Çiçekler

Aloe Vera Bakımı Nasıl Olur? Evde Nasıl Yetiştirilir?

Reklamlar

Cilde dost olan aloe vera bakımı nasıl yapılmalı, evde aloe vera bakımı ve aloe vera yetiştirmenin püf noktalarını ele alacağız. Çok faydası olduğu için çoğu evde bu bitkiyi görebilirsiniz. Ancak bazıları çok güzel içi jel doluyken, bazıları daha cılızdır.

Aloe vera cilt sağlığı için vazgeçilmezdir. Güneşin neden olduğu lekelenmelere, yanıklara hatta sivilcelere bile iyi gelmektedir. Bunun dışında da aloe veranın çok faydaları vardır. Siz de aloe veradan en doğal haliyle faydalanmak, elinizin altında bulunmasını isterseniz, evde aloe vera yetiştirmek için çok doğru yere geldiniz yazımızda aloe vera bakımı konusunun merak edilenlerini sizler için ele aldık.

Aloe vera bitkisinin bakımında saksı değişiminden, sulama sıklığına, evde nerede durması gerektiğine kadar ihtiyacınız olan bütün bilgiler için yazımızı okumaya devam ediniz.

Reklamlar
Aloe vera nedir?
Aloe vera nedir?

Aloe vera nedir?

İlk olarak kendisini tanıyalım. Aloe vera bitkisinin halk arasındaki diğer adı da sarısabır bitkisidir. Aloe veranın görüntüsü oldukça şıktır ve çok sayıda faydası vardır. Bu nedenle birçok evde görebilirsiniz. Şekil olarak aloe vera sivri uçlu, uzun ve dolgun yapraklarının içindeki jelimsi yapının bulunduğu bir bitkidir. Aloe vera jelinin içindeki jel, yani yararlı maddeler onu bu denli popüler hale getiren temel özelliğidir.

Aloe veranın çok geniş bir kullanım alanı vardır. Satılan kişisel bakım ürünlerinin büyük bir kısmının içinde aloe vera bulunmaktadır. Krem, şampuan, sabun gibi ürünlerinde aloe vera kullanılmasıyla, cilt sağlığına daha hızlı fayda sağlaması bekleniyor. Aynı zamanda aloe veranın içinde birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Tam bir şifa kaynağı olan aloe veranın içinde 12 farklı vitamine, 20 farklı minerale ve 18 farklı amino asit bulunmaktadır.

Bu bilgileri öğrenen kişiler evlerine aloe vera alarak yetiştirmek istiyor. Bakımını tam olarak bilip hata yapmamak istemeyenlerden biriyseniz, sizler için aloe vera nasıl yetiştirilir anlatalım, aloe vera bakımı ile ilgili merak ettiğiniz sorulara cevap olalım.

Evde Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?
Evde Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir?

Evde Aloe Vera Nasıl Yetiştirilir? Aloe Vera Bakımı Nasıl Yapılır?

Toprak seçimi:

Aloe vera bitkisinin sağlığını koruması için zengin, humuslu ve geçirgen yapılı topraklarda yetişmesi gerekmektedir. Bu nedenle eğer evinizde aloe vera yetiştirmek isterseniz ilk olarak zengin, humuslu ve geçirgen yapılı bir toprak elde edin. Bunun için çiçekçilere gidip bu şekilde bir toprak isteyebilirsiniz, ya da yapı marketlerin ilgili reyonlarından bu toprakları bulabilirsiniz. Aloe vera bitkisi için toprak istediğinizi söyleyerek bu işin uzmanı kişilerden yardım alabilirsiniz.

Reklamlar

Güneş ışığı, ortam sıcaklığı ve nem:

Aloe vera bitkisinin bulunduğu ortam güneş almalı ve aydınlık olmalıdır. Bu şekilde olan mekanlarda daha çabuk büyüyüp gelişmektedir. Hatta aloe veranızın yaprakları ışığının geldiği yöne doğru yönelebilir, bu durumda ara ara saksıyı kendi çevresinde döndürerek her yerinin eşit şekilde uzamasını sağlayabilirsiniz.

Aloe vera soğuk havalara karşı fazla dayanıklı olmayan bir bitkidir. Ancak -7 derecelere kadar da yaşadığı bilinmektedir. Ama aloe vera için en uygun sıcaklık en az 10-15 derecelerdir.  Ve aloe vera aynı şekilde hafif esintili ortamlarda yaşayabilen bir bitkidir. Ancak ciddi rüzgarlardan kesinlikle korunması gerekmektedir. Aloe verayı evinizde çok cereyan tutmayan bir yere alırsanız daha sağlıklı olacak ve daha uzun süre yaşayacaktır.

Sulama:

Sulama konusuna gelecek olursak aloe vera her gün su istemeyen bir bitkidir. Hatta fazla sulandığında aloe veranın köklerinde çürüme meydana gelebilir. Bu nedenle aloe veranızı sulamadan önce mutlaka toprağının tamamen kuru olduğuna emin olun. Toprağın kuruluk durumunu kontrol etmek için işaret parmağınızı toprağa sokabilir, parmağınızın hiç nemlenmediğini fark ettiğinizde sulama yapabilirsiniz.

Aloe veranızı sularken dikkat etmeniz gereken diğer ayrıntı da mümkünse aynı gün ve aynı saatleri seçmektir. Ve su kabını hep aynı miktarda doldurmalısınız. Ancak burada mevsimi göz önüne almalısınız. Aloe vera kış aylarında az sulansa da yeterlidir, haftada bir yeterli olabilir. Ancak aloe verayı yazın kavurucu sıcaklarında toprağı hızlıca kuruyacağı için gün aşırı ya da haftada en az 2 kez olacak şekilde sulayabilirsiniz. Ama toprağın durumuna bakarak çok hızlı kuruyorsa her gün sulamayı da seçebilirsiniz.

Aloe veranızı sularken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da suyun yapraklara temas etmemesidir. Aloe veranın yapraklarının ıslanması hızlıca çürümesine neden olabilir. Bu nedenle sularken sadece toprağı suladığınıza emin olun.

Saksı seçimi ve değişimi
Saksı seçimi ve değişimi

Saksı seçimi ve değişimi:

Aloe veranız için saksı seçiminizde, saksının drenajlı, altında delikler ve fazla suyun akacağı bir tabla olması önemlidir. Çok sulanmak istemeyen bir bitki olduğu için fazla suyu altındaki deliklerden tablaya bırakacaktır. Ancak bu tabladaki suyu dökmeyi ihmal etmemelisiniz.

Peki aloe veramın saksısını değiştirmeli miyim diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Aloe veranın saksısını ve toprağını yılda bir kere değiştirirseniz iyi olacaktır. Toprak ve saksı değişimi için en iyi zaman bahardır, Nisan ayı en iyi zamandır. Ancak isterseniz bitkinizin saksını 2-3 yılda bir de değiştirebilirsiniz.

Aloe vera bitkisinin saksısının çok büyük olmasına gerek yok. Mevcut olarak kullandığınız saksının bir boy büyüğü ile değiştirmeniz yeterlidir. Ayrıca toprağından ayırdığınız aloe vera bitkisinin köklerindeki fazla toprağı da köklere zarar vermeden silkelemelisiniz. Aloe veranızın yeni saksısına ve toprağına köklerine zarar gelmeyecek şekilde, dikkatlice yerleştirin.

Aloe vera çoğaltma:

Aloe vera evde, saksıda yetiştirilen birçok bitki gibi en yaygın olarak kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılır. Eğer halihazırda yetiştirdiğiniz bir aloe vera varsa ve saksının dibinden, köklerden yükselmeye başlayan yeni bir aloe vera bitkisi oluşmaya başladıysa, toprak ve saksı değişim vakti geldiğinde bu yeni bitkiyi dikkatlice kök kısmından ayırarak yeni, küçük bir saksıya dikebilir, tıpkı yukarıda anlattığımız şekilde düzenli olarak bakımını yaparak yeni bir aloe vera bitkisi elde edebilirsiniz.

Aloe veranızı çoğaltmak istiyorsanız, evde ve saksıda yetişen birçok bitki gibi kökten ayırma yöntemini kullanabilirsiniz. Eğer yetiştirdiğiniz bir aloe vera varsa ve saksının dibinden yani köklerden büyümeye başlayan yeni bir aloe vera bitkisi varsa toprak ve saksı değişim vakti geldiğinde dikkatli olmalısınız. Bu durumda yeni oluşan bitkiyi dikkatlice kök kısmından ayırarak yeni, küçük bir saksıya dikebilir, aynı yukarıda ele aldığımız gibi bitkinizin düzenli olarak bakımını yaparak yeni bir aloe vera bitkisi elde edebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek içerik: Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalıdır?

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx