Yemek

Kiraz Güneşte Kurutulur Mu? Kiraz Kurutma Teknikleri

Reklamlar

Güneşte kiraz kurutma teknikleri, evde kiraz kurutmak isteyen kişiler tarafından merak edilen yöntemler arasında yer alır. Antioksidan özelliğe sahip olan kiraz, vücudun toksinlerden temizlenmesinde önemli rol oynar. Yaz aylarının en çok sevilen ve tercih edilen meyvelerinden biri olan kiraz, diyabet riskini düşürürken aynı zamanda kalp sağlığını da korumaktadır. Meyve olarak sıklıkla tüketilen kiraz reçellerden pastalara kadar birçok farklı alanda kullanılabilir. Kış ayları için dondurucuda saklanan kirazlara alternatif olarak kurutma yöntemleri de tercih edilebilir.

Kiraz kurutma denildiğinde aklınıza ilk olarak fırında kiraz kurutma yöntemi gelebilir. Ancak kiraz kurutmak için daha ekonomik bir yol arıyorsanız en iyi seçenek güneşte kiraz kurutma yöntemi olacaktır. Kirazları kurutmadan önce bol su ile iyice yıkayın. Sap ve çekirdeklerini temizlediğiniz kirazların üzerini ince, temiz bir tülbent ile örtün. Güneş alan bir yerde 2 – 4 gün bekletin. Tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra 160 derecede ısıttığınız fırında ortalama 30 dakika pişirin. Serin ve kuru bir yerde bir saat dinlendirdikten sonra buzdolabı poşetlerinde muhafaza edin. Kurutulmuş kirazları buzdolabı veya derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

Kiraz kurusunun sağlığa faydaları oldukça önemlidir. Bundan dolayı sağlığınızı korumak ve desteklemek için doktorlar tarafından da tüketilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan kiraz kurusu, kolesterolü düşürür. Kalp ve damar sağlığını korurken, karaciğerin yükünün hafiflemesine yardımcı olur. Özellikle sigara kullanan kişilerin bol miktarda kiraz tüketmesi tavsiye edilir. Çünkü kiraz kurusu, nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Cilt koruması için de tüketebileceğiniz kuru kiraz, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Antioksidan özelliği nedeniyle kanserle savaşan besinler arasında kabul edilir. Vitamin ve mineral değerleri bakımından oldukça zengin olan kiraz kurusu, nörolojik hastalıkların görülme riskini düşürmektedir.

Reklamlar

Kiraz kurularını ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz gibi hoşaf olarak veya hazırladığınız tatlı ve pastaları süslemek için kullanabilirsiniz.

Güneşte Kiraz Nasıl Kurutulur?
Güneşte Kiraz Nasıl Kurutulur?

Güneşte Kiraz Nasıl Kurutulur?

Koyu renkli meyveler arasında en çok sevilen ve yaz aylarının sembolü haline gelen kiraz, birçok yörede tercih edilmektedir. Taze kirazın yanı sıra birçok farklı bölgede kiraz kurusu da en çok tüketilen kuru meyveler arasında yer alır. Tatlıların süslemesinde yaygın olarak kullanılan özellikle sütlü tatlılara çok yakışan kirazı, sadece yaz aylarında değil, kış aylarında da gönül rahatlığı ile tüketmek istiyorsanız sizler de kirazları kurutarak kış aylarında tüketmek için saklayabilirsiniz.

Evde güneşte kiraz kurutmak istiyorsanız güneş alan serin ve kuru bir yeriniz olması yeterli. Kurutmadan önce sap ve çekirdeklerini temizlemeyi unutmayın. Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalık arayışında olan kişiler için de kiraz kurusu iyi bir alternatif sağlamaktadır. Birçok açıdan sağlıklı beslenme sürecini destekleyen kiraz kurusu, aynı zamanda birçok farklı nedenle tüketilir. Son yıllarda kiraz kurusu ile zayıflama konusu da sık sık gündeme gelmektedir. Vücuttaki iltihap ve enfeksiyonların kurutulmasında etkili olan, antioksidan özelliği taşıyan kiraz kurusu tüketildiğinde vücudu toksinlerden arındırır. Bundan dolayı da diyet yaparken ara öğünlerde tüketildiğinde kilo vermenize de yardımcı olur.

Kuru meyveler, vücudun şeker ihtiyacını karşıladığından dolayı doğal bir şeker kaynağı olarak tüketilmektedir. Rafine şeker içeren gıdalara göre sağlıklı bir seçenek olduğu için tatlı krizlerinin önüne geçer. Diyet yaparken tatlı isteğini gidermek için de kuru kiraz, iyi bir seçenek olacaktır. Kuru kirazı diyetlerde direk o formuyla tüketebileceğiniz gibi bitki çayı olarak demleyebilir ya da şekersiz, sağlıklı hoşaf yaparak ana yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz. Kuru kirazın vücudun şeker ihtiyacını uzun süre giderdiği bilinmektedir. Bir diğer yandan uzun süre tok tuttuğundan da diyetlerde tercih edilen bir besindir.

Reklamlar

İlginizi Çekebilir: Kiraz Sapı İle Nasıl Zayıflanır?

Kiraz Sapı Güneşte Kurutulur Mu?

Evde kiraz kuruturken temizlediğiniz kiraz saplarını da değerlendirmeniz mümkün. Kiraz sapı özellikle son yıllarda diyetlerde çok tercih edilen bir ürün olarak ön plana çıkmaktadır. Kiraz sapı çayı yapmak için sizler de evde kendi kuruttuğunuz kiraz saplarını kullanabilirsiniz. Yıkadığınız kiraz saplarını güneş alan bir yere üzerine temiz, ince bir tülbent örterek koyun. Kiraz saplarının hava sıcaklığına da bağlı olmak üzere 2 – 4 gün arasında değişecektir. Kiraz saplarını saklama kaplarına koymadan önce 160 derecede ısınan fırında yarım saat pişirmeyi unutmayın. Kurumuş kiraz saplarını taze bir şekilde saklamak için en iyi yöntem, hava almayan kapaklı cam bir kavanozda saklamaktır.

Sağlığa birçok faydasının olduğu bilinen kiraz sapı, en sık zayıflamak amacıyla tüketilir. Bitki çayı olarak tüketebileceğiniz kiraz sapı çayı düzenli tüketildiğinde sindirim sistemi ile ilgili birçok soruna iyi gelir. Karaciğer sağlığını destekler. Ödem attırır. Böbreklerin sağlıklı çalışmasını destekler. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Sakinleştirici etkiye sahip olduğundan dolayı stresle kolay baş etmenizi sağlar.

Kiraz Kaç Günde Kurur?
Kiraz Kaç Günde Kurur?

Kiraz Kaç Günde Kurur?

Kiraz kurutmak için kurutma süreci, ortam koşullarına göre değişkenlik gösterir. İyi güneş alan bir bölgede 2 günde bile kuruyabilen kirazlar, hava sıcaklığına bağlı olarak 4 güne kadar sürede kurumaktadır. Fırın gibi diğer alternatif yöntemleri kullandığınızda kirazları daha kısa sürede kurutma imkanı bulabilirsiniz.

Kiraz Kurur Mu?

Kiraz, yaz aylarının sembol meyveleri arasında yer alır. Birçok kişinin severek tükettiği, sağlık için son derece faydalı olan bu meyveyi kışın da tüketmek için sadece dondurucuya koymak istemiyor, farklı yöntemler arıyorsanız kurutarak saklamayı deneyebilirsiniz. Güneş alan bir yerde daha ekonomik bir seçenekle ve kısa sürede kurutabileceğiniz kirazlar, kuru haliyle hoşaftan bitki çayına, tatlıdan pasta süslemeye kadar birçok farklı alanda kullanıma uygundur. Aynı zamanda ara öğünler için hem doğal şeker kaynağı hem tok tutan hem de sağlıklı bir atıştırmalık arıyorsanız kiraz kurusunu tercih edebilirsiniz.

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx