Sağlık

Yüksek Ateşi Düşürmek İçin Evde Neler Yapılabilir?

Evde ateş nasıl düşürülür? Ateşe ne iyi gelir? Ateş nasıl düşer?

Reklamlar

Hastalandığımızda ve ateşimiz yükseldiğinde, Yüksek ateşi düşürmek için evde neler yapılabilir diye hepimiz merak etmişizdir. Çünkü ateş oldukça tehlikeli bir probleme dönüşebilir.

İnsan yaşantısının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için vücudunun belli bir sıcaklıkta olması gerekmektedir. Vücut ısımızın yükselmesi durumunda bazı sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz. Ateş küçük çocuklarda oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Dolayısı ile anne babaların evde ateş nasıl düşürülür konusunda mutlaka bilgili olmaları gerekmektedir.

Anne babalar çocuklarının ateşinin yüksek olduğunu anladıklarında kesinlikle paniklememelidirler. Yüksek ateşi düşürmek için gereli tedbirleri uyguladıklarında mutlaka olumlu sonuç alacaklardır. Ancak bilinen bazı yanlış uygulamalar çocuğunuza zarar verebilir. Ateşe ne iyi gelir ve ateş nasıl düşürülür gibi sorularınızın doğru ve kesin yanıtları için yazımızın devamını mutlaka okuyun. Zira çocuğunuzun sağlığı bu doğru uygulamalara bağlıdır.

Reklamlar
Yüksek Ateşi Düşürmek İçin Evde Neler Yapılabilir?

Yüksek Ateş Nedir?

Vücudumuzun ısısının 38 derecenin üzerinde olması durumuna yüksek ateş denilmektedir. Vücudumuza bir şekilde giren mikroplar bağışıklık sistemimizi olumsuz etkilemektedir. Eğer ateşiniz yükseliyorsa bağışıklık sisteminiz doğru ve tam çalışıyor demektir. Çocuk ve bebeklerde ateşin 40 dereceye yükselmesi havale durumunu gösterir ve çok ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verebilir, kalıcı zararlar bırakabilir. Dolayısı ile çocuk ve bebeklerde yüksek ateş görüldüğünde mutlaka ne yakındaki sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Peki, yakınınızda bir sağlık kuruluşu yok ya da uzak ise, durumu kontrol altına alabilmek adına yüksek ateşi düşürmek için evde uygulanabilecek doğal yöntemler nelerdir?

Yüksek Ateş Nedir
Yüksek Ateş Nedir

Yüksek Ateşe Ne İyi Gelir?

Vücut ısınız yüksek derecelere geldiğinde ateşli havale denilen bir durum oluşur. Ateşli havale genelde 6 ayda 5 yaşa kadar çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Ateşli havalede 39-40 derece gibi vücut sıcaklıkları görülmektedir. Bu derecede ateşi olan çocuklarda morarma ya da bilinç kaybı gibi sorunlar görülebilir. Dolayısı ile ebeveynlerin en çok paniğe kapıldıkları bu anlarda doğru ilk müdahaleler ile ateşi kontrol altına almaları önemlidir.  Ayrıca bu tarz telaşlı durumlarda çocukları yanlışlıkla bir yere çarpma durumları da görülebilir, paniklememeniz oldukça önemli. Çocuk anne babaya dönük, sırt üstü ve başı yana bakacak şekilde tutulmalı ve taşınmalıdır. Çocuğun nefes alması ve hava akışının kesilmemesi çok önemlidir. Bu şekilde en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Kumkuat Nedir? Nasıl Yenir?

Yüksek Ateşi Düşürmek İçin Evde Neler Yapılabilir?

Vücudumuz başına gelen herhangi bir değişikliğe reaksiyon gösterebilir. Bu değişiklikler enfeksiyonlar ya da hava değişiklikleri gibi durumlar olabilir. Sağlıklı bir insanın vücut sıcaklığı 35.5 – 37 derece aralığındadır. Bu aralığın dışında daha da yükselmeden bazı yöntemler ile ateşi nasıl düşürebileceğinizi anlattık. İşte ateşi düşürmek için uygulayabileceğiniz doğal yöntemler.

Reklamlar

Zencefil Çayı İçin

Sıcak ve baharatlı bir zencefil çayı terlemenize yardımcı olacaktır ve iltihabı temizlemenize olumlu etki yapacaktır. 1 bardak kaynamış suda yarım çay kaşığı ince kıyılmış zencefil kökünü demleyerek çay formunda tüketebilirsiniz.

Acı Biber Tüketin

Zencefilde olduğu gibi acı biberde de etken madde olarak kapsaisin bulunmaktadır. Bu etken madde vücudumuzun ısısını artıran ve kan dolaşımını hızlandıran bir bileşendir. Ateşi düşürmek için yemeklerinize acı biber serpmenizi önerebiliriz.

Islak Çorap Giyin

Belki garip bir yöntem olarak görülebilir ama halk arasında ıslak çorap giymek oldukça etkili bir yöntemdir. Bu şilem için öncelikle ayaklarınızı sıcak suda bekletin. Sıcak suda beklettiğiniz ayaklarınızı sudan çıkartarak hemen soğuk su ile nemlendirilmiş pamuklu çorap giyin. Çorapları giydikten sonra hemen yatağa giderek üstünüzü örtün. Soğuk ve ıslak çorap ayaklarınıza kan akışının hızlanmasını sağlayarak ateşinizi kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.

Soğuk Üzüm Yiyin

C vitamini açısında oldukça zengin olan üzüm, soğuk bir şekilde tüketildiğinde hem serinletici hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirici olduğu belirtiliyor.

Sirke Banyosu Yapın

Yüksek ateşe ne iyi gelir denildiğinde ilk akla sirke sirke gelmektedir. Yarım fincan sirke ile karıştırılmış ılık su dolu küvete girin ve 10 dakika kadar bekletin. Bu sayede ateşiniz önemli ölçüde azalabilir.

Sirkeli Patates Uygulayın

Patatesler dilimleyerek 10 dakika sirke içinde bekletin. 10 dakikanın sonunda patates parçalarını alnınızda bekletin. Patateslerin üzerine bol bir bez koyarak 20 dakika uzanın, bezi alnınızda bekletin.

Kemik Suyuna Çorba İçin

Tavuk suyuna çorba soğuk algınlığı ve gribin tedavisinde evlerimizde tükettiğimiz oldukça sağlıklı bir çorbadır. Kemik suyu çorba da ateş tedavisinde kullanılabilecek en önemli besinlerden birisidir. Dolayısı ile kemik kıkırdağındaki bileşenler bağışıklık sisteminin desteklenmesi ve enfeksiyonlara karşı savaşmanız için size yardımcı olacaktır.

Alnınıza Ve Karnınıza Elma Sirkeli Bez Uygulayın

Yüksek ateşi düşürmek için sirke, oldukça faydalı bir besin olmasını yanında ateş düşürmek için de kullanılan bir besindir. Bir bezi su ile seyrettiğimiz elma sirkesi ile ıslatın. Ardından bu bezi alnınıza ya da karnınıza yerleştirin. Bu yöntem sayesinde ateşinizi kontrol altına alabilirsiniz.

Bebek Ve Çocuklarda Ateş Düşürme Yöntemleri Neler?

Bebek ve çocukların ateşinin nasıl düşürüleceği ile ilgili sorularda yaş gruplarına göre uygulanacak yöntemler farklılık göstermektedir. Peki, yaş gruplarına göre ateş nasıl düşürülür? Gelin yazımızın bu bölümünde bebeklerde evde ateş nasıl düşürülür inceleyelim.

Bebek Ve Çocuklarda Ateş Düşürme Yöntemleri Neler
Bebek Ve Çocuklarda Ateş Düşürme Yöntemleri Neler

Bebek Ve Çocuklarda Yüksek Ateşi Düşürmenin Yöntemleri

Bebeklerde hastalanmaların önüne geçmek için üst üste kıyafetler giydirilmesi halk arasında alışıla gelmiş bir davranıştır. Bebeklerin odasının sıcaklığının da yüksek olmasına dikkat edilmektedir. Bebeklerde ateş yükseldiğinde üzerindeki fazlalık kıyafetler çıkarılmalıdır. Başlangıçta yelek ve benzeri yünlü kıyafetler çıkartılmalı, odasıcaklığı ise 20 dereceye kadar düşürülmelidir.

Ateşi yükselen çocuğa anne sütü mutlaka verilmeli ve ihmal edilmemelidir. Emzirilen bebek mutlaka emzirilmeye devam edilmelidir, emmeyen bebeklere ise sıvı takviye besinler verilmeye devam edilmelidir. Çünkü bebeklerde yüksek ateş durumunda vücut sıvı kaybetmeye başlamaktadır.

Bebek ve çocuklarda ateş düşürücü ilaçlar mutlaka doktor gözetiminde ve kontrolünde uygun dozlarda verilmelidir. Gerekli durumlarda bebeğe fitil de verilerek ateşi düşürülebilir. Bebeklerde ılık duş da vücut ısısını dengeleyecektir. Çocukların ateşi düşürülürken alnına bez konulmamalıdır. Sirkeli su ile ıslatılmış bezler gibi uygulamalar kesinlikle vücuda sürülmemelidir. Doktorlar tavsiye etmediği sürece kesinlikle antibiyotik verilmemelidir.

Bebek ve Çocuklarda Yüksek Ateşi Düşürmenin Yöntemleri Neler?

Bebek ve çocukların ateşlerini düşürmek için uygulanabilecek yöntemlerin büyüklerde uygulanmasına gerek yoktur. Çünkü yetişkinlerde ateş düşürmek daha kolaydır. Yetişkinlerde yüksek ateşi düşürme yöntemleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Yetişkinlerde Ateş Düşürme Yöntemi

  • Hafif ılık suyla duş alınması
  • Bolca su içilmesi
  • Ateş düşürücü ilaç alınması
  • Nefesi rahat almak için burnun açık tutulması
  • Oda sıcaklığının düşürülmesi
  • Koltuk altı bölgesine soğuk bezle belli aralıklarla soğuk kompres uygulanması
  • Fazla giysilerin çıkarılması ve vücudun hava alacağı rahat giysiler giyilmesi
  • Kapalı ortamdan dışarı çıkarak temiz hava alınması
  • Bol bol istirahat edilmesi
  • Kahve, alkol gibi içeceklerin tüketiminden kaçınılması
  • Sigaradan kesinlikle uzak durulması

Yüksek Ateşi Düşüren Yiyecekler

Besin kaynakları yüksek ateşi düşürmek için kullanılabilecek en uygun yöntemlerdendir. Vücudumuzun ısısını dengelemek için bazı besinleri yardımcı olarak kullanabiliriz. Birazdan liste olarak vereceğimiz besinleri tüketmeniz yüksek ateşi düşürmeye yardımcı olacaktır. Ama bu besinlerin yetişkinler için uygun olduğunu unutmamanız gerekmektedir. Çocuklara ise bu besinlerin verilmesi sadece doktor kontrolünde olmalıdır.

Yüksek Ateşi Düşüren Yiyecekler
Yüksek Ateşi Düşüren Yiyecekler
  • Yeşil çay
  • Kuruyemiş türleri
  • Yeşil renkteki besinler
  • Mor ve koyu kırmızı besinler
  • Çilek, mandalina ve ahududu
  • Zencefil ve zerdeçal
  • Kekik, kızılcık, pancar
  • Ceviz, enginar ve acı biber tozu
  • Lahana, elma püresi ve kiraz

Ateşi En Etkili Ne Düşürür?

Yüksek ateşiniz varsa ve etkili bir şekilde düşürmek istiyorsanız uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden birisi de ılık duş almaktır. Suyu soğuğa yakın ılık yapmanız ve 15 dakika kadar duşta kalmanız etkili bir şekilde ateşinizin düşmesine yardımcı olacaktır Duş aldıktan sonra ateş düşürücü etkisi olan ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu sayede en verimli ve etkili şekilde ateşinizi düşürebilirsiniz. Ama eğer bir hastaneye gitme imkanınız varsa mutlaka önce hastaneye gitmeyi düşünün.

Limon Ateşi Düşürür Mü?

Ateşi düşürmek için kullandığımız ilaçların etkisini limon tüketerek artırabilirsiniz. C vitamini içeren limon sayesinde vücudunuzdaki mikroplar ile mücadele edebilirsiniz. Dolayısı ile yüksek ateş ile de mücadele etmiş olursunuz.

Ateşi Düşüren Yiyecekler Hangileridir?

Kuruyemişler antioksidan kaynağı ve E vitamini deposudur. Bunun yanında tekli ve çoklu doymamış yağlar da içermektedir. Kuru yemişler kalp sağlığını destekler, ateş düşürücü etkisi ile de evlerimizde mutlaka bulunması gerekmektedir.

  • Mor ve koyu kırmızı besinler
  • Yeşil çay
  • Zencefil
  • Zerdeçal
  • Yeşil besinler
  • Beyin sağlığını destekleyen besinler
  • Kahve

Çocuklarda Yüksek Ateşe İbrahim Saraçoğlu Kürü

Çocuklarda Yüksek Ateşe İbrahim Saraçoğlu Kürü
Çocuklarda Yüksek Ateşe İbrahim Saraçoğlu Kürü

Eğer çocuklarınızda yüksek ateş görüyorsanız bir bardak ıhlamur kaynatıp içine yarım tatlı kaşığı nane ekleyerek demlenmeye bıraktıktan sonra çocuğunuza içirebilirsiniz. Karışımı içen çocuğun terlemesi, ateşinin düşmeye başladığına işaret etmektedir.

Ateşe İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

  • Zeytinyağı
  • Enginar
  • Açai meyvesi
  • Tam tahıllar
  • Acı biber tozu
  • Kişniş
  • Kızılcık
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Avokado
  • Elma püresi
  • Lahana
  • Elma sirkesi
  • Kiraz
  • Brüksel lahanası
  • Pancar
  • Kekik
  • Brokoli
  • Şeftali
  • Üzüm
  • Kuru üzüm
  • Patlıcan
  • Maydanoz
  • Erik kurusu
  • Börülce
  • Nar
  • Çilek
  • Mandalina
  • Ahududu

Yüksek ateşin düşürülmesinde kullanılacak olan bu besinler ve bitkiler çocuk ve bebeklere verilmeden önce mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Evde ateş nasıl düşürülür, Ateşe ne iyi gelir ve ateş nasıl düşer gibi sorulara cevap verdik. Konu hakkında aşağıda yorum yapın, yayınlayalım,.

Begonya Kadın Youtube kanalımızda yine bu tarz faydalı video içerikleri bulabilirsiniz. Mutlaka ziyaret edin ve abone olun.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx