Sağlık

Kimyon ile Gaz Problemi Tedavisi

Reklamlar

Kimyon özellikle kıymalı olan yemeklere çok lezzet vermesi ile bilinmektedir. Kimyon ile gaz problemi tedavisi, kimyonun faydaları konularını detaylıca ele alacağız.

Emziren annelere ve her yemeğine kimyon atmasının tavsiye edilmesinin nedeni gaz sorununa iyi gelmesidir. Siyah kimyon tohumlarının içeriğinde karbonhidrat, mineraller, protein ve yağ asitleri de dahil yaklaşık 100 farklı kimyasal bileşenler bulunmaktadır. Kimyon İslam kültüründe ayrı bir yere sahiptir ve ölüm dışındaki tüm hastalıkları iyileştirdiğine inanılır. Çünkü kalp damar hastalıkları, diyabet gibi bir çok hastalığa iyi gelen kimyon bağışıklık sistemini de güçlendirir. Sağlık açısından çok faydalı olan kimyonun aşırı tüketilmesi her üründe olduğu gibi zararlı olacaktır.

Kimyon maydanozgiller familyasından gelen bir baharattır. Ve kimyonun anavatanı Akdeniz ve Orta Doğu’dur. Özellikle Türk, Latin, Hint ve Arap mutfağında çok kullanılmaktadır. Kimyon eskilerden beri kullanılan bu baharat çok şifalıdır. Bir süre şifalı bitki olarak da kullanılmıştır

Reklamlar

Kimyon nedir?

Kimyon dünyanın birçok ülkesinde karabiberden sonra en çok kullanılan baharattır. Özellikle Meksika, Hint, Afrika ve Asya ülkelerinde kullanılmaktadır. Kimyon kurutulmuş tohum ve öğütülmüş toz olarak satılmaktadır. Köri gibi baharat karışımlarında da kimyon yer almaktadır. Yemeklere tat katmasının yanında birçok rahatsızlığa da iyi gelmektedir. Bazı Güneydoğu Asya ülkelerinde sindirim, öksürük, ağrı ve karaciğer hastalıklarında kullanılır.

Kimyon nedir
Kimyon nedir

Kimyon özellikle İran’da felç tedavisinde Tunus’ta enfeksiyon ve kan basıncının düzenlenmesinde kullanılmaktadır. Sağlığa çok faydalı olduğu tespit edildikçe kimyon kullanımı da gözle görülür şekilde artmaktadır.

YouTube Kanalımızı Takip Ediyor Musunuz? : Begonya Kadın YouTube Kanalı

Kimyonun besin değeri

Kimyona bir baharat deyip geçmemek lazım. İçindeki vitaminleri duyunca şaşıracaksınız. Tam bir demir deposu, vitamin ve mineral açısından çok zengin bir bitkidir. Kimyon tohumlarında yüksek oranda kalsiyum, potasyum, magnezyum bulunur. B12, B6, C ve D vitaminleri açısından da ideal bir kaynaktır. Aminoasitler, protein, karbonhidrat açısından da zengin olan kimyon, lifli bir besindir.

Reklamlar

Kimyonun Faydaları

Sindirimi düzenler

Kimyonun içinde magnezyum, sodyum ve uçucu yağlar bulunduğu için sindirim sistemini hızlandırmaktadır. Eğer sıcak suyun içine atılıp içilirse mide ağrılarına iyi gelecektir. Özellikle şişkinlik ve gastronel bozuklukları tedavi etmektedir. Kimyon irritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafifletir. Etkili bir gaz giderici olarak, gaz problemlerinizi hafifletir.

Kimyonun içinde timol isimli madde vardır. Bu madde bağırsaklardaki besinlerin sindirimden sorumlu emzimleri salgılayan salgı bezlerini uyarır. Kimyonun aroması, ağızdaki tükürük bezlerini harekete geçirir, gıdaların sindirimini kolaylaştırır.

Kas ve kemik gelişimini destekler

Kimyon demir deposu olduğu için çocuklarda büyümeyi destekler. Kadınların adet dönemlerinde kaybettikleri kanın yenilenmesini sağlar. Çocuklar kimyon tüketirse çocukların sağlıklı kas ve kemik gelişimine katkısı olacaktır. Demir eksikliği sorununuz olmaması için yemeklerinize bir miktar kimyon baharatı ilave edebilirsiniz.

Diyabetin tedavisine yardımcı olur

Kanda bulunan yüksek şeker miktarını azaltır ve diyabet tedavisinde etkilidir. Kanda üretilen şeker, normal işlevini kaybettiğinde proteine bağlanırken AGE’ler oluşur. AGE’ler, böbrek, sinir ve küçük kan damarlarına zarar verirler. Kimyonda AGE’leri azaltan önemli bileşenler bulunur. Kimyon takviyeleri ile kan şekeri kontrol altında tutulabilir.

Serbest radikallere karşı hücrelerimizi korur

Kimyon fenoller, flavonoidler ve alkaloidler bakımından zengin bir antioksidandır. Vücuda zarar veren serbest radikallerle savaşır. Vücudumuzu zararlı kimyasallardan uzak tutar ve oksidasyon sürecini önler. Serbest radikallerin inflamasyona yol açmasının ve DNA’ya zarar vermesinin önüne geçer.

Kimyonun Faydaları
Kimyonun Faydaları

Yüksek kolesterolü düşürür

Kimyon kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürür. Sağlıksız kan trigliseritlerini azaltır. Bilimsel çalışmalara göre kimyon takviyeleri kullanan hastaların kan kolesterolünde düzelmeler elde edilmiştir. Fakat diyet sırasında baharat olarak kullanılan kimyonun aynı etkiye sahip olduğu kesin olarak bilinmemektedir.

Gıda kaynaklı hastalıkları önler

Kimyonun antimikrobiyal özelliği vardır. Bundan dolayı da şifalı bir bitkidir. Gıdadan dolayı meydana gelebilecek enfeksiyon riskini en aza indirir. Kimyon sindirildiği zaman antibiyotik olarak hareket eden megalomisin isimli bir bileşeni serbest bırakır. Bunun sonucunda da gıda kaynaklı bakteri ve enfeksiyoz mantar gelişimini önler. Birtakım bakterilerin ilaç direncini azaltır.

İlaç bağımlığından kurtulmaya destek olur

Yapılan bilimsel araştırmalara göre kimyon bağımlılığı ve yoksunluk belirtilerini azaltmaktadır. Bu deney fareler üzerinde yapılmış insanlar üzerindeki etkisi henüz bilinmemektedir.

Astım ve bronşiti tedavi eder

Kimyon harika bir balgam söktürücüdür. Vücuttaki balgamın hapşırma, öksürme ve tükürme yollarıyla dışarı atılmasını sağlar. Astım ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarının doğal tedavi edilmesi için kimyon çayından yararlanılabilir.

Kanseri önler

Kimyonun kanseri önleme ve antioksidan özelliği vardır. Özellikle kolon ve meme kanserine diğer kanserlere de yakalanma oranını en aza indirir. Ve tümör oluşumunu durdurarak geniş alana yayılmasının önüne geçer.

Kalp sağlığına iyi gelir

Ldl kolestrol olarak bilinen kötü kolesterol ile savaşarak kalp ve damar sağlığında etkilidir. Bundan dolayı da damar tıkanıklığı, kalp krizi ve inme riskini önemli ölçüde azaltır.

Kimyonun Cilt ve Saçlara Faydaları

Kimyonun Cilt ve Saçlara Faydaları
Kimyonun Cilt ve Saçlara Faydaları

Akne ve sivilceler

Kimyonun detoks özelliği olduğu için cildi toksinlerden arındırarak sivilce, cilt kızarıkları ve lekelere iyi gelir. Ciltteki tahrişleri ve güneş yanıklarını iyileştirerek cildi canlandırır.

Deri hastalıkları

İçinde E vitamini olduğu için cildi besleyerek nemlendirir. Cilde kimyon macunu uygulanırsa kimyon macunu, egzama ve sedef gibi deri rahatsızlıklarını iyileştirir. Cildi mantar ve mikrobik enfeksiyonlara karşı korur.

Yaşlanma belirtileri

Kimyon ciltte meydana gelen kırışıklık, sarkma, yaşlılık lekeleri gibi yaşlanma belirtileri için doğal bir çaredir. Kimyon ile cildiniz daha sağlıklı, genç ve güzel görünecektir.

Deri kaşıntıları

Ciltte meydana gelen kaşıntılar için kimyon yağı kullanılabilir. Eğer cildinizde stres ya da farklı nedenlerden kaşıntı varsa kimyonun tohumlarını kaynar suya ilave edip bu suyla duş alabilirsiniz. Ya da cildinize yağı ile masaj yapabilirsiniz.

Saç dökülmesi ve kepek

Kimyon saçlar içinde çok faydalıdır. Saç dökülmesi ve kepek oluşumunun önüne geçer. Yeni saçların daha sağlıklı çıkmasını sağlar. Saçlarınızın dökülmesinden şikayetçiyseniz bir miktar siyah kimyonun yağını eşit miktarda zeytinyağı ile karıştırarak saçlara uygulayabilirsiniz. Kapsül şeklinde satılan kimyon yağlarını da kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Ceviz ile Öksürük Tedavisi

Kimyon zayıflatır mı?

Kimyon zayıflatır mı merak edilen bir diğer sorudur. Yapılan bir çalışmada bir miktar yoğurda kimyon eklenmiş ve hastalar tarafından tüketilmiştir. Kimyonlu yoğurt tüketenlerin kimyonsuz yoğurt tüketenlere göre daha kolay kilo verdiği tespit edilmiştir.

Kimyon takviyelerinden konsantre kimyon çayı düzenli kullanıldığında kilo kaybı kolaylaşmıştır. Fakat bu sonuç tüm çalışmalarda aynı olmadığı için daha çok bilimsel veriye ihtiyaç vardır. Ayrıca kimyon pek çok diyetisyen tarafından sağlıklı bir şekilde zayıflamak isteyenlere önerilmektedir.

Kimyon çayının faydaları

Kimyon çayı vücudumuz için çok faydalıdır. Kimyondan ekstra fayda alabilmek için günde iki bardak kimyon çayı tüketmelisiniz. Kimyon çayında kimyonun vücut için saydığımız bütün faydalar vardır. Kimyon çayı ayrıca depresyona iyi gelir, stres ve gerginliğe çaredir, sakinleştirir. Bu nedenle rahat bir uyku için gece yatmadan önce bir fincan kimyon çayı tüketmelisiniz.

Kimyon çayı nasıl hazırlanır?

Kimyon çayı hazırlamak için 1 bardak suyu ve yarım çay kaşığı kimyon tohumunu cezveye koyarak kaynatınız. Çay ılındıktan sonra 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınız ılıdığında içebilirsiniz.

Kimyon nasıl kullanılır?

Kimyon yemeklerde kullandığı gibi çay olarak da kullanılabilir. Aktarlarda toz olarak satılan kimyon hem baharat olarak kullanılır hem de kimyonun tohumunun demlenmesiyle çay hazırlanabilir. Yağı ise cilt rahatsızlıklarında cilde sürülerek kullanılabilir. Ayrıca kimyon yağı saçları besler bu nedenle şampuanların içine az miktarda eklenebilir. Bunun yanında kozmetik sektöründe üretilen pek çok cilt ve saç bakım ürününde de kimyon özütü yer almaktadır.

Kimyon kullanılan yemekler

Kimyon yemeklere lezzet katan bir baharattır. Çoğu yemekte kullanılabilir. Fakat kokusu keskin olduğu için fazla kullanıldığında yemeklerin tadını baskılayabilir. Bu nedenle fazla kullanımından kaçınmalıdır. Özellikle et yemeklerine lezzet vermektedir. Köfte, tandır, çöp şiş, kebap çeşitleri ve tavuk yemeklerine çok yakışır. Ayrıca etleri marine ederken de kullanabilirsiniz.

Et yemeklerine çok yakışsa da sebze yemeklerinde de kimyon kullanılabilir. Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi baklagillerin de vazgeçilmez baharatıdır. Eğer Hint ya da Ortadoğu mutfağına ait yemekler pişiriyorsanız kimyonu bolca kullanabilirsiniz.

Kimyon ile Gaz Problemi Tedavisi

Kimyon ile Gaz Problemi Tedavisi
Kimyon ile Gaz Problemi Tedavisi

Hamileyken kimyon kullanımı

Hamilelik döneminde kimyon kullanılırsa anne adayının gaz, sindirim ve hazımsızlık sorunları çözülecektir. Ve anne adayının stresini gerginliğini alır. Kimyonun fazla tüketimi de hamilelikte erken doğuma ve hamileliğin düşükle sonuçlanmasına neden olabilir. Konuyla ilgili yeterli araştırma olmadığı için dikkatli kullanmak ve aşırıya kaçmamak gerekir.

Emzirirken kimyon kullanımı

Kimyonun bir güzel özelliği de emziren anneler tarafından tüketilmesinin annede süt salgılanımını ve sütün kalitesini arttırmasıdır. Kimyon aynı zamanda anne sütünün kokusunu ve tadını da güzelleştirir. Bebeğin ve annenin gaz problemine çözüm olur. Kimyon ile gaz problem tedavisi için bir çay kaşığı şeker ve toz kimyonu karıştırın ve yatmadan önce her gün ılık sütle tüketebilirsiniz. Ayrıca çok aşırıya kaçmadan çayını da içebilirsiniz.

Demi Atıyor, Gaz Problemini Çözüyor

Kimyon sindirim sorunu yaşayan bireyleri rahatlatır. Çünkü kimyon em tükürük salgısını hem de karaciğerden salgılanan, yağ sindiriminde görev alan safrayı uyarır. Bundan dolayı yemeklerinize kimyon eklerseniz yemeğin ardından yaşadığınız hazımsızlığı önleyebilir. Ayrıca yağların sindirim sürecini hızlandırdığınız için kilo kaybınız için de önemli bir destek sağlarsınız. Kimyon idrar söktürür ve gaz sorununa iyi gelir. Bu nedenle gaz artıran kuru baklagillere ilave edilirse faydası olacaktır. Ve yapılan çalışmalara göre düzenli tüketilen kimyonun bağırsak problemlerini azaltıcı etki göstermesi için iki hafta gibi kısa bir sürenin yeterli olduğunu göstermektedir.

Kimyonu Bal ile Tüketen Annelerin Sütü Artıyor

Kimyonun içinde yüksek miktarda demir bulunmaktadır. Demir ihtiyacının arttığı gebelik ve emziklilik döneminde kadınların mutlaka tüketmesi gerekir. Gebelik ve emzirme döneminde kalsiyum ihtiyacı da artmaktadır. Bu dönemde yeterli miktarda kalsiyum alınmazsa annede diş çürükleri, osteoporoz gibi hastalıkların gelişim riski artar. Kimyon kalsiyum açısından zengin olduğu için yemeklere eklemelidir. Ayrıca kimyon fitoöstrojen içeriği ile idrarla kalsiyum atımını da azaltır, böylece kemiklerin güçlenmesine katkısı iki katına çıkar. Ve kimyon içindeki timol adı verilen mucize bileşen sayesinde emzikli kadınlarda süt üretimini artırır. Kimyonu bal ile beraber tüketen annelerin sütü artmaktadır. Emzikli kadınların bu karışımı denemeleri tavsiye edilir.

Bebeklerin Gazı İçin Kimyon Çayı Tarifi

Bebeklerin gazı için kimyon için gerekli malzemeler, 1 çay kaşığı kimyon, 1 su bardağı su ve 2 çay kaşığı şekerdir.

Bebeklerin Gazı İçin Kimyon Çayı Nasıl Yapılır?

Bu kimyon çayını anne de içebilir bebeğine de verebilir. Ve annenin her yemeğine az da olsa kimyon atması bebeğe süt ile geçeceği için bebeği de rahatlatacaktır.

Bebeklerin gazı için kimyon çayı hazırlamak için suyu kaynatıp, ocağın altını kapatmalısınız. Suya 1 çay kaşığı kimyonu ekleyip karıştırın. Suyu bir taşım daha kaynatın, şekerini ekleyin, ılımaya bırakın, su ılıyınca bir tülbent yardımıyla kimyon çayını süzün.

Eğer su yeterli sıcaklıkta ise soğuyunca bebeğinize 2 çay kaşığı verebilirsiniz. Kesinlikle faydasını görürsünüz. Gazsız bebek mutlu bebek demektir.

Kimyon zararları ve yan etkileri

Kimyonun fazla tüketilmesinin her şeyde olduğu gibi yan etkileri olabilir. Bu yan etkiler daha çok kimyonun içeriğinde bulunan maddelere karşı aşırı hassasiyeti bulunan kişilerde görülür. Kimyon uzun bir süre boyunca düzenli tüketilirse ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Kimyonun zararları ve yan etkileri ise şu şekildedir;

  • Mide ekşimesi
  • Aşırı geğirme
  • Uzun süreli kullanımda böbrek ve karaciğer hasarı
  • Zihinsel bulanıklık, mide bulantısı ve uyuşukluk gibi narkotik etkiler
  • Diyabet hastalarında düşük kan şekeri seviyesi
  • Baş dönmesi
  • Karın ağrısı
  • Deri döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlar

Kimyon çayını kimler kullanamaz?

Özellikle şeker hastaları kimyonu tüketirken dikkatli olmalı ve aşırıya kaçmamalıdır. Eğer kimyon aşırı tüketilirse kan şekerinin düşmesine neden olabilir. Ve kimyon düzenli tüketildiğinde bağımlılığa neden olan narkotik etki gösteren bir bitkidir. Bu yüzden kimyon tüketiminde bilinçli ve dikkatli davranmalısınız. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa kimyon çayı içmeden önce doktorunuza danışmalı, kullandığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçlara dair doktorunuza bilgi vermelisiniz. Sağlıklı günler dileriz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx