Çiçekler

Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Reklamlar

Kaktüs güzel görünümü ve birçok çeşidi ile çok tercih edilen bir bitkidir. Peki kaktüs bakımı nasıl yapılmalıdır birlikte ele alalım. Kaktüs genellikle küçük ve dikenli bir yapıdadır. Bakımı da kolay ve zahmetsizdir. İç mekânda da dış mekânda da yetiştirebilirsiniz. Kaktüsler çöllerden evinize gelip sizinle yaşamaya devam eder. Bakımı da oldukça kolay olan bitki, püf noktalara dikkat edildiğinde uzun bir süre canlılığını korumaktadır.

Kaktüslerin bazıları çiçekli, bazıları da çiçeksizdir. Koyu yeşil renkleri sevimli görünümleriyle çok ilgi çekmektedirler. Dikensiz kaktüslere son zamanlarda sukulent denmektedir. Çiçek dolu bir dükkan çok çok fazla kaktüs olduğunu görebilirsiniz. Her yerde karşınıza çıkabilir. Eğer siz de evinize güzel bir hava katmak, evinizdeki küçük boşlukları sevimli kaktüslerle doldurmak isterseniz yazımızı okumaya devam edin. Yazımızda sizlere kaktüs nasıl bakılır sorusunun cevabını ele aldık.

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?
Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

6 Adımda En Verimli Kaktüs Bakımı

1. Adım: Kaktüs Saksısı

Kaktüs bakımının en önemli ayağı saksıdır. Kaktüs bitkisini alıp evinize getirdikten sonra ilk yapmanız gereken yeni bir saksıya aktarmaktır. Dikkat etmeniz gereken saksının tabanının delikli olmasıdır. Kaktüs çöllerde yaşayan bir bitkidir, bu nedenle suyu çok sevmez. Eğer fazla su verirseniz, saksıdaki deliklerden fazla olan su atılacaktır.

Reklamlar

Kaktüsün kökleri çok uzun olmadığı için çok büyük bir saksı olmasına gerek yoktur. Kaktüsün sıkışmadan sığabileceği boyutta bir saksı tercih etmeniz yeterli olacaktır. Kaktüsün kendi saksısından biraz büyük bir saksıda rahat şekilde canlılığını koruyabilir.

Kaktüsler saksıya alışıp bu hayata adapte olunca yaz sıcaklarında 45 dereceye kadar canlı kalabilir. Ve kış aylarının soğuk günlerinde de -15 dereceye kadar bozulmadan yaşayabilir.

Saksıyı yerleştirdiğiniz yerin rüzgârdan uzak olması önemli bir ayrıntıdır. Kaktüsünüz çok rüzgârda kalırsa yaprakları sarsılıp zarar görebilir. Çok sıcaklarda da yaprakları canlılığını kaybedebilir. Doğal ortamından saksıya geçen kaktüsün çok sıcak ve soğukta kalmamasına dikkat edilmeli, fazla rüzgârda bırakılmamalıdır.

Küçük bir kaktüs aldıysanız evinizdeki kullanmadığınız kupa ve fincanları saksı olarak kullanabilirsiniz. Özellikle kulpu kırılmış kupalarını kaktüsler için iyi bir seçenektir. Kaktüsleri kupalara ekerek yeni yerlerinde büyüdüklerini izleyebilir, kırık kupalarınızı değerlendirebilirsiniz.

Reklamlar

2. Adım: Kaktüs Toprağı

Kaktüs dayanıklı bir bitki olsa da dönem dönem toprağının değişmesi gerekmektedir. İlk toprak değişimini yeni aldığınızda yapmalısınız. Toprağı yenilemeden önce saksının tabanında irili ufaklı çakıl taşları yerleştirirseniz, çakıl taşlarının üzerine toprak eklerseniz, kökleri fazla sudan korumuş olursunuz. Bu durum da kaktüsün yararına olacaktır.

Kaktüsünüzün toprak değişimini birkaç yılda bir yapmanız yeterlidir. İsterseniz her yıl Nisan ayında, isterseniz 2 yılda bir Nisan ayında kaktüsünüzün toprağını değiştirebilirsiniz. Toprak seçerken tercihinizi kalın kum karışımlı olan topraklardan yapabilirsiniz.

Kaktüs bitkisinin toprağı Torf ve pomza karışımı olabilir. Eğer torf ve pomza kullandıysanız ara ara suni gübre de vermeyi ihmal etmeyin. Kaktüs toprağının gevşek kalması sıkılmaması önemlidir. Çünkü sıkışan topraklar kullanıldığında kaktüs rahat büyüyemez. Gevşek yapılı bitki toprağı kullanılırsa kaktüs kökleri daha rahat yayılır ve büyür. Ve suyun daha iyi emilmesine yardımcı olur.

Kaktüs Nasıl Dikilir?
Kaktüs Nasıl Dikilir?

3. Adım: Kaktüs Nasıl Dikilir?

Kaktüs dikmek istediğiniz saksının dibine ilk olarak çakıl taşlarını yerleştirin. Kaktüsünüzü sıkmayacak gevşek bir toprağı saksıya alın toprağı saksının yarısına kadar doldurun. Kaktüsü toprağın üzerine yerleştirin. Kalan toprakları da çiçeğin etrafına doldurun.

Kaktüsü toprağa yerleştirdikten sonra her çiçeğe olması gerektiği gibi can suyunu verin. Sonrasında da toprağın nemini kontrol ederek yeterli miktarda can suyu verin. Ancak verdiğiniz su içme suyu olursa çok daha iyi olur. Diktiğiniz kaktüse gübre verirseniz, canlılığını daha uzun süre koruyacaktır. Eğer kaktüsünüzü tohumdan yetiştirmek istiyorsanız, kaktüs tohumu alıp kaktüsünüzü dikebilirsiniz.

4. Adım: Kaktüs Sulama

Kaktüs bakımında en dikkat edilecek hususlardan biri de sulama işlemidir. Kaktüsümü ne kadar sulamalıyım diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz. Kaktüsünüzü sulamadan önce toprağının nemini kontrol edin. Yani sadece görünen kısım değil toprağın alt kısımlarının da kuru olması gereklidir.

Kaktüsünüzü sulamadan önce toprağın üst yüzeyine baktıktan sonra bir de kürdanla toprağın kuru olup olmadığını kontrol edin. Eğer toprağın kuru olduğunu görürseniz kaktüsünüzü sulayın. Köklerinin yaş kalmaması için saksının dibine delik delmeli ve çakıl taşları koymalısınız, aksi halde kaktüsünüzün kökleri çürüyebilir.

Kaktüsünüzü sulama sıklığına dikkat ederseniz bitkinizin uzun süre yaşamasına yardımcı olursunuz. Özellikle yaz sıcaklarında haftada iki kere su vermeniz yeterli olacaktır. Kış aylarında ayda 1 kere sulama yapmanız yeterlidir. Ama kaktüsünüzü sulamadan önce altındaki tabakta su varsa onu dökmelisiniz. Suyu dökmezseniz kökleri çürüyebilir. Ayrıca kaktüsünüzde bakteri de oluşabilir.

Küçük saksılara kaktüslerinizi ektiyseniz spreyle su verebilirsiniz. Spreyle su vererek köklerin çok su almasına engel olabilirsiniz. Böylece kökleri çürümeyecek daha sağlıklı kalacaktır. Düzenli sulama ile daha verimli büyüyeceğine şahit olabilirsiniz.

Kaktüs Çoğaltma
Kaktüs Çoğaltma

5. Adım: Kaktüs Çoğaltma

Kaktüsünüzün çoğaltma zamanı geldiğinde kök kısmında yeni bir bitki meydana gelir. Bu bitkiyi dikkatlice kökten ayırabilirseniz, kaktüsü farklı bir saksıya alabilirsiniz. Böylece kaktüsünüzü çoğaltmış olursunuz.

Kaktüsünüzü çoğaltmak için yeni bitkiyi dikkatli bir şekilde kökten ayırın. Üzerinden zaman geçmeden yeni saksıya yerleştirin. Toprağı saksıya koyduktan sonra çok az miktarda can suyunu verin. Birkaç gün geçtiğinde yeni bitkiniz kendi yuvasına alışmış ve büyümüş olacaktır.

Kaktüsünüzü çoğaltmak için en ideal ay Haziran ve Eylül aylarıdır. Ama yeterli vitamin alması halinde ilkbahar döneminde de yavrulamaya şahit olabilirsiniz.

6. Adım: Kaktüs Çiçeği: Ne Zaman, Nasıl Açar?

Çiçekli kaktüsler ve çiçeksiz kaktüsler olduğundan yazımızın ilk başında bahsetmiştik. Çiçekli kaktüsünüz varsa zamanı geldiğinde renk renk çiçekleri ile odanız renklenecektir.

Fakat kaktüsünüz küçükse, çiçek açamayabilir. Yetişkin kaktüsler renk renk açarak ortamı şenlendirir.

Çiçek açan kaktüslerde senede bir kere çiçek açarlar ve çiçeklerini en fazla 50 gün taşıyabilirler. Bu durum bitkinin yapısından kaynaklanmaktadır. Kaktüsün doğası gereği çiçekli kalma süresi bu şekildedir. En iyisi bu 50 günlük sürede renk renk çiçeklerin tadını çıkarmaktır.

Çiçekli kaktüsün çiçek açması için gerekli olan bol ışıklı bir ortamdır. Kaktüs ışığı geçiren topraklarda ve güneş aldığı dönemlerde çiçeklenir. Bir gün kaktüsünüzün üzerinde renk renk çiçekler görebilirsiniz. Ancak bunun için kaktüsünüzün bakımını ihmal etmemelisiniz.

Kaktüsün Faydaları Nelerdir?
Kaktüsün Faydaları Nelerdir?

Kaktüsün Faydaları Nelerdir?

Kaktüs bakımını inceledik, şimdi sıra kaktüsün faydalarına geldi. Kaktüs dikenli bir bitki olsa da yenebilen bir bitkidir. Ve birçok faydası vardır. Fransa ve Viyana’da üniversitelerde araştırma yapılmış ve buna göre kaktüsün yaprakları dikkatli şekilde tüketildiğinde pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bulunmuştur. İşte kaktüsün faydaları:

  • Kaktüs yaprakları yenildiğinde mide ve bağırsakta oluşan iltihapları yok eder.
  • Araştırmaya göre kaktüs köklerinde beyin hücrelerini onaran ve yenileyen maddeler vardır.
  • Kaktüs zayıflamanızı kolaylaştırır, çünkü metabolizmayı hızlandıran bir bitkidir.
  • Kaktüs kanser düşmanı bir bitkidir. Hatta kanserin vücuda yayılmasını önleyecek kadar etkilidir. Serbest radikallerle mücadele eder ve sağlığınızı korur.
  • Kaktüs kan şekerini dengeler yani diyabet ile savaşır.
  • Yapılan araştırmalar, kaktüsün kolesterol seviyesini dengelediği ve kalp hastalıkları riskini en aza indirdiği belirtilmiştir. Bu nedenle kaktüsün tüketilmesi de oldukça sağlıklıdır.

Peki, kaktüs radyasyonu emer mi?

Kaktüs radyasyonu emer, ofisinizde evinizde bulundurun diye bir cümle mutlaka duymuşsunuzdur. Bu cümlenin bilimsel bir kanıtı yoktur. Radyasyonu emen şey sudur. Kaktüs içinde su barındırdığı için radyasyonu emeceği düşünülmüştür. Bu durumda su oranı yüksek olan her meyve sebze radyasyon emicidir. Yani kaktüs radyasyonu emmez, doğru bir bilgi değildir.

Fakat kaktüs evinize, ofisinize şıklık kazandırması için yer alabilir. Çiçekli kaktüsler ile evinizi renklendirebilirsiniz.

Kaktüsü evinizde yetiştirecekseniz dikkat etmeniz gereken çocuklarınızdan uzak tutmaktır. Çünkü kaktüsünüzün dikenleri çocuğunuza zarar verebilir. Bu nedenle kaktüsü evinizde çocuğunuzun yetişemeyeceği yerlere koyabilirsiniz. Evin çeşitli yerlerinde kaktüsünüz olursa, ortamdaki nemi dengeleyecektir. Kaktüs bakımı yazımız hakkında aşağıda yorumlarınızı merakla bekliyoruz.

Kaktüsler Soğuğa Dayanır Mı?

Kaktüsler Soğuğa Dayanır Mı?
Kaktüsler Soğuğa Dayanır Mı?

Kaktüsler genel olarak soğuğa dayanıklı bitkilerdir. Ancak, her kaktüs türünün soğuğa karşı direnci farklıdır. Bazı kaktüs türleri -15 dereceye kadar olan düşük sıcaklıklara dayanabilirken, diğerleri daha düşük sıcaklıklarda zarar görebilir. Kaktüsleri dışarıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız, bulunduğunuz bölgenin iklim koşullarını dikkate almalısınız.

Eğer bölgenizde kışlar çok sert geçmiyorsa ve don olayları nadir görülüyorsa, kaktüsleri dışarıda yetiştirebilirsiniz. Ancak, don riski varsa veya çok düşük sıcaklıklar sık sık meydana geliyorsa, kaktüsleri korumak için ek tedbirler almanız gerekebilir. Soğuk hava nedeniyle kaktüslerin renginde değişiklikler olabilir, bu durum normalde geçicidir ve bitki sıcaklığa tekrar alıştığında normale dönebilir.

İlginizi çekebilir: Kalanşo Çiçeği Bakımı

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx