateş Çiçeği Bakımı ve Yetiştirmenin Püf Noktaları ile Özellikleri adlı yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Begonya Instagram hesabı: begonyakadin

Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx