Cilt Bakımı

Sarımsak Sabunu Nedir? Sarımsak Sabunu Nasıl Kullanılır?

Sarımsak Sabunu Faydaları

Reklamlar

Sarımsak sabunu, özellikle bitkisel, doğal ve organik bir sabun olarak saçlara, cilde ve vücuda birçok faydası ile karşımıza çıkmaktadır. Hem saç sorunları hem de sivilce sorunları yüzünden pek çok insanın son yıllarda sarımsak sabunu ile yaşamasının birçok yolundan biridir. Saç sağlığı ve cilt sağlığının yanı sıra sarımsak sabununun sağlığa da faydaları vardır.

Sarımsak Sabunu Faydaları / Nedir? Sarımsak Sabunu Nasıl Kullanılır?

Sarımsak Sabunu Fiyatı

Sarımsak sabununun 2023 fiyatı genel olarak 25 lira ile 85 lira arasında değişir.

Sarımsak Sabunu Faydaları

Sarımsak inanılmaz bir mantar sökücüdür, mantar enfeksiyonunu, sedef hastalığını, lekeleri, bakterileri yok etmeye yardımcı olur, zorlu sivilceleri, hormonal sivilceleri ve ayak mantarını iyileştirmek için mükemmeldir. Bu sabun olmazsa olmazdır!

Reklamlar

Sarımsak sabunu, antibiyotik bileşeni ve maya enfeksiyonunu tedavi etme kabiliyeti ile bilinir, ayak mantarını yok eder, sedef hastalığına yardımcı olur, harika antibakteriyel özelliklere sahiptir, batık tüylerin önlenmesi ve tedavisi için harikadır ve kistik ve hormonal akne için harikadır.

Sarımsak, insan vücudu ve sağlığı üzerindeki etkileri çokça bilinmektedir. Bu nedenle sarımsak sabunu kullanıcısına pek çok fayda sağlar. Antibakteriyel ve antiseptik sabun olan sarımsak, alerji ve kaşıntı olan bölgeye sürüldüğünde kaşıntıyı giderebilir. Sarımsak sabunu, kimyasal madde içermeyen oldukça doğal bir sabun iken, bu özelliği sayesinde tüylerin alınmasına yardımcı olabilir. Egzama, mantar, sedef hastalığı ve saçkıran sabun gibi sorunları olanlar için ideal çözüm cildi rahatlatmak ve hassasiyette yer almaktadır.

Sarımsaklı sabunu tercih edenler de oldukça isabetli tercih edilmektedir. Tamamen organik, sarımsak sabunu ciltte oluşan egzama, sedef hastalığı gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Derinin iltihaplanması ve bu sabun bölgelerinin oluşumunu engeller, ancak aynı zamanda bakterilerin neden olduğu deri kaşıntısına da müdahale edebilir ve iltihaptan gidebilir. Sarımsak sabunu içeriğindeki C ve B grubu vitaminler gibi çeşitli bileşenler sayesinde cildi korurken, genellikle kişisel bakım için kullanılır.

Sarımsak Sabunu Faydaları
Sarımsak Sabunu Faydaları

Sarımsak Sabunu Kullananlar

“evet bu sabunu 1 senedir kullanıyorum çok faydalı bir ürün tabi bununla beraer birde sarımsak şampuanı var onuda kullanın derim saçımda inanılmaz bir yağ vardı bu yağ saç derimin nefes almasını engelliyordu bu sarımsak sabunu ve şampuanı sayesinde kökten çözüldü tabi her yerdende alınmaz bu ürün ben son 6 aydır osmanlısabunları diye bir firma keşfettm o şampuanıda orda buldum gerçekden doğal ürün ve hizmetleride iyi”

Reklamlar

“Güzel bir sabun kokusu da ağır değil marketlerden almaktansa bunlardan alıp kullanmak daha iyi olur.”

“son zamanlarda haber bültenlerinde bol bol reklamı dönen sabun. bir sarımsak sever ve cilt problemleri yaşayan biri olarak deneyeceğim sanırım.”

İlginizi Çekebilir: Kıyafetten Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

“Merak ettim ve almaya karar verdim. Sarımsağı kesme ve sivilcelerimde kullanma konusunda internette araştırma yaptım, koku beklediğim kadar kötü değildi ve bir hafta sonra sivilcelerim geçti.! Etkilendim. Yüzüm şimdi çok daha temiz ve şimdi ayın o zamanı geldiğinde leke tedavisi gibi kullanıyorum. Cildimi temizliyor ve iyiyim. Bunu narenciye şekerli yüz peelingi ve moringa yüz nemlendiricisiyle eşleştirdim. Harika kombinasyon”

“Koku çok kuvvetli ama iyileşmeden kötüleşiyor. Kendi araştırmamda sivilceyi yüzeye getiriyor ve yüzüm çok ağrıyordu ama sarımsak sabununu aldım ve sivilce yüz yağı ve büzücü ile eşleştirdim ve beş dakika içinde geçti. Günler sonra siyah noktalar için narenciye şekeri peelingi kullandım ve bir hafta sonra yüzüm şişti ve güzelce iyileşti. Koku gerçekten çok güçlü, bu yüzden onu plastik bir torbada sakladım ve ondan sonra sorun olmadı.”

Sarımsak Sabunu Saç Çıkarır Mı?

Evet, düzenli kullanıldığı zaman sarımsak sabunu saç çıkarır.

Sarımsak Sabunu Cilde Faydaları

Akne, cildinizde sivilce veya sivilce gibi lekelere veya çarpmalara neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu yumrular tahriş olmuş ve iltihaplanmış saç kökleridir. Akne en çok yüzünüzde, sırtınızda, boynunuzda veya omuzlarınızda görülür. Akne, ölü deri hücreleri, yağ (sebum) ve bakteriler gözeneklerinizi tıkadığında ortaya çıkar. Her yaştan insanı etkileyebilir, ancak en çok ergenlik döneminde görülür. Tıbbi rahatsızlıklar, stres, ilaçlar, hormonal değişiklikler, aşırı terleme, cilt veya saç ürünleri ve kötü hijyen de dahil olmak üzere diğer faktörlerden de kaynaklanabilir.

Sarımsak Sabunu Cilde Faydaları
Sarımsak Sabunu Cilde Faydaları

Aknelerin oluşumunu önlemek için  özellikle terledikten sonra cildinizi düzenli olarak yıkamak, yağ bazlı makyaj yerine su bazlı makyaj kullanmak, akne eğilimli ciltte yağlı losyonlardan kaçınmak, akneye neden olan ilaçları durdurmak ve sarımsak sabunu gibi doğal ilaçlar kullanmak etkilidir.

Sarımsak, yüzyıllardır tıbbi olarak kullanılmaktadır. Birkaç araştırma çalışması, sarımsağın bazı tıbbi durumlar için faydalı olabileceğini göstermiştir.

Sarımsak sabunu, antibakteriyel, antifungal, antiviral ve antiseptik özelliklere sahiptir. Sarımsak sabunu, akneye neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olur. Ayrıca şişliği ve iltihabı azaltmaya ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu faydalı etkiler cildin daha fazla besin almasını sağlar. Sarımsak ayrıca antimikrobiyal olarak işlev görebilen tiyosülfinatlara sahiptir. Birçoğu düzenli kullanımla cildi temizlediğine inanıyor.

Sarımsak sabunu ayrıca sivilceyle savaştığına inanılan C vitamini, B-6 vitamini, selenyum, bakır ve çinko (yağlı maddeleri kontrol etmek için kullanılır) gibi diğer vitamin ve mineralleri de içerir. Sarımsağın ayrıca kanser, sedef hastalığı ve yara iyileşmesi gibi çeşitli tıbbi durumlar üzerinde potansiyel etkileri olduğu gösterilmiştir. Bazı araştırmalar, sarımsak sabununun iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bu özelliklerin sivilce iltihabını azaltmaya yardımcı olduğuna inanılıyor.

Sarımsak Sabunu Saça Faydaları

Sarımsak sabunu, cilde sağladığı faydalar kadar saçlara da faydaları olan bir maddedir. Sarımsak sabunu sorunları için önerilen bu kadar çok bir numaralı saç bakım ürünü ile bile güvenle kullanılabilir ve her türlü transferden sabun elde edilebilir.

Sarımsak Sabunu Saça Faydaları
Sarımsak Sabunu Saça Faydaları

Sarımsak sabunu, birçok insanın saç dökülmesinden şikayet ettiği temel faydaların aksine. Kellik ve saç dökülmesinin önüne geçmeyi başaran sarımsak sabunu, gönül rahatlığıyla saç yıkamak için kullanılabilecek ve saça yüzlerce faydası dokunan bir temizlik ürünü olarak karşımıza çıkıyor.

Genellikle kepek problemi olan sarımsaklı sabun, saç dökülmesi ve sarımsak gibi saç kırılma problemlerinin giderilmesi konusunda kullanıcılara gerekli desteği sağlar, bu sabunu özlü bir şekilde ortadan kaldırır, antibakteriyel özelliği sayesinde etkili olması sayesinde saçların kırıklarını tamir eder ve yardımcı olur. 

Sarımsak Sabunu Nasıl Kullanılır?

Sarımsak sabunu, antibiyotik bileşeni ve maya enfeksiyonunu tedavi etme kabiliyeti ile bilinir, ayak mantarını giderir, sedef hastalığını iyileştirir, harika antibakteriyel özelliklere sahiptir, batık tüyleri önler ve batık tüylerin tedavisi için harikadır ve kistik ve hormonal akne tedavisinde kullanılır.

Sarımsak özlü sabun ciltteki bakterileri öldürmek ve çok zor sivilce oluşumlarından kurtulmak için mükemmel bir sabundur. Özellikle kistik veya hormonal akne için harikadır. Günler içinde farkı görebilirsiniz. Faydaları kesinlikle kokudan ağır basar. Sarımsak kokusunun keskin alt tonuna yardımcı olmak için güzel esansiyel yağlarla zenginleştirilir. Bunu leke tedavisi olarak da kullanabilirsiniz. 

Sarımsak Sabunu Nasıl Kullanılır
Sarımsak Sabunu Nasıl Kullanılır

Bu sabunu nemli cildinize, vücudunuza ve saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. Ardından bol suyla cildinizi, saçlarınızı ve vücudunuzu bol suyla durulayın.

Sarımsak Sabunu Nasıl Yapılır?

Ellerinizi yirmi saniye boyunca sabun ve suyla yıkamak, temizliğin ve mikropların neden olduğu hastalıkların yayılmasını durdurmanın en etkili yoludur. Ayrıca sabun sayesinde vücudunuzu, yüzünüzü ve saçlarınızı da temizleyebilirsiniz. Çok miktarda sabun stoklamak istiyorsanız veya sadece el sanatları ile iyi vakit geçirmek istiyorsanız, aslında evde kendi sabununuzu yapabilirsiniz. İşte nasıl yapılacağı….

Sabun işlemi nasıldır?

Sabun, sabunlaşma adı verilen kimyasal bir işlemle reaksiyona giren bir yağ ve alkalin malzemenin kombinasyonundan yapılır. Sabunlaşma, hem su hem de yağ ile birleşebilen bir madde oluşturur. Sabun suda çözündüğünde amfoterik bir misel veya dışta su ve içte yağ çeken bir grup molekül oluşturur.

Mikroplar vücudumuzdaki yağa yapışabilir ve ellerinizi yalnızca suyla yıkarsanız, mikroplardan kurtulmaz çünkü su ve yağ birbirine karışmaz.

Sabun yağlarla karşılaştığında amfoterik miselin merkezine karışır. Bu nedenle, ellerinizi, yüzünüzü ve vücudunuzu sabun ve suyla yıkadığınızda, kombinasyon içerdikleri mikroplarla birlikte yağı, kiri ve dış kirleticileri uzaklaştırabilir.

Sabun yapımının ana bileşenleri

Evde sabun yapmak için sabunlaştırma için iki elemente ihtiyacınız olacak: bir yağ ve bir alkali malzeme. Zanaatkar sabun üreticileri, zeytinyağından susam yağına yağına ve jojoba yağından hindistan cevizi yağına kadar her tür yağın işe yarayacağını ancak farklı yağların sabuna farklı özellikler verdiğini söylüyor.

Zeytinyağı nemlendirmeye iyi gelir ancak iyi bir köpük sağlamaz. Hindistan cevizi yağı güzel bir köpük yapar ama o kadar temizleyicidir ki cildinizi kuru hissettirir.

Alkali malzeme kül suyudur. Sodyum hidroksit yani kül suyu, kalıp sabun için kullanılan kül suyu türüdür, potasyum hidroksit ise sıvı sabunlar için kullanılır. Jel benzeri sabunlar yapmak için ikisinin bir kombinasyonu kullanılabilir. Kül suyu genellikle çevrimiçi olarak, büyük perakende mağazalarından veya donanım mağazalarından satın alınabilir.

Alkali sabun yapmak için kül suyu gereklidir, ancak aşırı derecede aşındırıcı olduğu için çalışmak tehlikeli olabilir. Deriyi ve kumaştaki delikleri yakabilir. Bu nedenle, kül suyu yalnızca iyi havalandırılan bir alanda, eldiven ve koruyucu gözlük takan biri tarafından ve uygun güvenlik prosedürlerini takip eden biri tarafından kullanılmalıdır.

Sarımsak Sabunu Nasıl Yapılır
Sarımsak Sabunu Nasıl Yapılır

Kül suyu olmadan sabun olmaz. Günlerden haftalara kadar sürebilen sabunlaştırma süreci boyunca, kül suyu reçeteden çıkarılır. Meydana gelen kimyasal reaksiyon, kostik içindeki molekülleri yeniden düzenleyerek, yağı ve kostiği sabuna dönüştürür. İşlem tamamlandıktan sonra sabunun teslim edilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu reaksiyon tamamlandığında, tüm kül suyu sabuna dönüştürülür, bitmiş sabunda hiç kül suyu kalmaz.

Kül suyunu kullanma konusunda tereddütlüyseniz, sabun bazı satın alabilirsiniz. Bu, halihazırda sabunlaştırma sürecinden geçmiş temel bir kalıp sabundur. Eritip eritip dökerek sabun yapımı olarak bilinen bir işlem olan seçtiğiniz renkleri, kokuları veya eksfolyantları ekleyebilirsiniz.

Evde sarımsaklı sabun yapmanın üç ana yöntemi vardır. Biz en çok soğuk işlem ile sabun yapmanızı tavsiye ediyoruz.

  • Eritme ve dökme: Bu, bir sabun bazı satın almayı, eritmeyi ve kokulardan uçucu yağlara kadar istediğiniz malzemeleri eklemeyi ve ardından sabunu bir kalıba dökmeyi içerir. Sabunlaşma zaten gerçekleşmiştir bu nedenle küllü su ile uğraşma konusunda endişelenmenize gerek yok ve sabun soğuduktan hemen sonra kullanılabilir. Sabun yapım sürecinize çocukları da dahil etmek istiyorsanız, bu iyi bir seçenektir.
  • Soğuk işlem: Bu, kül suyu ve yağ kullanarak sıfırdan sabun yapmayı içerir. Isıtma söz konusu değildir, ancak sabunlaşmanın tamamlanması ve tüm kostiklerin gitmesi için sabunun kürlenmesi dört ila altı haftaya ihtiyaç duyacaktır.
  • Sıcak işlem: Bu aynı zamanda sıfırdan sabun yapmayı da içerir. Örneğin bir güveç tenceresinden gelen ısı, sabunlaşmayı hızlandırmak için kullanılır, böylece sabun bir hafta kadar kısa bir sürede hazır olabilir.

Sabun yapmak için gerekli malzemeler ve ekipmanlar

⅔ su bardağı hindistan cevizi yağı, ⅔ su bardağı zeytinyağı, ⅔ su bardağı badem yağı, üzüm çekirdeği yağı, jojoba yağı, avokado yağı, susam yağı, ayçiçeği yağı veya aspir yağı (bunlardan birisini seçebilirsiniz), beş yemek kaşığı sarımsak yağı, yarım çay bardağı kül suyu, ¾ su bardağı damıtılmış soğuk su, iki tane cam kavanoz, silikon sabun kalıpları, eldiven, koruyucu gözlük ve uzun kollu bir kazak gerekir. Sabun yapımına başlamadan önce uzun kollu bir kazak giyin ve bedeninizi koruyun. Eldiven ve koruyucu gözlüklerinizi takın.

Birinci adım

Tüm malzemelerinizi tam olarak ölçün ve hazırlayın. Ateşe dayanıklı bir tencerede kül suyunu yavaş yavaş suya dökün (asla suyu, kül suyunun içine dökmeyin) ve ateşe dayanıklı metal olmayan bir kaşıkla karıştırın. Dumanı önlemek için karıştırırken geride durun. Su temizlenmeye başladığında, bir sonraki adıma geçerken, karışımın oturmasına izin verebilirsiniz. Kimyasal reaksiyon gerçekleştiğinde ısı üretecektir.

İkinci adım

Bir kavanoza zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve sarımsak yağını birbirine ekleyin. Mikrodalgada yaklaşık bir dakika ısıtın veya yağ kavanozunu ısıtmak için bir tencereye su koyun. Yağlarınızın sıcaklığını kontrol edin. Yaklaşık 48 derece olmalıdır. Sabun yapmak için bir termometre kullanabilmenize rağmen, normal bir et termometresi de işe yarayacaktır. Yağ karışımının da kül suyu çözeltisinin de 35 derece ile 40 derece arasında bir yerde soğumasını bekleyin. Sabun yapımı için bu çok önemlidir. Çok düşük ve hızlı bir şekilde bir araya gelecek, ancak eğer sıcaklıklar farklı olursa kaba ve ufalanmış olur.

Sabun yapmak için gerekli malzemeler ve ekipmanlar
Sabun yapmak için gerekli malzemeler ve ekipmanlar

Üçüncü adım

Hem kül suyu hem de sıvı yağlar doğru sıcaklıkta olduğunda, yağları bir karıştırma kabına dökün. Tamamen karışana kadar karıştırarak kül suyunu yavaşça ekleyin. Isıya dayanıklı herhangi bir kaşık veya spatula ile tam beş dakika boyunca elle karıştırın. Kül suyunun mümkün olduğu kadar çok sabunla temas etmesi çok önemlidir. Yaklaşık beş dakika sonra karıştırmaya devam edebilir veya el blenderı kullanabilirsiniz. Sabun karışımının rengi açılacak ve koyulaşacaktır. Vanilyalı puding gibi göründüğünde hazırdır.

Dördüncü adım

Bu adımda, sabuna istediğiniz bir koku ekleyin. Birleştirmek için iyice karıştırın. Karışımı, silikon sabun kalıplarına dökün ve streç film ile kapatın. Eski bir havluya koyun ve sarın. Bu, kalan ısıyı içeride tutacak ve sabunlaşma sürecini başlatacaktır.

Beşinci adım

Yirmi dört saat sonra sabununuzu kontrol edin. Hala sıcak veya yumuşaksa, on iki ila yirmi dört saat daha oturmasına izin verin. Soğuk ve sert olduğunda, bir parça parşömen kağıdına veya fırın rafına çevirin. Kalıp olarak bir somun kalıp kullanıyorsanız, bu noktada sabunları, kalıplar halinde kesin. Sabunun dört hafta kadar kürleşmesine izin verin. Tüm taraflarını havaya maruz bırakmak için haftada bir kez ters çevirmeniz gerekir veya havanın dolaşmasına izin vermek için bir rafa yerleştirmeniz gerekir.

Altıncı adım

Sabununuz tamamen kürlendiğinde, balmumu kağıdına sarın veya hava geçirmez bir kapta saklayın. Sarımsaklı sabun, havadan nemi çekerek nemlendirici olan kendi gliserinini oluşturur. Nemle birlikte toz ve döküntü çekmemesi için  sarımsak sabunu mutlaka bir balmumu kağıdına sarılmalıdır. 

Kül suyuna maruz kalmış tencereler, kavanozlar, kaşıklar, blender ve diğer ekipmanlarınızı mutlaka temizlemeniz gerekir. Aksi halde sağlığa zararlı olabilir. Kül suyunu, ekipmanlardan temizlemek için beyaz sirke ile nötralize edebilirsiniz ardından ekipmanı normalde yaptığınız gibi bol suyla yıkayabilirsiniz.

Youtube kanalına abone olun, birbirinden güzel videoları kaçırmayın https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx