İlkyardımSağlık

Hasta Taşıma Teknikleri Nelerdir? Hasta/Yaralı Taşıma Kuralları

Reklamlar

Acil durum anlarında ilk müdahalelerin yapılması kadar hasta ya da yaralının güvenliğinin sağlanması da son derece kritik bir önem içerir. Hasta ya da yaralılar olabildiğince bulundukları yerden kıpırdatılmamalı ve olay sonrasında bulundukları yerde muhafaza edilmelidir. Bu zarurete karşın bazı durumlarda ise hasta ya da yaralıların güvenliğini muhafaza etmek adına daha güvenli bölgelere sevk edilmeleri gerekir. İlk yardım uygulamaları kapsamında acil durumlarda hasta ya da yaralıların sağlıklı bir şekilde taşınabilmelerini sağlamak adına bazı teknikler geliştirilmiştir. Bu tekniklere hasta taşıma teknikleri adı verilmektedir. Söz konusu teknikler hasta/yaralının genel mahiyetine ve duruma göre farklılık gösterdiği gibi aynı zamanda çevre koşulları ve diğer şartlara göre de farklılık gösterebilir.

Hasta/Yaralı Taşınmasında Genel Kurallar
Hasta/Yaralı Taşınmasında Genel Kurallar

Hasta/Yaralı Taşınmasında Genel Kurallar

Hasta yaralı taşıma teknikleri kapsamında belli başlı durumlara ilk yardımcının dikkat etmesi ve yaralı ya da hastanın güvenliğini en efektif şekilde muhafaza etmesi gerekir. Aynı zamanda ilk yardımcının dikkat etmesi ve gözetmesi gereken bir diğer önemli durum da kendi güvenliği ve sağlığıdır. Dolayısıyla hasta taşıma teknikleri kullanılırken hastaların ve ilk yardımcının genel sağlık durumu ve güvenliği en efektif şekilde muhafaza edilmelidir.

Hasta taşıma teknikleri kapsamında hasta ya da yaralı taşıyacak olan ilk yardımcıların dikkat etmesi gereken temel durumları genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

Reklamlar
  • Güç bakımından daha yüksek düzeyde güç içeren ve daha uzun kaslar kullanılarak taşıma yapılmalıdır.
  • Hasta ya da yaralı kaldırılırken karın bölgesinden yararlanılmamalı ve kalçalar bu noktada kullanılmalıdır.
  • Yaralı ya da hasta taşınırken en temel öncelik ilk yardımcının kendi güveliğini ve sağlığını riske etmemesidir.
  • Taşıma işlemleri olabildiğince hasta veya yaralıya yakın bir mesafede gerçekleştirilmelidir.
  • Başında daima düz tutulduğundan emin olunmalı ve hasta/yaralı taşınırken bu durum daima gözetilmelidir.

Genel olarak bu durumlara dikkat edilmesi halinde daha çok bilinen sürükleme teknikleri ya da diğer yaralı taşıma teknikleri kullanılarak ilk yardımcının hasta ya da yaralıyı en güvenli bölgeye taşıması gerekir.

Kucakta Taşıma

Hasta taşıma teknikleri arasında yer alan “Kucakta Taşıma” tekniği çoğunlukla çocuk ya da görece daha hafif olan yetişkinlerde uygulanmalıdır. Bu teknik uygulanırken ya da kullanılırken gözetilmesi gereken en temel durum; bir elin yaralının dizlerinden tutularak destek alınmasıdır. Aynı zamanda hasta ya da yaralı mahiyetinde olan çocuk veya hafif yetişkinlerin bilincinin yerinde olması da bu teknik kullanılırken gözetilmesi gereken bir diğer önemli ve temel durumdur. Hastanın bilinci yerinde değilse bu tekniğin kullanılması önerilmez. Bu teknik kullanılarak hastanın ilk kez kavranması halinde dizlerden güç alınmalı ve ağırlık olabildiğince dizlere verilmelidir.

Omuzda Taşıma
Omuzda Taşıma

Omuzda Taşıma

İtfaiyeci yöntemi olarak bilinen “Omuzda Taşıma” tekniği yine ilk yardım durumlarında hasta ya da yaralının taşınması konusunda en çok tercihe dilen yöntemlerdendir. Bu yöntem çoğunlukla yürüme konusunda zorluk yaşayan ya da bilinci kapalı olan hasta veya yaralılarda kullanılmalıdır. Hastanın tamamen güvenliğinin esas olduğu bu teknikte temel olarak dikkat edilmesi gereken durum ilk yardımcının herhangi bir zarar görmemesidir.

İlkyardımcının Omzundan Destek Alma

Söz konusu yöntem iki kişi tarafından uygulanabilir bir yöntemdir. Dolayısıyla ilk yardımcının olay yerinde kendisine yardım edebilecek başka birini bulması ve bu konuda onu koordine etmesi gerekir. Yatalak hasta taşıma teknikleri kapsamında da kullanılan bu teknik temel olarak ilk yardımcı ile diğer yardımcı kişinin arasına hasta veya yararlının alınması üzerine uygulanır. Hasta ya da yaralının bir kolu ilk yardımcının boynuna dolandırılır ve ilk yardımcının diğer kolu hasta ya da yaralının belinde destekte bulunur.

Reklamlar

Sırtta Taşıma

Bu yöntem de yine bilinci yerinde olan hasta ya da yaralıların taşınmasında kullanılmaktadır ve yine bilinci yerinde olmayan hastaların taşınmasında kullanılması kesinlikle önerilmez. Hasta taşıma teknikleri arasında en çok tercih edilen yöntemler arasında olan “Sırtta Taşıma” ilk yardımcının sol kolundan hasta veya yaralının tutmasıyla başlar ve bu noktadan sonra hasta/yaralı ilk yardımcının sırtında oturur pozisyonda biner. Burada hasta veya yaralının güvenliğinin en efektif şekilde muhafaza edildiğinden emin olunması gerekir.

Altın Beşik Yöntemi
Altın Beşik Yöntemi

Altın Beşik Yöntemi

Alın beşik yöntemi temel olarak iki, üç ya da dört elle olmak üzere üç farklı şekilde uygulanabilmektedir. Hasta taşıma teknikleri kapsamında “Altın Beşik” yönteminin iki elle kullanılması halinde en az iki kişi gerekmektedir. Her iki yardımcının birere elleri boşta kalacak şekilde pozisyon alınır. El bileklerinden olacak şekilde birleştirilen ellere hasta ya da yaralı oturtulur. Altın beşik yöntemi nedir? merak edenler için son aşamada ise hasta veya yaralının elleri taşıyıcı yardımcıların omuz bölgelerine koyulur.

Dört Elle Taşıma

Altın Beşik Taşıma Yöntemi kapsamında kullanılan bir diğer teknik olan dört elle taşıma tekniği ilk yardımcıların iki ellerinin de aktif olarak kullanıldığı bir taşıma tekniğidir. Bu teknik görece daha az güvelik içeriyor olması nedeniyle daha az tercih edilmektedir.

Üç Elle Taşıma
Üç Elle Taşıma

Üç Elle Taşıma

Altın beşik yöntemi nedir? sorusunun cevabını merak edenler için söz konusu yöntem kapsamında kullanılabilecek bir diğer tekniğin de üç elle taşıma olduğu belirtilmelidir. Üç elle taşıma yönteminde temel anlamda esas olarak gözetilen durum yine hasta veya yaralının en etkili şekilde muhafaza edilmesidir. İki ilk yardımcının yeterli olduğu bu teknikte yardımcıların kolları bileklerden olacak şekilde üçgen biçiminde birleştirilir. Hastanın kolları yine yardımcıların omuzlarına gelecek şekilde bütünleştirilir ve hızla taşıma işlemi tamamlanır.  

Kol ve Bacaklardan Tutarak Taşıma

İki ilk yardımcı tarafından uygulanan kollardan ve bacaklardan tutarak taşıma tekniği, tahmin edileceği üzere hasta taşıma teknikleri arasında en yaygın ve basit olarak tercih edilen tekniklerin başında gelir. Hasta ya da yaralı kol ve koltuk altından doğru şekilde kavranır ve taşıma sağlanır.

Sandalye İle Taşıma

Özellikle yatalak hasta taşıma teknikleri arasında en sık olarak kullanılan bu teknik temel olarak hasta ya da yaralının bir sandalyeye oturtulması ve en az iki ilk yardımcının bu sandalyeyi taşıması sistemine dayanmaktadır.

İlginizi çekebilecek içerik: Hayvan Isırmalarında İlkyardım Nasıl Olmalıdır?

Bizi Instagram’dan takip edebilirsiniz: Begonya Kadın

Ayşegül Bilgiç
Ayşegül Bilgiç

Master Treyner Uzman İlk yardım Eğitici Eğitmeni

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx