Sağlık

Akupunktur ile Panik Atak Tedavisi

Reklamlar

Akupunktur ile Panik Atak Tedavisi yazımız ile psikolojik sorunlar için faydalı bir tedavi yöntemi ile sizlerleyiz. Birden ortaya çıkan şiddetli korku, kaygı ve bunalım gibi belirtiler gösteren nöbetlere panik atak denmektedir. Akupunktur ile panik atak tedavisi nasıl yapılır, panik atak belirtileri nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Panik Atak Nedir?

Beklenmeyen bir anda birden ortaya çıkan çok şiddetli korku, kaygı gibi gelen nöbetlere panik atak denir. Panik atak nöbetleri çok şiddetli olduğu için kişi şiddetli bir korku ve rahatsızlık yaşar kötü bir şey olacağını hatta öleceğini hisseder. Bu ruh halinde olan kişi de bulunduğu ortamdan ya da durumdan kaçıp uzaklaşma isteği getirir. Fazla zaman kaybedilmeden herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Hastanede doktor gözetiminde olunca hastada rahatlama olabilir ve nöbet geçebilir.

Panik Atak Nedir
Panik Atak Nedir

Panik Atak Belirtileri

  • Panik atak sırasında bireyin çarpıntı, kalp atışlarını duyma, kalbini yerinden fırlayacakmış gibi ve göğüste basınç bazen sol kola yayılan ağrı ve uyuşmalar hisseder,
  • Çarpıntı ve basınç ile birlikte terleme ya da üşüme titreme gibi belirtiler meydana gelebilir,
  • Panik atak anında titreme, sarsılma, itilme hissi yaşanabilir,
  • Panik atak geçiren kişi boğulduğunu ve nefes alamadığı boğazında bir yumru olduğunu hisseder,
  • Panik atak anında soluk kesildiği için derin nefes alma ihtiyacı, havanın yetmemesi gibi hisler olabilir,
  • Panik atak geçiren kişinin göğsünde daralma, sıkışma, ağrı duyumsama meydana gelir,
  • Panik atak sırasında bulantı, karında ağrı, şişkinlik, gaz oluşması, geğirti ortaya çıkabilir,
  • Kişinin baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış hislerine kapıldığı görülebilir,
  • Derealizasyon; kişinin benliğinden ayrılmış olma halidir. Hasta sanki bedenle ruh birbirinden ayrılıyor gibi hisseder. Kişide kendisini hissedememe, algılayamama, kendisine yabancılaşma durumu meydana gelir.
  • Panik atak geçiren kişi o anda kontrolünü kaybedeceğini ya da etrafındakilere zarar vermekten korkar,
  • Panik atak anında kişide hayatının buraya kadar olduğunu öleceğini düşünür,
  • Panik atak geçiren kişinin ellerinde, kollarında, bacaklarında, başta ve birçok yerinde uyuşmalar, yanmalar, karıncalanmalar, diken diken olma halleri meydana gelebilir,
  • Panik atak sırasında üşüme, ürperme ya da ateş basmaları meydana gelebilir.

Akupunktur Nedir?

Akupunktur çok etkili bir tedavi yöntemidir, birçok hastalık bu yöntemle tedavi edilebilir. Cilt üzerindeki belirli noktalara çok ince iğneler batırılarak bazı noktaların uyarılması ile yapılan tedavi yöntemidir. Akupunktur tedavisi ilk olarak Çin’de kullanılmıştır. Çin tıbbının çok önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu tedavinin asıl amacı vücudun enerji akışını dengelemesi ve organizmanın kendi kendini iyileştirme gücünü arttırmasıdır.

Reklamlar
Akupunktur Nedir
Akupunktur Nedir

Akupunkturun Faydası Nasıl Görülür?

Akupunktur sırasında cilde temas eden iğnelerin vücuda olan etkileri tam olarak bilinmese de bilinen nokta akupunkturun insan beynindeki pozitif ruh halini attırdığıdır. Ağrıya karşı etkili olan maddeleri vücudun salgılamasını arttırır yani halk arasında mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonin ve endorfin hormonlarını arttırır.

Akupunktur ile ilgili yapılan araştırmalara ve deneysel sonuçlara göre bu tedavi yöntemi sırt problemlerine, eklem ağrılarına da iyi gelmektedir. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre akupunktur yönteminin kronik ağrı üzerinde plaseboya göre daha iyi bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bu bilgilere göre aşağıda vereceğimiz bazı etki mekanizmalarının tedavide rol oynadığı varsayılmıştır bunlar;

  • Sinir sistemi aracılığıyla, mesela endorfinler endojen ağrı giderici maddeler
  • Hormonlar aracılığıyla
  • Kan damarlarının aktivasyonu yoluyla
  • Bağışıklığı güçlendirme yoluyla
  • Kasların gevşetilmesi yoluyla
Akupunktur Tedavisi Nasıl Yapılır
Akupunktur Tedavisi Nasıl Yapılır

Akupunktur Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akupunktur tedavisi sırasında hastalığı ve uygulanacak tedavinin şekline göre iğnelerin batırılacağı noktalar tespit edilir. Tedavi sırasında temiz ve tek kullanımlık iğneler kullanılır. Çoğunlukla hastalar iğnenin ilk giriş anında bir ağrı hissederler. Bir süre geçtikten sonra tedavi uygulanan bölgede hafif bir sıcaklık hissi meydana gelebilir. İğnelerin deride kalma süresi yarım saat civarı sürer. Sonrasında bazı etkilerin görülmesi ile stimülasyon teknikleri kullanılır. Bu tedavi için iğneler tekrar ısıtılabilir.

Akupunktur noktaları hastalığın çeşidine göre değiştiği gibi iğnelerin ciltteki derinlikleri de 2 mm ile 4 cm arasında değişiklik göstermektedir. Lazer akupunkturunda lazer iğne kullanılır. Bu iğnelerin özeliği gerçek bir iğne olmamasıdır. Yani lazer ışığı darbesi ile ağrılara uyarım sağlanır. Lazer akupunkturu yöntemi iğnelerden rahatsız olanların tercih ettiği hafif ve ağrısız bir yöntemdir.

Reklamlar

Akupunktur ile Tedavi Edilen Hastalıklar

Akupunktur tedavisi birçok hastalık tedavi edilebilir. Dünya sağlık örgütüne göre 40 hastalığın tedavisinde kullanılabileceği belirtilmiştir. Özellikle de aşağıdaki hastalıkların tedavisinde bu tedavi yöntemi sıkça tercih edilmektedir;

Akupunktur yöntemi ile baş ağrısı ve migren, sırt ağrısı, sindirim sistemi hastalıkları, psikiyatrik rahatsızlıklar, romatizmal şikayetler, kronik solunum yolu hastalıkları bronşit, astım gibi, alerjiler, kadın hastalıkları ve doğum, sigara bırakma, zayıflama gibi şikayetler yok edilmektedir.

Ayrıca akupunktur tedavisi hamileliğin son birkaç haftasında doğum sürecini kısaltmaya yardımcı olduğu da bilinmektedir Bunun için mutlaka doktorunuza başvurarak bu işlemi yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Akupunktur İle Ağrı Tedavisi

Son zamanlardaki araştırmalara göre akupunktur tedavisinin belli ağrı tiplerinin tedavisine yardımcı olmaktadır. Bunun yanında bulantı ve kusmayı hafiflettiğini ve doğum yapmayı kolaylaştırdığı da tespit edilmiştir. Mesela Almanya’da yapılan bir araştırma sonucuna göre akupunkturun diz osteoartritine bağlı ağrı, baş ağrısı ve sırt ağrısını önemli oranda azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca aynı çalışma sonucunda gerilim tipi baş ağrısında, ağrının görüldüğü günlerin sayısını yarı yarıya düşürmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Akupunktur tedavisinin özellikle baş, boyun, sırt, diz ve osteoartrit ağrısı için ağrılarını yok ettiği araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.

Akupunkturun iyi gelebileceği düşünülen bazı hastalıklarda saman nezlesi, tenisçi dirseği, menstrüel kramplar, alerjik astım veya fonksiyonel mide ve bağırsak problemleri gibi bazı yaygın hastalıklardır. Hatta bu hastalıklara da iyi geldiğine dair kanıtlar vardır.

İlginizi Çekebilir: Akupunktur ile Obezite Tedavisi

Akupunktur ile Panik Atak Tedavisi

Akupunktur tedavisinin etkili olduğu bir başka dal da psikiyatrik rahatsızlıklardır. Akupunktur tedavisi özellikle panik atak hastalığının tedavisinde çok etkilidir. Akupunkturun panik atak hastası olan kişilerde kuşku, korku ve endişe yönünde bozulan psikolojik dengeyi tekrar yerine getirir. Bu tedavi ile etki elde etmek için vücutta birçok kimyasalın kandaki seviyelerini düzenlenir. Böylece hastanın kanındaki seviyelerinde değişik yaparak vücudun mutluluk ve haz alma sisteminin parçası olan endorfin seratonin gibi kimyasalların seviyesini arttırır. Ve akupunktur yöntemi ile kişinin vücuduna stresle baş etmesi ve endişe verici durumlardan kurtulması için kortizol maddesi salgılatılır.

Akupunktur tedavisi yapıldığında vücuttaki serotonin artmaz. Esas olan olması gereken zorlu geri alımın engellenip iki sinir hücre arasındaki serotonin elde tutulmaya çalışılır.  

Bu tedavide beynimizde bulunan raphe çekirdeklerine bazı uyarılar verilir ve vücudun serotoninin yapımı kamçılanmakta ve üretim artmaktadır. Akupunktur tedavisinin bir olumlu yönü de bu tedavinin antidepresan ilaçların yaptığı gibi; serotoninin geri alımı da kesinlikle engellenmemesi ve zorunlu işlev görmesi gereken mekanizma bozulmamasıdır.

Akupunktur ile Panik Atak Tedavisi
Akupunktur ile Panik Atak Tedavisi

Akupunktur tedavisi kadar önemli olan bir diğer nokta da serotonin maddesinin hammaddesi “Triptofan aminoasidi”dir ve bu aminoasid vücut tarafından sentezlenemediği için mutlaka gıdalarla alınması gereken bir aminoasittir. Hastaya uygulanan tedavinin ne olduğuna bakılmaksızın hasta gıdalarla yeteri kadar triptofan almıyorsa, vücuda yeterli hammadde girmiyor demektir. Ve bu durumda sonuç olarak serotonin üretimi artmamaktadır. Bu yüzden akupunktur tedavi yöntemi kadar önemli olan diğer nokta da triptofan aminoasidinden zengin gıdaları tüketmektir.

Triptofan aminoasidinden zengin gıdalar şu şekildedir;

  • Karpuz çekirdeği
  • Deniz Levrek balığı
  • Karides
  • Süt ve süt ürünleri (katkısız ve organik olanları seçilmelidir)
  • Taze fasulye
  • Tavuk (gezen köy tavuğu tercih edilmelidir)
  • Kavrulmamış tuzsuz badem

Bu listeye eklenebilecek birçok gıda vardır. Özellikle bu listedeki gıdaları tüketerek serotoninin hammaddesi olan triptofanı yeterli oranda almanız serotonin hormonunun artmasını ve psikolojik sorunlar yaşama ihtimalini de azaltacaktır. Hasta akupunktur tedavisi ile birlikte gıda alımını da desteklerse iyileşme ihtimali oldukça yükselir. İlaç kullanmadan ve ilacın yan etkilerine maruz kalmadan.

Akupunktur ile Panik Atak Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Panik atak sorunu yaşayan kişilerin ilk olarak başlangıçta 10 seans boyunca her gün veya gün aşırı seanslara gelmeleri gerekir. 10 seans geçtikten sonra bir hafta 10 gün kadar ara verildikten sonra devam eden 3 hafta da hasta haftada 2 kere, sonra da 6 ay da ayda 1 kez seanslara devam edilir. Kişi tekrar hastalanmasın diye tedavi yılda bir iki seans uygulanmalıdır.

Panik Atak Tedavisinde Akupunktur Noktaları

Vücut akupunktur noktaları GV 20,HT 7,PC 6,PC 7,CV 12,ST 44,ST 36,KI 4,CV 15,CV 17,Yingtang(üçüncü göz), LI 4-LR 3(Big Gate ).

Kulak akupunktur noktaları; Shenmen, kidney, antiagresyon, heart, lungdır.

Akupunktur Tedavisinin Yan Etkileri

Akupunktur tedavisi herkes tarafından uygulanamaz sadece sertifikası olan doktorlar tarafından uygulanabilir. Bu tedavi için bilgili bir doktor seçilmesi halinde pek ciddi bir yan etki ile karşılaşılmamaktadır. Çoğunlukla yaşanan sıkıntılar iğne batırılan noktalarda az miktarda ağrı ve kanama ya da az miktarda çarpıntı gibi yan etkiler görülebilir. Az da olsa ciltte yer alan sinirlerde yaralanmaya meydana gelebilir ve 4 haftaya kadar süren ağrılar meydana gelebilir. Eğer uygun yerde ve bilgili kişi tarafında akupunktur tedavisi uygulanmazsa ciddi enfeksiyonlar ya da başka ciddi komplikasyonlar görülebilmektedir.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx