Sağlık

Uyku Getiren Bitki Çayları – 11 Şifalı Bitki Çayı

Reklamlar

Her insan zaman zaman uykusuzluk sorunuyla karşı karşıya olabilir. Yazımızda Uyku Getiren Bitki Çayları nelerdir ele aldık. Uykusuz geceler en uzun geceler olur ve bir türlü geçmek bilmez. Yatakta o tarafa bu tarafa dönüp uyuyamamak can sıkıcıdır.

Uykusuzluk sorunu birçok faktörden dolayı olabilir. Bu faktörler iki gruba ayrılır;

  • Birincisi depresyon, stres veya anksiyete gibi duygusal durumlar.
  • İkincisi ise, eklem iltihabı, baş ağrısı, astım, tiroid sorunları, reflü, gastrit veya menopoz gibi hastalıklar sonucu ortaya çıkan fiziksel durumlardır.

Bunların dışında uykusuz kalmanın bunların dışında da nedeni vardır. Mesela çok düşünmek, bazı sorunları gereğinden çok düşünüp büyütmek uykusuzluğa neden olabilir. Uykusuzluğa iyi gelen çaylara birlikte göz atalım.

Reklamlar
Uyku Getiren Bitki Çayları - 11 Şifalı Bitki Çayı
Uyku Getiren Bitki Çayları – 11 Şifalı Bitki Çayı

Uyku Getiremeye Yardımcı Şifalı Bitkiler

Yatmadan önce ılık bir banyo yapmak gibi, sıcak bir fincan yatıştırıcı çay içmek de, daha hızlı uyumanıza yardımcı olabilir.  Uykusuzluğunuza iyi gelebilir.

İlginizi Çekebilir: Anemi Nedir? Anemi Belirtileril Nelerdir?

Bitki Çayları Uykusuzluğa Neden İyi Gelir?

Bazı bitki çaylarının içindeki bileşikler kişinin vücudunu gevşetir ve uykuya hazırlar. Sinir sistemindeki kimyasal reaksiyonları tetikler. Bu nedenle bazı bitki çayları dinlenmenize ve güzel bir uykuya yardımcı olacaktır. Bu bitki çayları nelerdir, birlikte inceleyeceğiz.

Uyku Getiren Bitki Çayları

Papatya Çayı

Uykusuzluk ve rahat bir uyku deyince akla ilk gelen papatya çayıdır. Papatya çayı en iyi uyku çayıdır. Yatmadan önce papatya çayı içilmesi çok etkili sonuçlar vermektedir.

Reklamlar

Papatya çayının sakinleştirici özelliği olduğu için yatmadan önce hazır bulundurulması gerekir. Çok etkili bir çaydır. Anksiyeteyi, uykusuzluğu tedavi etmek ve stresi azaltmak için geleneksel tıbbın etkili bir parçası olarak çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Papatya bitkisinin çiçeklerinden yapılmaktadır. Ve güzel bir kokuya tada sahiptir.

2009 yılında bir araştırma yapılmıştır. Araştırmaya göre papatya özünün GAD olarak bilinen hafif ya da orta dereceli genel anksiyete bozukluğu tanısı konan hastalarda kaygıyı azalttığını bulmuşlardır. Papatya çayı kasları ve sinirleri stresi azaltır. Hafif bir sakinleştirici görevi görmektedir. Bu aşamada gerginliği azaltır ve kişinin gevşemesini sağlar.

2005 yılında hayvanlar üzerinde bir araştırma yapılmış ve papatya çayının uykuya dalma sürelerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmacılar 300 ml dozlar ile papatya dozu vermiştir papatya özü sayesinde sıçanların uykuya dalması daha hızlanmıştır.

2011 yılında insanlar üzerinde bir çalışma yapılmış ve bilim adamları papatyanın uykudan sonra uyanmayı ve uyanıklığı iyileştirmede de yararlı olduğunu bulmuşlardır. Araştırmaların sonucuna göre hasta olan kişiler papatya çayı tükettiklerinde daha kaliteli uyumuşlardır.

Papatya çayı uyumayı kolaylaştırma ve iyi bir gece uykusu alma konusunda çok başarılı bir çaydır. Hamile kadınların ve emziren annelerin içmesinde sakınca yoktur. Uykusuzluk sorunu çekenlerin mutlaka denemesi gereken bir çaydır.

Çarkıfelek Çayı

Uykusuzluğa iyi gelen çarkıfelek çayı passiflora bitkisinin taze ve kurutulmuş yapraklarından elde edilmektedir. Çayın rengi açık, soluk yeşil veya leylak rengindedir. Çarkıfelek bitkisinin hafif bir tadı vardır. Çarkıfelek çayının balın içinde bol miktarda bulunan flavon vardır. Flavon zihinsel dinlenmeyi arttırır ve kasları yatıştırır.

Yapılan bir çalışmada çarkıfelek çayının 18 ile 35 yaşları arasındaki 41 kişide uyku kalitesi incelenmiştir. Çalışmaya katılan kişiler çarkıfelek çayını 1 hafta boyunca her gün içmişlerdir. Ve uyku günlüğü tutmuşlardır. Çalışmanın sonunda da çarkıfelek çayı tüketen katılımcıların uyku kalitesinin önemli ölçüde artmıştır. Uyku bozukluklarını hafifletmek ve daha kaliteli uyku için çarkıfelek çayı oldukça etkilidir.

Nane Çayı

Nane Çayı
Nane Çayı

Nane çayı, geleneksel nane ve su nanesi bitkileri arasında bir melez olan Mentha balsamea bitkisinden yapılır. Yatmadan önce bir bardak nane çayı içmek, özellikle mideniz bulanıyorsa daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Anti-stres çayı olarak da bilinir. Kasları gevşeten ve sakinliği teşvik eden özellikler içerir.

Nane çayı mideyi rahatlatır. Yatmadan önce bir bardak nane çayı içmek mide bulantısına iyi gelir anti stres çayıdır. Kasları gevşetir ve sakinleşmeyi sağlar. Nane çayı kafein içermez. Bundan dolayı uykusuzluk yapmaz. Sakinleştir ve kas gevşetici özelliğe sahiptir. Ve nane çayının sindirim sorunlarına, gaza ve şişkinliğe iyi gelme özelliği vardır.

Nane çayının mide bulantısını azaltan etkisi olduğu için hamile kadınlarda sabah bulantılarını azaltmak için tüketebilir. Nane çayının etkisi 101 hamile kadında incelenmiş ve bulantı oluşumunu azalttığı tespit edilmiştir. Eğer mide bulantısı veya sabah bulantısı nedeniyle uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, bir bardak nane çayı içebilirsiniz. Mideniz rahatlayacak ve rahat bir uyku çekeceksiniz.

Lavanta Çayı

Lavanta çayı lavanta bitkisinin çiçekleri ve yapraklarından yapılır. Çayın rengi morumsu bir pembedir. Ve naneli bir aroması vardır. Lavanta çayının hafif ve yumuşak bir tadı vardır. Yatmadan önce duyularınızı sakinleştiren harika bir çaydır.

Lavantanın kullanım alanı çok geniştir. Banyo tuzu olarak, aromaterapide, huzur ve sakinlik duygularını uyandırmada her şeyde kullanılır. Yoğun bir gün sonunda dinlenmek ve daha iyi bir uyku için lavanta yağı kullanabilirsiniz.

Yapılan bir araştırma sonucunda lavantanın derin uykuyu arttırdığı ve uyandıktan sonra da enerji seviyesini arttırdığı tespit edilmiştir. Araştırmaya göre derin uyku ve REM uykusunu arttırmıştır. Ve ilginç bir özelliği de lavanta kadınlarda erkeklerden daha etkili sonuçlar vermiştir.

Bu faydalardan yararlanmak isterseniz gece yatmadan önce bir fincan lavanta çayı içebilirsiniz. Lavantanın güzel tadı ve kokusu rahatlamanızı sağlayacaktır.

Kediotu Kökü Çayı

Uykusuzluk sorununa iyi gelen bir diğer bitki de kediotu’dur. Kediotu bitkisinin köklerinden çay elde edilir. Çay ağacı yağının aromasına benzer bir lezzeti vardır. Kediotu çayının sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır. Ve bu özelliğini kaybetmemesi için kaynar su ile değil sıcak su ile demlemelisiniz.

Kediotu çayının uykusuzluğu tedavi ederek daha rahat uyumayı sağlamak gibi bir özelliği vardır. Çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. çayın uykusuzluğu iyileştirmek için orta düzey yetenekler gösterdiği bulundu. Kediotu çayı genellikle rahatlama ve uykuya neden olan bir hormon olan melatonine alternatif olarak önerilmektedir.

Bu doğal çare, halüsinasyonlar ve uyuşukluk gibi tehlikeli yan etkileri olan reçeteli ilaçların yerini alma potansiyeline sahiptir. Bu çayın bağımlılık yapıcı nitelikleri olabileceğine bilmek önemlidir, bu yüzden onu diğer uyku çaylarından biriyle birlikte idareli kullanmak en iyisidir. Bazı ilaçlarla da etkileşime girebilir, bu nedenle uykusuzluğu veya diğer uyku koşullarını tedavi etmek için bu çayı kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Kediotu çayının uyku sırasındaki halüsinasyonlara, uyuşukluklara iyi gelmektedir. Reçeteli ilaçların birçok yan etkisi vardır

Uyku bozuklukları veya sindirim sorunları nedeniyle uyumakta güçlük çekiyorsanız, çay daha hızlı uyumanıza ve uyku kalitenizi artırmanıza yardımcı olabilir. Bu uyku çayları ayrıca çok çeşitli tat ve aromalara sahiptir. Bu yüzden deneyip zevkinize en uygun olanına karar verebilirsiniz.

Ihlamur

Ihlamur
Ihlamur

Sadece uykusuzluk için değil; sinirleri yatıştırmak, kasları gevşetmek, ağrıları azaltmak ve mide ağrısını gidermek için kullanılabilir. Ihlamur çayı; baş, karın ve boyun ağrılarına da iyi gelir. Ballı Tarçınlı

Melisa

Melisa çayı, sinir sistemini rahatlatan bir bitki olduğu için uykusuzluk sorunlarıyla başa çıkmak için önerilir.

Şerbetçi Otu

Şerbetçi otu çayı, özellikle stres ve uykusuzluk için önerilir. Ayrıca sindirim sisteminin düzenlenmesi için kullanılabilir. Migrene ve yorgunluğa iyi gelir.

Limon Otu

Limon Otu
Limon Otu

Turunçgil kokulu aromatik bitki limon otu, oğul otu olarak da bilinir. Orta Çağ’dan beri stresi azaltmak ve uykuyu iyileştirmek için kullanılmaktadır. Kronik olarak uyku problemleri yaşıyorsanız, yatmadan önce limon otu çayı içebilirsiniz. Bu çay, uykusuzluğa bağlı semptomları azaltmasıyla bilinmektedir.

Manolya Kabuğu

Manolya bitkisi Çin tıbbında karın ağrısı, burun tıkanıklığı ve stres gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Kaygı yatıştırıcı etkisi ile bilinmektedir. Yatıştırıcı etkisi sapları, çiçekleri ve kabuğunda bulunmaktadır.

Rezene

Rezene çayı, eski çağlardan beri sinir sistemi olmak üzere kaslar ve mide üzerinde iyileştirici etkisi olan bir bitkidir. Bir süre sonra etkisini göstererek tüm kasların gevşemesini sağlayarak uykunuzun erkenden gelmesini sağlayacaktır. Ayrıca Bakınız: Rezene Çayı Faydaları

Anason

Anason
Anason

Anason çayı; rahatlatıcı etkisiyle uyku sorununa iyi gelmektedir. Uyumaya yakın içmesi daha kesintisiz bir uyku ve rahat bir gece geçirmesini sağlar. Sinir sistemini rahatlatıcı etkisinden dolayı dolaşım bozukluğu olan kişilerde tercih edebilir. Yıldız Anason Çayı

Tarif: Yıldız Anason Çayı

Uykusuzluğu Karşı Bitkisel Çay Tarifi

Malzemeler:

  • 1 tutam papatya
  • 1 çay kaşığı anason
  • 1 tutam melisa
  • 1 çay kaşığı rezene
  • 500 ml kaynamış su

Hazırlanışı:

Bu karışım kaynamış suyun içinde 3 – 4 dakika kadar demlenir.

İsterseniz içine 1-2 dilim limon ilave edebilirsiniz.

Bebeklere Uyku Getiren Çaylar

Papatya: Altı ayını dolduran bebekler için kullanılabilir. 5 yaşından küçük çocukların günde yarım bardaktan fazla papatya çayı içmesi önerilmez. Papatya çayı açık olarak verilmelidir.

Rezene: Bebeklerin ve çocukların rahat uykuya dalmasını sağlar. Ayrıca bebeklerde ve çocuklarda gaz sancısının azalmasını sağlar. Ayrıca annenin sütünün artmasına yardımcı olur.

Oğul Otu: Sakinleştirici etkisi olan bir bitkidir. Çocuklarda uykusuzluğa iyi gelir. Kurutulmuş oğul otunun 1,5 gramı sıcak suyla karıştırılıp çocuğa içirilebilir. Ayrıca oğul otu esansiyel yağından birkaç damla kaynayan suya damlatılır ve buharı çocuğa koklatılır.

Lavanta: Lavanta çocuklarda ve bebeklerde rahatlamayı sağlar. 3 damla lavanta esansiyel yağı 2 veya 3 bardak kaynar su ile karıştırılır. Bundan çıkan buharların nefesle alınması uyumaya yardımcı olur. Ayrıca hava nemlendiricilerinin içine birkaç damla lavanta yağı damlatılabilir. Bu makinenin çocuğun odasında güvenli bir yere konulması gerekir.

Bebeklere Bitki Çayı Verirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Yeni doğan bebeklere bitki çayı verilmesi önerilmez.
  • Bebeklere bitki çayı vermek için en az 6 ayı doldurması gerekir.
  • 6 aydan sonra bitki çayı içebilir. Ama unutmayın ki bebeklere bitki çayı verirken küçük miktarda başlamak gerekir.
  • Bebeklere uyku veren bitki çaylarından olan papatya gibi çayları tercih edebilirsiniz.
  • Bebeğinize ve çocuklarınıza bitki çayı verirken aslında ilaç verdiğinizi unutmayın. Bu nedenle verdiğiniz miktara dikkat etmelisiniz.
  • Aşırı miktarlarda vermeyin. En zararsız bitki çayını bile her gün değil, gün aşırı verin.

Bizi Youtube’de takip edin: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx