Reklamlar
Cilt Bakımı

Karakafes Yağı Ne İşe Yarar? Karakafes Otu Yağı Hakkında Bilgiler

Karakafes Yağı Faydaları

Reklamlar

Karakafes yağı, içerdiği sağlığa faydalı maddeler sayesinde çok faydalıdır. Üstelik cilt sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Bu yazımızda karakafes otu yağı faydaları, karakafes yağı cilde faydaları ve karakafes yağı nasıl kullanılır gibi konulara değineceğiz.

Karakafes Otu Yağı Faydaları
Karakafes Otu Yağı Faydaları

Karakafes Otu Yağı Faydaları

Karakafes bir bitkidir. Bu bitki pirolizidin alkaloidleri (PA) adı verilen zehirli kimyasallar içerse de, bazı insanlar ilaç yapmak için yaprak, kök ve kök benzeri sapı (rizom) kullanır.

Güvenlik endişelerine rağmen karakafes, mide ülseri, ağır adet dönemleri, ishal, kanlı idrar, öksürük, bronşit, kanser ve göğüs ağrısı (anjina) için ağız yoluyla kullanılır. Diş eti hastalıkları ve boğaz ağrısı için gargara olarak da kullanılır.  Karakafes ülser, yaralar, kas ağrıları, çürükler, romatoid artrit, varis, gut ve kırıklar için cilde uygulanır. Fakat bu yağı ağız yoluyla almadan önce mutlaka doktorunuza başvurun.

Reklamlar

Karakafes içindeki kimyasallar cilde uygulandığında yara iyileştirici etkilere sahip olabilir ve iltihabı azaltabilir. Bununla birlikte karakafes, cilt tarafından emilebilen toksik kimyasallar içerir. Karakafes, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde yetişen bir çalıdır. Boyu 1.5 metreye kadar büyüyebilir. Mor, mavi ve beyaz çiçeklerden oluşan kümeler üretir ve uzun, ince yaprakları ve siyah kökleriyle ünlüdür.

Karakafes bitkisinin kökü ve yaprakları dünyanın birçok yerinde geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Japonya’da bitki hasat edildi ve iki bin yıldan fazla bir süredir geleneksel bir işlem olarak kullanıldı. Karakafes yağını genel olarak insanlar, kas burkulmaları, çürükler, yanıklar ve eklem iltihabı tedavi etmek için kullandı.

Avrupalılar ayrıca artrit ve gut gibi iltihaplı durumları tedavi etmek için karakafes kullandılar. Bazı geleneksel şifacılar da onu ishal ve diğer mide rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanmıştır.

Karakafes bitkisinin yapraklarının kökleri, allantoin ve rosmarinik asit adı verilen kimyasal maddeler içerir. Allantoin, yeni cilt hücrelerinin büyümesini hızlandırırken, rosmarinik asit ağrı ve iltihaplanmanın hafifletilmesine yardımcı olur. Özler hala köklerden ve yapraklardan yapılır ve merhemlere, kremlere veya merhemlere dönüştürülür. Bu solüsyonlar genel olarak yüzde 5 ila 20 karakafes içeriğine sahiptir.

Reklamlar

Karakafes sağlık yararları ile bilinirken bazı riskler de taşır. Karaciğerinize zarar verebilecek bileşikler içerir. Aynı zamanda kanserojen de olabilir. Sonuç olarak, birçok ülke oral karakafes preparatlarının satışını yasakladı. Birçok uzman ayrıca açık yaralarda topikal karakafes kullanmama tavsiyesinde bulunur.

Ancak karakafes yağı, cildinizdeki küçük yaralarda ve kapalı yaralarda kısa süreli kullanım için kabul edilebilir. Topikal karakafes preparatlarını birçok aktardan satın alabilirsiniz. Olası yararlar ve riskler hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.

İnsanlar hala karakafes otu yağı eklem ve kas ağrısının yanı sıra kapalı yaralar için alternatif bir çare olarak kullanıyorlar. Birçok sağlık mağazasında ve eczanede merhemler, kremler, diğer topikal çözümler, aloe ve goldenseal gibi diğer bitkileri de içeren merhemler formunda bulunur.

Bir bilimsel çalışmaya göre, sonuçlar karakafesin osteoartritin yanı sıra ayak bileği burkulmaları gibi bazı yaralanmaların tedavisine yardımcı olabileceğini de öne sürdü. Bir araştırma, karakafes kökü içeren kremlerin üst ve alt sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Karakafes Yağı Cilde Faydaları
Karakafes Yağı Cilde Faydaları

Karakafes Yağı Cilde Faydaları

Cilt için karakafes yağı kullanmak, yaşlanmanın etkileriyle savaşmanıza ve cildinize daha iyi bakmanıza yardımcı olabilir. İşte popüler yağın faydalarından birkaçı…

Cildi yumuşatır

Karakafes özünde allantoin vardır. Bu, cilt hücreleri üzerinde koruyucu bir film oluşturan bir nemlendiricidir. Bu film, nemi hapsetmeye ve kurumayı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca en dıştaki cilt katmanınızın daha kolay dökülmesine yardımcı olur. Bu sesler kulağa biraz iğrenç gelse de, aslında cildinizin iyileşmesine ve sağlıklı ve ışıltılı kalmasına yardımcı olmak için önemli (ve çok tatmin edici) bir süreçtir.

Enflamasyonla savaşır

Allantoin ayrıca bir anti-enflamatuar maddedir. Kızarıklıklar ve yanıklar gibi sorunlara yardımcı olmak için birkaç tıbbi tedavide kullanılır. Bu özellik, sivilce için karakafes kullanmayı harika bir fikir haline getirir. Bu rahatsız edici iltihabı durdurmaya yardımcı olur ve sivilcenin yoğunluğunu azaltır!

Antioksidan özellikleri vardır

Karakafes içindeki rosmarinic asit bir antioksidandır. Muhtemelen bu tür maddelerin sizin için iyi olduğunu zaten biliyorsunuzdur, ancak nedenini bilmiyor olabilirsiniz. Cilt bakımı için ana fayda, UV ışınlarının zarar görmesine karşı korumadır.

Cildi çevresel zararlara karşı korur

Karakafes kökünde tanenler vardır. Neyse ki, bu tanenler yumuşarken beklemenize gerek yok! Bunun yerine, özü uyguladığınızda cildinizi bakteri ve toksinlerden korurlar.

Yaraları hızlı iyileştirir

Bazı klinik araştırmalar karakafesin geliştirici güçlere sahip olduğu iddiasını desteklemektedir. Araştırma, araştırma incelemesi, kürtaj yaralarını geliştirmeye yardımcı olabileceğine dair kanıtlar buldu. Karakafes otu yağı, topikal uygulamalarının güvenlidir ancak karakafes kullanmanın cildiniz ve yaralarınız potansiyel riskleri ve etkileri hakkında bilgi edinmek için daha fazla araştırma yapılması gerekir.

Karakafes Yağı Nasıl Kullanılır?
Karakafes Yağı Nasıl Kullanılır?

Karakafes Yağı Nasıl Kullanılır?

Karakafes yağını çürüklerini, burkulmaları ve diğer yaralanmaları iyileştirmek için harici olarak kullanabilirsiniz.

Karakafes tartışmalı bir bitkidir. Birçok bahçıvan, ister eski bir bahçenin kalıntısı olsun, ister bitki yemi yapmak için kullanılmış olsun, onu bir yerlerde büyütür. Arılar ve diğer tozlayıcılar da onu severler ve tek başına organik bir bahçede olması muhteşem bir bitkidir. Özellikle yara iyileştirici merhemlerde karakafes yağını kullanabilirsiniz. Bir çalışmada cilt iyileşmesini yüzde 58 oranında hızlandırdığı gösterilmiştir.

Karakafes, allantoin, saponinler, polisakaritler ve diğer doğal bitki kimyasalları sayesinde güçlü bir yara iyileştiricidir. Bu cephedeki nergisle aynı derecede, morlukları, burkulmaları, çekilmiş kasları ve diğer doku hasarlarını tedavi etme kabiliyetine sahiptir.

O kadar güçlü ki doğrudan açık yaralarda kullanılmamalıdır. Dışarıdan iyileşmeyi teşvik edebilir ve mikropları içeride hapsedebilir. Bakteri ve diğer mikroorganizmaları yaraların içinde istemezsiniz çünkü bunlar apseye neden olabilir. Kısa süre içinde geleceğimiz yaralarda kullanılmaması için başka bir neden daha var.

Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado yağı, susam yağı ya da jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ içinde birkaç damla karakafes yağını karıştırın. Bu karışımı, yaralar üzerine uygulayın. Kullanmadan önce mutlaka yama testi yapmalısınız.

Yazımızın faydalı olacağını umuyoruz. Ayrıca, cilt bakımı ile ilgiliyseniz, Kantaron Yağı Nasıl Yapılır Nasıl Kullanılır? Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir? adlı yazımıza göz atmayı unutmayın!

Begonya Kadın Instagram

Reklamlar

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...
0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x