Dini Sorular

Fal Bakmak ve Fala Baktırmak Günah Mıdır?

Reklamlar

Merak edilen sorulardan biri olan Fal Bakmak günah mı ve Fala Baktırmak Günah Mıdır? sizler için ele alacağız. Genel olarak İslam dini açısından caiz değildir. Gelelim detaylarına.

Fal bakmak eski çağlardan beri devam etmek etmektedir. İnsan geleceğini merak ettiği için fal bakmaya yönelir. Şartlar ve zaman değişse modern zamana gelinse de bu gelenek devam etmektedir. Nedeni de insanların yaşayacağı olayları geleceği merak etmesindendir. İnsanlar genel olarak gelecekte başlarına ne geleceğini merak ederler.

İslamiyet gelmeden önce falcılık ve büyücülük ve kahinlik daha çok yaygın olduğu söylenmektedir. Neredeyse her kralın yanında bir kahin bulunur ve kahin krala fikir verirmiş. Kahin o an ki duruma göre belirli işaretlere bakar ya da olan olaylardan yola çıkarak yorum yapar ve krallara fikir verirmiş. Krallar da buna inandıkları için savaşlara bile girmeden önce kahinlere danışıyorlardı, çünkü kahinlerin geleceği görebildiklerine inanıyorlardı.

Reklamlar

Eski zamanlarda insanlar daha cahil olduğu için bunu kullanan bazı kişiler de gelecekten haber verdiklerini söyleyip insanları kandırıp paraları alırlarmış. Bu işlemi yapan kişiler kahin, falcı yada büyücülermiş. İnsanlar bu kişilerin doğa üstü güçleri olduğuna inanırlarmış. Fakat sadece büyü olabiliyor diğerleri hurafe inançlar olduğu ortaya çıkmış.

İnsanlar iyice kendini kötü alışkanlıklara kaptırmış ve dünya kötü bir yere gidiyorken İslamiyet gönderilmiştir. İslamiyet gelmeden önce insanlar kendi yaptıkları nesnelere tapmakta ve onlardan medet ummaktaymışlar. Kuran-ı Kerim Hz. Muhammed (s.a.v.) elçiliğinde indirilmiştir. Kuran-ı Kerim’den sonra insanların kafasında bazı soru işaretleri gitmiştir. Kuran-ı Kerimde: ʺEy inananlar! Putlar, kumar, şarap, fal, şans okları şeytan işidir. Bunlardan uzak durun ki felaha erişiniz”, yazıyor bu ayet ile dine inanan kişiler kötü alışkanlıklardan uzaklaşmışlardır.

Hz. Muhammed İslamiyet’i yayarken yeni Müslüman olanlar dinlerini öğrenmek için bazı sorular sorup gerçeği öğrenmek istemişlerdir. Bu sorulardan birisi de fal baktırmak günah mı? Hz. Muhammed bu soruya şu şekilde cevap vermiştir: ʺBir kuşun ötmesini yahut uçmasını uğursuz kabul etmek, küçük taşlarla fal açmak, kum üzerine şekiller çizerek bunlardan gelecek üzerine hükümler çıkarmak sihir ve kehanettir.ʺ bu hadise göre İslamiyet’e göre fal bakmak/baktırmak haramdır çünkü geleceği sadece Allah bilir.

İnsanlar genel olarak meraklıdır ve gelecekte kendilerini neyin beklediğini bilmek istemektedir. Gelecekteki belirsizlik insanları rahatsız eder. Bu nedenle fal eğlence olsun diye bakılsa da kişi etkilenebilir ve kendisini farkında olmadan bir beklenti içinde bulabilir. Bu beklentiye girmemek için fal baktırmamak en doğrusudur.

Reklamlar

Bazı fal bakan kişiler de kendi dediklerinin çıktığını öne sürer ve kendi reklamlarını yapar. Amaçları ticari kaygıdır. Bu nedenle dediği çıkıyor gibi düşünüp fal baktırılmamalıdır. Geçmiş bilinse de geleceği bilmek mümkün değildir. Falcılar geçmişteki olaylar üzerinden tahminde bulunur bazı yaşanan şeyler de benzerlik gösterince dediği çıkıyor gibi düşünülmemelidir.

Yani Müslümanlar faldan uzak durmalıdır. Fal bakan kişiler insan kandırdığı için büyük günaha girerken fal baktıran kişiler de haram işlemiş olur. Bu nedenle buna dikkat etmeli fal bakmaktan ve baktırmaktan uzak durmalıyız.

Fal bakmanın ve baktırmanın günah olması gelecekte olacakları Allah’tan başka kimsenin bilemeyeceğindendir. Kuran-ı Kerim’in bir ayetinde , Mâide Suresi 90. Ayet ”Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse, bun(lar)dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz.” İfadesi yer almaktadır.

Ayrıca fal ve büyüler için Peygamber Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde “Kâhinler bir şey değildirler.” (Müslim, Selam 123) geçmektedir. Allah’tan başka kimse geleceği bilemez bildiklerini iddia edenler boş ve anlamsız konuşmaktadır. Adı ne olursa olsun ister kahin, ister falcı ya da tarotlar hatta ve hatta burç yorumlarını okuyup takip edenler bile dinimizin uygun görmediği sınırlar içerisindedir.

Fal baktırmanın hükmü
Fal baktırmanın hükmü

Fal baktırmanın hükmü nedir?

Başka bir ayette de Neml Suresi – 65 “Allah’tan başka ne göklerde, ne de yerde hiç kimse gaybı bilemez. Onlar ne zaman diriltileceklerini de bilmezler.” İfadesi yer almaktadır. Bu nedenle insanların beklentilerini değiştiren geleceğe dair iyi yada kötü bakmasına sebep olan fal bakma olayı caiz değildir.

“Gaybın anahtarları Allah’ın yanındadır. Başkası onu bilemez.” (En’am, 6/59)

Geleceği Allah’tan başka kimsenin bilemeyeceğini anlatan başka bir hadiste şerifte Cebrail (a.s)’ın, “Kıyamet ne zaman kopacaktır?” sorusuna Efendimiz: “Bu konuda sorulan, sorandan daha bilgili değildir” buyurmuştur. (Buharî, İman 37)

Fal Baktıranın Kırk Gün Namazı Kabul Olmaz mı?

Fal baktıranın namazı kabul olur mu?

Peygamber efendimiz (SAV) fal bakanları ve baktıranları kınamıştır. Ve Peygamber Efendimiz (SAV), “Her kim bir arrafa gidip de ona bir şey sorarsa, kırk gecelik namazı kabul olmaz.” (Müslim, Selâm, 125) diyerek fal baktırmanın ne kadar büyük bir haram olduğunu gözler önüne sermektedir.

Ve bazı din adamlarına göre hadis-i şerifte kastedilmek isteneni namazın sevabından mahrum kalınması olduğunu öne sürmektedir. Yani bu da demek oluyor ki bu kişilerin kafir olmadıklarını beyan etmektedirler. Kırk gün boyunca kıldığı namazların sevaplarından mahrum kalacaktır denmektedir. Eğer kişi tövbe eder yanlış yaptığını idrak edebilirse, Allah’ı izniyle namazın faziletine kavuşulabilir.

Ebû Dâvûd’da geçen bir diğer hadis ise şudur:

“Kim bir kâhine gider, dediklerini doğrularsa; şüphesiz ki Muhammed’e indirilmiş olanı inkâr etmiş olur.” (Ebû Dâvûd, Tıb, hadis no: 3904).

Falcılığın Bilimsel Açıdan Zararı

Fal baktırmanın zararları neler?

Bilim insanlarına göre fal baktıran kişilerde kaygı ve huzursuzluk olacaktır. Ve gelecek ile çevredeki insanlarla ilgili kötü düşünceler ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bakılan fallar akrabalar arasında birbirlerine düşmanlık beslenmesine sebep oldukları bilinmektedir.

Mesela fal baktıran bir kadının kocası ile sorunu varsa problem konuşulup halledilecek durumdayken falcının büyü yapıldığını söylemesi üzerine kadını tüm aile fertlerine karşı cephe alır. Düşmanca tavırlar sergiler. Aslında böyle bir şey olmamasına rağmen, kehanet kendini kanıtlar ve aile ilişkileri kopar. Bu nedenle kötü beklentilere girme ihtimali olacağı için fal baktırmaktan uzak durulmalı, geleceği fal ile şekillendirmeye çalışmamalıdır. Fal Bakmak ve fala baktırmanın islam dinine göre caiz olmadığını öğrenmiş olduk.

Dini sorular hakkında sorular sorabilir, aşağıda yorum yapabilirsiniz.

YouTube Kanalımız Abone Olabilirsiniz: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx