Sağlık

Boğaz Ülseri Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Reklamlar

Ülser deyince aklımıza midede oluşan çeşidi gelse de, bir de boğaz ülseri vardır. Peki boğaz ülseri nedir, boğaz ülserinin nedenleri, boğaz ülserinin belirtileri ve boğaz ülserinin tedavi yöntemleri hakkında merak ettiklerinizi sizler için derledik. Gelin öncelikle ülser hakkında detaylı bilgileri edinelim ve ardından boğaz ülserinin sebebi ve tedavisini öğrenelim.

Boğaz Ülseri Nedir
Boğaz Ülseri Nedir

Boğaz Ülseri Nedir

Boğaz ülseri bazı durumlarda boğaz, yemek borusu veya ses tellerinde yeme, içme, çiğneme, yutkunma veya konuşma gibi sorunlara sebep veren bir hastalıktır. Ülserin boğaz, yemek borusu ve ses tellerinde gelişmesinin birçok sebebi vardır. Tedavi yöntemi de hastalığın nedenine göre değişmektedir.

Boğaz Ülserinin Nedenleri

  • Boğaz ülseri kanser için uygulanan belirli kemoterapi veya radyasyon tedavileri sonucunda oluşabilir,
  • Boğaz ülseri bakteriyel enfeksiyonlardan dolayı gelişebilmektedir,
  • Boğaz ülseri bir maya enfeksiyonu olan pamukçuk gibi mantar enfeksiyonları sonucunda meydana gelebilir,
  • Coxsackie A virüsünün sebebiyet verdiği herpangina (ağız blisterleri) ve el, ayak ve ağız hastalığı gibi viral enfeksiyonlardan sonra boğaz ülseri oluşabilir,
  • Behçet sendromu gibi ağız, cinsel organlar ve vücudun diğer bölgelerinde ülserlere neden olan iltihaplı hastalıklar sonrasında boğaz ülseri meydana gelebilir,
  • Kanser sonrasında boğaz ülseri oluşabilir.

Yutakta Görülen Ülserlerinin Nedenleri

Boğaz ülserinin görülme sebepleri aslında uzunca bir liste olarak yapılabilir. Boğaz ülserine başta reflü hastalığı olmak üzere Non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAID’ler), bifosfonatlar ve bazı antibiyotikler de sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra candida çeşitleri ve hiv virüsü boğaz ülserine sebep olabilir. Sıklıkla asitli gıdaların tüketilmesi ve alkol tüketiminin fazlalığı, amonyak ve sodyum içeren maddelerin tüketilmesi, kanser tedavisi sırasında alınan kemoterapiler ve radyoaktif tedavi yöntemleri, sık sık ve aşırı istifra etme ve yol açtığı enfeksiyon, entübe edilme sırasında oluşan tahribat, reflü sonucu oluşan iltihaplanma, sık sık ve güçlü öksürme gibi sebepler yüzünden boğaz ülseri sorunu yaşayabilirsiniz.

Reklamlar
Yutakta Görülen Ülserlerinin Nedenleri
Yutakta Görülen Ülserlerinin Nedenleri

Boğaz Ülseri Belirtileri Nelerdir?

Boğaz ülserin belirtileri içinde sıklıkla görülen bazı semptomlar arasında boğazın ağrıması, titreme ve ateşlenme, eklem yerlerinde sık ve dinmeyen ağrılar, yutkunmada zorlanma, mide asidinin eksikliği sebebiyle hazımsızlık, göğüs bölgesinde ağrı ve yanma, boğaz bölgenizde yumru gibi bir yapı hissetmeniz, kanlı istifra, boğulma hissi, sesinizde meydana gelen değişmeler, balgamlı öksürük, tat ve koku almada sorunlar, kulak ağrıları gibi belirtiler görülmektedir.

Boğaz Ülseri İçin Evde Alınabilecek Tedbirler

Boğaz veya yutak ülserinin bazı türlerinde daha kapsamlı bir tedavi gerekebilir. Hastaların doğru tedavi yöntemi için doktorlarına gitmeleri gerekmektedir.

Boğaz ülserini tedavi etmek için hayatınızda ve yaşamınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Boğaz ülserini tedavi etmek için yapmanız gerekenler şu şekildedir;

  • Boğaz ülseri olanlar asitli veya baharatlı gıdalardan ve alkollü içeceklerden, tütünden kaçınmalıdır.
  • Peynir, patates püresi ve yoğurt gibi yumuşak, kremsi ve hafif gıdalar tüketmeleri daha uygundur.
  • Boğaz ülseri olanların cips, fındık ve bazı meyve ve sebzeler gibi kaba ve sert gıdalardan da uzak durması gerekmektedir.
  • Boğaz ülseri sorunu olanlar tuzlu veya sodalı suyla gargara yapmalıdır.
  • Boğaz ülseri olanlar ılık yiyecek ve içecekler tüketmelidir.
  • Boğaz ülseri olanlar gün içinde az miktarda sıvı içmemelidir.
  • Boğaz ülseri olanların tahriş eden ve asitli gıdalardan uzak durmalıdır.
  • Yatmadan önce, yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durmalıdır.

Boğaz Ülserinin Önlenmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bulaşıcı olan hastalıklardan korunmak için el hijyeni çok önemlidir. Bulaşıcı boğaz ülserinde de hastalığın yayılmaması için hijyen çok önemlidir. Bulaşıcı boğaz enfeksiyonuna sahip olan kişiden uzak durulması gerekir. Ve yüzey temiz tutularak enfeksiyonun dağılmasının da önüne geçilir.

Reklamlar

Boğaz enfeksiyonu olmamak için hapları su olmadan almamalısınız.

Tütün ve alkol boğazdaki ülserleri daha da kötüleştirebilir ve insanın kanser riskini artırabileceği için bu ürünlerden uzak durmalısınız.

Boğaz Ülserinin Önlenmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Boğaz Ülserinin Önlenmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diabetes mellitus gibi ülseri gelişme riskinin artmasına neden olabilecek her durumu yönetmeyle ilgili olarak bir doktorla konuşun.

Asit reflüsünü önlemek veya yönetmek için sağlıklı kilo verme, asidik veya tetikleyici gıdalardan kaçınmak çok önemlidir. Ve büyük, yağlı yemeklerden kaçınmalı, yatarken başınızı yükseğe koymalısınız.

Kış Ayında Boğaz Ülserine Neden Dikkat Etmeliyiz?

Ülser hastalığı sadece midede değil boğazda da meydana gelmektedir. Boğaz, yemek borusu ve ses tellerinde ülser oluşabilmektedir. Özellikle de kış aylarında meydana gelmektedir. Boğaz ülseri olması durumunda yemek yemek işkence haline gelebilmektedir.

Boğaz ülserinin oluşmasının birçok sebebi vardır. Eğer tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Yemek yemek hatta su içmek bile işkence haline gelebilir. Boğaz ülseri özellikle bakteriyel enfeksiyonların tetiklemesi ile oluşur. Bu hastalığın daha çok yayılmaması için boğaz ülseri olanlar daha çok hastada yatarak tedavi edilmelidirler.

Boğaz ülseri konuşmayı da zorlaştırmaktadır. Ve kış aylarında şiddetini arttırmaktadır. Bu yüzden hastalık çoğunlukla bulaşıcı olmaktadır. Başlangıç düzeyinde olan boğaz ülseri kolay bir şekilde tedavi edilmektedir. Fakat ilerlemiş ciddi boyutta olan boğaz ülseri hayat kalitesini ve kişinin sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Boğaz Ülserinin Belirtileri

Boğaz ülserinin yutkunma, konuşma ve çiğnemede zorlanma, boğazın dış yüzeyde şiş görünmesi, kuru ve ağrılı öksürük, göğüs kısmında şiddetli ağrı, nefes alıp vermede zorlanama gibi belirtileri vardır. Ve boğaz ülseri olan kişi esneme sırasında zorlanır hatta esneyemez. Ve vücut ısısında değişimler, şiddetli mide ağrısı ve bulantısı, sık sık öksürme boğazı temizleme isteği, tat almada duyarsızlaşma, kulak ağrısı da kendini gösterebilir.

Boğaz Ülseri Tedavisi Nasıl Olur?

Boğaz ülserinin şiddetine ve türüne göre tedavi şekli de değişiklik göstermektedir. Uzmanların çoğunlukla tavsiyede bulunduğu hastanın günlük beslenme alışkanlıklarını değiştirmesidir. Ve hasta baharatlı gıdalardan sigara ve alkolden uzak durmalıdır. Rahat yutabileceği peynir, patates püresi ve yoğurt gibi besinler tüketmelidir. Fındık, cips gibi sert ürünler de tüketilmemelidir.

Boğaz ülseri yok olana kadar tuzlu ve sumaklı su ile gargaralar yapılmalıdır. Hastanın yediği şeyler ılık hatta biraz sıcak olursa boğazı rahatlayacaktır. Gece geç saatlerde yağlı ve karbonhidratlı ürünler tüketilmemelidir. Ve fazla kilolu olunmamalıdır. Hastalık bulaşıcı olabileceği için evin sürekli dezenfekte edilmesi ve maske kullanılması da oldukça önemlidir.

Bu yazımızda sizlere boğaz ülseri hakkında detaylı bilgiler, hastalığın sebepleri semptomları ve tedavisinde izlenecek yöntemlerden bahsettik. Boğaz ülseri kesinlikle ötelenmemesi gereken, tedavisine kısa sürede başlanması gereken bir hastalıktır. Dolayısı ile bu sorunları yaşıyorsanız en kısa sürede bir doktora baş vurarak tedavinize başlamalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx