Çiçekler

Çuha Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Çuha çiçeği görüntüsüyle insanı büyüleyen, kolay yetiştirilebilen ve bu nedenle evlerde en sık tercih edilen çiçeklerden biridir. Primula olarak da bilinen bu çiçek, Ocak ile Mayıs ayları arasında çiçeklenmeye başlamaktadır. Nemli topraklarda yetiştirilmekle birlikte çok büyük uğraşlar vermeyi gerektirmemektedir. Anavatanı Çin olan bu çiçek hem saksıda hem de bahçede yetiştirilebilecek yapıdadır. Özellikle hoş bir görüntü yaratması nedeniyle büyük ilgi görmekte ve pek çok bahçede tercih edilmektedir. Çuha farklı pek çok renkte görüntüye sahip olabilmesi açısından ilgi çekicidir. Bahçede ya da balkonda, istenilen tüm dış mekanlarda rengarenk bir görüntü oluşturmayı olanaklı hale getirmektedir.

Çuha Çiçeği Bakımı
Çuha Çiçeği Bakımı

Çuha Çiçeği Bakımı

Çuha çiçeği bakımı evlerde, ofislerde ve bahçelerde yaşam alanının daha güzel ve renkli hale gelmesini sağlayan bu çiçeğin nasıl yetiştirilebileceğini göstermektedir. Bu çiçek türünün tercih edilmesindeki en önemli hususlardan biri de oldukça kolay bir şekilde bakılabiliyor olmasıdır. Doğada pek çok farklı türünün ve renginin bulunduğu çiçeğin bakımı son derece kolaydır.

Öncelikli olarak Çuha bakımı açısından sulamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Yaz aylarında haftada iki kere kışlarda ise haftada bir kere olmak üzere sulanmaları gerekmektedir. Yazları Pazartesi ile Perşembe, kış aylarında ise Pazartesi günleri sulama açısından uygundur.

Reklamlar

Bu çiçek bol ışıklı alanlarda yetiştirilmelidir. Bununla birlikte doğrudan güneş ışığına da tutulmaması gerekmektedir. Bitkiler ışığa doğru eğilim gösterdiklerinden haftada bir de olsa ışık almayan yönünün çevrilmesi önem taşımaktadır. Yeterli ışığın alınmaması durumunda yapraklarının ölmesi gibi sonuçlarla karşılaşılabilmektedir.

Uykusuzluk Problemine Çözüm | Çuha Çiçeği

Çuha Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Çuha çiçeği özellikleri nelerdir? En sık tercih edilen seçeneklerde biri olan çuha çiçeğini daha yakından öğrenebilmek için bilinmesi gereken pek çok farklı özellik bulunmaktadır. Çuha çiçeğinin ilk bakışta dikkat çeken özelliği pek çok farklı renkte olabilmesidir. Birbirinden ayrı renklere sahip olabilen bu çiçek, pek çok koşula rahatlıkla uyum sağlayabilmektedir. Çok kapsamlı bir bakımı gerektirmeden güzelliğini sergileyebilecek canlılığa ulaşmasıyla yetiştirilmesi basit yönüyle öne çıkmaktadır.

Sonbahar aylarında ekilmekte olan bitki hem evde hem ofiste hem de bahçelerde rahatlıkla kullanılabilecek özelliktedir. Buna karşın dış mekan bitkisi olduğundan evin iç kısımlarında yetiştirilmesi uygun değildir. Çuha çiçeğinden hem bitki çayı hem de yağ yapılabilmektedir. Bu şekilde de pek çok şifalı özelliğe sahiptir.

Çuha Çiçeği Ne Zaman Açar?

Çuha ne zaman açar? güzelliğiyle kendine hayran bıraktıran bu çiçeği yetiştirmek isteyen kişilerin bilmesi gereken temel konulardan biridir. Bitkinin en temel özelliklerinden biri kış aylarında açıyor olmasıdır. Çiçeklenmesinin kış bitiminde başlamakta olduğu bu çiçek ilkbaharın son zamanına dek çiçek açmaya devam etmektedir. Sürekli olarak gelişimi devam eden çiçek, soğuğa karşı dayanıklı özelliği ile dikkat çekmektedir. Bu açıdan farklı hava koşullarında sorunsuz yetiştirilebilen bir özelliğe sahiptir.

Reklamlar

Çuha Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Çuha nasıl canlandırılır? Yanlış bakımdan kaynaklı olarak solma, sararma gibi özellikler yaşayabilen bu çiçeğin doğru bakımı açısından bilinmesi gereken konulardan birine işaret etmektedir. Kolay bir şekilde yetiştirilebilmesine karşın bitkinin büyütülebilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken bazı temel hususlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki ışıktır. Soğuk hava koşullarına karşı dayanıklı olmasına karşın çuha çiçeğinin ışığa büyük bir ihtiyacı bulunmaktadır. Çuha çiçeğinin bol ışıklı bölgelerde tutulması fakat doğrudan güneş ışığının olduğu bölgeye de koyulmaması önemlidir. Işık almayan bölgelerin çevrilmesi ile birlikte tüm bölgeler ışık almış olacaktır. Haftada en az bir kere sulanmasına dikkat edilerek bu çiçeğin uzun süre boyunca canlı tutulabilmesi sağlanabilmektedir.

Çuha Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Çuha çiçeği bakımı nasıl yapılır? denildiğinde oldukça basit birkaç aşamanın takip edilmesi gerekmektedir. Yazları haftada iki, kışları haftada bir sulamanın yanı sıra bol ışık almasına özen gösterilmesi gereken çiçeğin nerede yetiştiğine, nasıl budandığına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Rüzgar akımı bulunan bölgelerde çuha yetiştirilmemelidir. Rüzgarın sallandırmasından ötürü köküne hava girmesi ve bu da ömrünün azalmasını sağlamaktadır.

Uzun ömürlü olan bu bitkinin yapraklarının solmasının ardından tazelenmesi için ana dal haricinde uzun olan tüm kısımların kesilmesi gerekmektedir. Budanan dalın hava almasını engelleyebilmek için üzerinin kapatılması önemlidir.

Çuha Çiçeği Tohumu
Çuha Çiçeği Tohumu

Çuha Çiçeği Tohumu

Çuha çiçeği tohumu oldukça uygun fiyatlarla pek çok yerde satılmaktadır. İnternet üzerinden kolayca alınabilmesi mümkün olan bu çiçek, aynı zamanda tohumla en kolay yetiştirilebilen seçeneklerden biri olması bakımından da öne çıkmaktadır. Doğru sulama ve doğru yer seçimi gibi hususlara dikkat edilmesi halinde çiçeğin hızla büyüyüp gelişmesi sağlanmış olmaktadır. Böylece güzel görünümüyle dikkat çeken bitki kısa sürede olgunlaşabilmektedir.

Çuha Çiçeği Neden Kurur?

Çuha neden kurur? Oldukça zor koşullara dayanıklı olan bu çiçeğin neden kuruduğunun merak edilmesi bağlamında merak edilen bir husustur. Bunun en temel nedenlerinden biri rüzgarın fazla olduğu bir bölgede çiçeğin tutulmasıdır. Çiçeğin köküne hava girmesi ile birlikte ömrünün kısalması ve dolayısıyla solması söz konusu olmaktadır. Bunun yanında ışık almayan bir yerde tutulması, yeterli sulamanın gerçekleştirilmemesi gibi hususlardan kaynaklı da kuruyabilmektedir.

Çuha Çiçeği Nerede Durmalı?

Çuha nerede durmalı? Konusunda dikkatli olarak uzun süreler herhangi bir şekilde sorun yaşamadan bu çiçeği yetiştirebilmek mümkündür. Çiçeğin uygun yerlerde tutulması bakımının en temel aşamalarından biridir. Buna göre çiçeğin ışığın bol olduğu fakat güneş ışığının doğrudan gelmediği bir yerde tutulması gerekmektedir. Dış mekanlarda kullanılan bu bitki ev ve ofisin kapalı bölgelerinde tutulmamalıdır. Aynı zamanda rüzgar akımı alan bölgelerde çuha uzun süre yaşayamayacağından rüzgar akımının olmadığı, dengeli ve doğal bir alan yaratılması önemlidir. Çiçeğin böylece zarar görmesi engellenebilmektedir.

Bu yazımızı beğendiyseniz Bodrum Papatyası Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx