Cilt Bakımı

Maske Aknesi Maskne Nedir? Maskne Tedavi Yöntemleri

Maskne Doğal Tedavi Yolları

Reklamlar

Maskne, pandemi dönemiyle birlikte hayatımıza giren bir kavram… Yetişkin sivilceler berbat ve onu maske ile örtmek, bir yanardağın üzerine çadır kurmak gibidir. Pandemi sırasında yüz sivilcelerindeki son artış, popüler olarak “maskne” olarak adlandırıldı. Birçok kişi için gerekli yüz maskesini uzun süre takmak kapalı alanlarda lekelere neden olur. Benim için dakikalarca maske takmak sivilceler oluşturuyor ve evimden asla çıkmak istemememe neden oluyor. Sorun yalnızca yürüyüşe çıkarken veya koşarken çoğalır. Bez maskenin altında ılık nefesle karışan ter her şeyi daha da kötüleştirir. Maskeler cilde ısı, sürtünme ve tıkanıklık uygular ve nefes almaktan, konuşmaktan veya terlemekten kaynaklanan nemli bir ortamla birleştiğinde, bu sivilceler için bir reçetedir. Ve bu sadece kibirle ilgili değil: Akne rahatsız edici, hatta acı verici.

Bu yazımızda öncelikle maskne nedir ve neden oluşur sorularına cevap bulacağız. Ayrıca, maskelerimizi rahatsızlık duymadan veya endişelenmeden takabilmemiz için maskeyi tedavi etmenin ve önlemenin bazı yollarını anlatacağız.

Maskne Nedir?
Maskne Nedir?

Maskne Nedir?

Maskne için bilimsel terim akne mekaniğidir. Ağır giysilerden veya koruyucu giysilerden cilt üzerinde sürtünme veya baskı ile tetiklenen belirli bir sivilce şeklidir. Gün boyunca maske taktıysanız, burnunuz, yanaklarınız ve çeneniz gibi maskenin cildinizle birleştiği bölgelerde sivilceler görebilirsiniz. Maskeye ek olarak, günde birkaç saat sıkı oturan bir maske takmak da egzamaya veya kuru, kaşıntılı cilde neden olabilir.

Reklamlar

Maskeler Neden Sivilceleri Artırır?

Maske takmak neden sivilcelerin artmasına neden oluyor? Başlangıç olarak, maske gün boyunca cildinize yapışan teri, kiri, yağı ve nemi hapseder. Maskenizin altında bakteri oluştuğunda, maskenin yüzünüze bastırılmasından kaynaklanan sürtünme ile cildinize itilebilir. Bu, iltihaplanmanın artmasına neden olur ve akneyi tetikleyebilir.

Maskelerinizi sık sık yıkayın
Maskelerinizi sık sık yıkayın

Maskelerinizi sık sık yıkayın

Birçoğumuz aşırı kullanılmış ve biraz kirli bir maskenin kurbanı olduk. Tek kullanımlık tıbbi maske yerine bez tekrar kullanılabilir maske kullanıyorsanız, düzenli olarak sabun ve su ile yıkayın. Çünkü kirli maskeler aslında maskneye neden olabilir. Ona iç çamaşırı gibi davranmanız ve sık sık yıkamanız gerekiyor. Özellikle yüzünüzde hassas bir cildiniz varsa, yumuşak bir sabun veya bebek şampuanı kullanın.

Yüzünüze dokunmayın

Bu, kırılması zor bir alışkanlıktır, ancak en önemlisidir. Dışarıdayken kesinlikle yüzünüze dokunmayın ama evde güvendeyken bile o elleri uzak tutun. Özellikle kusurlar kaşındığında veya endişeniz zirveye ulaştığında zordur. Cildinize dokunmak sivilceyi şiddetlendirebilir ve tahriş ve enfeksiyon döngüsünü devam ettirebilir. Dokunma veya çizme dürtüsü dayanılmazsa, bölgeyi silmek için temiz bir bez kullanın. Ya da ellerinizi meşgul edecek başka bir şey yapın.

Yüzünüzü temizleyin
Yüzünüzü temizleyin

Yüzünüzü temizleyin

Yüzünüzü maske takarken bakteri ve yağ birikimi oluşabilir. Bu yüzden yüzü, bakteri ve yağları arındırmak oldukça önemlidir. Doğru yüz temizleme ürününü bulmak gerçekten biraz zor olabilir. Fakat, ben bir gül suyu yüz temizleyici kullanarak iyileşme yaşadım. Gül suyunun cilt tahrişini yatıştırdığı ve kızarıklığı azalttığı bilinmektedir. Misel suyu ayrıca yüzünüzü sabun ve su olmadan temizlemenin nazik ve etkili bir yoludur.

Reklamlar

Daha çok makyajı çıkarmak için kullanılır, ancak tüm yüzünüzü yıkamanıza gerek kalmadan kiri ve birikintileri çıkarmanın harika bir yoludur. Herhangi bir şişlik oluşmasını önlemek için maske kullanımından sonra yüzünüzü misel ve/veya gül suyuyla hızlıca silin. Maskenizi her taktığınızda yüzünüzü tamamen yıkamamaya çalışın. Amerikan Dermatoloji Akademisi, “günde iki kez ve terledikten sonra yıkamayı sınırlandırmanızı” tavsiye ediyor. Özellikle sürekli bir maske takıyor ve kapatıyorsanız, bu, yüzünüzdeki doğal yağları soymaya başlayabilir ve bu da başka bir sorunu ortaya çıkaracaktır.

Hepimiz evde otururken, bu günlerde üzerinde çalışabileceğimiz tek şey rutin. Her akşam yüzünüzü özel bir ritüelle şımartıyorsanız, yapmaya devam edin. Ve bu durumda, rutini günde iki kez artırın veya maskeyi uzak tutmak için gün boyunca mini bir rutin eklemeyi düşünün.

Peeling yapın
Peeling yapın

Peeling yapın

Ölü cilt hücrelerini ve gizlenen bakterileri yüzünüzden uzaklaştırmak, maskeyi önlemenin ve tedavi etmenin anahtarıdır. Bunu yapmanın en iyi yolu, birikmeyi gidermek ve gözeneklerinizi tıkamak için cildinizin yüzeyini en az haftada bir kez pul pul dökmek ve peeling yapmaktır.

Mutfaktaki malzemelerle evde kolayca kendi peelinginizi yapabilirsiniz. Deniz tuzu, esmer şeker veya öğütülmüş yulaf ezmesi gibi cesur bir malzemeye ihtiyacınız olacak. O zaman hindistan cevizi yağı gibi bazınıza ihtiyacınız olacak. Bunları karıştırın ve cildinize nazikçe masaj yapın. Ardından durulayın ve kurulayın.

Doğal nemlendirici kullanın

Maske takmadan önce cildinizi nemlendirmek iki şeye yarar: Sıkıca oturan bir maske takarken bazen oluşan kuruluk ve kaşıntıyı önler ve cildinizi bakterilerden koruyan fiziksel bir bariyer oluşturur.

Hindistan cevizi yağı mükemmel bir cilt nemlendiricisidir ve antibakteriyel etkiler sergileyen laurik asit içerir. Hindistan cevizi yağını elinizde ısıtın ve cildinize masaj yapın. Unutmayın ki hindistan cevizi yağı, uzun süre etkilidir.

Ayrıca antibakteriyel, besleyici özellikleri nedeniyle nemlendiricinize sivilce için uçucu yağlar da ekleyebilirsiniz. Lavanta yağı, herhangi bir taşıyıcı yağ ile birleştirilebilen ve yüzünüze uygulanabilen nazik, iyileştirici bir seçenektir.

Makyajı hafif yapın
Makyajı hafif yapın

Makyajı hafif yapın

Maskenizin altında oluşan sivilcelerden kurtulmak için bir süre makyajınızı hafif yapmayı deneyin. Genellikle fondöten veya bronzlaştırıcıyı burnunuza, yanaklarınıza ve çenenize uyguluyorsanız, maskeyi uzun süre kullanacağınız günlerde bunu atlamayın.

Süpermarkete hızlı bir yolculuk için maske takmanın büyük bir etkisi olmamalıdır, ancak saatlerce taşıdığınız bir ağır makyajda ve altına fondöten varsa, bakterileri gözeneklerinize hapsedebilir ve maskenizi daha da kötüleştirebilir.

Akne oluşumuna neden olan yiyeceklerden kaçının

Sivilceler yaşıyorsanız, maske takmaktan bile olsa, sivilceye neden olan en yaygın gıdaları kestiğinizde cildiniz size teşekkür edecektir. En büyük suçlular şeker, yüksek oranda işlenmiş gıdalar, kızarmış yiyecekler, geleneksel süt ürünleri ve alkollü içeceklerdir.

Besin açısından zengin, renkli ve bütün gıdaları bol miktarda tüketmeniz gerekir. Akne için en iyi yiyeceklerden bazıları, probiyotik açısından zengin yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler, organik proteinler (otla beslenmiş sığır eti, organik tavuk ve vahşi somon gibi) ve A vitamini yüksek yiyecekler (ıspanak, lahana, havuç ve tatlı patates) tüketin.

Probiyotik alın
Probiyotik alın

Probiyotik alın

Muhtemelen sindirim ve bağırsak sağlığı için probiyotikleri duymuşsunuzdur, peki ya kistik akne? Araştırmalar, hem oral hem de topikal probiyotiklerin akne tedavisinde ve ayrıca yaşlanan cildin belirtilerini yavaşlatmada potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.

Temiz bir maske kullanın

Maskenizi arabada veya çantada bırakıp hafta boyunca tekrar tekrar takma alışkanlığı edinmeyin. Tahmin edin, görünüşte temiz olan bu maskenin içinde neler oluyor? Bakteri oluşumu gerçekleşiyor. Daha sonra yüzünüze geri döner ve onu tekrar bakteri, nem ve ölü deri hücrelerine maruz bırakır. Bu sivilce için bir reçetedir. Bez maskeniz varsa, her kullanımdan sonra yıkayın. Belki iki ila üç tane alabilirsiniz, böylece değiştirebilirsiniz. Tek kullanımlık maske kullanıyorsanız, yeni bir gün için yeni bir tane alın.

Nane çayı yudumlayın
Nane çayı yudumlayın

Nane çayı yudumlayın

Rahatlatıcı bir fincan çay, cildiniz için harikalar yaratabilir ve nane çayı, cildi temizlediği kanıtlanmış, bilim destekli bir yudumdur. Aknenin temelinde, özellikle de çene çizgisi boyunca (tam olarak maskne’nin ortaya çıktığı yer) ortaya çıkan yetişkin akneleri olmak üzere, dengesiz hormonlar yer alır. Günde iki kez nane çayı içmek, anti-androjenik etkileri sayesinde testosteron seviyelerini önemli ölçüde düşürebilir. Sadece çay içmek bile stres hormonu kortizol seviyelerini düşürür, bu nedenle zihni ve cildi rahatlatır. Cilt bakımı rutininiz sırasında veya The Queen’s Gambit’i izlerken yudumlamak için biraz kaynatın.

Ev yapımı ballı yüz yıkama ile yüzünüzü temizleyin

Maske takarak geçen bir günün ardından, kesinlikle bakteri birikimi olacaktır. İyice yıkayarak cildinizin zararlı kirleri barındırmasını önleyin. Kendi temizleyicinizi yapmak, içerik listesi üzerinde tam kontrol sağlar ve çoğu zaman ekstra tahriş riskini azaltır. Bu ev yapımı yüz yıkama ürünü, balın antibakteriyel, antienflamatuar ve nemlendirici gücünü, kastilya sabununun nazik temizleme etkisi ile birleştirir. Cildinizi bebek gibi yumuşak hissettirirken, iltihaplı gözeneklere katkıda bulunan bakterileri nazikçe öldürür.

Zerdeçal ve yoğurt maskesi uygulayın
Zerdeçal ve yoğurt maskesi uygulayın

Zerdeçal ve yoğurt maskesi uygulayın

Temizlemeden sonra, mutfağa bir geziden başka bir şey gerektirmeyen bu ev yapımı maskeyle fazladan bir adım atın. Zerdeçal, sarı tonuyla (güle güle sivilce izleri ve koyu lekeler!) cildi aydınlatabilen anti-inflamatuar ve antimikrobiyal bir bileşendir. Yoğurt, gözenekleri küçültürken pürüzleri ve renk bozulmasını azaltan bir bileşik olan laktik asit içerdiğinden maskenin akne karşıtı faydalarına katkıda bulunur. Ve elbette, ek bir antibakteriyel destek için biraz daha bal.

Yüzünüze buhar banyosu uygulayın

Maskeniz devreye girerken, biraz buhar ekleyerek son kirleri de çıkarın. Buhar, gözeneklerinizi açar ve daha derin bir dezenfeksiyon için kir birikmesini gidermeye yardımcı olur. Ilık buharın ve terlemenin artmasının birleşimi dolaşımı artırır ve bu da cildinize yeni bir soluk getirecektir. Bir buhardan sonra, parlayan cildiniz gıcırtılı bir şekilde temizlenecek ve bazı ürünlerde ıslanmaya hazır olacaktır. Bir makineye yatırım yapmaya gerek yok. Bir kase kaynar su üzerinde buğulayın veya ıslatılmış, sıcak bir havlu kullanın.

Aloe vera ile cildi nemlendirin
Aloe vera ile cildi nemlendirin

Aloe vera ile cildi nemlendirin

Bir odaya hayat katan bir aloe vera bitkisi, belki de tüm ev dekorlarının en faydalısıdır (bakkaldan veya eczaneden de kolayca satın alabilirsiniz). Aloe vera jeli cilde uygulandığında yaraları (kanayan sivilceler gibi) iyileştirmeye ve iltihapla savaşmaya yardımcı olabilir. Aloe vera ayrıca iki berrak cilt kurtarıcısı olan salisilik asit ve kükürt içerir. Aloe bitkinizdeki jeli bir kaşıkla basitçe kazıyın ve nemlendirici olarak doğrudan temiz cilde uygulayın. Sadece iltihap önleyici ve antimikrobiyal olmakla kalmaz, aynı zamanda yüksek su içeriği nedeniyle derinlemesine nemlendirir. Her yönden kazanan ve piyasadaki birçok gözenek tıkayan nemlendiriciden kaçınmanın harika bir yolu.

Çay ağacı yağı ile leke tedavisi uygulayın
Çay ağacı yağı ile leke tedavisi uygulayın

Çay ağacı yağı ile leke tedavisi uygulayın

Cildiniz temizlendiğinde ve nemlendiğinde, leke tedavisi yapmak çok önemlidir. Hem antienflamatuar hem de antimikrobiyal çay ağacı yağı, yeni bakterilerden uzak tutarak mevcut lekelerin iyileşmesine yardımcı olur. Sihirli içeriğin süper güçlü ve etkili olduğunu unutmayın, bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır. En iyi ipucumuz? Güvenli bir şekilde seyreltildiğinden emin olmak için bir ölçü çay ağacı yağını dokuz ölçü suyla karıştırın, ardından sadece sivilcelerin üzerine sürün. Ayrıca, solüsyonu bir sprey şişesi kullanarak maskenizin içine uygulayarak yeni sivilce oluşumunu önleyin. Cildinize bu spreyi uygulayın ve bekleyin.

Bu sonuncusu, gerçek bir adımdan daha az ve daha çok önemli bir hatırlatmadır. Tedavisi iyi olsa da, cilt sorunları üzerinde durulmaya değmez. Stresin etkisi gerçektir: Endişelenmek cildinizi mahveder, duygusal sağlığınızdan bahsetmiyorum bile. Bunun yerine, yeni cilt bakımı rutininizi, kendinizi beslemek için sabırsızlanacağınız bir aktivite olarak görün. Sağlıklı bir zihniyet değişimi, cildinizin ihtiyacı olan şey olabilir.

Maske Aknesi Maskne Nedir? Maskne Tedavi Yöntemleri adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Ayrıca, cilt bakımı ile ilgiliyseniz, Karakafes Yağı Ne İşe Yarar? adlı yazımızı da okumanızı öneririz.

Begonya Instagram hesabı: begonyakadin

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx