Sağlık

West Sendromu Nedir? Semptomları ve Tedavisi Nedir?

Reklamlar

West sendromu epilepsiye sebep olan bir rahatsızlıktır ve 4-7 ay arasındaki bebeklerde görülür. West sendromu İnfantile spazmı olarak da bilinir.  West sendromu, bebeklerin beyinlerindeki lezyonlarla bağlantılı olan bir rahatsızlıktır. West sendromunda beyin sapı ile beyin korteksi arasında anormal etkileşimler bulunur. West sendromuna sahip olan bebeklerde, istemsiz ve ani bir şekilde kas kasılmaları meydana gelerek bu kasılmalar bazı şiddetli nöbetlere sebep olur. Bu sendrom, 2 yaşına kadar olan bebeklerde gözlenebilir. Bebeklik döneminde meydana gelen bu sendrom, çok nadir olarak yetişkinlik döneminde de görülebilir. Bu sendrom erkeklerde kız çocuklara göre 2 kat daha fazla görülebilir.  Özetle West sendromu, zihinsel gerilikle ilişkili bir epilepsi sendromudur.

West sendromu yaşayan bireylerde gelişimsel gerilikte görülür. Bu sendroma sahip çocuklarda ani sıçramalar meydana gelir. Meydana gelen sıçrama nöbetleri birkaç saniye sürer ve günde bazen 2-3 kez yaşanabilir.

West Sendromu Türleri Nelerdir?
West Sendromu Türleri Nelerdir?

West Sendromu Türleri Nelerdir?

West sendromu (infantil spazmlar) sebeplerine bağlı olarak 3 ayrı tipte görülür.

Reklamlar
  1. Semptomatik Tür: West sendromuna sahip olan bebeğin geçirdiği nöbetler kasılmalarla birlikte olur. West sendromunun bu türü beyin hasarı ile ilişkilendirilir. West sendromunun bu türünün sebepleri arasında doğum öncesi, doğum sonrası ya da doğum sırasındaki faktörler bulunur.
  2. Kriptojenik Tür: Henüz herhangi bir nedenin bilinmediği bir alt türdür. Bu türe sahip olan bireylerde epilepsi semptomatik görülür ve bu tanı konur.
  3. İdiyopatik Tür: West sendromunun bu türünde, belirtiler başlamadan önce bireyde psikomotor gelişimler normaldir, nörolojik olarak bir anormallik yoktur.

West Sendromu Sebepleri Nelerdir?

West sendromu, diğer bir adıyla infantil spazmlar merkezi sinir sisteminin gelişmesinden ötürü bebeklik döneminde meydana gelir. Buna sebep olan durum genetik bozukluktur. Kortikotropin hormonunun aşırı salgılanması, bireyin spazmlarının meydana gelmesine sebep olur.

West Sendromu Semptomları Nelerdir?
West Sendromu Semptomları Nelerdir?

West Sendromu Semptomları Nelerdir?

Hafif bir kafa hareketi şeklindeki infantil spazmlar, farklı türlerse olarak bazen doktor ve bebeğin ailesi tarafından fark edilmeyebilir. Bu spazmlar, flekaör, ekstansör, kronik ve miyoklonik türlerinde olabilir. 3-12 ay arasında daha sık görülerek, 3 ile 7 ay arasında daha sık görülebilir. Erkeklerde, kız çocuklarına göre görülme olasılığı daha fazladır.

İnfantil spazmların semptomatik türünde, merkezi sinir sisteminde meydana gelen enfeksiyonlar, serebral malformasyonlar ve metabolik toksik nedenler bulunabilir. Kriptojenik türde ise, aileden gen yoluyla aktarılmış olması nedeni bulunur.

West Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

West sendromu tedavisinde amaç, bireyin geçirdiği nöbetleri en aza indirmeye çalışmak ve iyi bir yaşam kalitesine ulaşmayı sağlamaktır. Sendrom tedavisi hala gelişmeye çalışmaktadır.

Reklamlar

Tedavi yöntemlerinde ketojenik diyet yardımıyla, nöbetleri tedavi etmek amaçlanır. Bu alanda yapılan çalışmalar da ketojenik diyetin infantil spazmlarda başarılı olduğunu doğrulamıştır. Bazı hastalarda ise, cerrahi operasyonlar kullanılabilir.

İlginizi çekebilir: Asperger Sendromu Nedir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Psikolog Sevi Müge Kör

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx