Sağlık

Suda Doğum Nedir?

Reklamlar

Son zamanlarda oldukça popüler olan suda doğumu talep eden gebe sayısı giderek artmaya devam ediyor. Anne adaylarının doğum için özel olarak yapılmış küvet benzeri ünite içine girmesi ile beraber başlayan doğum, doktor kontrolünde vajinal doğum ile bebeğin dünyaya gelmesi biter. Diğer doğum çeşitleri ile aynı oranda riskler taşıdığı için güvenle tercih edilen bu yöntem ile kan akımı hızlanır böylece rahim içinde olan kasılmalar rahatlıkla düzene girmiş olur.

Sıcak suyun etkisi ile bebeğin dünyaya geliş esnasında oluşabilecek vajinal yırtılma riski en aza inmiş olur. Rahimde su dolu bir kesecek içinde bulunan bebek, aynı sıcaklıkta su ile dolu bir havuzun içinde doğduğu anda daha az ağlar ve sakinliğini korumuş olur. Anne adayına ve bebeğe herhangi bir yan etkisi yoktur. Suda doğum yöntemi uygulamadan evvel anne adayı ve bebe gerekli kontroller den geçirilir. Suda doğum için tam donanımlı, suda doğum ünitesine sahip hastaneler, bu konuda deneyimli bir ekip seçilmiş olması oldukça önemlidir.

Suda Doğum Neden Bu Kadar Popülerdir? – Op. Dr. Nazlı Oral Korkmaz

Su İçinde Gerçekleşen Doğumun Avantajları Nelerdir?

Anne adayının stres oranı azaltmada çok etkili olan bu yöntem ile bebek sakin bir ortama daha yumuşak bir geçiş imkanı sunuyor. Suyun sağlamış olduğu doğal rahatlatıcı ortam hem anne hem de bebek için daha az travmaya maruz kalıyor. Suda doğum ünitesinde gerçekleşmiş olan doğumun avantajları ise şu şekildedir.

Reklamlar
  • Doğum sancılarını oldukça hafife indirir.
  • Anne ve bebeği rahatlamış olur.
  • Vücut ağırlığı daha az hissedildiğinde anne adayı daha rahat hareket imkanı bulur.
  • Doğum zamanı kısalır, endorfin salgılanması fazlalaşmasından dolayı ağrı hissi azalır.
  • Bebeğin çıkış esnasında kanalların yumuşar ve esnekliği artar.
  • Vajinal kısımda kesi en az şekilde olur.
  • Suni sancı gibi medikal müdahalelere gerek kalmaz.

Suda Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Suda doğum yapmadan önce; anne ve bebek gerekli sağlık kontrollerden geçirildikten sonra anne adayının bu yöntemle yapılacak olan doğuma uygun olup olmadığından emin olmak gerekir. Çoğul hamileliklerde 37 haftanın altında gebeliklerde suda doğum önerilmez. Bununla beraber anne adayında herhangi bir sebeple aktif enfeksiyon tablosu veya vajinal kanama durumu var ise suda doğum yapılmaz.

Suda Doğum İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Bu doğumu planlamadan önce ailenin önceden profesyonel bir hazırlık eğitimi alması gerekir. Suda doğum doğal bir doğum olarak bilinir. Bu durumda ailede panik olmamalı huzurlu bir ortam oluşturulmalıdır. Suyun içinde anneyle sağlık ekibi arasında tam bir uyum ve iletişim bağı kurulmalıdır.

Anne suda doğum için karar vermeden önce gerekli sağlık kontrollerinden geçtikten sonra uygun olup olmaması belirlenmelidir. Risk bulunan hamileliklerde suda doğum tavsiye edilmez. Aileye bu süreçte destek olacak profesyonel bireylerin doğal doğum konusunda eğitim ve istekli olmaları gereken bir durum. Hastanenin acil durumlar için yeterli olacak personel ve eğitimi olmalıdır.

Suda Doğumun Riski Var mıdır?

Uygun ortamlar olduğunda ve şartlar elverişli hale getirildiğinde, suda gerçekleşen doğum riski her doğumda olan risklerden fazla değildir. Fakat suyun sakinleştirilmesi ile doğum süreci normalinden daha kolay ve hızlı şekilde gerçekleşir. İstanbul suda doğum arayışlarınız da imkanları olan hastanelerin gelişmesi ile suda doğum gün geçtikçe artacak gibi duruyor.

Reklamlar

Bebeğin ters gelme durumunda suda doğum oldukça risklidir. Anne adayında şeker hastalığı mevcutsa anne 200 veya daha fazla bebeğe doğum yapacaksa, doğum yapılacak küvet veya havuzun ısısı ve dezenfektesi iyi yapılmazsa bu gibi durumlarda suda doğum oldukça riskli olabilir. Hekiminizin tavsiyelerine göre hareket etmeniz gereklidir.

Begonya

admin

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx