Dikiş Teknikleri

Modelistlik Nedir? Modelistlik Kursunda Neler Öğrenilir?

Reklamlar

Her genç kızın en az bir kere hayallerini süsleyen ve dizilere konu olan modelistlik oldukça da merak edilen bir meslek haline gelmiştir. Dizilerde gördüğümüz gibi kolay bir meslek mi diye sorduğunuza eminim. Bu yazımızda tüm detaylarıyla modelistlik mesleğini ve detaylarını okuyacaksınız. Modelistlik nedir? Modelist olmak için gereken özellikler, Modelistler ne iş yapar, Modelistlik kursunda neler öğrenilir?  Gibi birçok konu başlığı ile kafanızdaki soru işaretlerine cevap vermiş olacağız.

Modelistlik Nedir?

Modelistlik, tasarımcılar tarafından belirlenen tekstil ürünlerinin, seri üretimde kullanılmak üzere belirli ölçülerde hazırlanmasını sağlayan ve kalıplarını oluşturan kişilerdir. Stilistlerle çoğu zaman aynı meslek gibi gözükebilir fakat tamamen ayrı şeylerdir. Modelistler kumaşları doğru bir şekilde kullanarak modele dökmeye çalışır. Bu işlerin çoğu da stilistlerden gelmektedir. Ayrımı böyle yapabilirsiniz. Eğer modelist olmak istiyorsanız herhangi bir zorunlu eğitim mevcut değildir. Çünkü öyle bir meslek ki eğitim alınmadan zaten yapılabilecek bir meslek değildir. Belirli kuralları ve kalıpları mevcuttur. Yani bu işi doğru ve en iyi şekilde yapabilmek istiyorsanız gerekli tüm bilgileri biliyor olmanı gerekir yoksa başarısızlık oluşmaktadır.

Modelist Olmak için Gereken Özellikler
Modelist Olmak için Gereken Özellikler

Modelist Olmak için Gereken Özellikler

  • Her meslekte olduğu gibi modelist olmak için de belirli özelliklere sahip olmanız gerekmektedir. En belirgin özellik de kendinize olan güven. Modelist olmak isteyen kişiler öncelikle kendisine çalışma konusunda güvenmeli ve özgüvenli olması gerekir.
  • Yoğun çalışma temposuna da ayak uydurabilmeniz de şart. Sorumluluk almayı ve aldığınız sorumluluğu zamanında yapmanız gerekmektedir. Yeri geldiğinde gecenizi gündüzünüze katmanız gerekecektir. Bu yüzden çalışkan olmak bu işi yapmak için aranan özelliklerdendir.
  • Bir diğer olmazsa olmaz özellik yeniliğe açık olmasıdır. Moda işi sürekli değişen, gelişen ve yeniliğin söz konusu olduğu bir olduğu için yeniliğe kapalı olunmaması gerekmektedir. Yoksa uzun vadede başarı sağlanamaz.
  • Pratik olunması da modelist olmak için gereken özellikler arasındadır. Bir sipariş geldiğinde kişi kafasında planı yapıp hareke geçmelidir. Tabi pratiklik de biraz deneyim gerektiren bir durumdur ama kişi zaten modelistlik kursunda pratiğe dökmüş olacaktır.
  • Bir diğer önemli özellik ise planlı programlı çalışmaktır. Plansız yapılan bir işin sonucunda oluşabilecek aksiliklerle tekrar başa dönebilir ve uzun süre emek sarf ettiğiniz işin sonucunda olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz.

Modelistler Ne İş Yapar?

Kısa ve basit bir tabirle modelistler müşterinin taleplerini en uygun şekilde kalıplara dökerek istenileni çıkarmaya çalışırlar. Tabi dediğim gibi kısa ve basit tabirle böyledir. Yani bu işin görünen bir kısmıdır. Yapılan işin başından sonuna kadar kendileri sorumludur. Önlerine gelen işin önce kafalarında belirli bir plana oturtmaları gerekir. Planlı programlı çalışmak bu işte olmazsa olmazdır. Yoksa çizimini gerçekleştirmeden sadece hayal ederek bir model çıktığı nerede görülmüş?

Reklamlar

Kafalarında oluşturmuş olduğu planı daha sonra bilgisayar programıyla netleştirmeleri gerekir. Böylelikle kalıpları oluşturmak için ana işlem tamamlanmış olur. Bu kalıpların oluşmasında da kağıtlardan faydalanmaktadır.

Kalıpların oluşumu sırasında kumaşlara yapılacak modelin çizimleri yapılır. Böylelikle de istedikleri modeli en ince ayrıntısına kadar tasarlamış olurlar. Model hazır olduktan sonra istenilen gibi bir sonuç çıkmışsa seri üretime geçilmeye başlanır. Tabi farklı bedenlerde ürün isteniliyorsa bu durum her beden için tekrardan uygulanır. Evet uzun uğraşlar sonucu modeliniz hazırdır ve üretime geçilir.

Modelistlik Kursunda Neler Öğretilir?
Modelistlik Kursunda Neler Öğretilir?

Modelistlik Kursunda Neler Öğretilir?

Modelistlik kurslarında her kursta olduğu gibi ilk olarak en basit konulardan başlayarak ilerleme gerçekleşir. Bu yüzden ilk olarak kalıplar hakkında bilgi verilir. Giysi kalıplarının neden bu kadar önemli olduğu, nelere dikkat edilmesi gerektiği, kalıp oluştururken hangi malzemelerin kullanacağı anlatılır. Tabi kullanılan malzemelerin detaylarına inerek nasıl kullanılması gerektiği ve nerelerde hangi malzeme kullanılır gibi detaylara da değinilir.

Kalıplar ve malzemeler ile ilgili bilgiler verildikten sonra kumaşlara çizimler yapılır ve kesim gerçekleşir. Yani artık işin pratiğine geçme vakti gelmiştir. İlk deneyimler profesyonellerin yardımıyla gerçekleştiği için oldukça önemlidir. Pratikler gerçekleşirken de hayal gücünün gelişmesi, modern ve klasik moda anlayışı ile ilgili birçok bilgi verilmektedir. Modelistlik kursu uzun süreli bir kurs olmaktadır. Ne kadar eğitim alıp pratiğe dökebilirseniz o kadar kendinizi geliştirirsiniz.

Reklamlar

Sizlere bu yazımızda birçok kişinin meslek seçmek istediği dönemde merak ettiği ve detaylı bir araştırma durumuna girdiği Modelistlik ile ilgili bilgileri derledik. Modelist nedir? Modelist olmak için gereken özellikler, Modelistler ne iş yapar ve Modelistlik kursunda neler öğretilir gibi konu başlıklarıyla inceledik. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederim.

İlginizi çekebilir: Makrome İpi Nedir?

Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx