BeslenmeSağlık

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Ne Yapmalıyız?

Diyetisyen Dizge Mutlu Metabolizmayı Hızlandırmanın Yollarını Anlatıyor

Reklamlar

Gün içerisinde yeterince aktif olmamak metabolizmayı bir hayli yavaşlatır. Bulunduğumuz pandemi sürecinde hepimiz bir süre evde hareketsizce günlerimizi geçirdik, bir kısmımız bu süreçte çalışma hayatını evden sürdürmeye başladı ve bunlarla birlikte gün içerisindeki hareket seviyemiz git gide azaldı. Bu durumda da kilo alımı ve özellikle bölgesel olarak yağlanmanın olması ne yazık ki kaçınılmazdır. Fakat yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile bu süreçte iyice yavaşlayan metabolizmamızı canlandırmak mümkündür. Peki Metabolizmayı hızlandırmak için neler yapmalıyız sorusuna aşağıda detaylıca bilgi vereceğiz.

Kilo vermenin en temel yanı Bazal Metabolizma Hızı(BMH)’na göre beslenme programının düzenlenmesidir. Bazal metabolizma hızı ise; yatar pozisyondayken vücudun dinlenir halinde solunum sistemi, dolaşım sistemi, gastrointestinal sistem, kas kasılmaları, vücut sıcaklığının korunması gibi metabolik faaliyetlerin sürdürülmesi ve böbrek, karaciğer gibi organların fonksiyonlarının devam edebilmesi için harcanan enerji anlamına gelmektedir.

Metabolizma hızı direkt olarak hücrelerin anabolik (yapım) ve katabolik (yıkım) olaylarına bağlı olduğu için bu dengeyi etkileyen tüm faktörler metabolizma hızını değiştirebilir. Yaş ve cinsiyet bu bağlamda metabolizma hızı için belirleyici özelliklerden bazılarıdır. Erkek cinsiyetin metabolizma hızı kadın cinsiyete oranla hızlı olduğu gibi, ileri yaşın metabolizma hızı genç yaşa oranla daha düşüktür. Cinsiyet ve yaş değiştirilemeyen faktörler olmasının yanı sıra beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı değişikliği gibi müdahaleler ile metabolizmayı hızlandırmak mümkündür. İşte bu tavsiyelerden bazıları şunlardır;

Reklamlar
Metabolizmayı Hızlandırmak İçin

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Güne 1 bardak limonlu su ile başlayın

Uyuyan metabolizmayı uyandırmanın en güzel yolu onu harekete geçirecek bir faaliyette bulunmaktır. Yataktan çıkar çıkmaz içilen 1 bardak limonlu su metabolizmanızı anında çalıştırmaya başlayacaktır. Siz onu uyarmadan çalışmaya başlamayan metabolizmanız siz uyansanız dahi uyur halde olmaya devam edecektir.

Uyandıktan maksimum yarım saat sonra kahvaltınızı yapın

Uyuyan metabolizmayı hızlandırmak için tek koşul sindirim sistemi dahil tüm sistemlerin çalışmasını başlatmaktır. Bunun olmasını da kahvaltıyı ötelediğiniz, yapmadığınız her saat artırırsınız. Metabolizmanın yavaş çalıştığı “su içsem yarıyor” diyen kesimin ortak özelliklerine bakıldığında çoğunlukla kahvaltı öğününün komple atlanıldığı veya sürekli olarak geçiştirilerek ötelendiği görülmüştür. Kahvaltı metabolizma için olmazsa olmazdır. Kesinlikle uyandıktan sonra yarım saat içerisinde yapılması gerekmektedir, aksi takdirde uyuyan metabolizmanız hala uykuda olmaya devam edecektir.

2.5 litreden az su tüketmeyin

Susasanız da, susamasanız da, gün içerisinde mutlaka 2.5 litre su tüketmeye özen gösterin. Ara ara metabolizmanıza göndereceğiniz sıvı takviyesi ile sindirim sisteminiz, boşaltım sisteminiz, böbrekleriniz gibi bir çok sistem ve organınızı faaliyete geçirirsiniz. Bu da metabolizmanızı sürekli olarak aktif tutarak çalışmasını sağlar.

Metabolizmayı hızlandırmak için spor yapın.

Gün içerisinde sürekli hareket halinde olun

Oturarak çalışıyor olsanız dahi gün içerisinde ara ara yerinizden kalkarak mutlaka vücudunuza, kaslarınıza hareket imkanı tanıyın. Tüm gün hareketsizce oturmak, yatmak metabolizma hızını oldukça düşürmektedir. Ufak bir hareket dahi olsa, mutfağa gidip su almak, yarım saatte bir kalkarak başka odaya geçmek, ofiste iseniz dışarı çıkıp girmek gibi hareketler oldukça faydalı olacaktır. Bu kapsamda oturarak yapılabilen egzersizlerden de faydalanabilirsiniz. Günlük yapılan hareket miktarı arttıkça buna bağlı olarak da enerji ihtiyacı ile birlikte dokuların yenilenmesinden kaynaklanacak yapı taşı ihtiyacı da artacaktır. Bu sebeple de metabolizma oldukça hızlanacaktır.

Reklamlar

Baharat tüketiminizi artırın

Türk mutfağında oldukça yaygın olan baharat kültürü metabolizmayı hızlandırmak için oldukça faydalı bir yöntemdir. Öğünlerinizde yemeklerinizin üzerine baharat eklemek metabolizma hızınızı artırmak için pozitif yönde katkı sağlayacaktır.

Ara öğünleri aksatmayın

Sık sık beslenerek metabolizmayı sürekli uyarmak sindirim sistemi dahil tüm fonksiyonların çalışmasını sağlar. Bu da metabolizma hızının artması demektir. 4 saatte bir ana öğün, 2 saatte bir ara öğün yapmaya özen gösterin.

Protein alımını artırın

Her öğünde alınan protein alımı ile birlikte metabolizmayı hızlandırmak için önemlidir Yeterli protein almanız durumunda metabolizma hızı da artacaktır. Proteinlerin sindirimi diğer besinlere göre daha zordur, ana öğünlere ve ara öğünlere proteinden zengin besinler eklemek metabolizma hızı için faydalı bir seçenek olacaktır.

Yardımcı Çayı Tarifi
Yardımcı Çayı Tarifi

Metabolizmayı Hızlandırmaya Yardımcı Çay Tarifi

Malzemeler:

  • 300 ml sıcak su
  • 1 adet yeşil çay
  • ½ adet küp doğranmış yeşil elma
  • ½ adet limonun suyu
  • 2 ince dilim kök zencefil

Tarif:

  • Tüm malzemeler 300 ml su içerisinde ağzı kapalı şekilde yarım saat bekletilir. Soğuduktan sonra günde 1 kere tüketilir.

Daha fazla sağlıklı tarif alternatifleri için Beslenme Uzmanı Dizge Mutlu’nun instagram sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Not: Porsiyonlar kişiye özgü olup, verilen tarif dahil tüm beslenme tavsiyeleri hiçbir hastalığı bulunmayan sağlıklı bireyler için geçerlidir.

Tatlı Krizini Önlemek İçin En Faydalı 10 Öneri

Dizge Mutlu

Üsküdar Üniversitesi ile “Diyetisyen/Beslenme Uzmanı" olarak mezun oldum. 2013-2015 yılları arasında Namık Kemal Üniversitesinde Gıda Teknikerliği bölümünü tamamladı. Bu mesleğin kapsamınca T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü’ndeki zorunlu stajını tamamlamıştır.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx