Sağlık

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

Reklamlar

Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalıdır sorusu çok merak edilmektedir. Özellikle 20-60 yaş arası kadınlarda görülen safra kesesi taşı sonrasında ameliyat gerekmektedir. Ameliyat kapalı ve açık olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Safra kesesi ameliyatı kapalı ameliyattır çok daha kolay ve acısızdır. Ve safra kesesi taşı kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla görülmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?

Safra kesesi karnın üst kısmında karaciğerin de altında yer alır. Armuta benzeyen bir görünümü vardır. Kese şeklinde bir organdır. Safra kesesinin görevi su, safra tuzu, safra pigmenti, kolesterol, organik tuz, yağ asitleri ve lesitininden meydana gelen karaciğer tarafında üretilen safranın depolanmasını sağlamaktır.

Safra Kesesi Ameliyatı Nedir
Safra Kesesi Ameliyatı Nedir

Safra özellikle yağların sindirilmesi ve emilmesi sırasında kanda oluşan bazı atık maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan bir sıvıdır. Safra kesesi rengi sarı yeşil arası olan bu safra sıvısını depolamaktadır.  Konsantre ederek gerektiği zaman sindirim kanalına boşaltır.  Safra kesesinin sıvıyı biriktirme zamanı özellikle aç olunan süredir. Sindirim esnasında ise kese kasılır ve bunun sonucunda safra bağırsağa boşaltılır.

Reklamlar

Safrayı meydana getiren maddelerin bazıları belli oranda ve dengede bulunabilir. Bu maddeler safra içerisinde erimiş halde olmasını sağlar. Safra kesesinin konsantre sırasında oran bozulursa bunun sonucunda safra içerisindeki maddeler çökelekler meydana getirir. Bu çökelekler de zaman içinde safra kesesinde büyür bunun sonucunda safra taşları oluşur.

Şimdilerde safra kesesi taşı daha çok görülmektedir. Özellikle 20 ve 60 yaş aralığındaki kadınlar safra kesesi taşı görülmektedir. Kadınlar safra kesesi taşı görülme olasılığı erkeklerden 3 kat fazladır. Bunun nedenlerinden bazıları da genetik faktörler, yaş faktörü, sık doğum yapma ve obezite safra taşının meydana gelme sebeplerindendir.

Safra kesesinde oluşan taş nedeniyle safra kesesinin ameliyat ile alınma işlemine kolesistektomi denir. Kolesistit diye bilinen safra kesesi iltihaplanmaları olması durumunda da safra kesesi kanseri gibi durumlarda da bu ameliyata gerek duyulabilir. Hastanın safra kesesinin alınması halinde safranın depo edilmesi görevini safra kanalı gerçekleştirecektir. Özellikle son 30 yılda kolesistektomi ameliyatı çok tercih edilmekte pratik kolay ve etkili bir tedavi şekli haline gelmiştir.

Veriler net olmasa da Türkiye’de yılda ortalama 40.000-60.000 kolesistektomi ameliyatının yapıldığı araştırmalar sonucu bulunmuştur. Safra kesesi ameliyatı açık (klasik) ve kapalı (laparoskopik) olarak iki farklı teknik ile yapılmaktadır. Kapalı ameliyatın hastalar için daha kolay ve ağrısız olduğu belirtilmektedir. Peki, safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme ve safra diyeti nasıl olmalıdır diyet sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Reklamlar

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

Safra kesesi ameliyatından sonra bir diğer önemli nokta da oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek için beslenme konusudur. Hastalar beslenme konusuna dikkat ederse daha sağlıklı bir yaşam süreceklerdir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

Safra kesesi ameliyatından sonra en çok beslenmeye dikkat edilmelidir. Hastalar ameliyat sonrasında kusma, mide bulantısı gibi çeşitli sağlık sorunları yaşayabilmektedir. Bu normal bir durumdur.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Düzeninde Uzak Durulması Gereken Besinler

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Düzeninde Uzak Durulması Gereken Besinler
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Düzeninde Uzak Durulması Gereken Besinler
  • Demli çay ve kahve, limonata, boza, nescafe, kakaolu süt, alkollü içecekler, maden suyu, soda, hazır meyve suları, kola ve gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Yumurta ve yumurta içeren besinleri ameliyat sonrası ilk üç ay tüketilmemesi gerekmektedir. (Yumurtanın vücutta sindirilmesi herkeste farklı bir zaman alacağı için bu süre kişiye göre ayarlanmalıdır.
  • Hazır gıdaların paketli ürünlerin içinde de yumurta vardır. Etiketleri okumak ona göre besinleri almak çok önemlidir.
  • Yağda kızartılmış her şey sağlıksızdır. Özellikle yumurta, çok yağlı peynir çeşitleri, et, tavuk ve balık çeşitleri yağda kızartıldıysa uzak durulmalıdır.
  • Karaciğer, beyin, böbrek gibi sakatatlar ve tavuk derisi vücut sindiremeyeceği için tercih edilmemelidir.
  • Gaz sorunu yaratan besinler mesela lahana, turp, brokoli, karnabahar, kereviz, mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi. Çok az tüketilebilir.
  • Fındık, fıstık, ceviz ve badem gibi yağlı kuruyemişler tüketilmemelidir.
  • Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş ve şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır.
  • Bütün yağlı yiyecekler, kavurma ve kızartmalar bu ameliyatı olanlar için çok sağlıksızdır.
  • Kaymak, krema, tahin, tahin helvası ve paketli besinler özellikle çikolata, cips, çeşnili kraker, hazır kekler ve bisküvilerden uzak durulmalıdır.
  • Yağlı ve fazla yağ içeren kurabiye, poğaça, börek, kek ve pasta gibi hamur ve hamur işlerinin hazmı zordur yenmemesi daha sağlıklıdır.
  • Bazı baharatlardan özellikle pul biber, karabiber, sumak, kişniş, kimyon gibi keskin baharatlardan uzak durulmalıdır.
  • Salamura besinler, turşu, sirke, çeşniler, et suyu, hardal, sarımsak, çemen, limon tuzu ağır mideye zararlı olan gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Paketli olduğu için hazır çorbalar tüketilmemelidir. Ayrıca et suyu veya tavuk suyu eklenmiş çorbalar, acılı çorbalar ve kuru baklagil içeren çorbalar da tüketilmemelidir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Serbest Olan Besinler

Safra kesesi ameliyatından sonra beslenme düzeni çok önemlidir. Bu nedenle safra diyeti uygulanmalı ve diyet devam ederken bu ürünler tüketilmelidir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Serbest Olan Besinler
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Serbest Olan Besinler
  • Çayı içebilirsiniz ama demli değil açık olacak şekilde. Bunun yanında salep, ıhlamur, ada çayı, ayran gibi içecekler tüketebilirsiniz.
  • Süt içebilirsiniz, yağsız beyaz peynir ve yoğurt yiyebilirsiniz.
  • Beyaz ekmek, sade kraker, makarna, şehriye, kuskus, irmik, erişte ve pirinç gibi tahıl içeren ürünleri tüketebilirsiniz.
  • Baharat çeşitlerinden bazılarından uzak durmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Ancak tarçın, nane ve kekik baharatlarını korkmadan tüketebilirsiniz.
  • Kabuksuz olarak tüketebileceğiniz meyveler muz, elma, şeftali, kayısı, çekirdeksiz üzüm, kirazdır.
  • Tatlı olarak da pekmez, bal, reçel, sütlaç, tavuk göğsü ve muhallebi tüketebilirsiniz.
  • Tüketebileceğiniz çorbalar ise domates çorbası, süzülmüş sebze çorbaları, şehriye veya pirinç ilave edilen çorbalar, yayla çorbası ve acısız tarhana çorbasıdır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Ve Safra Diyeti İçin Temel Beslenme Önerileri

  • Safra kesesi ameliyatından sonra öğünlerinizi günde 3 ana öğün olacak şekilde ayarlamalısınız. Ve 2-3 ara öğün de tüketilmesine dikkat edilmelidir.
  • Yemek yerken porsiyonlara dikkat edilmelidir. Yasaklı besinler tüketilmemelidir.
  • İçecek olarak açık çay, ıhlamur ve ada çayı gibi mideyi rahatsız etmeyecek olanlar tercih edilmelidir. Ve asitli içeceklerden, demli çay, kahveden uzak durulmalıdır.
  • Midede şişkinlik hisse yaratacak ve gaz yapabilecek sebze ve kuru baklagil çeşitleri tercih edilmemelidir.
  • Her çeşit paketli ve işlenmiş üründen tüketilmemelidir.
  • Dikkat edilmesi önemli olan bir diğer besin de yumurtadır.  Yumurta hastanın durumuna göre yenmeye başlanabilir. Mesela bazı hastalar yumurtayı daha kolay sindirebildikleri için ameliyattan 3 ay sonrasında yumurta yemeğe başlayabilir. Fakat bazı hastaların vücutları sindiremediği için 1,5-2 sene sonrasında ise yumurta beslenme planında tamamen yer alabilir.
İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx