Sağlık

Ayak Üşümesi Neden Olur ve Ayak Üşümesine Ne İyi Gelir?

Reklamlar

Ayak üşümesi, hemen hemen her insanın hayatının bir döneminde yaşadığı bir sorundur. Hava değişimi, beslenme ve yaşam tarzı, ayaklarda üşümeyi ortaya çıkaran etkenlerden bazılarıdır. Bu etkenler ortadan kalktığında genellikle üşüme geçmeye başlar. Bu tür durumlar zararsızdır, ancak bazı sağlık sorunları da ayak üşümesine neden olur. Bu yüzden ciddiye alınması gerekir. Sizler için ayak üşümesiyle ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlattık.

Ayak üşümesi neden olur?

Ayak üşümesi
Ayak üşümesi neden olur?

Ayak üşümesinin birkaç farklı nedeni vardır. Ancak bazen bunun en basit sebebi yetersiz sıcaklıktır. Örneğin, bir tişört ve kot pantolonu giyiyorsanız ve ayaklarınız çıplaksa, ayaklarınızın üşümesi gayet normaldir. Fakat ayak üşümesine neden olan daha ciddi etkenler de vardır. “Ayak üşümesi hangi hastalığın belirtisidir?” diye soranlar için, bu duruma sebep olan sorunları anlattık.

Zayıf kan dolaşımı

Bu, ayak üşümesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Zayıf kan dolaşımı, yeterince sıcak kanın düzenli olarak ayaklarınıza ulaşmasını zorlaştırır ve ayaklarınızın üşümesine sebep olur. Dolaşım sorunları, kalbin vücuda yeterince hızlı bir şekilde kan pompalamakta zorlandığı bir kalp rahatsızlığının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yetersiz kan dolaşımı, hareketsiz bir yaşam tarzının ve çok fazla oturmanın sonucu olabilir. Örneğin masa başı bir işte çalışıyorsanız, bu sorunu yaşayabilirsiniz. Ayrıca sigara içmek de dolaşım bozukluğuna neden olabilir.

Reklamlar

Hava sıcaklıklarının düşmesi

Hava sıcaklıkları düştüğünde ayaklarda üşüme meydana gelebilir. Vücudunuz aniden daha düşük bir sıcaklığa maruz kaldığında, eller ve ayaklar gibi uzak ekstremitelerdeki kan damarları daralır. Bu durumda, bu bölgelere kan akışı azalır ve ayaklarda üşüme sorunu ortaya çıkar.

Anemi

Kırmızı kan hücresi eksikliğiniz olduğunda anemi gelişir. Özellikle ciddi anemi vakalarında ayakların üşümesi yaygın olan bir sorundur. Demir eksikliği anemisi, çok sağlıklı insanlarda bile ortaya çıkabilir. Diyet değişiklikleri ve takviyeler alarak nispeten kolay bir şekilde tedavi edilebilir.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Anemi Nedir? Anemi Belirtileri Nelerdir?”

Tip 1 ve tip 2 diyabet

Diyabet sadece dokunulamayacak kadar soğuk olan ayaklara değil, aynı zamanda sinir hasarı nedeniyle üşüyen ayaklara da neden olabilir. Diğer semptomlar ayaklarda uyuşma veya karıncalanmadır. Ayaklarınızda herhangi bir sinir hasarı belirtisi varsa, kesinlikle bir doktora görünmelisiniz. Ayrıca sürekli ayaklarınızda yara olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Reklamlar

Hipotiroidizm

Bu durum, tiroid yeterince aktif olmadığında ve yeterli tiroid hormonu üretmediğinde ortaya çıkar. Bu sorun, vücudun metabolizmasına etki eder. Metabolizma hem kalp atışını hem de vücut ısısını kontrol ettiğinden, düşük aktif bir tiroid dolaşımın azalmasına ve ayakların üşümesine neden olabilir.

Ayak üşümesine neden olan diğer sorunlar şunlardır:

  • Periferik vasküler hastalık veya plaklar nedeniyle arterlerin daralması
  • Raynaud hastalığı
  • Damar sertliği
  • Farklı durumlardan kaynaklanan sinir hasarı

Bu sorunu yaşayanlar ne zaman doktora görünmeli?

Doktor

Sürekli ayaklarınız üşüyorsa, bir sonraki muayenenizde bunun sebebini doktora sorabilirsiniz. Geçmek bilmeyen bir ayak üşümesi ve aşağıdaki durumları yaşıyorsanız, hemen bir doktora görünmelisiniz.

  • Ayaklarda iyileşmesi uzun süren yaralar
  • Ateş
  • Eklem ağrısı
  • Tükenmişlik hissi
  • Ciltte kızarıklık ve benzeri değişiklikler

Ayrıca ayaklarınız üşüyorsa ve ayaklarınıza dokunduğunuzda soğuk hissetmiyorsanız, hemen doktorunuzu aramalısınız. Bu nörolojik bir durumun belirtisi olabilir.

Ayak üşümesi nasıl teşhis edilir?

Ayak üşümesi

Önce doktorunuz sizi muayene edecek ve ayaklarınızın farklı bölgelerine basarak travma veya sinir hasarı belirtileri arayacaktır. Muhtemelen anemi, diyabet veya hipotiroidizm gibi durumları kontrol etmek için kan testi isteyecektir.

Doktorunuz, kalp hastalığı veya zayıf kan dolaşımının ayak üşümesine neden olduğundan şüpheleniyorsa, kalbinizin işleyişini değerlendirmelerine yardımcı olacak bir EKG isteyebilir. Hangilerinin etkilendiğini görmek için farklı uzuvlardaki kan basıncını ölçtükleri bir ayak bileği-kol indeksi de yapabilirler. Ayaklarınızdaki üşümenizin periferik arter hastalığından kaynaklandığını düşünürlerse, atardamarlarınızdaki kan akışına bakmak için bir ultrason isteyeceklerdir.

Ayak üşümesine neden olan durumlar nasıl tedavi edilir?

Çorap

Ayak üşümesi ve terlemesi, birçok kişinin yaşadığı bir durumdur. Bu durumun tedavisi, büyük ölçüde ayaklarınızdaki üşümenin altında yatan nedene bağlı olacaktır. Doktorunuz muhtemelen dolaşımı iyileştirmek için düzenli egzersiz önerecektir. Egzersiz ayrıca, kalp rahatsızlıkları da dahil olmak üzere diğer rahatsızlıkların tedavisine veya önlenmesine yardımcı olabilir. Hipotiroidizm ve anemi gibi bazı ayak üşümesine neden olan sağlık sorunları ilaçlarla tedavi edilebilmektedir.

Ayak üşümesi nasıl geçer?

Ayaklarda üşüme

Sürekli ayaklarınız üşüyorsa, ayaklarınıza bir battaniyeye örterek ısıtabilir, kalın giyinebilir veya bulunduğunuz ortamdaki ısıyı arttırabilirsiniz. Fakat bazen bunlar işe yaramayabilir. Bu durumda yapabileceğiniz başka şeyler de vardır. “Ayak üşümesine ne iyi gelir?” diye merak edenlerin uygulayabileceği bazı şeyler şunlardır:

  • Düzensiz besleniyorsanız veya anemiyseniz, bol sebze, meyve ve tam tahıl içeren bir diyet yapmaya çalışın.
  • Daha erken uyumaya özen gösterin ve zaman zaman birazcık kestirin.
  • Evdeyken çorap ve terlik giyin. Patik de iyi bir tercih olabilir.
  • Elinizden geldiğince stresten uzak durun.
  • Sürekli ayaklarınızı hareket ettirin.
  • Eğer sigara içiyorsanız kesinlikle bırakın. Çünkü sigara kan dolaşımı için büyük bir engeldir.
  • Kolesterolünüzü düşürmek için bir diyet yapın veya ilaç alın.
  • Dolaşımı güçlendirmek ve düzenlemek için B12 vitamini, demir ve folat takviyesi alın.

Yukarıda belirttiğimiz yöntemler işe yaramıyorsa, kesinlikle bir doktora görünün.

Kaynak: 1

Caner Cem Martı

1996 yılında Bartın'da doğdum. 2010 yılında geçirdiğim kaza sonucu vücudumun %99'u felç kaldı. Bazı teknolojik cihazlar sayesinde bilgisayar kullanıyor ve makaleler yazıyorum. Öncelikle öğrenmeyi, sonra ise öğrendiklerimi insanlara aktarmayı seviyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx